Praktische tips om duurzamer te reizen

Praktische tips om duurzamer te reizen

Home » Thema's » Duurzaam reizen » Praktische tips om duurzamer te reizen

Duurzaam (recreatief) reizen is reizen op een manier die eerder positief dan negatief is voor het gastland (natuur, economie en cultuur). Niet alleen in het hier en nu, maar ook op de langere termijn. Daarmee gaat duurzaam reizen verder dan alleen zorgen voor een zo laag mogelijke belasting voor ons wereldwijd milieu. Zie ook onze blog over duurzaam toerisme.

Duurzaam reizen begint bij bewustzijn. Bewust van de invloed die we hebben op de korte en lange termijn op het milieu en de lokale gemeenschap. In deze blog vind je vele praktische tips om zo duurzaam mogelijk te reizen. Heb je zelf nog een goede suggestie, laat het ons dan weten. Want zo leveren we met elkaar een kleine bijdrage aan een betere wereld.

 

Tips om duurzamer te reizen

Wees kritisch op het type reizen en de frequentie daarvan

Bij dit punt moeten we de hand in eigen boezem steken. Als reisbloggers reizen we het liefst elke maand om de meest exotische oorden te ontdekken. Door de coronacrisis zijn we ons gaan realiseren dat we ook dichter bij huis fantastisch kunnen reizen. En dat we niet altijd het vliegtuig hoeven te nemen voor een bijzondere stedentrip. We zijn ‘langzamer’ gaan reizen, maar leerden daardoor een gebied veel beter kennen.

Dit neemt niet weg dat we nog steeds unieke, verre bestemmingen willen bezoeken. Maar we denken daar voortaan wel bewust over na. Zo willen we minder vaak een stedentrip per vliegtuig maken. En in plaats van meerdere keren per jaar kort, willen we minder vaak maar juist lang naar een verre bestemming.

Langzamer reizen met meer per bus

 

Probeer om op de meest duurzame manier op je bestemming te komen

Met de komst van prijsvechters en hun lage tarieven is vliegen naar een stad soms zelfs goedkoper dan reizen met de trein. Je kunt je echter afvragen of het verschil in kosten opweegt tegen de extra hoge CO2-emissie van je reis. Daar komt bij dat je met het vliegtuig niet altijd sneller op je bestemming bent dan met de trein. Want de reistijd van en naar de luchthaven en het verblijf op die luchthaven doen de tijdwinst van het vliegen teniet.

Bij verder weg gelegen bestemmingen is vliegen vaak de enige optie. Maar ook dan kun je proberen je ecologische voetafdruk te verminderen. Kies indien mogelijk voor een non-stop vlucht. Want de starts en landingen van het vliegtuig zorgen voor de meeste CO2-uitstoot. Toegegeven, je betaalt meestal (iets) meer voor een directe vlucht. Maar deze kosten betalen zich dubbel en dwars terug in reiscomfort en reisduur. En je reist veel minder milieubelastend!

Ook kun je tegenwoordig je CO2-uitstoot compenseren. Denk bijvoorbeeld aan de diverse initiatieven om bomen te laten planten voor de CO2-uitstoot van jouw vlucht. Bij sommige vliegmaatschappijen kun je dit al bij de boeking aangeven. Je betaalt dan wat extra’s. De website FlyGON vergelijkt vliegtickets die de CO2-uitstoot van de vlucht automatisch (deels) compenseren.

Treinreis door Zwitserland

 

Reis op je bestemming zo duurzaam mogelijk

Tijdens een stedentrip verkennen we de stad het liefst te voet of met de fiets. In grote, drukke steden als Londen, reizen we ook veel met de metro. Als we onderweg naar bijvoorbeeld Italië een tussenstop houden in een stad, dan laten we onze auto staan. We zoeken dan bewust een hotel uit op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.

En voor een rondreis op jouw vakantiebestemming heb je echt niet altijd het vliegtuig nodig. In sommige landen is het reizen met de trein zelfs dé highlight van je reis. Is het spoornetwerk minder goed georganiseerd, overweeg dan om met de bus te reizen. In veel landen heb je bijzonder goede, comfortabele busverbindingen. Reizen met de trein of bus biedt je daarnaast een unieke kans om meer van het land te zien. En om met de lokale bevolking in contact te komen!

Reizen met de bus van Peru Hop door Zuid-Amerika
Reizen met de bus is een hele gemakkelijke, flexibele en veilige manier om je te verplaatsen in onder meer Peru. Peru Hop, bijvoorbeeld, biedt diverse trajecten met een ‘hop-on/hop-off’-concept aan. Op deze manier rondreizen door Peru heeft interessante voordelen.

