Zweden

Zweden

Home » Noord-Europa » Zweden

Zweden is niet alleen het land van ABBA, IKEA en Pipi Langkous. Voor rust- en natuurzoekers staat het land vooral bekend om de ongerepte natuur. Zweden heeft ontelbare uitgestrekte bossen, duizenden meren, en vele nationale parken en natuurreservaten. In de prachtige natuur kun je fantastisch wandelen, fietsen, of kanoën in een van de vele glinsterende meren. Daarbij is de kans groot dat je die imponerende natuur helemaal alleen voor jezelf hebt: het land is het op vier na dunst bevolkte land van Europa. Dit maakt Zweden tot de ultieme vakantiebestemming voor de actieve vakantieganger die graag sportief bezig is in de verlaten en wonderschone natuur.

Voor een stedentrip zijn Stockholm, Gothenburg en de vlak bij elkaar gelegen steden Linköping en Norrköping goede keuzes. Maar de meeste vakantiegangers bezoeken Zweden voor een actieve vakantie in de uitgestrekte en ongerepte natuur. Overal in het land vind je prachtige natuurgebieden die alle mogelijkheden bieden voor outdooractiviteiten. De regio Dalarna is zo’n gebied. Daar ligt onder andere het prachtige Fulufjället National Park. Maar ook de kopermijnen van Falun, waar de karakteristieke Zweedse rode verf vandaan komt. Daarmee schildert men niet alleen de houten huizen, maar ook de beroemde houten Dala Paarden.

Zweden heeft in de zomer een ideaal klimaat voor een actieve vakantie. Niet te warm, vaak zonnig en dus heerlijke omstandigheden om eropuit te trekken. De dagen duren eindeloos, dankzij de midzomernacht. Dit feest rond 21 juni vieren de Zweden uitbundig. De strandliefhebber komt ook zeker aan zijn trekken in Zweden. Op de eilanden Öland en Gotland bijvoorbeeld. Of aan de zuidwestkust. Zo ligt in de buurt van Halmstad het mooiste strand van het vasteland, het Tylösand strand.

In de ongerepte natuur van Zweden leeft veel wild. Rendieren, elanden, beren, wolven en lynxen zijn daarvan de meest bijzondere. Ook de veelvraat komt in Zweden voor. Deze grote en gespierde marterachtige kan wel een meter lang worden.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

In Zweden vind je ruim 300 campings. Naast staanplaatsen voor tent, caravan of camper bieden ze ook vaak vakantiehuizen aan. Maak je met een camper een roadtrip door Zweden, dan is wildkamperen een fantastische optie. Midden in de natuur, aan de rand van een meer, heb je een unieke droomplek. In Zweden geldt namelijk het allemansrecht. Dat betekent dat je mag slapen waar je maar wilt. Natuurlijk is er wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Je mag bijvoorbeeld maximaal 24 uur op een plek verblijven. Daarnaast moet je de plaats zo achterlaten als je hem aantrof. Dus alle vuilnis etc. meenemen. Wildkamperen is niet toegestaan op een terrein dat eigendom is van iemand.

Hotel

Ben je niet zo’n kampeerder, dan zijn er gelukkig nog vele andere opties. Denk aan een vakantiehuisje, een hotel, een appartement, een van de vele Bed & Breakfast accommodaties of op de boerderij.

Het ideale verblijf in Zweden is een Stuga: zo’n fraai rood vakantiehuisje. Deze Stuga’s kom je overal tegen. Sommige zijn primitief en hebben nauwelijks voorzieningen. Maar er zijn ook voldoende Stuga’s met eigen sanitair, kookgelegenheid en voldoende comfort. Ze staan vaak op de mooiste plekken in de natuur. Je kunt een Stuga ook huren op een van de vele campings in het land.

Reisadvies voor Zweden

Voor reizen in Zweden gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Het gehele land is veilig genoeg om te reizen. In de grote steden wordt op drukke en toeristische plaatsen voor zakkenrollers gewaarschuwd. Let daar vooral goed op je persoonlijke eigendommen. Verder in het land is het erg rustig en zijn er weinig risico’s.

Check echter altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Zweden.

