Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azië

Home » Bestemmingen » Azië » Zuidoost-Azië

Zuidoost-Azië in een notendop

Zuidoost-Azië is als regio een belangrijke toeristische bestemming voor alle leeftijden. De regio heeft ook veel te bieden: ontelbaar veel prachtige tempels, heerlijke bounty-stranden, vele jungles waar je bijzondere trektochten kunt maken, ontzettend lekker eten, mooie markten en de kans diverse om etnische bevolkingsgroepen te ontmoeten. Daarnaast is de bevolking over het algemeen heel erg vriendelijk en behulpzaam. EN tot slot kun je voor weinig geld hier maanden rondreizen en overnachten in comfortabele hotels.

De regio omvat (in alfabetische volgorde) de volgende landen: Brunei, Cambodja, de Filipijnen, Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar (het vroegere Birma), Oost-Timor, Singapore, Thailand en Vietnam. Van de landen die wij recent hebben bezocht, vind je op de website uitgebreide informatie. Wij vinden Zuidoost-Azië in één woord geweldig!

Landen van Zuidoost-Azië

Brunei

Brunei is een klein sultanaat. Het land is rijk geworden door olie, hier liggen de grootste olievelden van Zuidoost-Azië. De regenwouden zijn daarom nog geen prooi geworden van oliepalmboeren. Het Ulu Temburong National Park is de beste plek om te genieten van de natuur. Bij de hoofdstad Bandar Seri Begawan is een prachtige mangrove met apen en krokodillen. In een week kun je dit kleine staatje prima bezoeken. Het land is redelijk conservatief en dat betekent dat blote schouders en knieën eigenlijk niet op prijs worden gesteld.

Cambodja

De grote trekpleister van Cambodja is natuurlijk de Angkor Wat. Dit prachtige tempelcomplex is een bucketlist-bestemming! De natuur is prachtig en er zijn betaalbare, mooie stranden te vinden. De Mekong is de levensader van het land en een boottocht over deze rivier is een mooie manier om het leven op en rond de rivier gade te slaan. Ook kun je er op diverse plaatsen de koloniale invloeden van de Fransen zien. De hoofdstad Phnom Penh heeft mooie musea en is prachtig gelegen aan de rivier, waar dagelijks duizenden inwoners flaneren. Hier is een bezoek aan het Tuol Sleng museum en de Killing Fields, waar de verschrikkingen van het bewind van Pol Pot met zijn Rode Khmer zichtbaar zijn, een – zeer aangrijpende – aanrader.

De Filipijnen

De Filipijnen bestaan uit meer dan 7.000 eilanden. Dat betekent veel bounty-stranden en een geweldig land om in of op het water bezig te zijn (duiken, snorkelen, kite surfen of gewoon surfen. Door de Spaanse invloeden zijn er prachtige koloniale stadjes te bewonderen. De hoofdstad Manila is leuk voor het avond- en nachtleven, maar de natuur biedt nog veel meer. Maar waar wij de Filipijnen het meest om waarderen zijn de vele, prachtige tropische eilanden waar je super kunt relaxen en watersporten.

Indonesië

De Indonesische archipel met de vele eilanden mag eigenlijk niet als bestemming ontbreken bij je reis door Zuidoost-Azië. Ook natuurlijk door het verleden en de koloniale overheersing door Nederland. In Indonesië heb je alles wat je reishart begeert. De Boeddhistische stupa Borobudur op Java is een van de bekende highlights. Maar daarnaast zijn het Komodo National Park met de grote komodovaranen en Rinca, waar je mooie hikes kunt maken, heel bijzonder. Sulawesi biedt prachtige koralen en is een paradijs voor snorkelaars en duikers. Het kleine Bali is het bekendste eiland en het meest toeristische. Een bezoek aan de minder bekende eilanden zoals Flores, de Molukken en Lombok, maar beslist ook Kalimantan (Borneo) en Sumatra is minstens zo mooi. Momenteel in opkomst, maar nog steeds een “hidden gem”, is het uiterste westen van West-Papua waar we inmiddels ook een blog over hebben geschreven.

