Verrassend groene trage tocht bij Amsterdam Sloterdijk

Verrassend groene trage tocht bij Amsterdam Sloterdijk

Home » Nederland » Verrassend groene trage tocht bij Amsterdam Sloterdijk

Afgelopen week waren we op mini-vakantie in de randstad. We sloten deze vakantie af met een verblijf in het WestCord Art Hotel vlakbij het Amsterdamse Westerpark. Het stadscentrum van onze hoofdstad kennen we op ons duimpje. We besloten daarom juist een ‘trage tocht’ (een wandeling door natuur, boerenland en stad) te maken. De keuze viel op een trage tocht in de omgeving van Sloterdijk. Tijdens deze luswandeling doe je onder meer de stadsnatuur van de Lange Bretten aan. Daarnaast wandel je door de prachtig groene parken van Geuzenveld en Bos en Lommer. Het toetje is een bezoek aan het hippe Westerpark.

Erasmuspark in Bos en Lommer, Amsterdam

Begin van de wandeling bij Sloterdijk

Met 17 kilometer voor de boeg moet er goed ontbeten worden. We laten ons het uitgebreide ontbijt bij het WestCord Art hotel dan ook goed smaken. Een kwartier later kunnen we van start. Het officiële begin van de trage tocht is bij het NS-station Amsterdam Sloterdijk. Ons startpunt is ons eigen hotel dat nagenoeg aan de route ligt. Van hieruit is het iets meer dan 2 kilometer naar het station.

Er schijnt een voorzichtig zonnetje als we onze wandeling beginnen. We passeren de begraafplaats van St. Barbara en komen uit bij buurtboerderij Ons Genoegen. Het is een fraaie, historische buurtboerderij met een lommerrijk, gezellig tuinterras. Het kopje koffie slaan we over, we hebben nog een lange wandeling te gaan. Een onverhard pad brengt ons vervolgens bij een bijzonder groot volkstuincomplex. Een chique poort leidt naar de keurig aangelegde en onderhouden volkstuintjes.

Direct hierna komen we uit bij de Petruskerk, een idyllisch klein kerkje uit de 15e eeuw. Naast het kerkje staan nog enkele pittoreske huisjes. Wat een leuke verrassing, zo in de moderne omgeving van de hoge kantoorpanden van Sloterdijk! Na het station van Sloterdijk volgt een ruim 2 kilometer lang, onverhard pad parallel aan de Haarlemmertrekvaart. Het pad voert door graslanden met aan weerszijden bossages. Ook liggen er enkele vennetjes tussen de bomen verscholen. We wanen ons in een groot natuurgebied. Alleen het zachte geluid van verkeer over de S102 verraadt dat we nog steeds in Sloterdijk zijn.

Loopbrug bij Sloterdijk

Het verrassend groene natuurgebied van de Lange Bretten

De Lange Bretten is een 130 hectare groot natuurgebied. Het bevindt zich tussen de Haarlemmertrekvaart en het Westelijk Havengebied. Het natuurgebied is vernoemd naar het Huis te Bretten. Dit was een van de landhuizen die ooit langs de vaart stonden. Het landhuis moest veld ruimen voor de aanleg van de eerste spoorlijn van Nederland. Lange tijd bleef het gebied braak liggen. Uiteindelijk ontstond hier spontaan een ruig, groen gras- en boslandschap.

Door aanleg van onder meer kronkelende wandelpaden en een fietsroute is het gebied in 2006 aantrekkelijker gemaakt voor recreatie. We lazen ergens dat de bewoners van dit stadsdeel het recreatiegebied links zouden laten liggen. Tijdens onze wandeling blijkt gelukkig het tegendeel. Zo komen we er regelmatig wandelaars en fietsers tegen. Zelfs in een zompig rietlandschap waarvan we denken dat we er per ongeluk in terecht zijn gekomen, treffen we wandelaars aan.

de Lange Bretten

Van de Lange Bretten via Geuzenveld naar Bos en Lommer

We laten het verrassende natuurgebied achter ons en steken de S102 over. Wat een verschil met de omgeving ten noorden van de Haarlemmertrekvaart! De graslanden maken plaats voor stedelijke bebouwing. Maar dankzij de vele parken en lommerrijke straten doet Geuzenveld dorps aan. De tuinwijk uit de jaren 50 dankt zijn naam aan een boerenhofstede langs de Haarlemmerweg. Naar verluidt zouden de geuzen hier in de 16e eeuw een uitvalsbasis hebben gehad. Er zijn diverse straten naar de geuzen vernoemd.

