De allerbeste natuurdocumentaires die je niet mag missen

De allerbeste natuurdocumentaires die je niet mag missen

Home » Inspiratie opdoen » Reisinspiratie voor als je even niet op reis kunt » De allerbeste natuurdocumentaires die je niet mag missen

Wij vinden het altijd heerlijk als er weer zo’n geweldige natuurserie op de buis komt. De BBC heeft op dit gebied een reputatie op te houden. De ene natuurdocumentaire is nog fraaier dan de andere. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de allerbeste natuurdocumentaires. Je kunt ze heerlijk thuis op de bank bekijken. Hiermee doe je ongetwijfeld veel reisinspiratie op.

De allerbeste natuurdocumentaires

Dit zijn volgens ons de allerbeste natuurdocumentaires die in de afgelopen jaren zijn verschenen. De keuze is persoonlijk en niet allesomvattend. We hebben ze op alfabetische volgorde gerangschikt. Veel titels kun je streamen via Netflix. Deze streamingsdienst heeft een uitgebreid aanbod van natuurseries en -documentaires. Een andere goede streamingsdienst voor de allerbeste natuurdocumentaires is Discovery Channel. Je vindt hier onder andere de veelgeprezen BBC documentaires. Als er een DVD of blu-ray van de genoemde serie beschikbaar is, vermelden we die ook. Geniet met ons mee van de fascinerende beelden in alle documentaires.

Zebra's in Ngorongoro, Tanzania

Africa

Een indringend beeld van het continent Afrika. Sir David Attenborough zelf leert ons in vijf afleveringen alles over de enorme diversiteit in dit werelddeel. Iedere aflevering levert imponerende ontmoetingen met bijzondere dieren op. Daarnaast maak je kennis met de geweldige natuur in alle facetten en betreed je nog onontdekte gebieden.

Africa (DVD of blu-ray) bestellen

African Cats

De documentaire toont het leven van de diverse katachtigen in Afrika. De makers volgen een leeuwengezin dat strijdt om zijn territorium met andere leeuwen. Daarnaast speelt een vrouwelijke cheetah de hoofdrol. Zij probeert met haar welpjes te overleven in de jungle en te ontsnappen aan de aanvallen van de hyena’s.

African Cats (DVD of blu-ray) bestellen

Blue Planet I & II

De documentaire toont een betoverende reis en laat zien hoe ongelooflijk mooi en tegelijk angstaanjagend de zee kan zijn. En passant wordt een aantal van de best bewaarde geheimen van de onderwaterwereld onthuld. Je ontdekt nieuwe soorten, neemt een kijkje in leefgebieden waar nog nooit iemand is geweest en ziet hoe dieren overleven op een manier die nog nooit door een camera is vastgelegd.

Blue Planet (DVD of blu-ray) bestellen of bekijken via Discovery Channel

Chasing Coral

Iedere snorkelaar of duiker geniet van de onderwaterwereld bij prachtige koraalriffen. Een aantal factoren bedreigt helaas het voortbestaan van koraalriffen. Duikers, wetenschappers en fotografen over de hele wereld starten een grootschalige onderwatercampagne om de verdwijning van de koraalriffen vast te leggen.

Deze film kun je via Netflix bekijken. Er is geen DVD of blu-ray beschikbaar.

Zachte koralen in Raja Ampat, Indonesië

Dynasties

Met Dynasties neemt de BBC je mee op een unieke verkenningstocht. We begeven ons diep in de werelden van vijf diersoorten die met uitsterven worden bedreigd: de keizerspinguïn, de chimpansee, de leeuw, de Afrikaanse wilde hond en de tijger. Hoe onderlinge vetes hele families uit elkaar drijven. En hoe ouders hun leven wagen om hun kroost te beschermen tegen de koudste en wreedste winter op aarde.

Dynasties (DVD of blu-ray) bestellen

Frozen Planet

Frozen Planet laat in zes prachtige afleveringen het leven op de Noord- en Zuidpool zien. De documentaire is adembenemend portret van een spectaculair landschap dat qua omvang, schoonheid en extreme omstandigheden met niets op aarde te vergelijken is. Een extra aflevering behandelt het gevaar van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering.

Frozen Planet (DVD of blu-ray) bestellen of bekijken via Discovery Channel

Human Planet

De makers van Human Planet brengen de fascinerende en soms gevaarlijke symbiose tussen mens en natuur in beeld. Human Planet laat zien hoe mensen in extreme omstandigheden overleven door verbintenissen aan te gaan met de natuur om hen heen. Adembenemende opnamen in de lucht, op het land en onderwater op meer dan 80 locaties op onze aarde.

Human Planet (DVD) bestellen

Zachte koralen in Raja Ampat, Indonesië

Ivory Game

The Ivory Game is een Amerikaanse documentaire uit 2016. De Afrikaanse olifant wordt in zijn voortbestaan bedreigd door stropers en illegale ivoorhandelaren. Filmmakers infiltreren in het corrupte netwerk van ivoorsmokkelaars en ontmaskeren stropers en Chinese handelaren.

