Vaccinaties voor vakantie: begin er vroeg genoeg mee!

Vaccinaties voor vakantie: begin er vroeg genoeg mee!

Home » Je voorbereiding » Vaccinaties voor vakantie: begin er vroeg genoeg mee!

Voor veel landen zijn specifieke vaccinaties noodzakelijk om je te beschermen tegen (tropische) ziekten. Per land en soms per regio in het land gelden andere voorschriften. Op de website van de GGD kun je per land een actueel overzicht krijgen van de benodigde inentingen:

 

Vaccinaties: check het ruim van te voren!

Wanneer je langer dan een maand of drie op reis gaat, is het verstandig om een afspraak te maken om je reisplan te bespreken met een deskundige. Doe dit ruim (enkele maanden) van tevoren! Omdat de vaccinaties vaak lang beschermen, kun je beter te vroeg gaan dan te laat. In sommige gevallen, bijvoorbeeld de vaccinatie tegen rabiës, heb je namelijk een serie inentingen nodig. Dus als je dit bedenkt vlak voor vertrek, ben je te laat! En in de populaire vakantiemaanden hebben ze bij de vaccinatiecentra niet altijd direct plaats voor je.

Vaccinaties zijn niet goedkoop. Afhankelijk van het soort ziektekostenverzekering dat je hebt afgesloten, kun je de kosten (deels) vergoed krijgen. Op deze website kun je checken of jouw ziektekostenverzekeraar een vergoeding biedt voor je inentingen en wat de vaccinatiekosten bedragen.

Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis! Stop het in je handbagage, want soms is het noodzakelijk voor het verkrijgen van een visum.

gele boekje

Bescherming tegen malaria

Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Denk daarom bij koorts of griep die langer dan twee dagen aanhoudt, aan malaria. Malaria kun je op verschillende manieren voorkomen: door het slikken van pillen en het treffen van antimugmaatregelen. Het slikken van pillen kan per gebied verschillen en is ook afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Individuele factoren zoals je eigen gezondheid spelen ook een rol. Neem daarom voordat je op reis gaat contact op met GGD Reisvaccinaties om te zien welke voorzorgsmaatregelen je moet treffen. Op alle landenpagina’s van de beschreven bestemmingen geven wij aan in hoeverre je in het desbetreffende land een risico op malaria loopt.

Vergeet niet om je op tijd te laten informeren over malariapreventie