Etappe 3 van de oudste wandelroute van Nederland

Etappe 3 van de oudste wandelroute van Nederland

Home » Oudste LAW van Nederland » Etappe 3 van de oudste wandelroute van Nederland

Etappe 3 van de oudste wandelroute van Nederland start bij het statige Slot Zeist. Een meer dan prachtige wandeling door landgoederen en oude bossen volgt tot aan Doorn. Aan de route liggen talrijke hoogtepunten, waaronder de pyramide van Austerlitz, de Koepel van Stoop en Huis Doorn. Maar het zijn met name de schitterende, bosrijke landgoederen die van deze afwisselende etappe een feest maken. Zoals landgoed Hoog Beek en Royen en Den Treek-Henschoten. Met deze maand een bloeiende heide als slagroom op de overheerlijke taart.

We hebben al veel (minder lange) wandelingen in deze omgeving gemaakt en beschreven. Je vindt ze onderaan deze pagina bij de rubriek “Dit interesseert je wellicht ook”.

Wijngaard

Begin van etappe 3 vanuit Zeist naar Doorn

De weersvooruitzichten voor deze week laten een stijgende lijn in temperatuur zien. Om al te warm wandelweer te vermijden, besluiten we om etappe 3 vandaag al te doen. Een goede beslissing, zo blijkt als we onder een half bewolkte, niet al te warme hemel arriveren bij het startpunt.

We staan bij het 17e eeuwse Slot Zeist dat in deze contreien een begrip is. Niet zozeer vanwege de interessante historie trouwens. Slot Zeist staat meer bekend om de trouwerijen, seminars en grootse feesten die er gegeven worden. Veel minder bekend zijn de fraaie rijtjeswoningen in de slottuin uit midden 18e eeuw. Hier wonen al eeuwen lang de hernhutters: leden van de wereldwijde Evangelische Broedergemeente. Zelfs wij als Zeistenaren weten nauwelijks iets van de hernhutters. Gelukkig is er sinds niet al te lange tijd een museum over deze broedergemeenschap. Hier kunnen we ons kennishiaat vast en zeker opvullen.

Met nog 21 kilometer voor de boeg slaan we een bezoek aan het museum voor nu even over. In plaats daarvan steken we de Driebergseweg over en betreden het landgoed van Hoog Beek en Royen. Op het landgoed zien we een niet al te opzichtig landhuis op een heuvel liggen. Daarachter heb je een idyllische, ommuurde wijngaard die is aangelegd door Rotary Zeist samen met Utrechts Landschap. Verder bevindt zich op het landgoed een prachtige tuin in Engelse landschapsstijl vol waterpartijen en slingerpaadjes. Wat een mooi begin van de wandeling!

Zeister Bos

Via Austerlitz en Den Treek naar de Koepel van Stoop

Via een breed bospad lopen we richting de Woudenbergseweg. We zijn hier duidelijk niet de enigen die komen genieten van de verkoeling onder het groene bladerdak. Veel wandelaars laten uitgebreid hun trouwe viervoeter uit. Maar eenmaal op het fietspad langs de Woudenbergseweg komen we gek genoeg vrijwel niemand tegen. Gelukkig maar, want we moeten best een eindje dit fietspad volgen. Pas na ongeveer een kilometer steken we bij het Beauforthuis de provinciale weg over.

Bos

Het Beauforthuis begon eeuwen geleden als boerderij Heidenoord. Begin 19e eeuw kocht Stoop, een steenrijke Amsterdamse bankier, het gebied rond Heidenoord en maakte van de boerderij een landbouwschool. Helaas kwam het onderricht op deze school niet goed uit de bus. Na zijn overlijden maakte zijn dochter en schoonzoon Beaufort een kerkje pal achter de boerderij. Zo hoefde de arme bevolking van Austerlitz niet steeds lopend naar het zes kilometer verder weg gelegen Zeist. Tot 1984 bleef het een kerk. Vijf jaar later werd van het gebouw een theatercafé met podium gemaakt, en kreeg het zijn nieuwe naam: Beauforthuis. Aan de voorzijde vinden we een terras. Hier is het gezellig druk met fietsers en mountainbikers.

Een schitterende wandeling volgt door brede beukenlanen waarna we de Pyramide van Austerlitz bereiken. Dit monument verrees begin 19e eeuw ter ere van Napoleon in 1805 de slag om het Tsjechische Austerlitz won. Zijn broer gaf de opdracht tot de bouw en noemde de nederzetting waar de bouwvakkers woonden Austerlitz. We lopen een halve cirkel om de piramide heen. Zo rustig als dat het was aan de Woudenbergseweg, zo druk is het op de top van het monument. We geven de mensen daar geen ongelijk: uit ervaring weten we dat het uitzicht er fantastisch is!

Pyramide van Austerlitz

Bloeiende heide in landgoed Stameren

Direct na Napoleon’s piramide steken we de provinciale weg opnieuw over. De route leidt ons vervolgens naar de Koepel van Stoop. Dit charmant theehuis op een water hoger gelegen deel liet Stoop midden 19e eeuw aanleggen. De bedoeling was om er een landhuis neer te zetten maar dit is er nooit van gekomen. Tegenwoordig is het idyllisch gelegen theehuis een fraaie locatie voor mini-concerten en heidagen van bedrijven.

Dit deel van het 2000 hectare grote landgoed Den Treek-Henschoten heet Quatre Bras. We komen hier bijzonder graag en hebben er dan ook diverse wandelingen gemaakt. Dit keer is anders: we missen de schapen op landerij ‘t Hoogt. Waar zouden de wollige dieren ondergebracht zijn? We lopen verder zuidwaarts en komen via het A12-viaduct uit in landgoed Stameren. Hier hebben we een keer een prachtige herfstwandeling gemaakt. Het landgoed is niet zo heel groot maar wel erg divers. Wij konden destijds niet uitgekeken raken op de unieke flora. Vandaag is het nog specialer: de heide staat in volle, paarse bloei. Wat een prachtig gezicht!

