Vorstelijke wandeling op landgoed De Horsten

Vorstelijke wandeling op landgoed De Horsten

Home » Nederland » Vorstelijke wandeling op landgoed De Horsten

Tot een paar jaar terug woonden Koning Willem-Alexander met zijn Maxima hier. Omdat wij in de buurt moesten zijn voor familiebezoek, kozen we voor een wandeling op landgoed De Horsten. We maakten een gevarieerde tocht op een dag dat het flink waaide en af en toe miezerde. Maar dat mocht onze pret niet drukken. Met deze Groene Wissel hadden we weer een fraaie wandeltocht van 13 kilometer te pakken.

Regen bij de start in Voorschoten

Het startpunt van de wandeling over landgoed De Horsten ligt in Voorschoten. Want in Wassenaar is natuurlijk geen treinstation. Onze koninklijke familie laat zich namelijk vervoeren met een luxe auto met AA-kenteken, niet met de trein. En omdat dit een Groene Wissel is, start de route bij het treinstation in Voorschoten.

We kunnen gelijk onze regenjacks aantrekken. Het regent aardig. Gelukkig zien we op de radar dat het spoedig droog wordt. De forse wind blaast de laatste regendruppels snel weg.

Wandelpark Rosenburgh

Voordat we echt beginnen met onze wandeling op landgoed De Horsten, doorkruisen we eerst het kleine maar fraaie wandelpark Rosenburgh. Op deze zondagochtend is het een geliefde plek voor de Voorschotenaren om hun viervoeter uit te laten. Regelmatig begroet een vrolijk kwispelende Labrador ons. Want dat is blijkbaar de favoriete hond hier. In de vijvers staan wat vissers te turen naar hun dobbers. Die dansen over de golven van de wind.

Ooit stond hier kasteel Rosenburgh. Tijdens het Beleg van Leiden rond 1574 werd het verwoest. Er kwam daarna op die plek een buitenplaats. Maar die heeft er niet lang gestaan. Na het overlijden van de eigenaar in 1728 sloopte men het landhuis. Alleen de grachten uit die tijd zijn nog zichtbaar.

En dan echt: wandeling over landgoed De Horsten

Bij de ingang van het landgoed De Horsten blijkt dat een toegangskaartje verplicht is. De automaat bij het hek is helaas defect. We gokken erop dat Amalia haar toelage als Prinses hoog genoeg vindt. En dus niet meer als bijbaantje op het landgoed kaartjes controleert. Maar gelukkig kunnen we ook online de kaartjes aanschaffen.

De wandeling over landgoed De Horsten voert ons door de meest prachtige beukenlanen. Maar ook paden met machtige eiken aan weerszijden kruisen ons pad. Omdat de herfst staat te beginnen, zien we de eerste paddenstoelen en zwammen verschijnen. Het blad aan de bomen is nog te groen om van echte herfsttinten te spreken. Maar een paar weken later zal het hier fantastisch zijn met al het gekleurde blad.

Landhuizen en kastelen

Koninklijk landgoed De Horsten is bij de meesten bekend vanwege de Eikenhorst. Hier woonde Koning Willem-Alexander met zijn gezin lange tijd. Het landhuis staat op de plek waar eeuwenlang een fraaie hofstede heeft gestaan.

Op De Horsten stonden honderden jaren lang ook twee kastelen. Maar van zowel kasteel Raaphorst als kasteel Ter Horst is niets meer te zien. Alleen het gerestaureerde koetshuis van Ter Horst herinnert nog aan het verleden.

De modder in

Op diverse plekken bij onze wandeling op landgoed De Horsten zien we veel rododendrons. Nu zijn ze uitgebloeid. In mei en juni staan ze volop in bloei. Dat maakt het de moeite waard om nog een keer terug te komen.

Even verderop staat een waarschuwingsbord. We moeten oppassen voor modder. Het lijkt wat overdreven, want de grond hier is allesbehalve modderig. Maar als we verder lopen, merken we dat het bord er niet voor niets staat. Gelukkig hebben we onze stoere wandelschoenen aan. Zou Koningin Máxima hier met haar dochters op hun pumps galajurken doorheen hebben moeten banjeren?

