Madagaskar

Madagaskar

Home » Zuidelijk Afrika » Madagaskar

Madagaskar in een notendop

Madagaskar is een fantastisch land om te bezoeken voor een vakantie. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in de geweldig mooie nationale parken. Deze geven je de kans om te genieten van de enorme biodiversiteit van het eiland Madagaskar. Daarnaast zijn er fantastisch mooie wandelgebieden verspreid over het hele land. Duikers en snorkelaars kunnen hun hart ophalen in tropische gebieden met mooie koraalriffen. Tot slot is het een genot om de cultuur van het land te leren kennen. Door de smeltkroes van culturen en het grote aantal stammen in het land heeft iedere regio zijn eigen gebruiken. Een roadtrip door Madagaskar is een avontuur op zich. Zeker met een 4×4 auto kom je op de mooiste plekken die anders onbereikbaar zijn.

Madagaskar is een van de grootste eilanden ter wereld. Men noemt het ook wel het achtste continent op onze aarde. Die naam dankt het aan het feit dat het land zoveel plant- en diersoorten kent die nergens anders voorkomen. Miljoenen jaren geleden brak Madagaskar af van het Afrikaanse continent. Hierdoor heeft zich een flora en fauna ontwikkeld die uniek is in de wereld. Tijdens een rondreis door Madagaskar kun je die optimaal ontdekken. Maak kennis met de vele lemuren. Geniet van de imposante baobabs. Verwonder je over de grote verscheidenheid aan kameleons. Vogelaars kunnen hun hart ophalen aan de bijzondere soorten die alleen hier voorkomen.

Kameleon in Ranomafana

Groot land

Madagaskar is een enorm groot land dat in oppervlakte vergelijkbaar is met Frankrijk. De afstanden zijn enorm en de infrastructuur is matig. Dat betekent dat je keuzes moet maken wat je wilt zien tijdens je vakantie. Het beste is het om een klein deel van het land goed te verkennen. Zo kiezen veel vakantiegangers voor een rit vanuit de hoofdstad Antananarivo naar Tulear in het zuidwesten. Via deze route kun je enkele van de meest bekende nationale parken bezoeken.

Het land heeft een kustlijn van maar liefst 5.000 kilometer. Aan de kust liggen zo’n 250 eilanden verspreid. De bekendste en grootste hiervan zijn Nosy Be en Ile Sainte Marie. Velen bezoeken een van die eilanden voor een relaxte afsluiting van hun vakantie in Madagaskar.

Madagaskar is een arm land. Een groot deel van de bevolking moet rondkomen van minder dan € 2 per dag. Velen leven van de karige oogst die men door landbouw verkrijgt of van de visvangst. En omdat de gezinnen vaak groot zijn, moet men vele monden voeden. Toch heeft de bevolking een vrolijke, optimistische levensinstelling. Men maakt zich over weinig zorgen en leeft bij de dag. Het leven neemt men zoals het is. De bevolking accepteert de slechte toestand van de wegen. Deze leiden vaak tot vele pechgevallen onderweg. Daarnaast levert dit regelmatig vertragingen op.

De bewoners in arme streken hebben simpele rieten huisjes zonder toilet. Je komt daarom regelmatig “poepveldjes” tegen, waar de bevolking haar behoefte doet.

Plaatselijke bevolking van Madagaskar

Unieke vakantiebestemming Madagaskar

Als vakantiebestemming is Madagaskar een uniek land om te bezoeken. Het heeft op ons grote indruk gemaakt. De vriendelijkheid van de bevolking heeft ons een warm gevoel gegeven. Daarvoor hebben we de af en toe slechte wegen graag op de koop toegenomen. Hoewel we vier weken hebben rondgetrokken, hebben we nog maar een fractie van het land kunnen zien. Ik ben daarom blij dat ik de kans heb gekregen om dit jaar voor werkzaamheden nog twee maal naar Madagaskar te reizen. Op die manier heb ik het land nog beter leren kennen en zijn zelfs vriendschappen met inwoners van Madagaskar ontstaan. Ik kan daarom alleen maar volledig beamen dat dit land een unieke vakantiebestemming is.