Heide

Via landgoed Beukenrode naar het eindpunt van etappe 3

Het laatste deel van etappe 3 voert door een voor ons onbekend gebied. We zijn nu in de omgeving van landgoed Beukenrode. Hier treffen we geen heide en rododendrons aan zoals in landgoed Stameren. Maar wel fraaie loofbossen waar precies op dit moment door de lager staande zon een schitterend licht op schijnt. We kunnen geen genoeg krijgen van het lichtspel en schieten de een na de andere foto.

Bos bij Doorn

Terwijl we verder richting Doorn wandelen horen we links van ons een hoop kabaal. Het klinkt alsof er honderden kinderen op zomerkamp zijn en de pret van hun leven beleven. Door het dichte bos kunnen we hen niet zien dus pakken we Google Maps erbij. Wat blijkt? Het zomerkamp is een trainingskamp voor het Korps Mariniers. Afgaande van het geluid moet het heel erg leuk zijn om ons land te leren verdedigen. Even krijg ik spijt dat ik destijds niet mij bij het Korps heb aangemeld.

Even later lopen we de bebouwde kom van Doorn binnen. Een deel voert helaas langs de Driebergsestraatweg. Gelukkig slaan we na enkele honderden meters rechtsaf het bos in en volgen een hoog hekwerk aan onze linkerzijde. Achter het hek bevindt zich landgoed Aardenburg. We mogen er niet in want dit is het terrein voor revaliderende militairen. Het gebied eromheen kan ons wel bekoren: mooie loofbossen en fraaie landerijen met daaraan grote, stijlvolle boerderijen. Pal voor we weer Doorn binnenlopen, passeren we het bijzonder gezellig ogend terras van Parkhuys Rosarium. We strijken nog even neer op het terras voor een laatste drankje. Dat hebben we aan het einde van deze redelijk lange wandeling wel verdiend. Spoedig daarna bereiken we het centrum van Doorn waar we de bus terugnemen naar het startpunt.

Bosvilla

Praktische tips voor etappe 3 van de oudste LAW van Nederland

Hoe lang is etappe 3 van de oudste LAW van Nederland?

Etappe 3 is bijna 21 kilometer lang. Denk je dat je nog geen goede wandelconditie voor deze wandeling hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken.

Wil je de lange etappe van Zeist naar Doorn samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om activiteiten mee te doen of te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.

Is er een routebeschrijving van etappe 3?

Op de website van de ANWB is een uitgebreide routebeschrijving te vinden. De route kun je ook volgen met de gratis ANWB Eropuit app. Handige app omdat je aan de hand van het kaartje ziet waar je bent. Je kunt ook net als wij de gpx downloaden en gebruiken.

Hoeveel van de route gaat over verharde wegen en paden?

Ongeveer driekwart van de route gaat over onverharde wegen en paden. Alleen door de dorpen Zeist en Doorn wandel je over de verharde weg. Dit geldt overigens ook voor een deel van het stuk richting Austerlitz langs de Woudenbergseweg.

Waar ligt het officiële startpunt en eindpunt van de wandeling?

Etappe 3 van de oudste langeafstandswandeling van Nederland start ter hoogte van bushalte Het Rond/Lageweg. Deze halte bevindt zich aan de Lageweg ter hoogte van nummer 6A. Dit is aan het begin van de chique Nassau Odijklaan richting het slot. Het eindpunt is het Kerkplein aan de Dorpsstraat in Doorn.

Hoe kom ik met het OV naar het startpunt?

Neem vanaf treinstation Driebergen-Zeist bus 74 naar Zeist. Stap uit bij halte Het Rond/Lageweg. Deze bushalte bevindt zich direct aan het startpunt van de wandeling.

Afhankelijk van waar je vandaan komt kun je na afloop van de wandeling het beste bus 50 nemen naar station Driebergen-Zeist.

Waar kan ik de auto parkeren voor etappe 3 van de oudste langeafstandswandeling?

Bij het startpunt van etappe 3 - Slot Zeist - is een parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren. Van hieruit ben je zo bij het officiële startpunt van de wandeling. Neem vanaf het eindpunt - Dorpsstraat in Doorn - bus 50 rechtstreeks naar Zeist. Stap uit bij halte Molenweg. Van hieruit loop je in enkele honderden meters naar de parkeerplaats.

Zijn er horecagelegenheden aan etappe 3?

Er is met name aan het begin in Zeist en aan het einde in Doorn voldoende horeca te vinden. Daartussen is de keuze redelijk beperkt. Wel heb je op weg naar Austerlitz aan de Woudenbergseweg het chique Oud London liggen. Iets verderop vind je het Beauforthuis. Hier ligt een gezellig terras bij dat populair is onder wandelaars en fietsers. Hierna volgt een lange wandeling door bossen zonder horecagelegenheden. Maar pal voor de bebouwde kom van Doorn heb je aan de linkerzijde van het bospad Rosarium liggen. Het terras vonden wij er bijzonder gezellig uitzien!

Heb je ook leuke overnachtingsmogelijkheden in de directe omgeving van etappe 3?

Tussen Zeist en Doorn zijn er bijzonder veel idyllische natuurhuisjes te vinden. Ze liggen doorgaans diep verscholen in de bossen. Daarnaast zijn er charmante, kleinschalige hotelletjes en wat grotere, chique hotels te boeken in Zeist, Driebergen en Doorn.

Boshut