Wandeling bij Baarn en Kasteel Groeneveld

Wandeling bij Baarn en Kasteel Groeneveld

Home » Nederland » Wandeling bij Baarn en Kasteel Groeneveld

Deze wandeling bij Baarn kun je met recht betitelen als een vorstelijke wandeling. We lopen door de mooiste bossen en de prachtigste heidevelden. Het dikke pak sneeuw op de bomen zorgt voor een ideaal winters decor. Maar ook in andere seizoenen is dit een fantastische wandeling om te maken.

De wandeling bij Baarn en Kasteel Groeneveld is zeker in de weekenden erg populair. Het kan er dan erg druk zijn. Maar op een doordeweekse dag als deze is het genieten van begin tot het einde. Het magische winterwonderlandschap is nu een prachtige bonus!

Wandeling bij Baarn op onze manier

Het is een prachtige winterse dag. De zon schijnt, maar de temperaturen liggen nog ver onder nul als we onze auto bij Kasteel Groeneveld parkeren. Gezien de winterse perikelen die de NS de vorige dagen had, starten we deze Trage Tocht namelijk niet bij het officiële beginpunt: het treinstation van Baarn. Deze wandeling had dus ook prima een Groene Wissel kunnen heten. Maar met de vorst en bevroren wissels op het spoor was vandaag de naam “Trage Wissel” misschien nog beter geweest. We pakken de route van 16 kilometer daarom op vanaf het prachtige Kasteel Groeneveld.

Kasteel Groeneveld

Direct bij de start van onze wandeling bij Baarn doemt de eerste blikvanger op. Het prachtige Kasteel Groeneveld schittert in de zon. Ooit was het een buitenplaats voor een rijke Amsterdammer. In het Gooi lieten ze de mooiste landgoederen bouwen. Volgens velen is kasteel Groeneveld een van de mooiste exemplaren.

Het prachtige, parkachtige landgoed is populair bij wandelaars. Je kunt er diverse korte gemarkeerde wandelingen maken. In het kasteel vinden regelmatig mooie exposities plaats. En het Grand Café is een ideale plek om na te genieten van al dat moois in de omgeving. Wij lopen nu door en houden ons op die manier warm. De muts, sjaal en handschoenen komen goed van pas.

Naar Baarn

De sneeuw kraakt onder onze voeten als we bij het begin steeds rechtdoor lopen. Op sommige stukken zijn nog geen sporen gemaakt. We lopen daar door een fors sneeuwdek. Dat maakt de wandeling vandaag nog leuker. Maar ook vermoeiender! Het lijkt wel alsof we door het mulle duinzand lopen. We vragen ons af of we verderop de route wel goed kunnen vinden. Dan worden het veel meer slingerende paadjes. Gelukkig hebben we een gps-track van de wandeling bij ons. Dus bij twijfel kunnen we altijd nog even digitaal het spoor vinden.

Het prachtige stationsgebouw ziet er verlaten uit. Er kwam ook geen trein voorbij toen we langs de spoorlijn liepen. Goed dat we met de auto zijn gekomen! Wij lopen richting het Baarnse Bos, dat hier pal dichtbij ligt. Onderweg passeren we het prachtige “eethuys-café De Generaal”.

In het parkachtig aangelegde Baarnse Bos passeren we diverse vijvers. Een paar dames testen de ijskwaliteit. Voorzichtig schuifelen ze verder van de kant. Maar het ijs is dik genoeg voor hen. Langs de vijver zien we de eerste langlaufer voorbij glijden. Geweldig om dit in eigen land te kunnen doen.

Heuveltjes in het Paardenbos

Even later gaan we het Paardenbos in. Hier slingeren we over smalle en heuvelachtige paden. Vroeger hoorde dit bos bij kasteel Soestdijk. Diverse lanen in dit bos hebben dan ook koninklijke namen. Maar wij lopen over prachtige, kleine bospaadjes, heuveltje op en heuveltje af. En hoewel de routebeschrijving uitstekend is, zijn we blij met onze gps-track. Want de sneeuw maakt sommige paden lastig te vinden. Af en toe kruisen we een mountainbikepad. Op dit vroege uur zien we ze nog niet. Later komen we ze verder op de route wel tegen.

Sjans in het bos

We passeren twee dames die het uitgieren van het lachen. De ene dame vertelt dat ze een klein hondje passeerde. “Oh wat een schatje ben jij” roept ze uit. “Dankjewel lieverd”, roept de eigenaar terug die het had gehoord. Om sjans te krijgen hoef je dus helemaal geen dating-app te hebben. Een wandeling bij Baarn levert net zo snel resultaat. Maar ja, daten in coronatijd heeft ook weer zijn beperkingen. Hoe houd je afstand als de vonk overslaat?

Wij lopen weer verder. Onderweg kijken we regelmatig omhoog. De takken van de sparren bezwijken bijna onder de lading sneeuw. Het levert fantastische plaatjes op. Wat hebben we lang gewacht op een dik pak sneeuw, en wat maakt dat het landschap mooi!