Een individuele rondreis door Madagaskar volledig op maat maken? Kijk dan eens op de website van Local Hero Travel. Zij werken met lokale reisspecialisten, die samen met jou je reis op maat kleinschalig en verantwoord regelen. Je maakt gebruik van hun lokale kennis en ondersteunt de lokale gemeenschap. Zo krijgt je reis echt een ‘local touch’ en zie jij de plekken die je zelf niet (snel) zou vinden.

Naaisters in Madagaskar

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Madagaskar

In de toeristische gebieden van Madagaskar is er over het algemeen een divers aanbod aan accommodatie. Voor ieders budget is er voldoende keuze. De prijzen zijn vergeleken met Europese begrippen laag. Zo hebben wij nooit meer betaald dan € 30 voor een kamer met privé-badkamer. In het hoogseizoen, de maanden juli tot en met september, is vooraf reserveren zeer aan te bevelen.

In diverse gebieden van het land is internet niet altijd aanwezig. Of het is slechts gedurende enkele uren per dag beschikbaar. Hetzelfde geldt voor elektriciteit. Vaak maakt men gebruik van zonne-energie of generatoren. Daardoor is de stroom alleen in de ochtend en avond beschikbaar. Warm water kan bij budget- en middenklasse-accommodaties soms mondjesmaat beschikbaar zijn.

Rivier in Madagaskar

Bungalows

Veel accommodaties bieden bungalows aan. Vooral langs de kust en bij de nationale parken zijn deze beschikbaar. Zeker langs de kust zijn deze simpel van opzet. Ze zijn vaak gemaakt van bamboe en riet. Maar in diverse streken zijn de bungalows zeer luxe uitgevoerd en voorzien van alle gemakken.

Het is in de meeste toeristengebieden mogelijk om accommodatie te boeken via bijvoorbeeld booking.com of expedia.nl. In andere gevallen is het van belang vooraf via mail of telefoon contact te leggen met de gewenste accommodatie. Zeker in het hoogseizoen is dit belangrijk. Helaas reageert men niet altijd snel op verzoeken via e-mail.

Bij de diverse highlights zullen we diverse opties voor goede accommodaties in de betreffende plaats vermelden.

Eetstalletje in Madagaskar

Reisadvies voor Madagaskar

Wij hebben ons tijdens onze roadtrip van een maand absoluut veilig hebben gevoeld. Toch gelden er wel enkele voorzorgsmaatregelen voor een veilige vakantie in Madagaskar. Zo is het verstandig om politieke bijeenkomsten te vermijden. Daarnaast kan het noodzakelijk zijn om in konvooi te rijden naar de ingang van Nationaal Park Tsingy de Bemaraha. De politie begeleidt je dan op je tocht. Doordat hier wel soms overvallen plaatsvinden, wordt deze maatregel nog wel eens ingesteld. Het wijst zich vanzelf hoe dit werkt. 

Daarnaast is het absoluut aan te raden om niet in het donker te reizen. De soms slechte toestand van de onverlichte wegen maakt dit zeker geen pretje en zelfs gevaarlijk. Tevens is dan de kans op beroving groter.

In de hoofdstad Antananarivo zijn op drukke plaatsen zakkenrollers actief. Hier is extra waakzaamheid geboden. Het is aan te raden om je rugzak voor je te dragen, zodat je zicht hebt op je spullen.

Lees voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor Madagaskar zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Uit een raam zwaaiende kinderen in centraal Madagaskar

Gezondheid

Het is verstandig om een week of 8 voor vertrek naar Madagaskar een gesprek te hebben met een deskundige. Dit kan bijvoorbeeld bij GGD Reisvaccinaties. Afhankelijk van je eigen medische achtergrond kunnen specifieke voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Tijdens een consult krijg je een op maat gesneden advies.

