Trage Tocht door landgoederen bij Rosmalen

Trage Tocht door landgoederen bij Rosmalen

Home » Nederland » Trage Tocht door landgoederen bij Rosmalen

Als getogen Brabander kom ik voor een wandeling nog altijd graag in het Brabantse land. De provincie biedt talloze wandelmogelijkheden door bijzonder gevarieerde natuurlandschappen. Zoals de Biesbosch, de Loonse en Drunense duinen, de Kampina bij Oisterwijk, de Kempen en De Peel. Daarnaast zijn er in de op een na grootste provincie van Nederland prachtige wandelingen langs kastelen of door landgoederen te maken. Een mooi voorbeeld daarvan is de Trage Tocht Rosmalen, die we onlangs maakten. Variatie troef bij deze heerlijke wandeling door tuinparken, boerenland en een fraai waterlandschap!

Park

De Trage Tocht Rosmalen

Aan de hand van de gps-track beginnen we onze wandeling met de klok mee. Eerst raken we in verwarring. Volgens het gpx-bestand moeten we een begraafplaats over. Klopt dit wel? Omdat we verder geen andere paden zien, steken we de fraai aangelegde begraafplaats over. Aan de achterzijde komen we uit bij een roestige poort waar we de route kunnen vervolgen. We verlaten het dorp en komen uit bij het landgoed Coudewater. Hier voert een lang, door eiken omzoomd breed wandelpad ons langs de 9-holes golfbaan van Rosmalen. De vele spelers die we op de baan zien, hebben een mooie, zonnige dag uitgezocht!

Eikenlaantje

Landgoed Coudewater

Landgoed Coudewater is een oud landgoed met een interessante historie. In de 15e eeuw werd hier een dubbelklooster gesticht voor zowel mannelijke als vrouwelijke geestelijken. Midden 16e eeuw viel het klooster ten prooi aan de Beeldenstorm. De helft van alle bezittingen werd weggeroofd. Niet veel later werd ook de rest van het klooster onteigend door de (Protestantse) staat. De kloosterlingen zochten toen hun toevlucht in Uden waar vrijheid van godsdienst was.

Villa

Eind 19e eeuw werd het landgoed gekocht door twee artsen uit Den Bosch. Zij stichtten er een oord ter verpleging van psychiatrische patiënten. De prachtige villa waar we later langslopen was de plek waar de heren met hun gezinnen woonden. De overige gebouwen, waaronder de abdijen, waren voor de patiënten of voor psychiaters en hun gezinnen.

Tegenwoordig maakt ook een golfbaan deel van het landgoed en houden diverse bedrijven er hun kantoor. Verder krijgt het landgoed momenteel voor een deel een andere bestemming. Zo worden er nieuwe woningen en appartementen gebouwd. Als we aan het einde van onze wandeling langs de kavels lopen, raken we de weg een beetje kwijt. De aanpassing in de routebeschrijving helpt ons echter weer eenvoudig op weg.

Klooster

Via de Groote Wetering naar landgoed De Wamberg

Aan het einde van het lange eikenlaantje komen we uit bij de Groote Wetering. Dit kaarsrechte kanaal ziet er net wat anders uit dan de meeste kanalen. Er bevindt zich bijvoorbeeld veel groen aan weerszijden. Het kanaal, destijds gegraven door monniken, bestaat al sinds de 13e eeuw. De Groote Wetering waar we nu langs lopen dateert echter uit begin 20e eeuw. De aanleg van de “nieuwe” versie was om het moerasgebied eromheen te ontwateren.

Speelhuis

Even later steken we via een smal, betonnen brug een slootje over. Een pad door een overdadig groen landschap leidt ons langs een oude boerderij. Niet alleen de houten schuur oogt idyllisch. Het is met name de witte boerderij met een toren die onze aandacht trekt. We zijn nu bij de Eikenlust, een zogenaamd “speelhuis” uit eind 14e eeuw. De boerderij maakt deel uit van De Wamberg, een landgoed dat dateert uit de 14e eeuw.