Noorse truien

Jaren geleden kocht ik in Lapland een dikke warme Noorse trui. Maar in Nederland had ik hem nog nooit aan gehad. Het was er eenvoudigweg niet koud genoeg voor. Vandaag kwam ie uit de kast. Hij houdt me tijdens de wandeling lekker warm. Even later zie ik een echtpaar wandelen met hun Noorse truien aan. Het ziet er fotogeniek uit hoe zij zo vrolijk gekleurd door de sneeuw stappen.

Wij naderen het heidegebied De Stulp. Aan de rand van de heide staat een lege bank. Schitterend gelegen met een prachtig uitzicht op een bevroren vennetje. Een betere lunchplek kunnen we ons niet wensen. Het fotogenieke echtpaar gaat iets verderop op een omgevallen boom zitten. De meegebrachte plaid maakt het plaatje nog mooier. Ik vraag of ik een foto van hen mag maken. Gelukkig vinden ze dat prima. Ik beloof de foto te mailen als dank.

Opgewarmd door de koffie en met volle maag lopen we over de schitterend besneeuwde heide. We lopen door een begrazingsgebied. Blijkbaar vinden de witte Charolais runderen het te koud om hier te grazen. Of zijn ze met hun schutkleur opgegaan in de witte vlakte? We zien ze in ieder geval niet.

De route loopt net niet langs het Pluismeer, dus dat missen we. En daar blijken de eerste schaatsers die dag al op het natuurijs te hebben gestaan. De waaghalzen schaatsen in een prachtige omgeving. De foto die ik later van de “Noorse trui-mevrouw” ontvang, maakt dat wel duidelijk.

Landgoed Pijnenburg op

Na het prachtige heidegebied lopen we over het landgoed Pijnenburg. Het landgoed is particulier bezit en bestaat uit bossen, prachtige brede beukenlanen. Het ligt vlakbij het dorp Lage Vuursche en kasteel Drakensteyn. Vroeger zal Beatrix hier ongetwijfeld veel met haar paard hebben gereden. Want in het park lopen veel ruiterpaden.

We komen langs de uitspanning Buiten in de Kuil. De naam is goed gekozen, want er ligt een dalletje achter het restaurant. Op deze woensdagmiddag is dat de favoriete plek voor ouders en kinderen met hun slee. Ze roetsjen met veel plezier naar beneden.
Wij lopen door de mooiste naaldbossen. De sneeuw zorgt voor een prachtig gezicht. Het winterlandschap is eigenlijk te mooi om te moeten verlaten.

Terug naar kasteel Groeneveld

Als toetje lopen we nog een stuk over het landgoed van kasteel Groeneveld. We lopen onder een grote haag van rododendrons door. Sowieso komen we die veel tegen op deze wandeling bij Baarn. In de bloeiperiode (mei) zal het hier ook fantastisch zijn. Maar nu met de sneeuw komen we ogen tekort.

update maart 2021: een attente volger van ons maakte ons attent op het feit dat de rododendronhaag bij het kasteel onlangs is gekapt. Men plant wel weer nieuwe struiken. Het duurt helaas nog wel wat jaartjes voordat we weer door de haag kunnen lopen. Ontzettend jammer, maar het maakt de hele wandeling niet minder mooi!

We naderen het kasteel over de slingerende paden langs vijvers van de achterzijde. Het is een fraai gezicht. Even later zien we kasteel Groeneveld weer aan de voorkant. Nu is het Grand-Café wel geopend. Veel wandelaars genieten van een beker koffie of warme chocomelk. Omdat onze thermoskannen leeg zijn, doen we dat ook. Een mooi einde van een prachtige sneeuwrijke wandeling bij Baarn!

Wandeling bij Baarn: alle praktische informatie

Met deze praktische tips kent de wandeling bij Baarn en het landgoed van kasteel Groeneveld voor jou geen geheimen meer:

Route-informatie wandeling bij Baarn

  • De wandeling bij Baarn is een rondwandeling van 16 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden.
  • De wandeling gaat bijna volledig over prachtige onverharde paden in de bossen en heide. In het weekend kan het op het landgoed druk zijn, zeker bij mooi weer. Dan is het niet altijd coronaproof om hier te wandelen. Ga bij voorkeur op een doordeweekse dag.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De wandeling bij Baarn start vanaf het treinstation Baarn. Als je met de auto komt, kun je die bij het station gratis parkeren.
  • Begin je de route waar wij hem begonnen, dan kun je de auto ook parkeren bij de parkeerplaats van kasteel Groeneveld. Je start dan de route bij de beschrijving vanaf punt 7. Je loopt met het kasteel aan je rechterhand en loopt steeds rechtdoor.

Horeca op de wandeling bij Baarn

Vlakbij het treinstation Baarn ligt het gezellige restaurant De Generaal. Onderweg kom je langs paviljoen Buiten in de Kuil. Iets verderop ligt dichtbij de route het theehuis ’t Hooge Erf. Bij Kasteel Groeneveld is er nog het Grand Café Groeneveld. Tijdens coronatijd is er vanzelfsprekend alleen een take-away-service mogelijk.

Wil je de wandeling Baarn en het landgoed van kasteel Groeneveld samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.