Ethiopië

Ethiopië

Home » Oost-Afrika » Ethiopië

Ethiopië in een notendop

Voor veel mensen is Ethiopië niet een land dat als vakantiebestemming te boek staat. Het tegendeel is echter waar. Ethiopië is een prachtig land met een indrukwekkende natuur en een fantastische cultuur. Daarnaast kun je kennis maken met een vriendelijke bevolking. Hoewel het niet gemakkelijk is om te reizen in het land, zijn er voldoende routes te doen waar je tal van hoogtepunten van Ethiopië kunt meemaken.

Ethiopië is eeuwenlang een keizerrijk geweest. In die periode werd het land ook wel Abessinië genoemd. De laatste keizer was Haile Selassie. In 1974 werd hij afgezet door de communisten en overleed hij onder verdachte omstandigheden in de gevangenis. Pas in 1992 heeft men zijn lichaam gevonden. In 2000 is zijn lichaam tijdens een keizerlijke staatsbegrafenis bijgezet in de kathedraal van Addis Abeba. Nu is de tombe van Haile Selassie een belangrijke bezienswaardigheid in de stad.

Lalibela, Ethiopië

Regio’s in Ethiopië

Het noorden van Ethiopië is overwegend christelijk. Het bezoeken van een kerkdienst is voor de Ethiopiërs een belangrijke gebeurtenis. Daarnaast zijn er tal van religieuze festivals waarin gelovigen bijeenkomen om te bidden. De bekendste festivals zijn Timkat en Meskel, waarin duizenden pelgrims in mooie gewaden bijeenkomen. Een bezoek aan Ethiopië tijdens de kerstdagen geeft je de bijzondere kans om getuige te zijn van unieke festiviteiten tijdens “Leddet”. Hoewel dit op meer plaatsen uitbundig wordt gevierd, kun je rond die tijd het beste in Lalibela zijn. Daarnaast is Lalibela de beste plaats om de beroemde rotskerken te zien. Maar ook in andere plaatsen in het noorden kun je rotskerken bewonderen.

Daarentegen is het zuiden van het land met name animistisch. Deze regio staat vooral bekend om de vele stammen die hier leven, vaak op nog zeer traditionele wijze. Het nomadenvolk de Hamar besteedt veel tijd aan het uiterlijk. Zo smeren de vrouwen hun lichaam in met olie en roodbruine klei. Daarnaast zijn zowel mannen als vrouwen urenlang bezig met hun kapsel. Een andere bijzondere stam is de Mursistam. De vrouwen staan bekend om hun lipschotels. De mannen daarentegen versieren hun lichaam met inkervingen. Er leven wel 80 verschillende stammen in Ethiopië, ieder met eigen gebruiken. De kennismaking met die stammen maakt een reis naar dit land onvergetelijk.

Lipschotel bij Mursivrouw in Ethiopië

Costa Rica van Afrika

Ethiopië ligt in de Hoorn van Afrika. Nergens grenst het land aan zee. Wel ontspringt de Blauwe Nijl in Ethiopië, in het Tanameer. Hoewel veel reizigers vooral voor de cultuur naar Ethiopië reizen, is de natuur eveneens indrukwekkend. Voor vogelaars is het land een waar paradijs om exotische vogels te spotten. Niet voor niets noemt men Ethiopië ook wel het “Costa Rica van Afrika”. In tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen kom je hier geen groot wild tegen. Wel komt de Ethiopische wolf voor. Deze hondachtige lijkt overigens enigszins op een vos.

Ethiopië als reisbestemming is weggelegd voor de avontuurlijk ingestelde reiziger, die flexibel is ingesteld en op zoek is naar het onbekende. Het toerisme is nog niet erg ontwikkeld in het land. Dat maakt het soms moeilijker om te reizen. Als je dat geen probleem vindt, kan Ethiopië een fantastische reisbestemming voor je zijn!

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Ethiopië

De wat grotere hotels in de grote steden van het land zijn bijna allemaal staatseigendom. In de steden zijn wel comfortabele middenklasse hotels te vinden. Een kamer met een tweepersoonsbed wordt in Ethiopië vaak betiteld als een “single”. Daarentegen heet kamer met twee losse bedden een “double”. Dit kan verwarrend zijn. Wat men in Ethiopië een middenklasse hotel noemt, is overigens niet vergelijkbaar met de standaard die wij in West-Europa van een middenklasse hotel verwachten.

Andere hotels in kleinere plaatsen, het zuiden en in het Simiengebergte zijn zeer eenvoudig met een sobere inrichting. Het onderhoud van hotels heeft over het algemeen een lage prioriteit. Als je de keuze hebt, kies dan voor een zo nieuw mogelijk hotel. Houd er rekening mee dat stroom- en waterstoringen terugkerende problemen zijn in Ethiopië.

