Wandelingen in Nederland

Wandelingen in Nederland

Home » Nederland » Wandelingen in Nederland

Door de covid-pandemie van de afgelopen jaren is heel Nederland meer gaan wandelen in eigen land. Dit geldt ook voor ons. We waren een tijdje niet welkom in het buitenland en hebben toen in eigen land meer wandelingen gemaakt. Daarbij hebben we Nederland beter en op een andere manier leren kennen. Doorgaans proberen we nieuwe wandelingen uit. Maar het komt ook regelmatig voor dat we een wandeling maken die we eerder hebben gedaan. En het zijn zeker niet altijd lange wandelingen of meerdaagse wandeltochten die we maken. Ook van een korte wandeling van een uurtje kunnen we volop genieten! Daarom geven we je graag alle tips voor de mooiste wandelingen in Nederland. Zet je wandelschoenen maar vast klaar.

Wageningse Berg

Overzicht van gemaakte wandelingen in Nederland

In onderstaand kaartje van Nederland vind je alle wandelingen die we de afgelopen jaren hebben gemaakt. We maken daarbij onderscheid tussen korte, middellange en lange wandelingen.

  • Korte wandelingen: maximaal 10 kilometer; icoon: groene wandelaar.
  • Middellange wandelingen: tussen 11 en 15 kilometer; icoon: oranje wandelaar.
  • Lange wandelingen: meer dan 15 kilometer; icoon: rode wandelaar.

Als je met de muis op het icoontje van de wandelaar klikt, zie je de volgende informatie:

  • Een kleine foto (thumbnail) van de wandeling
  • De plaats waar de wandeling start
  • De link (url) naar de blog over die wandeling. Als je hierop klikt, kom je uit op die blog.

Themawandelingen in Nederland

Op diverse momenten in het jaar kun je bijzondere wandelingen maken. Denk bijvoorbeeld aan het voorjaar, als de bollenvelden prachtig kleuren. Iets later tonen de fruitbomen zich van hun mooiste kant met de prachtige bloesem. Half augustus zijn de vele heidegebieden in ons land op zijn mooist. Die nodigen uit voor een heerlijke heidewandeling. De herfst is misschien wel de mooiste tijd van het jaar voor een heerlijke boswandeling. De bomen hebben fel rode of gele bladeren, de paddenstoelen schieten uit de grond en onder onze voeten knisperen de afgevallen bladeren. En als we geluk hebben, kunnen we een bijzondere winterwandeling maken over een magisch wit sneeuwdek.

Daarnaast is het altijd de moeite waard om een wandeling langs een van de vele imposante kastelen te maken. Of wat dacht je van een leuke tocht langs de molens, het symbool van onze eeuwenlange strijd tegen het water. Of bezoek eens een vestingstad, met vestingmuren en stadspoorten. Hieronder vind je al die geweldige themawandelingen.

Bezoek een molen tijdens de Nationale Molendag 2024

Bezoek een molen tijdens de Nationale Molendag 2024

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei is het Nationale Molendag 2024. Honderden wind- en watermolens in het hele land zijn tijdens het weekend open voor bezoekers. Bij veel molens kun je een rondleiding krijgen. Daarnaast organiseren veel molens allerlei...

Groene Wissel Kapelle-Biezelinge in de Zeeuwse Betuwe

Groene Wissel Kapelle-Biezelinge in de Zeeuwse Betuwe

Ongeveer een derde deel van al het Nederlandse fruit komt uit de Betuwe. Niet voor niets heet deze regio daarom de fruittuin van Nederland. Het mag voor zich spreken dat je hier in bloesemtijd schitterende wandel- en fietstochten kunt maken. Met de...

Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Groene Wissel Ophemert in bloesemrijk West Betuwe

Dankzij de zachte winter breekt de bloesemperiode dit jaar eerder aan dan normaal. We zagen dit al terug tijdens ons leuke Knopenrondje Zeist van eind maart. Benieuwd als wij zijn, wilden we nog geen twee weken later onze eerste bloesemwandeling van...

De bloesemtijd breekt aan. Dit zijn de mooiste bloesemgebieden

De bloesemtijd breekt aan. Dit zijn de mooiste bloesemgebieden

Van april tot eind mei kleuren de fruitbomen prachtig wit en roze. Een teken dat de bloesemtijd is aangebroken. De fruitbomen staan volop in bloei. Iedereen denkt natuurlijk dat de Betuwe de plek is om te genieten van de bloesem. Maar verspreid over...

Bollenvelden bezoeken: waar, wanneer, mooie routes

Bollenvelden bezoeken: waar, wanneer, mooie routes

Ieder voorjaar willen we genieten van de bontgekleurde bollenvelden. Niet voor niets bezoeken veel liefhebbers daarom de Keukenhof. Want dat is een van de meest bijzondere bloementuinen ter wereld. Maar naast dit fraaie bloemenpark zijn er gelukkig...

Genieten van de herfst, het mooiste seizoen van het jaar

Genieten van de herfst, het mooiste seizoen van het jaar

Langzaam maar zeker verandert de groene kleur van de bomen in de prachtigste herfsttinten. Onder onze voeten knisperen de goudgele bladeren. Beukennootjes, eikels en kastanjes liggen op het pad. Eekhoorntjes zijn driftig bezig om hun wintervoorraad...

