Chili

Chili

Home » Zuid-Amerika » Chili

Chili in een notendop

Chili is een opmerkelijk langwerpig land: de afstand van het noordelijkste puntje van het land naar het meest zuidelijke deel is maar liefst 6.500 kilometer! In het noorden vind je de Atacama. Dit is de droogste woestijn ter wereld. In het westen en zuiden grenst de Grote Oceaan aan Chili. In het oosten doemt het reusachtige Andesgebergte op. Hier bevindt zich de Aconcagua. Met een hoogte van bijna 7.000 meter is dit de hoogste berg van het Amerikaanse continent.

Tussen de Andes en het Chileens kustgebergte liggen de Centrale Valleien van Chili. Hier woont het grootste deel van de bevolking. In deze streken vindt ook de meeste landbouw plaats. Het zuiden kent vele fjorden en eilanden. Daarnaast zijn er grote ijsvlaktes. Deze zijn een van de grootste zoetwaterreserves ter wereld. Het zal je niet verbazen dat er een grote verscheidenheid aan landschappen en natuur voorkomt in Chili. Dat maakt het land zo bijzonder voor toeristen.

Pategonie in Chili kent woeste rivieren en watervallen

Geschiedenis van Chili

Diverse indianenstammen hebben in Chili gewoond. Het noorden van Chili vormde tijdens de glorietijd van het Incarijk onderdeel van dit imperium. Bij hun opmars verder zuidwaarts zijn de Inca-strijders tegengehouden door de indianen van de Mapuche-stam. Na het verval van het Incarijk hebben de Spaanse kolonisten de macht in Chili overgenomen.

In 1810 verklaarde Chili zich onafhankelijk en brak de Chileense Onafhankelijkheidsoorlog uit. De Spanjaarden trokken zich echter niet zomaar terug. Zij heroverden hun “kolonie” in 1814. Uiteindelijk in 1817 waren de Spanjaarden definitief verslagen en was Chili echt onafhankelijk. In de periode daarna heeft Chili oorlog gevoerd met zowel Peru als Bolivia om het bezit van belangrijke salpetervelden in het noorden. Chili heeft deze Salpeteroorlog gewonnen en nam grote delen van Peru en Bolivia in.

Chili heeft een lange democratische traditie. In 1970 kwam hier echter een bloedig einde aan. De militaire junta onder leiding van generaal Pinochet greep de macht en vermoordde de president Salvador Allende. Tot 1990 leed Chili onder een militaire dictatuur. In 1990 kwam hieraan een einde en werd Chili weer een democratische republiek.

Duitse nazaten

Je loopt de kans om in Chili veel nazaten van Europese migranten tegen te komen. Dit komt omdat de Chileense regering in Europa heeft “gelobbyd” om geïnteresseerden te vinden die het zuidelijke deel van het land wilden bevolken. Vooral Duitsers zijn in die tijd naar het land geëmigreerd.

Onderaan deze blog beschrijven we slechts drie highlights. Dat ligt niet aan het land of het gebrek aan hoogtepunten in Chili. Vanwege onverwachte omstandigheden moesten wij onze reis in Arica afbreken om terug te gaan naar Nederland. We gaan zeker nog eens weer naar Chili, want we hebben nog veel te weinig gezien van dit mooie land! Zo willen we het merengebied, oftewel “Lake District”, absoluut bezoeken. Daarnaast staat een trekking in het gebied Torres del Paine in Patagonië hoog op ons verlanglijstje. Een aantal algemene foto’s in deze blog is afkomstig van onze reisvriend Cor Oorthuijsen, waarvoor dank!

Een individuele Chili rondreis op maat maken? Of een combi-reis maken met buurland Argentinië? Kijk dan eens op de website van Local Hero Travel. Zij werken met lokale reisspecialisten, die samen met jou je reis op maat kleinschalig en verantwoord regelen. Je maakt gebruik van hun lokale kennis en ondersteunt de lokale gemeenschap. Zo krijgt je reis echt een ‘local touch’ en zie jij de plekken die je zelf niet zou vinden.

valle de la Luna bij bewolkte hemel.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Chili

Aan goede accommodatie, in allerlei prijsklassen, is in Chili geen gebrek. Wil je echt kennis maken met de lokale cultuur en gebruiken, dan is het leuk om te verblijven in een “casa de familia”. Je kunt dit vergelijken met een simpel guesthouse. Zeker in het zuiden kom je dit fenomeen tegen. Via de plaatselijke VVV kun je een overzicht krijgen van adressen.