Langs de knotwilgen

Het eerste deel van de wandeling op landgoed De Horsten brengt ons door een bosachtig landschap. Maar even later lopen we langs de weilanden. Het pad voert over smalle paadjes. Knotwilgen staan langs de kant van de paden. Daarnaast ligt een sloot. De wind blaast grote wolkenpartijen vooruit. Hollandser kan het niet.

Aan de rand van de weilanden vinden we een droog bankje. Dit wordt onze lunchplek. Uitzicht op de weilanden, beschut door de bomen, een prima plekje. Het beleg waait bijna van onze broodjes, de wind steekt weer op. De bekers koffie houden we goed vast. Het warmt onze handen lekker. En het zou zonde zijn als de beker omwaait.

De seringenberg op

In de verte doemt een berg op, met daarboven een uitzichtpunt. Daar willen we natuurlijk genieten van het panorama. Via een kronkelig pad, bestraat met oude klinkers, slingeren we naar boven. Daar hebben we een fraai uitzicht over het landgoed.

Dat we hier een mooi overzicht hebben over landgoed De Horsten, danken we aan de toenmalige eigenaar van landgoed Raaphorst. Hij had eind 1700 het idee om een zandheuvel met uitzichtpunt te maken. Hij liet de hele heuvel beplanten met paarse seringen. Zo rond half mei bloeien de seringen. Wil je hiervan genieten, dan moet je er snel bij zijn. Want na zo’n twee weken zijn ze alweer uitgebloeid.

Spoorzoekend naar het theehuis

Het laatste deel van onze wandeling op landgoed De Horsten moeten we spoorzoeken. Van een pad is nauwelijks sprake. Maar in de verte hebben we het theehuis al zien liggen. Dat is ons doel. Zo dicht mogelijk langs de vijver lopend bereiken we ons doel. Maar het is er zo druk, zowel binnen als op het terras, dat we geen plekje vinden. Jammer, want het is een prachtige stek om wat te drinken.

Prins Frederik gebruikte dit eind 1800 als jachthuis. Dat verklaart alle geweien en andere jachttrofeeën in het theehuis. Hij had zelfs een “schietberg” laten aanleggen. Vanuit de overkapping kon hij op doelen op de schietberg schieten.

Naar het einde van onze wandeling op landgoed De Horsten

Langzaam verlaten we het landgoed. Bij de parkeerplaats bij de uitgang zien we dat het landgoed een populaire plek is voor de Wassenaren. Onderweg hebben we hiervan gelukkig weinig gemerkt.

Het laatste stukje is niet het meest boeiende deel. We lopen langs een drukke weg terug naar het treinstation van Voorschoten. Gelukkig waren de kilometers daarvoor absoluut de moeite waard. We hebben een vorstelijke wandeling op landgoed De Horsten gemaakt!

Praktische informatie voor de wandeling op landgoed De Horsten

  • De wandeling op landgoed De Horsten is 13 kilometer lang. Naast een aantal stukken over rustige asfaltpaden, loop je vooral op onverharde bospaden. Een deel daarvan is modderig. Zeker na een periode van regenval.
  • Deze wandeling is een zogenaamde “Groene Wissel”. Dit zijn rondwandelingen van 10 tot ruim 20 km. Ze beginnen en eindigen bij hetzelfde treinstation of dezelfde bushalte. De wandeling op landgoed De Horsten is dus makkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Start- en eindpunt liggen bij Station Voorschoten. Hier kun je ook je auto gratis parkeren.
  • De uitstekende routebeschrijving van de wandeling op landgoed De Horsten en een gps-track kun je downloaden op Wandelzoekpagina. Dit kan alleen tegen betaling sinds 2021.
  • Voor de wandeling op landgoed De Horsten is sinds 2022 geen toegangskaartje meer verplicht. Als je met de auto komt naar landgoed De Horsten, moet je wel een parkeerticket kopen. De kosten hiervan bedragen € 3,00 per dag. Je koopt op het terrein zelf, door het scannen van de QR-code. Je kunt het ook online reserveren
  • Het landgoed De Horsten is vanaf oktober tot en met maart niet toegankelijk op maandagen.
  • Honden zijn op het landgoed niet toegestaan.
  • Op het landgoed De Horsten ligt een gezellig theehuis met terras. Ideaal om even uit te blazen voor je aan de laatste 2 kilometer begint. In coronatijd is er alleen een take-away-service.
  • Wil je de wandeling op landgoed De Horsten samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.