Heidegebieden in Nederland: dit zijn de mooiste

Heidegebieden in Nederland: dit zijn de mooiste

Vanaf ongeveer midden augustus bloeit de heide. De prachtige paarse kleuren zijn een lust voor het oog. Nu is het de tijd om van de schitterende natuur te genieten. We geven je tips waar je de mooiste heidegebieden kunt vinden. Daarnaast vertellen...

De mooiste kastelen en buitenplaatsen in Nederland

De mooiste kastelen en buitenplaatsen in Nederland

In Nederland zijn er honderden kastelen. Van sommige is alleen een ruïne overgebleven. Andere zijn perfect bewaard gebleven en gerestaureerd. Vele zijn te bezichtigen. Zo kun je in heel het land genieten van kastelen. Daarnaast beschikken de meeste...

Langeafstandswandelingen in Nederland

Heb je de smaak van wandelen te pakken gekregen? Denk dan eens aan een meerdaagse wandeltocht. In Nederland zijn er veel Lange Afstands Wandelpaden (LAW’s). Een van de mooiste LAW’s vinden wij de Dutch Mountain Trail. Maar ook de Oudste wandelroute van Nederland is een prachtige meerdaagse route. Als je lekker wilt genieten van de kust, is het Nederlands Kustpad voor jou de ultieme meerdaagse wandeling.

Antwoorden op veelgestelde vragen over wandelingen in Nederland

Wat zijn de allermooiste wandelingen in Nederland?

Dit kunnen we eigenlijk niet zeggen. Smaken verschillen tenslotte. Houd je vooral van bos? Dan kun je een heerlijke boswandeling maken. Maar wie weet vind jij het veel leuker om lekker uit te waaien op het strand. Dan is een strandwandeling voor jou de beste optie. Op onze overzichtskaart van wandelingen vind je gemakkelijk een wandeling die je zeker mooi vindt.

Wat zijn LAW’s?

Dit zijn Lange Afstands Wandelingen die je in grote delen van Europa vindt. In België en Frankrijk worden ze GR-wandelingen genoemd, van ‘Grande Randonnée’ of Groteroutepaden. Het zijn de bekende rood-wit-wandelingen. De meest bekende LAW is het Pieterpad.

Welke LAW is de mooiste?

Dat is een lastige vraag, want ook heel persoonlijk. Wij vinden zelf het lopen in het heuvellandschap in Zuid-Limburg fantastisch. De Dutch Mountain Trail die loopt van Eygelshoven naar Maastricht, sprak ons daarom zeer aan.

 

Van diverse ervaren LAW-lopers hoorden we positieve verhalen over het Trekvogelpad. Dit is het langste natuurpad in ons land. De route loopt van Bergen aan Zee dwars door midden-Nederland naar Usselo vlakbij de Duitse grens. Onderweg passeer je de mooiste natuurgebieden. Die staat nog op ons verlanglijstje!

Wat zijn Trage Tochten?

Trage Tochten zijn wandelingen die vooral door de natuur en door het boerenland gaan. Bij een Trage Tocht wandel je zoveel mogelijk over onverharde paden in de mooiste natuurgebieden. De wandelingen blinken uit door perfecte routebeschrijvingen en door unieke routes die je de mooiste plekken laten zien.

Wat zijn Groene Wissels?

De Groene Wissels wandelingen beginnen altijd bij een treinstation of bushalte. Omdat het rondwandelingen zijn, eindigen ze daar ook weer. Ze zijn daarom perfect bereikbaar voor mensen die met het openbaar vervoer reizen. Groene Wissels vind je in het hele land. Inmiddels zijn er meer dan 650 Groene Wissels. Meestal zijn het wandelingen tussen de 10 en 20 kilometer. De routes voeren zo veel mogelijk door mooie stukken natuur. Je kunt een routebeschrijving en gps-track van iedere Groene Wissel vinden op Wandelzoekpagina (niet gratis).

Hoe kan ik een wandeling maken met wandelknooppunten?

In Nederland zijn er wandelknooppunten. Door van knooppunt naar knooppunt te lopen, kun je je eigen wandeling samenstellen. Dan kun je die net zo lang maken als je wilt. In elke provincie van Nederland (en Vlaanderen) heb je wel zo’n netwerk. Via de routeplanner van wandelroutenetwerk.nl stel je je eigen wandelroute samen.

Hoe zorg ik dat ik conditie heb voor een meerdaagse wandeltocht?

Het dagen achter elkaar wandelen van afstanden tussen de 15 tot 24 kilometer is heel wat anders dan een dagwandeling. Zeker als je ook nog eens loopt met bepakking. Onderschat daarom een meerdaagse wandeltocht niet en train hiervoor. Ervaren wandeltrainer Wanda Catsman heeft praktische trainingsprogramma's voor een meerdaagse wandeltocht. Zo bouw je geleidelijk de juiste wandelconditie op.

Hoe kom ik aan een wandelmaatje?

Wil je samen met iemand de mooiste wandelingen in Nederland maken, maar je weet niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.