Wandeling bij Tienhoven: de prachtige zompige zoddenroute

Wandeling bij Tienhoven: de prachtige zompige zoddenroute

Home » Nederland » Wandeling bij Tienhoven: de prachtige zompige zoddenroute

Op de warmste Koningsdag uit de historie wilden we genieten van de zon en de natuur. We kozen voor een wandeling bij Tienhoven. Die loopt door de veengebieden in de gemeente Stichtse Vecht. Het gebied is voor veel vogelsoorten hun habitat. Daarnaast komen er op de veengronden bijzondere plantensoorten voor. Door de droogte van de afgelopen tijd was het pad zeker niet zompig, eerder kurkdroog.

Hoewel de wandeling deels over de weg loopt en deels door het dorp Tienhoven gaat, was dat zeker geen straf. We genoten volop tijdens deze bijna 13 kilometer lange wandeltocht.

Start van de wandeling bij Tienhoven in het dorp

Tienhoven is een klein dorp in de gemeente Stichtse Vecht. Fanatieke lange-afstandswandelaars kennen Tienhoven wellicht van het Marskramerpad. Dit lange-afstand-wandelpad of LAW loopt van de Duitse grensplaats Bad Bentheim naar Den Haag. Tienhoven ligt op de route van Breukelen naar de Loosdrechtse Plassen via Fort Tienhoven.

Hoewel het eerste deel door een lange straat voert, was dat zeker niet saai. In verband met Koningsdag had iedereen zijn uiterste best gedaan om het huis te versieren. Daarnaast zaten in bijna alle voortuinen de bewoners. Veel met een tompouce en een oranjebittertje binnen handbereik.

Wij vroegen ons af of er iets stond te gebeuren. Want de meeste bewoners hebben zo’n fraaie en grote achtertuin die ook nog grenst aan het water. Dan is het toch heerlijk om daar te zitten in plaats van bij je voordeur? Later bleek dat er een kleine optocht met versierde auto’s door het dorp trok. Hiervoor zat men dus al klaar in het zonnetje.

Daarnaast viel op dat er veel fietsers, motoren en auto’s genoten van een zonnige Koningsdag. Op een smalle weg door het dorp betekende dit af en toe halt houden om voldoende afstand te kunnen houden. Het leidde gelukkig niet tot problemen.

De Zodden in

De wandeling bij Tienhoven brengt ons door de Westbroekse Zodden. Dit natuurgebied is ongeveer 52 hectare groot. Zodde betekent laag en moerassig land. Dit gebied heeft veel veengronden. Vanaf 1200 werd het veen afgegraven om turf te steken. De zo gewonnen turf diende als brandstof om de huizen te verwarmen. Door de afgraving ontstonden de langgerekte smalle kavels, die nu nog steeds het landschap in deze omgeving bepalen. Het is, zeker bij mooi weer, een mooi gezicht om die kavels te zien liggen tussen de sloten en de greppels.

Het Bert Bospad

Het mooiste deel van de wandeling bij Tienhoven gaat over het Bert Bospad. Naamgever van dit pad is de boswachter van de Molenpolder en Westbroekse Zodden. Hij was een groot voorstander om dit prachtige natuurgebied open te stellen voor het publiek. Met veel inzet heeft hij allerlei initiatieven ontwikkeld om de natuur dichter bij de mens te brengen. Helaas heeft hij er zelf niet lang van kunnen genieten. Hij overleed al op 50-jarige leeftijd.

Het Bert Bospad voert langs het moerasbos, uitgeveende sloten en plassen, en legakkers. Op deze veldjes lieten de turfstekers hun turf drogen. Daarnaast zie je stukken trilveen. Dit is een zeldzaam bodem- en vegetatietype dat bestaat uit een dunne en uiterst slappe bodem. Deze bodem van graswortels drijft op water of slappe modder. In Nederland kom je nauwelijks trilveen tegen. Een ander natuurgebied waar het voorkomt, is De Weerribben-Wieden.

