Wandeling bij Bakkum: bos, duinen en strand

Wandeling bij Bakkum: bos, duinen en strand

Home » Nederland » Wandeling bij Bakkum: bos, duinen en strand

Na een onstuimige week met veel wind en regen beloofde het een mooi weekend te worden. Ideaal dus om een fraaie bos- en duinwandeling te maken. We kozen voor een wandeling bij Bakkum. Dat kleine plaatsje ligt vlakbij Castricum. Zo konden we ook nog een stuk strand meepikken. Deze wandeling van 18 kilometer is echt iedere stap de moeite waard. Houd je van een afwisselende route? Dan is de wandeling bij Bakkum echt iets voor jou.

Drukte bij de start van de wandeling bij Bakkum

Het is nog vroeg als we de parkeerplaats oprijden. Maar toch moeten we moeite doen om een plekje te vinden. Het is erg druk. We zien veel auto’s met de mountainbikes achterop. Zelfs diverse paardentrailers staan geparkeerd. Hardloopgroepjes verzamelen zich voor hun wekelijkse rondje. De schrik slaat ons om het hart: we gaan toch niet in colonne door de bossen en duinen?

Gelukkig hebben we de verplichte duinkaarten al online geboekt. Er staan lange rijen bij de twee verkooppunten. Wij lopen richting de start van onze wandeling. We moeten goed opletten, want de mountainbikers hebben haast. Wat een geschreeuw!

De rust van het bos

Maar de rust keert gelukkig snel terug. Als we de weg zijn overgestoken, gaan we het bos in. Hier zien we nog een enkele wandelaar. We lopen over kronkelige bospaadjes. Dit bevalt ons beter. Even later zien we het eerste duinmeertje liggen. Er zullen er bij deze wandeling bij Bakkum nog vele volgen. De ene nog mooier dan de andere.

We zijn bij het Meertje van Vogelenzang. De naam heeft niets te maken met de plaats. Het meer draagt de naam van de eerste rentmeester van de landgoederen in de regio. Hij gaf opdracht om het meertje te graven. Het zand kreeg een nuttige bestemming. Het werd gebruikt bij de aanleg van een viaduct over de spoorlijn.

Het meer is een pleisterplaats voor vogels. In het winterseizoen komen hier bijzondere eendensoorten. In de maanden december tot en met maart komen rond zonsondergang veel zilverreigers hier een slaapplaats zoeken. Ook aalscholvers vinden dan een plek voor de nacht in de bomen rondom het meertje. Omdat wij hier in de ochtend zijn, missen we dit spektakel.

Duingebied

Langzaam lopen we in de richting van het duingebied. Onderweg passeren een paar hardloopgroepjes ons. Verder merken we niets meer van de drukte bij het begin. De eerste stukken wisselen bossen en open vlaktes elkaar nog af. Iets verderop gaan we door het glooiende, open duinlandschap.

Omdat het broedseizoen net is begonnen, lopen we een kleine omleiding. Tussen 1 maart en 1 juli broeden in dit gebied bijzondere vogels, zoals de boomleeuwerik, roodborsttapuit en graspieper. Zij zijn gevoelig voor verstoring. Daarom sluit men dit deel af om de kansen op broedsucces te vergroten. De omleiding is zeker geen straf. We pakken zo nog wat mooie hoge duinen mee.

Het strand op

We klimmen door het mulle zand naar de strandopgang. Even later dalen we weer af om het strand te bereiken. Het is net vloed geweest, de zee trekt zich langzaam weer terug. Bij de strandopgang is een strandtenthouder druk bezig met de voorbereidingen voor de opbouw van zijn strandtent. Over enkele weken mag hij weer open.

En op dat moment breekt het zonnetje echt door. We zoeken een heerlijk plekje in de luwte. Ideaal om onze lunch te gebruiken met dit mooie weer. Op het strand zien we parapenters pogingen doen om op te stijgen. Een kitebuggy raast over het strand. De wind blaast hem snel vooruit. Datzelfde geldt voor de blokarters. Met hun zeiltje op hun “skelter” zoeven ze voorbij. Een man leunt relaxt tegen een strandpaal om het zonnetje in zijn gezicht te laten schijnen. Zo zoekt ieder zijn eigen ontspanning op het strand.