Gezondheid

​Voor Zweden gelden er geen bijzondere gezondheidsrisico’s. Er zijn geen vaccinaties nodig voor een reis naar Zweden. Het kraanwater in Zweden kun je probleemloos drinken. In het muggenseizoen (juli tot half augustus) kunnen muggen wel hinderlijk zijn. Vooral in het noorden, bij meren en na een regenachtige dag zijn de muggen actief. In Zweden zijn goede anti-muggensprays te koop.

Pas op voor teken bij het wandelen in de natuur. Want teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Ook tekenencefalitis komt in Zweden voor. Deze hersenontsteking ontstaat door een virus dat wordt overgebracht door teken. Van april tot november is de kans het grootst op een tekenbeet. Zorg voor beschermende kleding en controleer je na afloop van een wandeling op tekenbeten.

Cornwall

Beste reistijd voor Zweden

Zweden ligt op dezelfde breedtegraad als bijvoorbeeld Canada, Alaska, Groenland en Siberië. Dankzij de gunstige invloed van de warme golfstroom heeft Zweden een hogere gemiddelde jaartemperatuur. Zweden kent een landklimaat. Dat zorgt vaak voor aangename temperaturen in de zomer met veel zonnige en droge dagen. De winters zijn in de meeste gebieden, vooral in het binnenland, koud met veel sneeuw.

De beste tijd voor een vakantie in Zweden is tijdens het zomerseizoen. Vanaf begin juni tot midden september heb je in het zuiden en midden van het land een grote kans op mooi weer. Maar een regenbui kan in die periode ook elke dag vallen. Ga je helemaal naar het noorden van Zweden om Lapland te bezoeken, dan is eind mei tot half juli de beste tijd. Dan gaat de zon niet onder en heb je het genot van lange dagen. In juli en begin augustus gaan de Zweden zelf ook op vakantie. In die periode kan het op bekende en toeristische plaatsen drukker zijn dan anders. Vanaf medio augustus is het op vele plekken alweer erg rustig.

Wil je genieten van een unieke vakantie in Zweeds Lapland, of gaan skiën in een van de Zweedse skigebieden? Houd er rekening mee dat de winters koud zijn, met temperaturen soms onder -20 graden. De lucht is wel vaak droog en er is weinig wind, dat maakt het aangenamer om in deze temperaturen buiten te zijn. In de wintermaanden zijn de dagen erg kort, zeker rond 21 december.

Visum

Voor een vakantie naar Zweden heb je geen visum nodig. Een geldig paspoort of een identiteitskaart is voldoende om het land te bezoeken.

Shaftesbury

Eten en drinken in Zweden

In de Zweedse eetcultuur is het gebruik van lokale, seizoensgebonden producten belangrijk. Wildgerechten met vlees afkomstig van hert, rendier of eland vind je veel op de menukaart. Daarbij krijg je er vaak bospaddenstoelen of vossebessen bij. Visgerechten zijn minstens zo populair. Vele soorten vis staan op de kaart.

Men eet tweemaal per dag uitgebreid: bij de lunch en bij het avondeten. In veel restaurants kun je voor een schappelijk bedrag de “dagens rätt” bestellen. Dat is een lunchgerecht inclusief saladebuffet, water en koffie. Vaak is er keuze uit een vegetarisch-, vis- of vleesgerecht.

Het is in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je een gewone kop koffie bestelt, je gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen. Dit heet ‘påtår’. In een enkel geval vraagt men een bescheiden bedrag voor het tweede kopje (5 Kronen, iets minder dan 50 cent). Twijfel je, vraag het dan even aan de medewerkers.

Restaurant

Het Zweedse koffiemoment is belangrijk. Men noemt het Fika. Gezellig aan de koffie met iets lekkers erbij en kletsen met elkaar. Het staat bij sommige bedrijven zelfs in de arbeidscontracten dat medewerkers recht hebben op een fikapauze. In ieder koffiehuis zie je de lekkerste patisserie. Bekende lekkernijen zijn de kanelbulle (kaneelbroodjes) en chokladbollar (chocolade-kokosbollen). Het zal moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan, zo veel lekkers ligt er in de vitrine!

Alcohol in een restaurant of café is in Zweden erg duur. Een goed glas wijn kost dan wel € 15 of meer. Bier is ook aan de prijs. Alcohol kun je niet kopen in de supermarkt. Alleen bier of cider met een alcoholpercentage lager dan 3,5 tref je daar in de schappen aan.