Stammen in Ethiopië, Oost-Afrika

Reisadvies voor Ethiopië

Er gelden veiligheidsrisico’s voor delen van Ethiopië. Zo is het aan te raden om bepaalde gebieden te mijden. Dit is grotendeels de gehele grensstreek van het land. Voor een groot deel van het zuidoosten van het land geldt een negatief reisadvies. Daarnaast zegt het reisadvies dat voor de rest van het land reizen mogelijk is, maar dat je zeker alert moet zijn. Door etnische spanningen kunnen onlusten ontstaan.

Lees daarom voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor Ethiopië zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast adviseren we je bij vertrek naar Ethiopië de speciale app van de overheid “24/7 BZ Reis app” te downloaden. Je krijgt dan automatisch bericht als er zich veranderingen voordoen in de situatie in Ethiopië.

kleinschalige reis naar Ethiopië met Mayke Tours

Gezondheid

Het is verstandig om een week of acht voor vertrek naar Ethiopië een gesprek te hebben met een medisch deskundige, bijvoorbeeld iemand van GGD Reisvaccinaties. Afhankelijk van je eigen medische achtergrond kunnen specifieke voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Aanbevolen vaccinaties voor Ethiopië zijn die tegen gele koorts, DTP en Hepatitus A. In sommige gevallen kan het raadzaam zijn om een vaccinatie tegen meningokokken te krijgen. Dit is persoonsgebonden, net als vaccinatie tegen mazelen. Daarom is een consult met een deskundige zeker noodzakelijk als je naar Ethiopië reist.

In Ethiopië komt malaria voor. Afhankelijk van je reisschema is een bescherming tegen malaria noodzakelijk, of kan een noodbehandelingsset volstaan. Hier is een overleg met een deskundige belangrijk om te kijken hoe je je goed kunt beschermen tegen malaria.

Kraanwater is niet drinkbaar in Ethiopië. Mineraalwater kun je in het hele land kopen. In Ethiopië kun je in de hooglanden op hoogtes boven de 3000 meter verblijven. Houd hier rekening met hoogteziekte.

Addis Abeba heeft enkele privé-klinieken die goede gezondheidszorg bieden. Buiten de hoofdstad is de gezondheidszorg beperkt ontwikkeld. Zorg dat je een goede reisapotheek bij je hebt als je op vakantie gaat naar Ethiopië.

Addis Abeba in Ethiopië

Beste reistijd voor Ethiopië

Hoewel Ethiopië dicht bij de evenaar ligt, heerst er niet in het gehele land een tropisch klimaat met een constant hoge temperatuur. Het laagland kent gedurende praktisch het hele jaar een gemiddelde temperatuur van circa 25° C. In de hoger gelegen gebieden, zoals bijvoorbeeld het Simiengebergte, ligt de gemiddelde temperatuur veel lager en kan het kwik ’s nachts tot 5° dalen.

Ethiopië kent twee regenseizoenen, namelijk een korte van februari tot en met maart, en een langere van juli tot en met september. In die perioden vallen aan het einde van de dag korte, hevige buien. Na het regenseizoen is de natuur op zijn mooist. Januari, februari, oktober, november en december zijn de beste maanden om naar Ethiopië te reizen.

Het zuiden van Ethiopië heeft een kort regenseizoen in de maand november en rond eind maart en begin april. Door de regenval in die maanden kunnen de wegen soms slecht begaanbaar of zelfs volledig onbruikbaar zijn.

Noord-Ethiopië

Visum

Voor Ethiopië is het noodzakelijk om een visum te hebben. Dit kan je aanvragen bij aankomst op de luchthaven van Addis Abeba (een ‘visa on arrival’). Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn bij binnenkomst in Ethiopië. De procedure voor het verkrijgen van een visa on arrival gaat redelijk vlot. Zorg er wel voor dat je het bedrag van circa $ 50 contant bij je hebt.

Via de website van het Ministerie van Immigratie van Ethiopië kun je een E-Visum Ethiopië aanvragen. Op deze wijze kun je een visum verkrijgen voor zowel 30 als 90 dagen. Het voordeel hiervan is dat je niet bij aankomst in de rij hoeft te staan. De kosten hiervoor bedragen $ 52 voor een visum van 30 dagen en $ 72 voor een visum van 90 dagen.

