Indonesië

Indonesië

Home » Bestemmingen » Zuidoost-Azië » Indonesië

Indonesië in een notendop

De Republiek Indonesië is een archipel bestaande uit ruim 14.500 eilanden gelegen rond de evenaar in het zuidoosten van Azië. Met 260 miljoen inwoners is het land het op drie na grootste land ter wereld. De archipel vormt al sinds de 7e eeuw een belangrijke regio voor de handel. In de eerste eeuwen na Christus was het land overwegend hindoeïstisch en boeddhistisch. Met de komst van handeldrijvende Arabieren en islamitische Indiërs deed de islam in het land zijn intrede, maar deze religie werd geen staatsgodsdienst.

In de tijd van de ontdekkingsreizigers was de archipel populair vanwege de specerijen. Begin 17e eeuw maakte de Nederlandse VOC anderhalve eeuw de dienst uit, op de vijf jaar na waarin juist de Britse Oost-Indische Compagnie het voor het zeggen had. Hierna was het land tot de inval van de Japanners in 1942 een Nederlandse kolonie. Na een turbulente periode volgende op de Japanse bezetting, werd Indonesië op 27 december 1949 vrij en onafhankelijk.

Vulkaan in ochtendnevel in Indonesië.

Indonesië ligt in een geologisch actieve regio waarin regelmatig aardbevingen, tsunami’s en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden. Het land is mede dankzij het vulkanisme en het klimaat bijzonder vruchtbaar en rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Voor ons is Indonesië vanwege de bijzonder grote biodiversiteit en diversiteit in cultuur en landschap een van de meest aantrekkelijke landen ter wereld om te reizen. Vanwege die grote diversiteit gaan we op deze pagina alleen dieper in op de onderwerpen reisadvies, geldzaken, visum, vervoer, eten en drinken en elektriciteit. Klik op de speciale eilandenpagina’s voor meer informatie over accommodatie, gezondheid, vervoer, beste reistijd en de highlights.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Reisadvies voor Indonesië

Tijdens een reis naar Indonesië moet je rekening houden met (kleine) criminaliteit. Ook geldt voor het land een verhoogd risico op terroristische activiteiten. Wij hebben er echter nooit wat meegemaakt en hebben ons over het algemeen veilig gevoeld. Belangrijkste tip die we je kunnen geven is om gewoon je gezond verstand te gebruiken!

Het grootste, mogelijke gevaar dat je loopt als je naar dit waanzinnig fijne land gaat, is de kans op natuurgeweld, waaronder vulkanische uitbarstingen, tsunami’s en aardbevingen. Bestudeer daarom voor vertrek het actuele reisadvies voor Indonesië.

Veel vulkanen in Indonesië.

Visum

Bij een kort verblijf van maximaal 30 dagen heb je sinds 2015 geen visum voor Indonesië meer nodig, mits je het land binnenkomt via de luchthaven van Jakarta, Bali, Medan, Surabaya of Batam, of via de zeehaven van Tanjung Pinang, Batam of Riau. Wil je langer dan kan dit met een tweede type ‘Visa on Arrival’ die je vooraf moet kopen (ongeveer € 20). Kort voordat dit visum verloopt kun je deze tegen betaling bij een van de immigratiekantoren in het land verlengen naar 60 dagen.

We kunnen ons echter voorstellen dat je het lastig vindt om dit zelf allemaal te regelen. In dat geval kunnen de experts van een visumbureau je snel en professioneel ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde visum voor Indonesië. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die 7 dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen. Zo controleren ze bijvoorbeeld uitgebreid alle formulieren die namens jou naar de immigratiedienst gaan. Daarbij kunnen veel gemaakte fouten bij het invullen van de formulieren tijdig worden voorkomen.

Eten en drinken in Indonesië

De Indonesische keuken heeft ook internationaal een goede naam. Denk bijvoorbeeld aan rendang, de indonesische rijsttafel, kipsaté, en ga zo maar door. In Indonesië zelf zul je bij vrijwel alle maaltijden, dus ook bij het ontbijt, rijstgerechten (witte of gebakken rijst) aantreffen. De maaltijden zijn meestal wat minder uitgebreid dan bijvoorbeeld in Nederland als je naar een Indonesisch restaurant gaat. Verse groenten en heerlijk rijp fruit maken de maaltijd af.

Bezoek in Indonesië niet alleen het restaurant. Op straat kun je namelijk vaak uitstekend terecht voor heerlijke, typisch Indonesische gerechten als Nasi Goreng, Gado Gado en Bakso.

