Zuid-Europa

Zuid-Europa

Home » Bestemmingen » Europa » Zuid-Europa

Zuid-Europa in een notendop

De zonliefhebbers komen in Zuid-Europa aan hun trekken. Maar zij niet alleen. Daarnaast zorgen de Griekse en Romeinse invloeden voor een geweldig cultureel en geschiedkundig interessant aanbod. De landen van Zuid-Europa zijn in alfabetische volgorde: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Griekenland, Italië, Kroatië, Portugal, Slovenië en Spanje.

Albanië

Niet veel Nederlanders zullen Albanië al hebben bezocht. Wij ook (nog) niet. Maar de natuur is prachtig. De Osumi Canyon wordt ook wel de Grand Canyon van Europa genoemd. Ook zijn er mooie, rustige stranden. Het land heeft een rijke geschiedenis en is nog erg authentiek. Tot slot zijn het eten en verblijf hier nog erg goedkoop.

Bosnië-Herzegovina

In dit land kom je veel Oosterse invloeden tegen. Het noorden kent een bergland met grote bossen. In het zuiden zijn veel kalkgebergten. De steden Sarajevo en Mostar zijn prachtig. De grote schade aan historische gebouwen en bruggen, die is ontstaan door de oorlogen in het voormalige Joegoslavië, is overal goed hersteld.

Griekenland

De klassieke oudheid kun je hier in volle glorie beleven. Athene met de Akropolis, de amfitheaters, het orakel van Delphi, de bakermat van de Olympische Spelen Olympia en ga zo maar door. Maar ook de vele prachtige eilanden, ideaal voor een “island hopping” vakantie, zijn een bezoek waard..

Italië

De Romeinse tijden herleven bij een bezoek aan Italië. Tal van prachtige bouwwerken herinneren aan die tijd. En Italië is vooral voor genieters van het leven dé bestemming bij uitstek: dolce vita is hier het motto met heerlijk eten op een gezellig terras met een goed glas wijn erbij. Tot slot is de natuur er schitterend, zowel in de winter als in andere jaargetijden. Daarom mag Italië niet ontbreken als vakantiebestemming.

Kroatië

Sinds 1995 is dit een onafhankelijke republiek en steeds meer Nederlanders weten de weg naar Kroatië te vinden. Het schiereiland Istrië met de prachtige kust en de gezellige plaats Rovinji is daarbij favoriet. Maar in Kroatië zijn ook hele mooie natuurparken en fraaie steden, zoals Zagreb en Dubrovnik te bezoeken.

Portugal

Misschien wel vooral bekend door de Algarve, de kuststrook in het zuiden van het land. Maar de steden Lissabon en Porto zijn daarnaast absoluut de moeite van het bezoeken waard. En onderga in Portugal de traditionele cultuur door bijvoorbeeld te luisteren naar de fado. Als laatste biedt het platteland biedt nog authentieke steden en dorpen.

Slovenië

Slovenië wordt vooral bezocht door reizigers op weg naar Kroatië. Toch is het een land waar je best wat langer kunt verblijven. Je ziet er prachtige landschappen met mooie natuur. Kleine dorpjes, waar de vriendelijke bevolking je graag ontvangt, liggen in een fraai heuvellandschap. Ook voor actievelingen is er voldoende te doen.

Spanje

Wereldberoemde steden als Madrid en Barcelona, de Sagrada Familia, het Alhambra, alle prachtige steden en dorpen in Andalusië, de lange kustlijn aan de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, de overheerlijke tapas, in Spanje vind je alles wat reizen zo bijzonder maakt. Daarom moet je zeker naar Spanje toe.

Albanië

Albanië

Het kleine Balkanland Albanië ontwikkelt zich tot een populaire nieuwe Europese vakantiebestemming. Begrijpelijk, want Albanië heeft een lange kustlijn aan de Adriatische en Ionische Zee van ruim 350 kilometer. Hieraan liggen brede zandstranden,...