Wil je alcoholische dranken kopen, dan kun je alleen terecht in de keten “Systembolaget” Deze winkels staan onder staatstoezicht. Daar koop je overigens een prima fles wijn voor rond de € 10. Dat valt dus erg mee. Systembolaget heeft een ruime keus in wijn, bier, whisky en andere sterke dranken. De winkels kom je in iedere grotere plaats tegen.

Vervoer in Zweden

De auto of camper is het ideale vervoermiddel in Zweden. Daarmee kom je op de mooiste plekken en zijn ook de verafgelegen gebieden gemakkelijk bereikbaar. De wegen zijn goed en, behalve in en rond de grote steden Stockholm, Malmö en Gothenborg, erg rustig. Files komen eigenlijk niet voor in het land.

In het midden en noorden zijn veel gravelwegen. Sommige zijn smal. Komt er toch een tegenligger aan, dan zal een van de auto’s even moeten uitwijken bij de vele passeerplekken. Deze zijn herkenbaar aan het verkeersbord met een “M”.

Stoomtrein

Op de wegen word je vooraf gewaarschuwd met een verkeersbord voor snelheidscamera’s. Let erop dat de camera soms kort achter het bord met de nieuwe, verlaagde snelheid staat. Voet van het gas en de auto laten uitrollen zorgt ervoor dat je te hard langs de camera rijdt. Dus echt remmen is noodzakelijk om een minder leuke vakantiefoto te voorkomen.

Voor Zweden is geen milieusticker nodig. Er is slechts één milieuzone in het hele land: een straat in het centrum van Stockholm. In de Hornsgatan geldt een milieuzone voor bepaalde auto’s. Grote kans overigens dat je daar met je eigen auto niet komt.

In het centrum van Stockholm en Gothenborg geldt een “congestion tax”. Camera’s leggen het kenteken van de passerende auto’s vast. Enkele weken later komt via de post de rekening binnen. Het bedrag is afhankelijk van het tijdstip en ligt tussen € 1 en € 5.

Reizen naar Zweden

Er zijn diverse mogelijkheden om naar Zweden te reizen:

  • Vliegtuig: Dagelijks vliegen KLM en SAS vanuit Nederland en België naar Stockholm en Gothenburg. Een andere optie is vliegen naar Kopenhagen in Denemarken. Vanaf de luchthaven ben je met de trein binnen een half uur in Malmö in Zweden. Wil je een rondreis maken, dan kun je op de luchthaven een huurauto nemen.
  • Trein: Een comfortabele manier is om met de trein naar Zweden te reizen. Met de EC-trein of de nachttrein reis je via Hamburg naar Kopenhagen. Vanuit Denemarken kun je doorreizen naar Malmö en Stockholm.
  • Auto: Dit is de meest gebruikelijke wijze. Het biedt het voordeel dat je flexibel bent tijdens de vakantie en de mooiste, soms afgelegen plekken in de natuur, uitstekend kunt bereiken. De kortste route om Zuid-Zweden te bereiken is ongeveer 800 kilometer vanaf Utrecht. In Noord-Duitsland neem je dan de ferry van Scandlines van Puttgarden naar Rødby in Denemarken. Vanaf daar rijd je vervolgens naar Kopenhagen. Via de Öresundbrug berik je na 16 kilometer Malmö en ben je in Zweden. Wij hebben op deze manier gereisd en dat is ons goed bevallen. Deze brug hanteert een toltarief. Bij het boeken van het ticket voor de ferry kun je de tol gelijk afrekenen, lekker makkelijk! De overtocht met de ferry van Scandlines duurt minder dan een uur. De boot vaart iedere 30 minuten. In het hoogseizoen kan het druk zijn, maar dan bedraagt de wachttijd meestal niet meer dan een half uur. Reserveer vooraf wel je ticket online als je in het hoogseizoen reist!
  • Tip: het scannen van het ticket bij de toegangspoort tot de terminal van Scandlines levert de meeste mensen problemen op vanwege een niet goed werkend scanapparaat. Ook bij ons lukte het scannen van de barcode niet op zowel de heen- als terugreis. Door gelijk manueel het boekingsnummer in te voeren, registreert het systeem je auto en kun je meteen doorrijden.
  • Wil je gelijk vanuit Noord-Duitsland naar Zweden reizen per boot, dan kun je op de ferry van Travemunde naar Trelleborg. Reken op een overtocht van ongeveer zeven uur.