Het eten in Indonesië is heerlijk.

Al is Indonesië het grootste islamitisch land van de wereld, kun je naast frisdranken en (ongezoete) limoensapjes, in de toeristische gebieden ook Bintang – het in Indonesië gebrouwen bier – krijgen. De bevolking zelf drinkt regelmatig alcoholische dranken (arak en in mindere mate ook bier) maar omdat niet iedereen daar tegen kan, gaan er stemmen bij de regering op om de verkoop van alcohol in het hele land volledig aan banden te leggen.

Elektriciteit

In Indonesië vind je dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland. In sommige gevallen vind je de driepolige Britse stekker. Het kan geen kwaad om enkele verloopstekkers mee te nemen.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken binnen Indonesië

In Indonesië betaal je met Indonesische rupiah’s. Vrijwel alles gaat in briefgeld. Als je bij de ATM een bedrag pint van € 100, zit je portemonnee bomvol met papiergeld. Zorg dat je zo snel mogelijk wat grote coupures briefgeld kunt omwisselen in kleinere bedragen, omdat men vaak niet terug heeft van groot briefgeld. Neem wat extra euro’s (geen dollars) mee voor onvoorziene omstandigheden.

Het algemeen prijsniveau is laag. Dit geldt met name voor eilanden als Bali. De afgelegen gebieden zoals de eilanden van Raja Ampat zijn daarentegen juist heel erg prijzig. Ook het noorden van Sulawesi scheelt duidelijk met de ‘goedkope’ eilanden.

Do’s en Don’ts

Hieronder worden de meest algemene do’s en don’ts van Indonesië beschreven. De gebruiken in overwegend islamitische gebieden verschillen iets van die in overwegend christelijke gebieden.

Do’s

Don’ts

  • Schoenen uit als je een huis binnengaat
  • Met je rechterduim wijzen in plaats van met je wijsvinger
  • Eet met je rechterhand en geef of pak aan met je rechterhand
  • Als man zelf als eerste naar binnen gaan i.p.v. de dame voor laten gaan
  • Bij een handdruk lang de hand van de ander vasthouden
  • Een kleine, subtiele buiging maken als je een ouder iemand begroet
  • Geef als man niet uit jezelf een vrouw die je ontmoet een hand
  • Toasten, aangezien het merendeel van de bevolking moslim is en geen alcohol drinkt.
  • Zoenen in het openbaar
  • Wijs niet met je voeten richting mensen of heiligdommen
  • Raak niet het hoofd van een volwassene aan
  • Boosheid (non-)verbaal tonen
  • Als vrouw opzichtig (schaars) gekleed gaan

Eilanden van Indonesië

De afgelopen vele jaren hebben wij de Indonesische eilanden Sulawesi (meerdere keren), Java, Bali, Kalimantan en West-Papoea bezocht. De komende tijd zullen we deze pagina aanvullen met andere eilanden dan alleen Bali, Sulawesi, Kalimantan en West-Papoea. Keer dus regelmatig terug naar onze blog voor meer informatie en inspiratie over de rest van dit prachtige eilandenrijk.

Kalimantan

Kalimantan

Dit nog erg arme land van Zuid-Amerika heeft ons hart gestolen. We hebben de meest schitterende natuur in dit prachtige land kunnen zien. Voor ons is een van de absolute hoogtepunten een vierdaagse  jeeptocht van Tupiza naar de immense zoutvlaktes...

Sulawesi

Sulawesi

Dit nog erg arme land van Zuid-Amerika heeft ons hart gestolen. We hebben de meest schitterende natuur in dit prachtige land kunnen zien. Voor ons is een van de absolute hoogtepunten een vierdaagse  jeeptocht van Tupiza naar de immense zoutvlaktes...

Bali

Bali

Dit nog erg arme land van Zuid-Amerika heeft ons hart gestolen. We hebben de meest schitterende natuur in dit prachtige land kunnen zien. Voor ons is een van de absolute hoogtepunten een vierdaagse  jeeptocht van Tupiza naar de immense zoutvlaktes...

West-Papoea

West-Papoea

West-Papoea, prachtige natuurgebieden In het oosten van Indonesië ligt net ten zuiden van de evenaar de provincie West-Papoea. Het gebied beslaat de schiereilanden Vogelkop, Bomberai en Wandammen, en de omliggende eilanden van Raja Ampat en de...