Paarden in de duinen

Na zo’n 2 kilometer over het strand te hebben gelopen, klimmen we de duinen weer in. Daar zien we een bijzonder gezelschap. Diverse Konikpaarden grazen hier. Van ons trekken ze zich niets aan. Iets verderop ontdekken we een uitzichtpunt.

Boven genieten we van een prachtig 360 graden panorama. We zien de Hoogovens van IJmuiden in de verte liggen. Op zee varen grote schepen op weg naar het Noordzeekanaal. In het immense duingebied valt ons een prachtig blauw meertje op. Dat gaan we later bij deze wandeling nog van dichtbij bekijken.

Wei van Brasser

We lopen door een moerassig gebied. De bomen staan met hun wortels in het water. Het lijkt wel een mangrovebos. Dan bereiken we het prachtige duinmeer dat we vanaf het uitzichtpunt al zagen. Aan de rand van het meer staat een prachtige vogelobservatiehut. Er zijn zelfs kijkgaten op rolstoelhoogte gemaakt.

Op het water zien we diverse eendensoorten. Zo komen hier de slobeend, tafeleend, kuifeend en brilduiker voor. Wij zijn niet zulke vogelkenners dat we ze herkennen. In deze natte duinvallei vinden tal van trekvogels in de winter een rustplek. We turen het meer af of de we de zeldzame, geoorde fuut herkennen. Die broedt hier in het voorjaar ook. We krijgen hem echter niet te zien.

Camping Bakkum

Vanaf het duinmeer lopen we langs de bosranden over twee mooie vlaktes. Daarna gaan we het bos weer in. En vlak voor het einde van de wandeling bij Bakkum lopen we langs de rand van misschien wel de beroemdste camping van Nederland: camping Bakkum. Al meer dan 100 jaar ligt de camping hier in het bos, aan de rand van het duingebied. Vroeger was het een geliefde plek voor de Amsterdammers zonder tuin of balkon. De seizoensplekken waren zo populair, dat het moeilijk was om er eentje te veroveren. Een hilarisch filmpje uit 1951 laat de stormloop duidelijk zien.

We zien diverse gezinnen lekker in het zonnetje zitten voor hun caravan of huisje. Geen verkeerde locatie om hier de weekenden door te brengen. Het bos, de duinen en het strand op loopafstand nabij. Laat de zomer maar komen.

Einde van de wandeling bij Bakkum

Dan naderen we weer ons vertrekpunt. Op de parkeerplaats is het nog steeds druk. Diverse foodtrucks staan aan de rand opgesteld. Lange rijen staan er voor de karren. Vooral de ijskar is populair. Iedereen wil deze zonnige dag afsluiten met een ijsje, lijkt het wel.

Wij kijken voldaan terug op deze prachtige wandeling. De afwisseling is groot. En onderweg was het lekker rustig. Dit is zeker een wandeling die je niet mag missen als je van bos, duinen en strand houdt!

Wandeling bij Bakkum: alle informatie

Hier vind je alles wat je wilt weten over deze wandeling bij Bakkum:

 

Route-informatie wandeling bij Bakkum

  • De wandeling bij Bakkum is 18 kilometer lang. Op deze website vind je een gratis gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand.
  • De route gaat bijna volledig over bos- en duinpaden en het strand. De lengte en het mulle zand maakt dit een pittige wandeling.
  • In het broedseizoen (1 maart tot 1 juli) is een klein gedeelte van de route niet toegankelijk. De routebeschrijving geeft de tijdelijke omleiding aan.
  • Voor het wandelen in het Duingebied is een duinkaart nodig (dagkaart kost € 2 per persoon). Het makkelijkste is om die online te bestellen. Anders moet je in de rij bij Johanna’s hof of het bezoekerscentrum De Hoep.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De wandeling bij Bakkum start de parkeerplaats van Johanna’s hof en het bezoekerscentrum De Hoep. In de weekenden is het hier al vroeg erg druk.
  • Met de bus vanuit Castricum stap je uit bij bushalte Haagscheweg in Bakkum. Je volgt dan op de routebeschrijvingen de aanwijzingen vanaf punt 3.

Horeca op de wandeling bij Bakkum

Bij het start- en eindpunt van de wandeling kun je wat eten en drinken in restaurant Johanna’s Hof. Een mooie boerderij met groot terras. In de weekenden is het er altijd gezellig druk. Bij de strandopgang is in het zomerseizoen het strandpaviljoen ’t Zilverzand geopend.

Wil je de wandeling bij Bakkum samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.