 

Verblijf in accommodatie van de lokale bevolking

Steun lokale ondernemers door te verblijven bij een guesthouse of Bed & Breakfast. Weet je niet of een bepaalde accommodatie behoort tot een internationale keten, check dan hun website. Vaak staat dit aangegeven onder de menuoptie “About”. Een andere optie is een homestay. Je overnacht dan bij een lokale familie. Zij verdienen wat bij en jij legt contact met de bevolking. Vaak heb je in het land van je bestemming wel een organisatie dat verblijf bij homestays voor je kan regelen.

Soms is het best aantrekkelijk om je een keer te laten verwennen door een all-inclusive-formule. Maar wees je ervan bewust dat resorts vaak zwaar belastend zijn voor het milieu. Het water- en energiegebruik is op die plekken namelijk erg hoog. En niet zelden valt er ook wel wat op te merken over de arbeidsvoorwaarden voor de plaatselijke bevolking.

Bij lokale ondernemers boeken als goed voornemen

Ga bij voorkeur voor een duurzame accommodatie

Met duurzame accommodatie bedoelen we in dit geval accommodatie die zich inzet voor duurzaamheidsinitiatieven. Zoals bijvoorbeeld zonne-energie, energiezuinige verlichting, het gebruik van bouwmaterialen uit de plaatselijke omgeving, het verbouwen van eigen groente en fruit, en ga zo maar door. Vaak is deze informatie te vinden op de website van de accommodatie. Maar let op: helaas bestempelen veel hotels zichzelf als groen zonder dat ze duurzaamheidsinitiatieven opzetten. Ga dus niet alleen af op een groen label of certificaat.

Uitleg van ecoresort aan mariniers Indonesië om koraaltuin aan te leggen
Een perfect voorbeeld van een eco-resort dat bijzonder veel doet op het gebied van duurzaamheid, is Mimpi Indah Resort, Indonesië. Zij doen veel om de plaatselijke bevolking bewust te maken van de noodzaak om de zee te beschermen. Op deze foto zie je de mede-eigenaar training geven aan mariniers voor de aanleg van een kortaaltuin.

 

Ga kamperen

Enkele van onze mooiste reiservaringen zijn die waarbij we in de buitenlucht de nacht doorbrachten. Midden in de natuur, ver weg van de bewoonde wereld. Het magische geluid van de dieren in de nacht. Een unieke belevenis.

Overigens hoef je natuurlijk niet per se in een tent te bivakkeren om het ultieme buitenleven te ervaren. Ook met de camper kun je de natuur om je heen intensief beleven. Zo kun je met de camper in een aantal landen legaal “wild” kamperen. Bijvoorbeeld in Scandinavië, waar het zogenaamde “allemansrecht” bestaat. Je kunt dan midden in de ongerepte natuur genieten.

Kamperen is in de meeste gevallen duurzamer dan het verblijf in een hotel of pension. Vooral als dit gebeurt in bijvoorbeeld een nationaal natuurpark zonder de voorzieningen als een zwembad en warme douches. Het vereist wel een ijzeren discipline om al je afval te verzamelen en mee te nemen.

Kamperen bij de Mount Cook, Zuidereiland, Nieuw-Zeeland

 

Boek bij duurzame touroperators

Helaas is het niet altijd duidelijk of een touroperator daadwerkelijk duurzaam is. Veel touroperators schermen er wel mee, maar zijn het in werkelijk niet of onvoldoende. Als je een tour boekt, controleer dan of de operator een groen label op zijn site heeft staan van bijvoorbeeld Green Key, Green Globe, GSTC, EarthCheck of Travelife. Check ook op de website of ze daar hun duurzaamheidsbeleid hebben vermeld. En zo ja, wat zij doen aan duurzaamheidsinitiatieven. Een andere bron zijn de reviews op websites van derden, zoals TripAdvisor en TrustPilot.

Ook in Nederland zijn er gelukkig veel reisorganisaties die duurzaam toerisme hoog in het vaandel hebben staan. En die daad bij het woord voegen om daadwerkelijk duurzaam reizen te bevorderen. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Local Hero Travel. Of op de website van de VvKR, de Vereniging van Kleinschalige Reisorganisaties. De VvKR-leden organiseren duurzame, kleinschalige (rond)reizen met respect voor natuur en milieu, cultuur en goede arbeidsomstandigheden.

kleinschalige reis naar Ethiopië met Mayke Tours
Praktisch voorbeeld van een kleinschalige, duurzame touroperator is VvKR-lid Mayke Tours. Deze reisorganisatie biedt kleine groepsreizen door Ethiopië. Foto: karavaan door de Danakildepressie in Ethiopië.

 

Doe alleen aan verantwoord natuurtoerisme

Vermijd tours waarbij de garantie wordt gegeven om wilde dieren van dichtbij mee te maken. Vaak gaat het dan namelijk om tours die onethische interactie met dieren bevorderen. Bijvoorbeeld dat je de kans krijgt om (jonge) leeuwen te knuffelen of een walvishaai aan te raken.