Lees meer
Bezoek aan bucketlistbestemming Gibraltar

Bezoek aan bucketlistbestemming Gibraltar

Gibraltar stond al vele jaren op onze bucketlist. Vooral de Rots van Gibraltar vonden we er aan de hand van foto’s op internet indrukwekkend uit zien. Ook lazen we dat dit piepkleine Britse Overzeese Gebiedsdeel een fascinerende geschiedenis heeft....

Lees meer
Portugal

Portugal

Wij hebben ons hart volledig verloren aan de Iberische vakantiebestemming Portugal. Niet alleen vanwege de rijke historie en cultuur, en de vele UNESCO-steden als Lissabon, Porto, Évora en Elvas. Maar ook door de bijzonder vriendelijke, gastvrije en...

Lees meer
Kroatië

Kroatië

Kroatië wint de laatste jaren heel begrijpelijk enorm aan populariteit. Dit komt mede door het heerlijke klimaat. Zo geniet het land van meer dan 2500 zonuren per jaar. Verder vind je er bijzonder interessante, historische steden, pittoreske havens...

Lees meer
Spanje

Spanje

Wie is er in zijn jeugd nou niet naar Spanje geweest? Eerst wellicht met de ouders naar een camping aan een van de Costa’s en later misschien als puber aan het strand bij Lloret de Mar. Maar naast die stranden heeft Spanje veel meer aantrekkelijke...

Lees meer
Italië

Italië

Italië ligt midden in het Middellandse Zeegebied en wordt door de Alpen afgeschermd van de rest van Europa. Dit land van de laars wordt eigenlijk van noord tot zuid doorsneden door de bergketen de Apennijnen. Met de duizenden kilometers kustlijn aan...

Lees meer

Klimaat

Zuid-Europa heeft dankzij het feit dat dit gebied dichter bij de evenaar ligt en het onder invloed staat van een vrij warme Middellandse Zee, vooral te maken met droge warme zomers en milde natte winters. Op sommige plekken kan het zelfs in de koudste maanden wekenlang lenteachtig weer zijn. Niet voor niets “overwinteren” veel Nederlanders graag in Spanje. Eigenlijk kun je voor alle landen in Zuid-Europa zeggen dat ze een warm mediterraan klimaat hebben en de zomers kunnen heel erg heet zijn. Daarom zijn deze landen heel geschikt in de periode voor en na de warme zomermaanden.

Reizen binnen de regio

Het uitgebreide en goede autosnelweg-netwerk maakt dat velen met de auto op vakantie gaan naar de “bereikbare” landen zoals Spanje, Italië en Kroatië. Helaas kan dit in de zomermaanden en zeker in de weekends tot vertragingen leiden op de populaire routes, de tunnels en bergpassen. Bedenk wel dat in de landen van het voormalig Joegoslavië, Albanië en Griekenland de wegen nog van mindere kwaliteit zijn. Bij een langere trip, waarbij je Griekenland wilt aandoen, kun je overwegen om via Italië een ferry te nemen. Maar de meesten zullen voor het vliegtuig gaan, zeker als je naar de verder gelegen landen wilt gaan. Ieder land is goed bereikbaar met het vliegtuig vanuit Nederland en ook zijn er goede verbindingen tussen de landen van Zuid-Europa onderling.

Gezondheid

Voor nagenoeg alle landen in Zuid-Europa zijn geen specifieke voorzorgsmaatregelen nodig, met uitzondering van Albanië. Wie naar dit land wil reizen, kan zich het beste in verbinding stellen met een gespecialiseerde instelling om te zien welke vaccinaties nodig zijn. Over het algemeen zijn de medische voorzieningen wel voldoende aanwezig in alle landen. Albanië vormt hierop een uitzondering. Hier kan zeker op het platteland medische zorg minder goed en minder aanwezig zijn.

Persoonlijk reisadvies

Zuid-Europa leent zich bij uitstek voor een langere trip, door bijvoorbeeld een lange tijd met een camper rond te reizen. Er is zoveel moois te zien of te doen, dat een vakantie van drie weken eigenlijk (veel) te kort is. Afhankelijk van je interesses, beschikbare tijd en periode van het jaar, kun je een fantastische rondreis maken door heel Zuid-Europa.