Deze documentaire kun je via Netflix streamen. Er is geen DVD of blu-ray beschikbaar.

Life

Life: een 10-delige serie, geheel in haarscherp HD geschoten, die onderzoekt hoe de enorme diversiteit van het leven op aarde is ontstaan. Het laat zien welke spectaculaire, soms extreme strategieën sommige soorten hebben ontwikkeld in de strijd om het bestaan. Van de makers van BBC Earth. David Attenborough voorziet de documentaire van commentaar.

Life (DVD-box) bestellen of bekijken via Discovery Channel

March of the Penguins

Elke winter vertrekken duizenden keizerspinguïns op een ongelooflijke tocht door Antarctica. Ze marcheren honderden kilometers over het ijs van de Zuidpool. Tijdens hun wekenlange expeditie hebben ze slechts één doel voor ogen; de creatie van nieuw leven. Een indrukwekkende documentaire over een tocht vol gevaren.

March of the Penguins (DVD) bestellen

Mission Blue

De met een Emmy award bekroonde documentaire Mission Blue volgt een vrouwelijke oceanograaf. Zij onderneemt een zoektocht om de oceaan te beschermen tegen bedreigingen als vervuiling, overbevissing en klimaatverandering.

Deze documentaire kun je via Netflix streamen. Er is geen DVD of blu-ray beschikbaar.

National Parks Adventure

Deze documentaire is een reis door de ontzagwekkende landschappen, historie en ongetemde wildernis van Amerika’s nationale parken. De film volgt drie avonturiers op hun tocht door de mooiste parken van Amerika. Robert Redford geeft het commentaar bij de beelden.

Deze film kun je via Netflix streamen. Er is geen DVD of blu-ray beschikbaar.

De nieuwe Wildernis

In ons eigen dichtbevolkte land heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure: de Oostvaardersplassen. Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. Het resultaat is een natuurfilm zoals die nog nooit eerder in Nederland is gemaakt.

De nieuwe Wildernis (DVD of blu-ray) bestellen

Zachte koralen in Raja Ampat, Indonesië

Oceans

Voor dit project filmden de makers in meer dan vijftig verschillende gebieden in alle vijf de oceanen van onze wereld. Niet alleen komt het onderwaterleven in alle varianten voorbij. Daarnaast gaat de documentaire in op het effect van het menselijk gedrag op het leven in de oceanen.

Deze film kun je via Netflix streamen. Er is geen DVD of blu-ray beschikbaar.

Our Planet

Maak een reis door het verleden, heden en de toekomst van de aarde. De documentaire neemt je mee naar de oorsprong van onze planeet en onderzoekt de mogelijke catastrofale gevolgen van menselijke invloed. Hoe ziet deze planeet eruit als de mens van de aardbodem is verdwenen? Hier zie je het antwoord. Een verzameling van de meest informatieve en fascinerende afleveringen over de aarde.

Our Planet (DVD) bestellen

Planet Earth

De bekroonde en baanbrekende natuurserie van de BBC. Planet Earth is het epische, meeslepende verhaal van het leven op aarde. Van de grootste rivieren tot de hoogste bergen, van verborgen ondergrondse grotten tot uitgestrekte woestijnen: deze serie neemt je in twee delen mee op een onvergetelijke reis langs de meest extreme leefomgevingen van dieren.

Planet Earth (DVD) bestellen of bekijken via Discovery Channel

Tales by Light

Iedere foto vertelt een indrukwekkend verhaal. In Tales by Light zien we de mooiste beelden van fotografen uit Australie, maar ook andere landen. Ze nemen je mee naar de mooiste plekken op aarde. De documentaire is geschreven door de makers van National Geographic.

Deze documentaire is via Netflix te streamen. Er is geen DVD of blu-ray beschikbaar.

Virunga

Het met een Oscar genomineerde verhaal van de parkwachters die hun leven riskeren. Zij proberen met man en macht het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo en de bedreigde gorilla’s die er leven, te redden. Dit park komt voor op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het was het eerste nationale park van het continent Afrika.

Deze documentaire kun je via Netflix streamen. Er is geen DVD of blu-ray beschikbaar.

Herten op de veluwe

Wild

In deze film die zich volledig op de Veluwe afspeelt, volg je drie hoofdrolspelers: de vos, het edelhert en het wilde zwijn. Kleinere rollen zijn voor de raaf, buizerd en ijsvogel. Met spectaculaire beelden in het nest van de ijsvogel. En beleef de vlucht van de buizerd mee over de verschillende landschappen van de Veluwe. Andre van Duin sprak voor het eerst in zijn leven een documentaire in.

Wild (DVD of blu-ray) bestellen

 

Zit jouw favoriet niet bij de allerbeste natuurdocumentaires?

Jammer, maar niet getreurd. Via dit overzicht van Netflix vind je een uitgebreide keuze van tal van andere natuurseries en -documentaires. Hier kun je ongetwijfeld iets van je gading vinden. Wanneer er bijzondere natuurdocumentaires in de toekomst verschijnen, zullen we onze lijst van de allerbeste natuurdocumentaires updaten.