Feitelijk is elke vorm van interactie met wilde dieren af te raden, als je de dieren daarmee verstoort. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld tours waarbij je schildpadden gaat bewonderen die op een strand hun eieren willen leggen. Vaak heeft alleen al het overvloedige zaklantaarnlicht van de vele bezoekers, zeer negatieve gevolgen. Een ander voorbeeld is het zwemmen met dolfijnen of het snorkelen bij walvishaaien. Over het algemeen zijn dit verre van verantwoorde activiteiten.

Sepilok, Maleisië
Een typisch voorbeeld van verantwoord natuurtoerisme is een bezoek aan het rehabilitatiecentrum van Sepilok, Maleisië. In dit reservaat worden ontheemde orang oetans gerehabiliteerd zodat ze weer teruggeplaatst kunnen worden in het wild.

 

Duik of snorkel op verantwoorde wijze

Wat voor de natuur boven water geldt, geldt ook voor de natuur onderwater. Als je gaat snorkelen of duiken, raak dan niets aan. De meeste dieren vluchten vanzelf wel voor je weg. Maar sommige dieren kunnen dit niet. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is koraal. Veel mensen denken dat dit plantjes of – nog erger – rotsachtige materialen zijn. Maar koralen zijn hele kleine diertjes die een soort van huis maken om zichzelf te beschermen. De bouw van hun huis duurt lang, namelijk ongeveer een centimeter per 60 jaar. Als je met je handen of flippers (vinnen) tegen het koraal komt, breek je het huis eenvoudig af. Het bijzonder kwetsbare en voor het leven op aarde zo verschrikkelijk belangrijke koraal, sterft dan.

Maar ook zonder het koraal aan te raken kun je dit cruciale ecosysteem schade toebrengen. Namelijk als je zonnebrandcrème gebruikt die titaandioxide (of bepaalde andere stoffen) bevat. Lees ook het artikel gewijd aan koraalvriendelijke zonnebrandcrème op onze themapagina over duiken.

Koraal bij Raja Ampat, Indonesië

 

Geniet vooral van de lokale keuken en bij restaurants van lokale ondernemers

Probeer op je reisbestemming zoveel mogelijk lokale gerechten uit te proberen. Lokale gerechten zijn namelijk veelal gemaakt van lokale (biologische) ingrediënten, afkomstig van kleine boeren. Dat kan in een lokaal restaurant of bij je verblijf. Maar ook gewoon op straat. Natuurlijk check je eerst of de bereiding op straat wel hygiënisch gebeurt, maar over het algemeen is het eten van goede kwaliteit.

Maar voor de ultieme lokaal-culinaire beleving eet je bij de plaatselijke bevolking thuis. Dat kan bijvoorbeeld door een homestay te boeken. Of door gebruik te maken van de app EatWith. Met de app kun je een diner boeken bij mensen thuis. Niet heel erg goedkoop maar beslist de moeite waard om een keer te proberen.

Eten bij lokaal restaurant

 

Beperk zoveel mogelijk plastic afval

In veel landen vormt plastic afval een van de grootste milieuproblemen. Een eiland als Bali, bijvoorbeeld, heeft geen middelen om plastic afval te verwerken. Tot voor kort kwam veel plastic dan ook in de prachtige natuur boven water en helaas ook onderwater terecht. Om het plastic afvalprobleem aan te pakken hebben sommige landen zoals Tanzania zelfs een verbod op invoer van plastics!

De meest eenvoudige manier om plastic afval te beperken is om minder plastic te gebruiken. Neem bijvoorbeeld je eigen waterfles mee (dopper) en laat hem vullen met drinkwater bij je accommodatie. En als je boodschappen doet bij de plaatselijke kruidenier, neem dan je eigen rugzak mee. De boodschappen kun je daar dan in doen, in plaats van in een plastic tas.

Plastic afval op het strand van Bali

 

Beperk je waterconsumptie

In veel landen, is water echt een schaars goed. Als duurzaam reiziger doe je er dan ook goed aan om je eigen waterconsumptie waar mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld door niet tweemaal daags lang te douchen. Wees daarnaast kritisch op je verblijf door niet (of zelden) naar een luxe resort te gaan.

Beach resort aan het strand van Punta Cana, Dominicaanse Republiek

 

Houd je aan de do’s en don’ts van de cultuur

Het gaat bij duurzaam reizen ook om het bieden van toekomstperspectief voor het gastland (lokale economie). En om de instandhouding van de cultuur. Je zult nooit volledig kunnen voorkomen dat je bezoek van invloed is op de lokale gemeenschap en de cultuur. Wel kun je je invloed zoveel mogelijk beperken door je te houden aan de culturele voorschriften van het land waarin je reist. Dus niet in korte broek de heiligdommen bezoeken, bijvoorbeeld. Weet je niet welke richtlijnen er voor jouw reisbestemming gelden? Kijk dan ook eens bij de rubriek Do’s & Don’ts die we bij sommige van onze bestemmingen op deze site hebben opgenomen.

Moskee in Abu Dhabi met etikettes