Laos

Laos is een relaxt land, met relaxte mensen. Het is er veel minder druk dan bijvoorbeeld Thailand, Cambodja of Vietnam, terwijl Laos ontzettend veel te bieden heeft. In het zuiden is het heerlijk om bij Si Pan Don (4.000 eilanden in de daar heel brede Mekong-rivier) in je hangmat te liggen of een kayaktocht te maken naar mooie watervallen. Luang Prabang mag niet in je reisschema ontbreken. Deze prachtige stad in het noorden herbergt heel veel tempels, kloosters en monniken. De bedelroute van de monniken bij zonsopkomst is een bezienswaardigheid die je niet wilt missen. En in Nong Khiaw hebben we een paar heerlijke dagen in een simpele maar fraai gelegen bungalow aan de rivier gehad. Zo konden we onze accu opladen voor het hoogtepunt van Laos: een driedaagse zipline tocht via de Gibbon Experience in het oerwoud, waarin we sliepen in boomhutten die wel 40 meter boven de grond lagen. Dit was voor ons een van de dingen die we van de bucketlist konden strepen.

Maleisië

Maleisië heeft de reiziger veel te bieden. Een van de hoogtepunten is letterlijk de zonsopkomst meemaken op Mount Kinabalu. Met een top rond de 3.300 meter is het een van de hoogste bergen in Zuidoost-Azië. De Semporna Archipel is een paradijs voor duikers. Je ziet schildpadden, haaien en prachtig koraal. Op de Cameron Highlands vind je veel theeplantages met schitterende uitzichten. Kuala Lumpur is een hele moderne stad. De culturele diversiteit is hier enorm. Omdat het centrum lekker klein is, kun je wandelend alle hoogtepunten goed zien. En in de jungle van Borneo loop je de kans om orang oetans te spotten.

Myanmar

Ook bekend als Birma, is een paradijs voor reizigers. Wij vonden het bezoek aan Myanmar hét hoogtepunt van onze reis door Zuidoost-Azië. Dat kwam ook zeker door de ontzettend vriendelijke bevolking. We zijn hier ook talloze keren op de foto gezet door Birmezen die graag hun Engels willen oefenen met jou. Yangon, de voormalige hoofdstad van het grootste land van Zuidoost-Azië, met de Shwedagon Pagoda is geweldig om mee te maken. Het Inle meer, met al zijn lokale marktjes rondom het meer, is een fotogeniek gebeuren. Mandalay biedt heel veel prachtige tempels en heeft een paar prachtige bezienswaardigheden in de regio (‘s werelds langste teakhouten brug). En Bagan is geweldig om per elektrische scooter te verkennen. De meer dan 1.000 tempels die je hier kunt bezichtigen, zijn heel mooi en ook bij ieder moment van de dag weer anders. Een ballonvaart boven Bagan is een typisch item voor je bucketlist.

Oost-Timor

Oost-Timor is nog een “jong” land. Na eeuwenlange overheersing door de Portugezen werd het in de 70-er jaren geannexeerd door Indonesië. Pas vlak voor 2000 werd het land officieel onafhankelijk. In de hoofdstad Dili vind je de meeste overblijfselen van de Portugese koloniale tijd. Oost-Timor is een waar duikersparadijs. Ook kun je een tocht maken naar de mooie Mount Ramelau. Je kunt, als het te zwaar wordt, bijna overal op een paard stappen die te huur worden aangeboden. In een prachtige bungalow in Ossu kun je uitrusten om daarna te reizen naar Mount Mundo Perdido (“verloren wereld”) met diverse leuke dorpjes en bezienswaardigheden. Sluit je verblijf af op het eiland Jaco, voor een mooie snorkelervaring en prachtige stranden.