Elektriciteit

Je hebt in Zweden geen reisstekker of wereldstekker nodig. Nederlandse stekkers passen in vrijwel alle stopcontacten.

Geldzaken

Zweden heeft nog zijn eigen munt en vormt geen onderdeel van de Eurozone. Het betaalmiddel is de Zweedse kroon (SEK). Bankbiljetten zijn in waarden van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen. De munt is verkrijgbaar in 1, 2, 5 en 10 kronen.

Contant geld sterft in Zweden langzaam uit. De meeste winkels, restaurants en musea accepteren alleen betalingen met een kaart of met de mobiele telefoon. Met de Nederlandse bankpas kun je overal afrekenen. Dat geldt ook voor de creditcard. Wij hebben tijdens onze roadtrip nooit Zweeds geld getapt en dus ook nooit betaald met contant geld. Overal was het mogelijk om te betalen met onze telefoon, bankpas of creditcard.

Gemiddeld genomen liggen de prijzen in Zweden hoger dan in Nederland. Vooral uit eten, zeker als je ook alcohol drinkt, is duur. Levensmiddelen zijn eveneens duurder dan in Nederland. Benzine en het openbaar vervoer zijn weer wat goedkoper dan bij ons.

Historisch treinstation

Highlights van Zweden

In de komende tijd zullen we diverse blogs over onze ervaringen in Zweden plaatsen. Daarin beschrijven we de mooiste wandelingen en andere outdooravonturen. Daarnaast besteden we aandacht aan enkele steden. Houd deze pagina dus in de gaten als je inspiratie wilt opdoen voor een heerlijke vakantie in het Scandinavische Zweden!

Meertje
Onbegrensde outdoormogelijkheden in Dalarna

Onbegrensde outdoormogelijkheden in Dalarna

De regio Dalarna in Midden-Zweden is een ideale vakantiebestemming. Ongerepte natuur, uitgestrekte bossen, kristalheldere meren en adembenemende bergen. Een betere omgeving om actief te zijn in de natuur kunnen we ons nauwelijks voorstellen. In de...

Wandeling bij de Brattfallet waterval in Värmland

Wandeling bij de Brattfallet waterval in Värmland

De regio Värmland heeft ons hart gestolen tijdens onze roadtrip door Zweden. De natuur is hier prachtig, met veel meren en oeroude bossen. Het heuvelachtige landschap trekt dan ook veel toeristen. Vooral om buitenactiviteiten te ondernemen, zoals...

Fulufjället National Park in Dalarna mag je niet missen

Fulufjället National Park in Dalarna mag je niet missen

Als wandel- en natuurliefhebbers mochten we het Fulufjället National Park in Dalarna natuurlijk niet overslaan. We hadden al veel enthousiaste verhalen gehoord over dit natuurgebied. Het heeft de hoogste waterval van Zweden en de oudste boom ter...

Fraaie wandeling vanuit Kloten Nature Resort in Dalarna

Fraaie wandeling vanuit Kloten Nature Resort in Dalarna

De regio Dalarna staat bij velen op de bucketlist als de ideale reisbestemming in Zweden. Niet verwonderlijk, want Dalarna is “Zweden in het klein”. Tijdens onze rondreis in Dalarna startten we in het uiterste zuiden. Daar verbleven we in het...

De mooiste cultuur- en natuurschatten van Dalarna

De mooiste cultuur- en natuurschatten van Dalarna

In het hart van Zweden ligt de betoverende regio Dalarna. Dit gebied staat bekend om zijn rijk cultureel erfgoed en eeuwenoude tradities. Maar niet alleen cultuurliefhebbers halen hun hart op in Dalarna. De regio heeft tal van glinsterende meren,...

Daarom wil je het zeker het eiland Öland bezoeken

Daarom wil je het zeker het eiland Öland bezoeken

Niet ver van de zuidoostkust van Zweden ligt het bijzondere eiland Öland. Het landschap op het eiland is uniek door de vele natuurparken, oude vissersdorpen, eeuwenoude kastelen en forten. En de vele windmolens. Een deel van het eiland staat zelfs op...