In het langgerekte Gerbrandypark aan de Burgemeester van Tienhovengracht houden we onze eerste pauze. In het park is het heerlijk koel en verrassend rustig. We zien een jong gezin er op adem komen. Verder worden we vriendelijk begroet door iemand die snel daarna zijn zakelijk telefoongesprek hervat. Na een verkwikkende lunch die we van ons hotel mee kregen zetten we koers naar Bos en Lommer.

Geuzenveld

De wandeling door Bos en Lommer brengt ons bij het prachtige Erasmuspark. Nog voor we het park via de brug aan de Mercatorstraat betreden, zien we een reiger aan de oever staan. De vogel lijkt zich aan niets en niemand te storen. Een Amerikaanse die haar pensioen in Amsterdam slijt, knoopt een gesprekje aan. Naast de reiger, zo vertelt zij, komen er ook diverse broedvogels in het park voor. Ze komt er graag, al is het alleen al vanwege de bijzondere bloementuin en de vele boomsoorten.

Erasmuspark, Bos en Lommer

Bezoek aan het trendy Westerpark

Het laatste deel van onze trage tocht voert door het Westerpark. Het is een van onze meest favoriete parken in Amsterdam. We kwamen er vroeger veel om met de hardloopgroep te sporten. Ook nu zien we er skaters, skateboarders, hardlopers en fietsers. Maar ook gezinnen en stelletjes die er heerlijk van de rust op het gazon genieten.

De aanleg van het Westerpark ving aan in 1890. Ten westen van het park had je in die tijd de Westergasfabriek liggen. Daar werd tot midden jaren 60 van de vorige eeuw stadsgas geproduceerd. Sanering van de zwaar vervuilde grond was financieel niet haalbaar. In plaats van het bouwen van woningen werd daarom alleen de bovenlaag vervangen. Van het terrein van de gasfabriek werd toen een park gemaakt en toegevoegd aan het Westerpark. De historische gebouwen zijn in de tussentijd prachtig gerenoveerd. Ze worden tegenwoordig gebruikt als horeca-etablissement. Maar ook voor culturele activiteiten en bedrijfsevenementen.

Westerpark

Wij hoeven nog maar een krappe kilometer naar het hotel terug te lopen. We ploffen daarom neer op een van de vele, trendy terrassen. Een hapje en een drankje hebben we na die 16 kilometer wel verdiend.

Op de terugweg komen we ook langs Nemoland. We vragen een medewerker van dit groen stukje niemandsland wat Nemoland is. Vol passie vertelt hij over dit naar zijn zeggen best bewaarde geheim van Amsterdam. Uit zijn verhaal maken we op dat men er groenten verbouwt en de oogst gratis uitdeelt. Geïnspireerd door “de verbinding van mensen met de natuur” wandelen we terug naar ons hotel. De wandeling zit er helaas weer op.

Nemoland

Trage tocht bij Amsterdam Sloterdijk: praktische informatie

  • De trage tocht die wij hebben uitgezocht is 17 kilometer lang. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • Officiële start van de trage tocht is bij NS-station Amsterdam Sloterdijk. Kom je met de auto dan kun je deze gratis parkeren bij parkeerplaats De Lange Bretten aan de Australiëhavenweg.
  • Download hier de uitstekende routebeschrijving. Wij hebben daarnaast ook gebruik gemaakt van de gpx-route. Hiermee kun je niet verdwalen. Daarnaast weet aan de hand van je mobieltje altijd waar je op de wandeling precies bent.
  • Aan de route bevinden zich ruim voldoende horeca-gelegenheden. Alleen tussen het station van Sloterdijk en Geuzenveld zul je geen terras of café/restaurant vinden.
  • Wil je deze meer dan prachtige, afwisselende wandeling samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.
bij het Westerpark