Singapore

Voor velen is Singapore de toegangspoort voor een reis in Zuidoost-Azië. De luchthaven heeft speciale voorzieningen voor reizende 50+-ers, omdat die groep steeds groter wordt. Ook zijn er gratis citytrips te maken als je een lange stop-over hebt. Als je de kans hebt, gebruik dan een dag of twee om Singapore te verkennen. Vooral het koloniale district en Marina Bay zijn belangrijke plekken. Drink zeker een drankje op een van de vele rooftop terrassen en je krijgt het fenomenale uitzicht over de moderne stad er gratis bij! en geniet van de vele culinaire hoogtepunten in Singapore.

Thailand

De hoogtepunten van Thailand zijn talrijk. Bangkok is een metropool met een enorme verkeersdrukte, maar mag je niet missen. Het Koninklijk paleis en de Wat Phra Kaew zijn wereldberoemd. En het contrast tussen het moderne deel en het oudere deel van de stad is levensgroot. De vroegere hoofdsteden Sukhothai en Ayutthaya zijn een bezoek waard. Fietsen rondom de ruïnes is een relaxed uitje. Het Khao Yai National Park biedt de kans om veel wilde dieren te zien. En in het noorden kun je vele bergdorpjes bezoeken die bewoond worden door etnische minderheden. Op één van de vele eilanden is het heerlijk uitrusten, snorkelen of duiken. Maak zeker ook een boottochtje naar afgelegen en vaak onbewoonde eilanden. En geniet natuurlijk van de heerlijke Thaise keuken!

Vietnam

Vietnam is heel erg geliefd bij reizigers, en terecht! We hebben er in 2018 bijna 6 weken over gedaan om van noord naar zuid te trekken. In de hoofdstad Hanoi verbaas je je over het verkeer en wat iedereen op een brommer wil vervoeren. Het oude kwartier is heerlijk om doorheen te struinen. De duizenden karsteilanden in Halong Bay kun je via een cruise van een paar dagen heel goed bezichtigen. Het karstgebergte in de buurt van Ninh Binh is ook al zo mooi. Hue heeft de citadel met veel tempels, graven en paleizen. De lampionnen stad Hoi An is heel sfeervol, zeker wanneer alle lampionnen rond zonsondergang de stad een feeërieke aanblik geven. een tocht door de Mekong delta laat je meer het onontdekte Vietnam zien. En natuurlijk kun je veel kennis opdoen van de Vietnam-oorlog en alle verschrikkingen die daarbij horen. Tot slot kun je in heel veel steden een cooking class volgen en zo meer te weten komen over de heerlijke Vietnamese gerechten.

Thailand

Thailand

Het paradijselijke eiland Mauritius in de Indische Oceaan is een droombestemming voor velen. De prachtige witte stranden met wuivende palmbomen geven je het ultieme vakantiegevoel. Het turkooise zeewater nodigt uit voor een snorkel- of duikervaring. In het binnenland...

Lees meer
Indonesië

Indonesië

Indonesië is een archipel bestaande uit ruim 14.500 eilanden gelegen rond de evenaar in het zuidoosten van Azië. Voor ons is Indonesië vanwege de bijzonder grote biodiversiteit en diversiteit in cultuur en landschap een van de meest aantrekkelijke...

Lees meer
Vietnam

Vietnam

Vietnam is heel erg geliefd bij reizigers, en terecht! We hebben er in 2017 bijna 6 weken over gedaan om van noord naar zuid te trekken. In de hoofdstad Hanoi verbaas je je over het verkeer en wat iedereen op een brommer wil vervoeren. Highlights?...

Lees meer
Cambodja

Cambodja

De grote trekpleister van Cambodja is natuurlijk de Angkor Wat. Dit prachtige tempelcomplex is een bucketlist-bestemming! De natuur is prachtig en er zijn betaalbare, mooie stranden te vinden. Bezoek aan de killing fields is ook een (aangrijpende)...