Madagaskar is een van de weinige landen ter wereld die officieel eist dat inkomende reizigers een “cholerastempel” hebben. Dit is een stempel in het vaccinatieboekje waarop “cholera medically not indicated” staat. Het is uitsluitend bedoeld om problemen bij die grensposten te voorkomen. Er wordt echter niet op gecontroleerd, maar in het zeer uitzonderlijke geval dat het wel gebeurt, kan het gebeuren dat je je ter plekke moet laten vaccineren, of het probleem moet “afkopen” bij de corrupte douanier. Aanbevolen vaccinaties voor Madagaskar zijn die tegen DTP en Hepatitus A.

Lemuur in Ranomafana, Madagaskar

Malaria

In Madagaskar komt malaria voor, met name in de kustgebieden. Afhankelijk van je reisschema en persoonlijke situatie is het noodzakelijk om malariapillen te slikken. Wij hebben volstaan met een noodbehandelingspakket. Dat gebruik je alleen wanneer er symptomen van Malaria optreden. Overigens is in Madagaskar een zeer goed werkend lokaal medicijn goedkoop verkrijgbaar. Dit middel heet Coartem en bevat artemisinine. Dit werkt alleen als noodbehandeling, het is niet preventief.

Kraanwater moet je niet drinken in Madagaskar. Overal kun je goedkoop grote en kleine flessen mineraalwater kopen. Als je wat te drinken bestelt is het verstandig om vooraf te vragen of men ijsblokjes maakt van gefilterd water. Als dit niet zo is, vraag dan om een drankje zonder ijsblokjes.

De medische voorzieningen in Madagaskar zijn minder dan we in Europa gewend zijn. Voor kleine problemen kun je goed terecht bij de apotheek. Men is hier goed opgeleid en kan je advies geven. Medicijnen zijn daar goed verkrijgbaar en effectief. In de meeste grote toeristenplaatsen zijn er ziekenhuizen, soms ook privé-klinieken. Als er zeer serieuze gezondheidsproblemen ontstaan, is evacuatie naar Réunion (een Franse kolonie) of Zuid-Afrika vaak noodzakelijk.

Kroeg in Madagaskar

Beste reistijd voor Madagaskar

Madagaskar heeft een tropisch klimaat. De seizoenen zijn tegenovergesteld aan die in Nederland. In de Malagassische wintermaanden liggen de temperaturen rond de 20 tot 25 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 30 graden.

De beste tijd voor een vakantie in Madagaskar zijn de maanden mei tot en met november. Je vermijdt dan het regenseizoen waarin cyclonen kunnen voorkomen. In de regentijd zijn wegen in grote delen van het land onbegaanbaar en vele gebieden onbereikbaar. Overigens kan het in de regentijd wel bijzonder zijn om het land te bezoeken. Je weet dan zeker dat je het hele land voor je zelf hebt. Het is volgens kenners van Madagaskar de mooiste tijd van het jaar. Alleen ben je dan beperkt in de gebieden die je kunt bezoeken. 

Het hoogseizoen begint eind juni en loopt door tot en met september. Het kan dan druk zijn in het land. Zo komt het voor dat er onvoldoende gidsen zijn bij de nationale parken en toeristen daarom niet het park in mogen (gidsen zijn in alle parken verplicht). Daarnaast is hotelaccommodatie moeilijker te krijgen. De maanden mei, juni, september en oktober zijn veel rustiger.

Vrouwen doorwaden een rivier in Madagaskar

Visum voor Madagaskar

Voor Madagaskar is een visum verplicht. Deze kun je bij aankomst op de luchthaven in Antananarivo verkrijgen. Een pasfoto is hiervoor niet nodig. Het is wel belangrijk dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Het visum kost € 35 en moet contant worden betaald. Zorg dat je gepast geld bij je hebt, want standaard zegt men dat er geen wisselgeld is. Het visum is 30 dagen geldig en heeft een zogenaamde “single entry”. Wil je tussentijds vliegen naar bijvoorbeeld Mauritius en daarna weer terugkeren naar Madagaskar, dan heb je een visum met “multiple entry” nodig. Via deze website vraag je het visum voor Madagaskar online aan.