We kunnen ons echter voorstellen dat je het lastig vindt om dit zelf allemaal te regelen. In dat geval kunnen de experts van VisumBuitenland.nl je snel en professioneel ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde visum voor Ethiopië. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad

Geisers bij Danakil in Ethiopië

Eten en drinken

Het nationale gerecht van Ethiopië is wot, een kruidig mengsel van diverse kruiden met groenten als tomaten, aardappels en linzen, en vis of vlees. De wot ligt altijd op een injera, een sponsachtige, grijze pannenkoek die wat zurig smaakt. Ook bij andere gerechten wordt meestal de injera geserveerd. Wanneer je niet van scherp eten houdt, kun je naar alich’a vragen, een mild gerecht zonder pittige kruiden. Meestal bestaat het uit kip of lam, op smaak gebracht met groene gember. In Ethiopie eet men overigens ook rauw vlees, kiftu. Voor vegetariërs is er yetsom megeb, dat Ethiopiërs ook op vastendagen eten. Dat is meestal de woensdag of vrijdag.

Eenvoudige restaurants in Ethiopië serveren naast wot en injera ook spaghetti of iets wat daar op lijkt. In de grote steden in Ethiopië vind je restaurants met een internationale keuken zoals Chinees, Armeens of Italiaans. Daarnaast zijn er bijna overal keak beat, cakeshops, te vinden met een uitgebreid assortiment aan cake, gebak en vers fruit.

Ethiopië is de bakermat van de koffiecultuur. De export van koffie is zeer belangrijk voor de economie. Het is absoluut de moeite waard om een unieke koffieceremonie mee te maken. Neem hiervoor wel de tijd want het duurt zeker een uur om een kopje koffie te zetten op Ethiopische wijze. Naast koffie brouwen de Ethiopiërs hun eigen gerst- of tarwebier, talla, en tej, een soort honingdrank. Ook shai, thee, wordt veel gedronken. Een aanrader is spriz chemaki, een verse fruitdrank van laagjes geperste vruchten in een glas.

Koffieritueel in Addis Abeba, Ethiopië

Vervoer

De nationale luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines onderhoudt een netwerk vanuit Addis Abeba naar de belangrijkste steden in het land. Deze luchtvaartmaatschappij is betrouwbaar en veilig. Het is zeker aan te bevelen om een of meer binnenlandse vluchten te maken. Hiermee bespaar je veel reistijd over de vaak slechte en stoffige wegen. Als je ook de internationale vlucht naar Ethiopië hebt gemaakt met deze maatschappij, kun je op binnenlandse vluchten korting krijgen. Houd er daarbij wel rekening mee dat Ethiopian Airways niet vanuit Schiphol vliegt, maar vanuit Brussel. 

Tussen de meeste steden van het land is een netwerk van langeafstandsbussen. Er zijn private ondernemingen en overheidsbussen. De private busmaatschappijen zijn over het algemeen iets comfortabeler en hebben minder uitgebreide incheckprocedures, waardoor ze sneller vertrekken. Selam Buses is de beste busmaatschappij in Ethiopië. Het vervoer over de weg gaat niet snel. De gemiddelde snelheid ligt op geasfalteerde wegen zeker niet boven de 50 km per uur. Op ongeasfalteerde wegen zelfs nog aanmerkelijk lager. De bustickets zijn zeer goedkoop.

Met de auto reizen door Ethiopië betekent een 4WD-auto huren. Anders zijn de belangrijkste plaatsen namelijk niet te bereiken. We adviseren je altijd een auto met chauffeur te huren. Niet alleen is dit comfortabeler omdat deze de route kent, hij spreekt de taal en kan bij problemen gemakkelijker communiceren met de bevolking. Daarnaast is het veiliger, want rijden op de wegen in Ethiopië is een uitdaging. Zo loopt er veel vee op de weg en zijn de wegen niet van geweldige kwaliteit.

Elektriciteit

​De netspanning in Ethiopië is 220 volt/50 Hz. De netspanning kan overal echter sterk wisselen, waardoor gevoelige apparatuur beschadigd kan raken. Over het algemeen heb je een stekker van het type C nodig, net zoals in Nederland. De stopcontacten zijn niet altijd even goed. In sommige gebieden kun je stekkers van het type F nodig hebben. Stekkers van het type C passen hierin. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

In Ethiopië betaal je met de birr (Br). Er zijn munten van 1, 5, 10, 25 en 50, en 1 birr. Daarnaast zijn er bankbiljetten van 1, 5, 10, 50 en 100 birr. We raden je aan om voldoende contant geld in euro’s of dollars mee te nemen. Deze kun je wisselen op het vliegveld, bij de bank of in de grotere toeristenhotels. Wanneer je verder naar het zuiden trekt, zul je zeker voldoende contant geld, liefst in kleine coupures, mee moeten nemen.