Lees meer
Laos

Laos

Laos is een mooi land, met relaxte mensen. Het is er veel minder druk dan bijvoorbeeld Thailand, Cambodja of Vietnam, terwijl Laos ontzettend veel te bieden heeft. Ons hoogtepunt van Laos: een driedaagse zipline tocht via de Gibbon Experience in het...

Lees meer
Maleisië

Maleisië

Maleisië heeft de reiziger veel te bieden. Eén van de hoogtepunten is letterlijk de zonsopkomst meemaken op Mount Kinabalu, een van de hoogste bergen in Zuidoost-Azië. De Semporna Archipel is een paradijs voor duikers. Op de Cameron Highlands vind...

Lees meer
Myanmar

Myanmar

Myanmar (ook bekend als Birma) is een paradijs voor reizigers. Wij vonden het bezoek aan Myanmar hét hoogtepunt van onze reis door Zuidoost-Azië. Dat kwam ook zeker door de ontzettend vriendelijke bevolking. Een absolute highlight is een ballonvaart...

Lees meer

Klimaat

Zuidoost-Azië is een groot gebied met over het algemeen een tropisch klimaat. Het noorden van de regio heeft een moessonklimaat met natte en droge jaargetijden. Het zuiden en het oosten (vooral de Sunda-eilanden en de Filipijnen) kennen een regenwoud klimaat, waarin het hele jaar door veel regen kan vallen. De meeste landen van Zuidoost-Azië hebben veel regen vanaf mei tot en met half oktober. In de wintermaanden is het er fantastisch om te reizen, alhoewel het in de binnenlanden van bijvoorbeeld Vietnam en Laos flink koud kan worden.

Reizen binnen de regio

Zuidoost-Azië is een enorm uitgestrekt gebied. Het vliegtuig is dan ook het meest geschikt om de grote afstanden te overbruggen. Belangrijke hubs in de regio zijn Bangkok, Singapore, Hanoi, Ho Chi Minh city (ook bekend als Saigon) en Kuala Lumpur. Naar de bestemmingen kan over het algemeen rechtstreeks of met een korte overstap worden gevlogen. Om andere landen en plaatsen te bereiken, kun je redelijk voordelig diverse vluchten boeken. Er zijn heel veel kleine luchtvaartmaatschappijen waarmee je voor weinig geld bijvoorbeeld van Thailand naar Yangon in Myanmar vliegt. Een van de grotere maatschappijen in deze regio is Air Asia. Zij vliegen van en naar vrijwel elk land en grote stad. Vaak voor nog geen € 25 enkele reis.

Ook zijn er diverse busmaatschappijen actief die lange afstandsbussen aanbieden vanuit bijvoorbeeld Vietnam naar Cambodja. Vaak zijn dit nachtbussen. Hoewel de bussen zijn uitgerust met slaapbedden, is het geen comfortabele reis. De bedden zijn te klein voor de gemiddelde Nederlander en de bussen zijn vaak zo vol, dat er ook mensen in het gangpad liggen. Door de minder goede staat van de wegen kan een busrit een lange tocht worden. Dan is reizen met het vliegtuig, hoewel wat duurder, echt aan te bevelen.

Gezondheid

Voor het overgrote deel van de bestemmingen in Zuidoost-Azië zijn vaccinaties noodzakelijk. Ook komt in veel gebieden malaria voor en bestaat de kans dat je daarvoor medicatie dient te nemen. In de uitgebreide beschrijvingen over de landen van Zuidoost-Azië vind je alle benodigde informatie over inentingen en noodzakelijke medicatie.

Ons persoonlijk reisadvies

De regio Zuidoost-Azië leent zich bij uitstek voor een langere trip. Er is zoveel moois te zien of te doen, dat een reis van drie weken te kort is. Afhankelijk van je interesses, beschikbare tijd en periode van het jaar, kun je een fantastische rondreis maken door een of meer landen van Zuidoost-Azië. De dagelijkse uitgaven zijn in deze regio erg laag, dus laat je niet weerhouden.