Nadat het pad uit het moerasbos komt, kun je genieten van fraaie vergezichten. Onder een strakblauwe hemel lagen akkers er prachtig bij tussen de sloten. Vogels waren druk bezig met nesten bouwen of zaten al te broeden op hun eitjes. In de verte zagen we de kerktorens van Maarsseveen en Nieuw-Loosdrecht boven de bomen uitsteken. Het enige wat we misten waren de Hollandse luchten met grote wolkenpartijen.

Tienhovens Kanaal

Het laatste stuk van de wandeling bij Tienhoven loopt door een prachtig stuk langs het Tienhovens Kanaal. Het is een eeuwenoude, aangelegde waterloop. Het kanaal loopt vanaf de Vecht bij Breukelen richting Hilversum. Zo ver hoeven we gelukkig niet, hoewel het landschap zeker mooi is. De naam kanaal moet je overigens niet te letterlijk nemen. Een geoefende springer zou wellicht zonder natte voeten de overkant kunnen halen van deze sloot.

Wel merken we op het eerste stuk dat er meer mensen zijn die van dit prachtige stukje natuur willen genieten. We moeten regelmatig aan de kant om de vele fietsers en wandelaars te laten passeren. Nadat we het asfalt achter ons hebben gelaten en weer door het grasland lopen, is het gelijk een stuk rustiger. We kijken verlekkerd naar de paar prachtige huizen die aan de waterkant staan. Daarnaast zien we dat veel watersportliefhebbers met hun zeilboot dit deel van de Loosdrechtse Plassen vandaag bezoeken.

Dan komt de bebouwing weer in zicht en zijn we aan het einde gekomen van de wandeling bij Tienhoven. Ondanks wat drukte op een enkel stuk was het weer een heerlijke wandeltocht bij prachtig weer.

Wandeling bij Tienhoven: praktische zaken

 

routebeschrijving wandeling bij Tienhoven

De route is goed te lopen aan de hand van de knooppunten van het wandelnetwerk. Volg de oranje bordjes met blauwe pijlen. Start van de route bij knooppunt (kp) 75. Vervolgens kp 76 – kp 77 – kp 78 – kp 23 – kp 39 – kp 13 – kp 67 – kp 66 – kp 73 – kp 74 – kp 75. De website van de ANWB geeft op internet een routebeschrijving. Let hierbij op dat daar het knooppunt 39 niet wordt vermeld! Het kaartje van de ANWB is wel handig ter oriëntatie.

Bereikbaarheid wandeling bij Tienhoven

Parkeren: is mogelijk aan de Nieuweweg bij Parkeerplaatsen bij jachthavens (paar honderd meter lopen vanaf het startpunt) of op de Laan van Niftarlake in Tienhoven. In tijden van corona is parkeren bij de Nederlands Hervormde Kerk in Tienhoven mogelijk. Vanaf daar kun je gelijk de route starten door linksaf te gaan. Je loop dan richting knooppunt 76.

Je kunt de wandeling uitstekend bereiken met het OV. De bushalte bij de Nederlands Hervormde Kerk in Tienhoven bereik je in 20 minuten vanaf NS Station Utrecht Overvecht.

Horeca tijdens de wandeling bij Tienhoven

In Tienhoven kun je bij Het Olde Regthuys wat eten en drinken. In Oud-Maarsseveen kan dit in café ’t kikkertje. Verder kom je tijdens de route geen horeca tegen. Vanwege de coronamaatregelen was de horeca gesloten.

Schoenen

De veengronden kunnen nat en drassig zijn. De route heet daarom ook niet voor niets de zompige zoddentocht. Trek daarom, zeker na een periode van regen, waterdichte schoenen aan die vuil mogen worden. Toen wij de wandeling maakten, was het al weken kurkdroog geweest. We hebben dus zeker geen natte voeten gekregen.