In veel steden, ook middelgrote, vind je ATM’s (geldautomaten). Bij de Dashen Bank en Commercial Bank of Ethiopia kun je geld pinnen met zowel een Visa creditcard, Mastercard als maestro bankpas. Hoewel het in de grotere en luxere toeristenhotels mogelijk is om met creditcard te betalen, raden we je dit af omdat er een grote kans op fraude is.

Een trekking bij Lalibela in Ethiopië

Do’s and Don’ts

👎
Een begroeting is net als bij ons: elkaar de handen schudden. Eet nooit met de linkerhand en pak het eten nooit vast met je linkerhand.
Wanneer het meer vrienden en bekenden zijn, raken zij elkaar met de rechterschouders 1 tot 3 keer aan. Sla niet zomaar eten af of een uitnodiging voor een koffieceremonie. Leg het uit of laat het iemand in hun eigen taal uitleggen met je verontschuldigingen.
Bij familie of hele goeie vrienden begroet men elkaar met een kus op beide wangen.. Onrespectvol gedrag naar de bevolking is niet gewenst.
Eet met je rechterhand. Maak geen herrie in kerk of moskee. Fluister slechts als je wat tegen elkaar wilt zeggen.
Kleed je netjes als je heilige plaatsen zoals een kerk of moskee bezoekt. Dus schouders en knieën bedekt. Doe je schoenen uit. Maak geen foto’s van militairen, of militaire objecten, stuwdammen, of vliegvelden.
Vraag om toestemming wanneer je een foto wilt maken van iemand. In het zuiden mag je geen foto nemen zonder de persoon te betalen
Probeer overal af te dingen. Niets heeft een vaste prijs, dus onderhandelen is het devies. Word niet boos als je jouw prijs niet krijgt. Blijf altijd vriendelijk lachen.

Highlights

Ondanks dat Ethiopie geen bekende vakantiebestemming is, zijn de hoogtepunten talrijk. Wanneer je geïnteresseerd bent in het maken van een reis naar dit bijzondere land en niet weet hoe je het wilt aanpakken, kun je contact opnemen met Mayke Tours. Deze partij stelt individuele maatwerkreizen op naar de belangrijkste hoogtepunten van Ethiopië. Als je liever in kleine groepen wilt reizen, kan Mayke Tours je helpen bij het kiezen van de juiste groepsreis. Zo kun je de bijzondere festivals in Ethiopië bezoeken met een groepsreis.

Actief

Meerdaagse wandeltocht bij Lalibela

Meerdaagse wandeltocht bij Lalibela

In het noorden van Ethiopië zijn er verschillende wandelgebieden. Het meest bekend zijn de Simien Mountains, het Tigray-gebied of het gebied rondom Lalibela. Het landelijke gebied rondom Lalibela is voor wandelaars van een gemiddeld niveau ideaal....

Cultuur

Hoogtepunten van Addis Abeba die je niet mag missen

Hoogtepunten van Addis Abeba die je niet mag missen

Addis Abeba is de hoofdstad van Ethiopië die ieder jaar groeit en nu meer dan 3.500.000 inwoners heeft. Addis Abeba betekent nieuwe bloem en is gesticht door keizer Menelik II rond 1886. Deze chaotische stad is voor bezoekers vaak de eerste...

De rotskerken van Lalibela: hoogtepunten in Noord-Ethiopië

De rotskerken van Lalibela: hoogtepunten in Noord-Ethiopië

Noord-Ethiopië heeft de reiziger vele hoogtepunten te bieden. De allerbelangrijkste highlights, die je in onze ogen eigenlijk niet mag missen, beschrijven we op deze pagina. Absolute hoogtepunt is een bezoek aan de rotskerken van Lalibela.Bahir Dar,...

Een koffieceremonie meemaken in Ethiopië

Een koffieceremonie meemaken in Ethiopië

Ethiopië is de bakermat van de koffie. Zo’n 300 jaar voor Christus ontdekte een schaapherder in de regio Kaffa de koffieboon. Nu is koffie een belangrijk exportproduct van Ethiopië. De koffiecultuur is alom aanwezig in het land. Daarom is het een...

De stammen in Zuid-Ethiopië

De stammen in Zuid-Ethiopië

Het zuiden van Ethiopië staat bekend om zijn rijke stammen-cultuur. Er leven ongeveer 20 verschillende stammen in de Omo-vallei, rond de rivier met dezelfde naam. Zij leven nog op eeuwenoude, traditionele wijze en trekken rond met hun vee. Het is...

Natuur

De Danakildepressie – de heetste plek op aarde

De Danakildepressie – de heetste plek op aarde

De Danakildepressie is een gebied in het noordoosten van Ethiopië. Het beslaat circa 135.000 vierkante kilometer en staat bekend als een van de droogste en laagste gebieden op de wereld. Een expeditie naar de Danakildepressie is zeker niet...