Kind met riet in Madagaskar

Eten en drinken in Madagaskar

Rijst is het hoofdbestanddeel van de maaltijd voor de Malagassiërs . Zo kun je genieten van een lekkere romazava (een stoofpot van rundvlees en groenten). Of je kiest voor een ravitoto (stoofpot van varkensvlees en maniok). Men werkt met pittige sausjes als rougaille (van tomaat, gember, ui, citroen en hete pepers) of achards (een hete groentencurry). Veel vleesgerechten worden gemaakt van de zeboe, een os die in Madagaskar heel veel voorkomt. Een malse zeboesteak, goed klaargemaakt, smaakt heerlijk. Aan de kust kun je je heerlijk tegoed doen aan visgerechten. Het wordt vaak gegrild opgediend met een kokossaus. Het nationale dessert is banane flambée (banaan geflambeerd met rum). Je kunt als dessert ook ander geflambeerd fruit bestellen.

Markt in Madagaskar

Rhum arrangé

Frisdranken en mineraalwater zijn in Madagaskar overal verkrijgbaar. Daarnaast kun je veel fruitsappen kopen in diverse smaken, zoals baobab juice. Het bekendste bier is Three Horses Beer (THB). Je kunt dit in flessen tot wel 650 ml bestellen voor weinig geld. Rum is overal verkrijgbaar en ook te krijgen als rhum arrangé, rum gemengd met fruit en kruiden. Heerlijk als afsluiting van een maaltijd. Wijn wordt verbouwd in het gebied rond Ambalavao en Fianarantsoa. Toen we in Ambalavao om een glas lokale wijn vroegen, raadde de hotelier het ons niet aan. Na het proeven wisten we waarom…

Vegetarische opties staan niet altijd op de kaart. Als je erom vraagt, maakt men graag een groenteschotel voor je met rijst of frites.Houd er in Madagaskar wel rekening mee dat het bereiden van gerechten lang duurt. Als je weinig tijd hebt omdat je bijvoorbeeld op doorreis bent, kun je het beste vooraf bestellen en een tijd aangeven waarop je aankomt. Zeker als je een restaurant met een groep bezoekt, gaat alles heel erg traag. Je merkt dan echt dat het motto in Madagaskar “mora, mora” is (rustig aan).

Vrouw die op straat kookt in Madagaskar

Vervoer in Madagaskar

In Madagaskar is de infrastructuur niet geweldig. Er zijn een paar verharde wegen in het land, maar die zijn op sommige stukken in (zeer) slechte staat. Asfalt dat over de gehele breedte van de weg is verdwenen, kuilen, grote gaten, het maakt rijden tot een uitdaging. Reken daarom op een gemiddelde snelheid van 45 km/uur bij de meeste trajecten. Ons “record” was de route van Morondava naar Bekopaka, toegangspoort tot het vermaarde Nationale Park Tsingy de Bemaraha. Over dit stuk van minder dan 200 kilometer hebben we de hele dag gedaan. Dat was wel inclusief twee verplaatsingen op een gammele pont. Hier rijd je alleen over zandwegen.

Auto met of zonder chauffeur huren

Voor het reizen met auto zijn er twee opties: een auto met chauffeur huren of zonder chauffeur. De meeste vakantiegangers kiezen voor een auto met chauffeur. Het voordeel is natuurlijk dat je niet zelf hoeft te rijden. Dat rijden is namelijk best inspannend in Madagaskar omdat je constant alert moet zijn op gaten in de weg. Nadeel van een auto met chauffeur is dat je altijd met iemand samen reist.  Als het niet klikt met de chauffeur, wordt het op den duur toch wel wat vervelend. Een auto huren zonder chauffeur is lastig, maar niet onmogelijk. Wij hebben voor deze optie gekozen omdat we vrijheid en flexibiliteit tijdens onze reis heel belangrijk vonden. Via het bedrijf Cineroutes, eigendom van een geëmigreerde Nederlander, hebben we onze 4×4 gehuurd. We kregen een prima auto mee. De verhuurder bood perfecte ondersteuning tijdens onze trip. Daarnaast voorzag hij ons van gedetailleerde route-informatie. Hierdoor konden we gemakkelijk het land ontdekken.