Snel daarna bereiken we een ongekend fraaie parktuin. We slingeren om vijvers, stokoude loofbomen en weiden richting een aantal boerderijachtige woningen. Onderweg stoppen we talloze keren om foto’s te maken. Wat is het hier prachtig! Bij de eind 19e eeuw gebouwde boerderijen aangekomen zien we nog een charmant kasteel liggen. Het ligt op de plek waar in de 16e eeuw al een herenhuis stond. Het huidige kasteel is nog in particulier bezit van dezelfde familie. Je mag het kasteel om die reden niet bezoeken. Gelukkig zijn grote delen van het landgoed wel voor het publiek toegankelijk.

Kasteel

Via het Máximakanaal terug naar landgoed Coudewater

We blijven nog een tijdje op landgoed De Wamberg. Toch is het landschap waar we nu wandelen totaal anders dan ervoor. Bossen hebben hier plaatsgemaakt voor weilanden en watergangen. We steken enkele kleine slootjes over, waarna we bij het Máximakanaal rechtsaf slaan.

Waterwegen

Op weg richting Rosmalen komen we over de dijk langs het kanaal veel mensen tegen. Enkele koppels, jong en oud, maar ook hardlopers en hondenbezitters. Alhoewel we erg onder de indruk waren van de landschapstuinen op landgoed De Wamberg, kan deze omgeving ons ook bekoren. De bossen, het water, de weilanden en de rust maken dit voor ons een heerlijk wandelgebied.

Vervolgens gaat het even mis. We maken deze wandeling aan de hand van de gps-track. Maar daar we volgens de track naar rechts moeten, is er een te brede sloot waar we niet zomaar overheen kunnen. We volgen het pad over de dijk tot we ergens alsnog naar rechts kunnen. Een wat smaller bospad brengt ons daarna bij een ander deel van landgoed Coudewater. Hier zien we de percelen waar binnenkort prachtig gelegen woningen verrijzen. We zouden er bijna op intekenen, want wat is dit een bijzondere omgeving. En dichtbij de golfbaan, waar we ons goed zouden kunnen vermaken.

Langs het water

Einde van de wandeling

Het laatste deel van de Trage Tocht Rosmalen voert ons door bossen en langs een vijver terug naar Rosmalen. Daarbij passeren we de H. Bernadettekerk van Maliskamp. Dit is de eerste kerk in Nederland die vernoemd is naar Bernadette Soubirous aan wie Maria zou zijn verschenen in Lourdes. De kerk is gelegen aan de begraafplaats waar we onze wandeling zijn begonnen. En waar de twee artsen liggen begraven die eind 19e eeuw de psychiatrische inrichting van landgoed Coudewater stichtten.

Alhoewel de route in totaal maar 10 kilometer lang is, hebben we er lang over gedaan. Er valt namelijk veel te zien en te fotograferen. We hebben genoten van elke wandelkilometer!

Fietsers

Antwoorden op praktische vragen over de Trage Tocht Rosmalen

Hoe lang is de Trage Tocht Rosmalen?

De Trage Tocht Rosmalen is net iets meer dan 10 kilometer lang. Het merendeel van de route gaat over onverharde paden.

Is er een routebeschrijving van de Trage Tocht Rosmalen?

Op de wandelzoekpagina is een routebeschrijving te vinden. Ook vind je hier de link naar de gps-track (gpx-bestand). Met name de gps-track is nuttig omdat een deel van de route wordt aangepast.

Waar begint en eindigt de wandeling door de landgoederen bij Rosmalen?

De wandeling begint en eindigt bij parkeerterrein Kind- en Wijkcentrum Meerlaer, aan de Graafsebaan 101a te Rosmalen. Je start dan op de begraafplaats. Hier is veel parkeergelegenheid.

Kan ik ook met het OV naar het startpunt van de wandeling?

Jazeker! Neem bij het station van Den Bosch bus 90 richting Oss. Stap uit bij bushalte Maliskamp/Graafsebaan.

Zijn er horecagelegenheden aan de route van de Trage Tocht Rosmalen

Bij het startpunt (eindpunt) van de route ligt restaurant Leefgoed. Onderweg zijn we verder geen horecagelegenheden tegengekomen.

Kan ik de Trage Tocht Rosmalen ook samen met iemand wandelen

Wil je deze meer dan prachtige, afwisselende wandeling samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.