Trage Tocht Quatre Bras door Den Treek: een waar diamantje

Trage Tocht Quatre Bras door Den Treek: een waar diamantje

Home » Nederland » Trage Tocht Quatre Bras door Den Treek: een waar diamantje

De pandemie heeft ook ons reispatroon veranderd. Een jaar geleden trokken we er nog met rugzak op uit in Afrika. Dit jaar vind je ons in Europa. En tijdens de (gedeeltelijke) lock-downs uitsluitend in Nederland. En wat we eigenlijk al wisten, werd dit jaar maar weer bevestigd. Ons land heeft echt veel moois te bieden!

Een mooi voorbeeld is landgoed Den Treek-Henschoten tussen Leusden en Zeist. Afgelopen zomer maakten we er een fietstocht. Dit najaar maakten we er een ronduit fantastische wandeling. In deze blog vertellen we je waarom we de wandeling een van de diamantjes vinden onder de trage tochten.

loofbos

Onze rondwandeling naar Den Treek en buitenplaatsen De Laagt en De Hoogt

We beginnen onze wandeling bij het station van Maarn. Bij het station heb je een korte winkelstraat en een pleintje. Het is rustig deze vrijdagmiddag. Zodra we de winkelstraat uitlopen, komen we uit in een fraaie woonwijk. Wat is het hier groen! Snel daarna verlaten we de bebouwde kom van Maarn.

We wandelen verder via veelal brede, onverharde paden tot we uitkomen aan de zijkant van het Henschotermeer. Ondanks de herfstachtige temperaturen lonkt de recreatieplas. We steken vervolgens de Zeisterweg over en worden direct getrakteerd op een prachtig bos. Beuken voeren de boventoon maar aan de heidegrond staan ook naaldbomen.

Honden in Den Treek

Landgoed Den Treek-Henschoten

We zijn nu in het landgoed Den Treek-Henschoten waar we onlangs nog een fietstocht maakten. De herfst is voorzichtig ingetreden. We zien een andere wandelaar foto’s maken van de eerste paddenstoelen. Ze merkt ons niet op maar haar honden wel. Zo enthousiast als de dieren zijn, trekken ze hun baasje blaffend omver. De photoshoot moet over.

De wandeling vervolgt door bossen en langs grote heidevelden. Toen we onze auto parkeerden hadden we nog bewolking maar deze is nu nagenoeg verdwenen. Met het zonnetje in het gezicht genieten we van elke minuut dat we door het landgoed wandelen. Met name op de grote heidevlakte zijn we daarin niet de enigen. Tijdens onze wandeling zien we mountainbikers, ruiters, hardlopers en vele wandelaars. Maar dankzij de grootte van het gebied en de brede paden, wel op voldoende afstand.

Heide in Den Treek

Van Austerlitz naar De Laagt en De Hoogt

We steken de Doornseweg bij restaurant Bergzicht over. Het landschap verandert daarmee van overwegend naald- in loofbossen. Prachtig mooie oude beuken en eiken. Kort daarop komen we uit bij de Pyramide van Austerlitz. We waren hier tijdens een fietstocht in de zomer. Nu is het er praktisch uitgestorven. De wandeling voert ons naar de Zeisterweg. We steken de drukke weg over en komen opnieuw in een totaal ander landschap uit.

We lopen door naald- en loofbossen tot we uitkomen bij enkele landerijen. Over pittoreske bospaden wandelen we langs een soort van theehuis en enkele prachtige buitenhuizen. We zijn uitgekomen bij de Koepel van Stoop en voormalig jachthuis ‘t Berghuisje uit midden 19e eeuw.

Het pad vervolgt slingerend naar beneden. We passeren nog een fraaie woning en wandelen weer heuvelopwaarts. We wanen ons in het buitenland! Uiteindelijk komen we uit bij een grote open vlakte waar meer dan 100 schapen grazen. Aan de hoogst gelegen rand van het veld zien we een prachtig buitenhuis. Dit was het vakantiehuis van De Beaufort uit begin 20e eeuw.

De Laagt en De Hoogt

Einde van de wandeling

We maken nog wat foto’s van de schapen en verlaten landerij ‘De Hoogt’. Niet lang daarna steken we de drukke Amersfoortseweg over en komen direct weer in het bos uit. We zijn bijna weer terug bij onze auto. Maar op de valreep worden we nog getrakteerd op een uniek, historisch landschap. Een informatiebord vertelt ons dat we bij de Koeheuvels zijn.

Dit gebied van heide en stuifzand laat zien hoe de omgeving rond Maarn er in vroeger tijd uitzag. Het is een mooi stukje natuur waar schapen nog steeds worden gehoed. Voor de bewoners van Maarn is het ook een belangrijke ontmoetingsplek. We zien vele hondeneigenaren, hardlopers en zelfs bootcampers. Wat een leuk gebied om onze geweldige wandeling van vandaag af te sluiten!

Schapen bij De Hoogt

Trage tocht door Den Treek: praktische informatie

  • De trage tocht die wij hebben uitgezocht is 15 kilometer lang. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • Officiële start van de trage tocht is bij NS-station Maarn. Kom je met de auto dan kun je deze gratis in de nabije omgeving van het station parkeren.
  • Download hier de uitstekende routebeschrijving. Wij hebben ook gebruik gemaakt van de gpx-route. Hiermee kun je niet verdwalen. Daarnaast weet je aan de hand van je mobieltje altijd waar je op de wandeling precies bent.
  • Aan de route bevinden zich enkele horecagelegenheden. Los van een cafetaria bij dichtbij het station, vind je er pannenkoekenhuis Bergzicht en het restaurant bij de Pyramide van Austerlitz.
  • Wil je deze meer dan prachtige, afwisselende wandeling samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.
Landerijen