Een ander bedrijf dat 4×4’s met en zonder chauffeur aanbiedt in Madagaskar, is Roadtrip Africa. Dit bedrijf van een Nederlands stel begon ooit in Oeganda en heeft inmiddels ook vestigingen in Tanzania, Kenia en Madagaskar. We hebben er zelf geen gebruik van gemaakt, maar wel mensen gesproken die via dit bedrijf een roadtrip door Madagaskar hebben gemaakt. Deze waren tevreden over de auto en de ondersteuning van Roadtrip Africa.

Wil je het onontdekte Madagaskar zien, dan is een avontuurlijke 4×4 expeditie absoluut de moeite waard. Outland Madagascar, geleid door een Nederlandse die al jarenlang in Madagaskar woont, heeft de mooiste routes voor je uitgestippeld. Een unieke belevenis om zo kennis te maken met de verborgen schoonheden van het land. Deze organisatie biedt off-road expedities in kleine groepen of individueel aan.

Straatbeeld van Madagaskar

Taxi brousse

Met de bus (taxi brousse) reizen door Madagaskar raden we je zeker niet aan. De kleine en verouderde minibusjes  zijn overvol en uiterst oncomfortabel. Vaak zijn het geïmporteerde busjes uit Nederland of West-Europa. De reclame van de oorspronkelijke eigenaar staat er nog op.  De chauffeurs rijden zeer hard en vliegen over de kuilen en gaten. Pechgevallen zijn meer regel dan uitzondering dus een rit kost vaak veel meer tijd dan voorzien.

Een snellere manier van jezelf verplaatsen is via het vliegtuig. De nationale luchtvaartmaatschappij Tsaradia, het vroegere Air Madagascar, heeft een groot netwerk dat de meeste belangrijke toeristenplaatsen verbindt met de hoofdstad Antananarivo. Wel moet je er rekening mee houden dat er regelmatig vertragingen en/of annuleringen zijn van binnenlandse vluchten. Zo overkwam het ons dat we op het moment van boarden voor de vlucht van Tulear naar Antananarivo te horen kregen dat de vlucht werd geannuleerd. Dat betekende een nacht extra in Tulear. De volgende vlucht de ochtend erna werd ook geannuleerd. Uiteindelijk vertrokken we laat in de middag. Meer informatie over binnenlandse vluchten in Madagaskar.

Boerenkar met hooi in Madagaskar

Elektriciteit

De netspanning in Madagaskar is 220 volt/50 Hz. Over het algemeen heb je een stekker van het type C nodig, net zoals in Nederland. De stopcontacten zijn niet altijd even goed. Het lijkt soms onmogelijk om de stekker in het stopcontact te drukken. Enige kracht is dan nodig. In andere gevallen zit de stekker er zo los in, dat hij er spontaan uitvalt.

In sommige gebieden kun je stekkers van het type E nodig hebben. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:
Café in Madagaskar

Geldzaken

In Madagaskar betaal je met ariary. Muntgeld komt nog nauwelijks voor, papiergeld is beschikbaar in biljetten van 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000, 10.000 en 20.000 ariary. Het is steeds makkelijker om geld te pinnen in de belangrijkste steden van Madagaskar. Hoewel diverse bronnen suggereren dat je alleen met een VISA-creditcard geld kunt opnemen, is dit inmiddels niet meer zo. Bij de ATM’s van de bank BFV-SG kun je met een maestro-kaart zonder problemen geld opnemen. Deze bank vind je in iedere grote plaats in Madagaskar.