Goede hostels en hotels zijn er voldoende in het gehele land. In de laagste prijsklasse deel je vaak een badkamer. Kies je een iets hogere prijsklasse, dan heb je altijd een privé-badkamer. Bij de hotels krijg je bijna altijd een ontbijt en is dit ook in de prijs inbegrepen. Houd er wel rekening mee dat het prijsniveau in Chili hoger ligt dan in andere populaire Zuid-Amerikaanse landen zoals Bolivia, Ecuador en Peru. Op booking.com kun je gemakkelijk een hotel vinden.

Als je tijdens het hoogseizoen een meerdaagse trekking in Patagonië doet, zoals de populaire “W-trek”, dan verblijf je vaak in simpele refugio’s. Houd er rekening mee dat deze heel snel volgeboekt zijn in de piekperiodes. Je komt de parken dan niet binnen als je niet kunt aantonen dat je een slaapplaats hebt gereserveerd.

Wij zijn over de volgende twee accommodaties erg tevreden:

Hostal Hicka

Hostal Hicka is een eenvoudige hostel met een gedeelde badkamer. De kamers zijn netjes, maar simpel. Het comfort van de bedden is prima. Het hostel verzorgt geen ontbijt, maar in de directe nabijheid is een kleine supermarkt waar je voldoende kunt vinden. In de gemeenschappelijke ruimte van het hostel kun je het nuttigen. De mensen zijn erg aardig. Het hostel ligt iets buiten het drukke centrum, lekker rustig dus. In 5 minuten loop je daar naartoe.

Guest Home Valto & Ziron

Guest Home Valto & Ziron is een geweldig mooi hotel in Arica met alle comfort dat je je maar kunt wensen. Wij kwamen na een nachtbusrit in de ochtend aan en kregen gelijk als service een uitstekend en uitgebreid ontbijt op het dakterras. De beoordelingen van dit hotel zijn zonder uitzondering zeer goed. Toen wij onverwacht snel terug moesten naar Nederland, heeft de eigenaar ons geweldig geholpen. Het hotel ligt wat verder van het centrum. Met de gratis leenfietsen ben je in 10 minuten in de stad.

Reisadvies voor Chili

Check voor je vertrek het actuele reisadvies voor Chili. In diverse grensgebieden met Peru en Bolivia kunnen mijnenvelden voorkomen. Over het algemeen zijn deze goed aangegeven. In Araucanía, de streek rond Temuco, zijn er spanningen tussen de inheemse Mapuche-bevolking en de Chileense bevolking. Vermijd hier demonstraties en bijeenkomsten. Daarnaast is Chili een land dat gevoelig is voor aardschokken en -bevingen. In de kustgebieden kan na een aardbeving een tsunami-waarschuwing gelden.

Daarnaast komt kleine criminaliteit (zakkenrollen) voor in de belangrijkste toeristische gebieden. Wees alert op je spullen en maak gebruik van onze tips op het gebied van veiligheid tijdens je reis.

Het strand El Gringo bij Arica in Chili is beroemd bij de surfers.

Gezondheid

Voor Chili zijn geen speciale vaccinaties verplicht. Het advies is wel om je in te laten enten tegen DTP en Hepatitus A. In Chili komt met enige regelmaat het zogenaamde hantavirus voor. Het gevaarlijke virus zit in de uitwerpselen en urine van de knaagdieren. Besmetting vindt plaats door het inademen van verstofte en verdroogde uitwerpselen in afgesloten ruimten. Gelukkig lopen reizigers eigenlijk geen gevaar. Mocht je lang in bossen en nationale parken verblijven, dan is waakzaamheid wel geboden. Ga bijvoorbeeld niet overnachten in een verlaten refugio in het woud. Mocht het virus voorkomen in de parken, dan zijn er overigens duidelijke waarschuwingen aangegeven. Er is geen behandeling tegen het hantavirus. Meer informatie vind je op de website van het RIVM.

Hoogteziekte kan in het Andesgebergte een probleem zijn. Zorg er dus voor dat je goed gewend bent aan de hoogte als je trekkings gaat doen of deelneemt aan een excursie. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit de kustplaats Arica (zeeniveau) een excursie maken naar het Lauca National Park. Hier verblijf je op hoogtes tussen de 3000 en 6300 meter. Zo’n excursie is vragen om problemen als je niet gewend bent aan die hoogte.

De gezondheidszorg in Chili is, zeker in de belangrijke plaatsen, goed. In de meer afgelegen gebieden is het lastig om gebruik te maken van een arts. Wel is er in nagenoeg alle plaatsen, zeker een “pharmacia” te vinden. Hier is, ook in de kleinere dorpen, wel een goed opgeleid iemand in dienst. Men beschikt over alle belangrijke medicijnen, vaak ook gewoon verkrijgbaar zonder recept. