Denemarken

Denemarken

Home » Noord-Europa » Denemarken

Denemarken in een notendop

Denemarken is een heerlijk relaxt land met een uniek verleden van het ooit zo machtige rijk van de Vikingen. Je vindt er vele kleine en grote eilanden, bossen, kleine meren, uitgebreide kustduinen, heidelandschappen en zelfs witte kliffen. Het licht glooiende landschap, dat vol staat met kastelen en prachtige landhuizen, leent zich uitstekend voor heerlijke fiets- en wandeltochten.

Naast het vriendelijke en soms ruige landschap, heb je in dit Scandinavische land ook veel leuke, historische en bovenal gezellige stadjes. Een stedentrip naar de fantastische hoofdstad Kopenhagen zal je beslist betoveren.

huis aan een meer in Liselund

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

In Denemarken zijn er meer dan 500 campings te vinden. Maak je een fietstocht overweeg dan om in plaats van met de eigen tent comfortabel in een kampeerhut te overnachten. Niet duur, wel praktisch! Ook met de camper kun je prima in dit land terecht. In tegenstelling tot de andere Scandinavische landen mag je in Denemarken niet wild kamperen.

Ben je niet zo’n kampeerder, dan zijn er gelukkig nog vele andere opties. Denk aan een vakantiehuisje, een hotel, een appartement, een van de vele Bed & Breakfast accommodaties of op de boerderij. Ook vind je in de wat kleinere steden en dorpen de zogenaamde Kro’s: een herberg in een oud, historisch pand. Er zitten echte parels onder die herbergen!

Een typische Kro in Denemarken

Reisadvies voor Denemarken

Voor reizen in Denemarken gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Het gehele land is veilig genoeg om te reizen. Check echter altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Denemarken.

Gezondheid

Voor Denemarken gelden geen bijzondere gezondheidsrisico’s. Wel komt er op het prachtige natuureiland Bornholm en in het noorden van Seeland, tekenencefalitis voor. Meer informatie over gezondheid in Denemarken en de overige Scandinavische landen vind je op onze blog over Noord-Europa.

Beste reistijd voor Denemarken

Vanwege de wat meer noordelijke ligging ten opzichte van Nederland zijn de zomers er korter en de winters net iets kouder dan bij ons. De lente en vroege zomer hebben de minste regen en naar verhouding de meeste zon. Wil je in dit land lange fietstochten maken, of meerdere dagen golfen, dan is dat de beste periode.

antiekwinkel in Denemarken

Visum

Denemarken is een Schengenland. Een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort is voldoende om dit relaxte land te bezoeken.

Eten en drinken in Denemarken

Voor typisch Deense kost moet je denken aan bijvoorbeeld zure haring, gefrituurde schol en de Deense hotdog. Wij zelf zijn gek van smørrebrød, een lunchgerecht van roggebrood of volkorenbrood met verschillende soorten beleg waaronder haring, aardappel, worst en paté. De broodjes zijn soms ware kunstwerken!

In de afgelopen jaren is de trendy stad Kopenhagen uitgegroeid tot een gastronomisch paradijsje in Scandinavië. Je hebt er maar liefst 15 restaurants met minimaal één Michelin-ster. Met name in de grote steden vind je ook steeds meer restaurants met een internationale keuken. Zo heb je er Italiaanse, Japanse, Indiase en zelfs Ethiopische restaurants. De kwaliteit (en prijs) is over het algemeen hoog.

De Denen houden wel van een glaasje wijn of bier. In tegenstelling tot bij hun noorderburen zijn alcoholische dranken redelijk betaalbaar. Alhoewel je overal wijn kunt drinken, is bier de favoriet. Er worden vele biersoorten in dit Scandinavische land gebrouwen. Los van pils, heb je er steeds meer speciaalbieren. Een bierliefhebber komt in dit land zeker aan zijn trekken!

terras in Kopenhagen

Vervoer binnen Denemarken

Alhoewel de trein- en busverbindingen goed zijn in Denemarken, heeft reizen met eigen auto onze voorkeur. Je bent dan een stuk flexibeler in wanneer en waar je naartoe wilt. Het is daarnaast een stuk goedkoper dan reizen met het Deense openbaar vervoer. Een auto huren kan ook, maar is prijzig. Vind je de autorit vanuit Nederland naar Denemarken te ver, overweeg dan om het vliegtuig naar Malmö in Zweden of naar Hamburg of Bremen in Duitsland te nemen, en daar een auto te huren.

De enige manier om naar de meeste kleinere eilanden te komen, is met de veerboot. Er zijn 55 binnenlandse veerbootroutes in het land. De twee belangrijkste maatschappijen zijn Nordic Ferry en Mols Linien.

Net als in Nederland wordt ook in Denemarken veel gefietst. Automobilisten zijn erop berekend en verlenen vrijwel overal voorrang aan fietsers. Alle grote steden hebben speciale, geprepareerde fietspaden langs de hoofdwegen. Vanzelfsprekend mag je er niet fietsen over de provinciale wegen of snelwegen maar er zijn genoeg officiële fietspaden en -routes in het land te vinden om een heerlijke, actieve fietsvakantie te houden.

Elektriciteit

In Denemarken worden iets andere stopcontacten gebruikt dan in Nederland maar onze ongeaarde stekkers passen prima. De netspanning is 230V en de frequentie is 50 Hz.

Geldzaken

In Denemarken wordt betaald met de Deense Kroon. Het prijsniveau is vergelijkbaar met Nederland.

Kopenhagen

Highlights

Actief

7 redenen voor een bezoek aan Denemarken

7 redenen voor een bezoek aan Denemarken

Kopenhagen, dat ooit begon als klein vissersdorpje van de Vikings, is nu een grote metropool. Maar het mooie van deze stad is dat het klein en intiem overkomt. Vanwege zijn ligging vormt Kopenhagen de culturele en geografische link tussen het Europese vasteland en...

Stedentrip naar Kopenhagen

Stedentrip naar Kopenhagen

Kopenhagen, dat ooit begon als klein vissersdorpje van de Vikings, is nu een grote metropool. Maar het mooie van deze stad is dat het klein en intiem overkomt. Vanwege zijn ligging vormt Kopenhagen de culturele en geografische link tussen het Europese vasteland en...

Cultuur

Stedentrip naar Ribe, de oudste stad van Denemarken

Stedentrip naar Ribe, de oudste stad van Denemarken

De oudste stad van Denemarken en de best bewaarde middeleeuwse stad is Ribe, gelegen vlak onder Esbjerg op Jutland. Hoewel Ribe een kleine stad is, valt er veel te zien en te doen. Zo kun je er uren slenteren over de geplaveide straten met vakwerkhuizen en er genieten...

Viking-erfgoed van Denemarken

Viking-erfgoed van Denemarken

De periode dat de Denen in grote delen van Noord-Europa flink huis hielden is alweer vele eeuwen geleden. De meer vreedzame Denen van tegenwoordig zijn echter nog steeds bijzonder trots op hun Viking-verleden. Net ten westen van Kopenhagen zijn er twee musea waar je...

Natuur

Wandelen in het merengebied bij Silkeborg

Wandelen in het merengebied bij Silkeborg

Silkeborg is de belangrijkste stad van het merengebied van Jutland. Dankzij de vele bossen en meren is Silkeborg volgens velen ook de mooist gelegen stad van heel Denemarken. De omgeving leent zich bij uitstek voor een actieve vakantie in de buitenlucht. In deze blog...