Betalen met creditcard is alleen in luxehotels mogelijk. Verder is het vooral een dikke portemonnee met contant geld meenemen: Als je € 100 pint, krijg je ongeveer 400.000 ariary uit de geldautomaat. Vaak kun je overigens maar maximaal 400.000 ariary per transactie opnemen. Het is geen probleem om meerdere geldopnames achter elkaar met dezelfde bankpas te doen. Zeker als je naar minder bezochte gebieden gaat, moet je wel contant geld in ruime hoeveelheid meenemen, omdat daar geen mogelijkheden tot pinnen zijn. Daarnaast is het verstandig om altijd voldoende contant geld achter de hand te houden. Pinautomaten kunnen tijdelijk buiten gebruik zijn of onvoldoende geld hebben. Op de eerste dag van de maand is pinnen geen goed idee. Omdat dan de salarissen zijn uitbetaald, staan er bij iedere bank lange rijen mensen die geld willen opnemen. 

Kleine coupures

Zorg dat je altijd voldoende geld in kleine coupures bij je hebt. Als je op een markt iets wilt kopen, heeft men zeker niet terug van 10.000 of 20.000 ariary. In een hotel is men meestal wel bereid om een biljet van 10.000 te wisselen in kleingeld. Zo kun je kleine boodschappen zonder problemen afrekenen.

Het prijspeil in Madagaskar is een stuk lager dan dat in Nederland. Je kunt voor weinig geld heerlijk eten. En voor een hotel waren we slechts een enkele keer meer dan € 30 kwijt. Relatief duur is de toegang tot de nationale parken. Daarboven komen nog de kosten voor een verplichte gids. Reis je met een huurauto, dan is dat een relatief grote uitgave. Daarnaast is brandstof voor Malagassische begrippen duur (een liter diesel kostte in mei 2019 omgerekend € 0,85).

Bananenverkoopster met kind in Madagaskar

Do’s and Don’ts voor tijdens je bezoek aan Madagaskar

Do’s Don’ts
Beleefd zijn naar de bevolking Te persoonlijke vragen stellen
Wijzen met gebogen vingers naar mensen, graftombes en heilige plekken Wijzen met je hele vinger naar mensen, graftombes en heilige plekken
Geduldig zijn Ongeduldig zijn, voordringen
Drank of eten aanvaarden van gastheer of gastvrouw. Ook helemaal opeten of opdrinken Eten of drinken weigeren als het je wordt aangeboden
Je houden aan de “fady”, lokale gebruiken en taboes om respect te tonen voor vooral voorouders. Geld of snoep geven aan bedelende kinderen
Voorzichtig, stapvoets rijden in een dorp waar een markt is.  

 

Weg naar een gebergte in Madagaskar

Highlights van Madagaskar

De hoogtepunten van een vakantie in Madagaskar zijn talrijk. We vermelden nu de belangrijkste. In de loop van de tijd vullen we dit aan met nieuwe onderwerpen.

Actief

Een 4×4 expeditie door het prachtige Madagaskar

Een 4×4 expeditie door het prachtige Madagaskar

Advertorial Beleef een droomreis met een avontuurlijke 4x4 expeditie door het fascinerende Madagaskar met Outland Madagascar. Geniet van de unieke flora en fauna op dit “achtste continent” en maak kennis met de hartverwarmende lokale bevolking. De...

Ifaty en omgeving: meer dan strand alleen

Ifaty en omgeving: meer dan strand alleen

Na een indrukwekkende reis door Madagaskar is het lekker om een paar dagen te relaxen. Een goed moment om stil te staan bij alle onvergetelijke hoogtepunten die een reis naar Madagaskar biedt. In het rustige zuidwesten van het land kun je geen...

Nationaal park Isalo: prachtig wandelgebied

Nationaal park Isalo: prachtig wandelgebied

Madagaskar kent vele nationale parken. Een van de mooiste is het nationaal park Isalo. Daarnaast is het met een oppervlakte van ruim 800 km² het op een na grootste park van het land. Het is vooral bekend door de prachtige rotsformaties. Vandaar dat...

Tsingy de Bemaraha: avontuurlijke wandeltochten

Tsingy de Bemaraha: avontuurlijke wandeltochten

Een uniek natuurpark in Madagaskar is het Nationaal Park Tsingy de Bemaraha. Dit ligt in het westen van het land, bij het kleine plaatsje Bekopaka. Ondanks dat het moeilijk te bereiken is, zou dit park niet in je reisplannen mogen ontbreken. De...

Mountainbiketocht bij Antsirabe

Mountainbiketocht bij Antsirabe

De beste manier om een streek te verkennen is volgens ons op de fiets. Je hebt een relatief grote actieradius en kunt overal gemakkelijk stoppen om te genieten van de prachtige omgeving. Daarnaast maak je snel contact met de plaatselijke bevolking....

Cultuur

Een prachtige piroguetocht bij Fianarantsoa

Een prachtige piroguetocht bij Fianarantsoa

Een van de mooiste manieren om het landschap en de bevolking te leren kennen is via een boottocht over een rivier. Vanaf het water kun je optimaal het leven op en langs het water gadeslaan. Het is nog bijzonderder als je zo’n tocht kunt maken in een...

Hoogtepunten van Antananarivo en omgeving

Hoogtepunten van Antananarivo en omgeving

Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, is voor velen de eerste kennismaking met het eiland. Na de landing op de luchthaven Ivato, zo’n 13 kilometer vanaf het centrum, verbaas je je gelijk over het drukke verkeer en de talloze markten die je...

Een fantastische roadtrip door Madagaskar

Een fantastische roadtrip door Madagaskar

Voor ons was de ultieme manier om Madagaskar in al haar facetten te leren kennen het maken van een roadtrip. En omdat we graag een rondje wilden maken, was de enige optie het huren van een 4x4-auto. Daarmee konden we de doorsteek van Tulear naar...

Het harde vissersbestaan aan Madagaskar’s westkust

Het harde vissersbestaan aan Madagaskar’s westkust

Madagaskar heeft een kustlijn van maar liefst 5.000 kilometer. Voor de arme bevolking is de zee een bron van leven: vele families kunnen zich voeden dankzij de opbrengst van hun visvangst. Als ze geluk hebben, kunnen ze ook nog wat verkopen op de...

Stammen bezoeken in de omgeving van Ambalavao

Stammen bezoeken in de omgeving van Ambalavao

Ambalavao is een leuk plaatsje gelegen aan de RN 7 op weg naar het zuiden. Het meest bekend is het dorp vanwege de wekelijkse zeboemarkt op woensdag. Voor ons was de reden van een bezoek aan Ambalavao een kennismaking met de Betsileo-stam. Deze...

Natuur

Andasibe National Park: op zoek naar de Indri’s

Andasibe National Park: op zoek naar de Indri’s

Ongeveer vier uur rijden van de hoofdstad Antananarivo ligt het kleine plaatsje Andasibe. Andasibe National Park, of Perinet Reserve zoals het vroeger heette, is een tropisch regenwoud. Het is een plek waar je de Indri kunt spotten. De Indri is de...

Ringstaartmaki’s spotten in Reserve d’Anja

Ringstaartmaki’s spotten in Reserve d’Anja

Een wat minder bekend, maar daarom niet minder mooi gebied, is Reserve d’Anja. Dit natuurgebied ligt iets ten zuiden van Ambalavao en is vooral geliefd omdat je hier veel ringstaartmaki’s kunt zien. Zeker in de vroege ochtend, als het nog rustig is...

Allée des Baobabs, de beroemdste weg van Madagaskar

Allée des Baobabs, de beroemdste weg van Madagaskar

De meest beroemde weg in Madagaskar is de Allée des Baobabs, in de buurt van Morondava. Hier vind je een groot aantal prachtige baobabs. Een bezoek aan de Allée des Baobabs is een van de hoogtepunten van een vakantie in Madagaskar. Zeker bij...

National Park Ranomafana, het tropische regenwoud

National Park Ranomafana, het tropische regenwoud

Het National Park Ranomafana is voor veel toeristen die Madagaskar bezoeken, de eerste kennismaking met de prachtige natuur van het land. Vanuit Antananarivo op weg naar het zuiden via de RN 7 is dit het eerste park op de route. Voor ons was dit de...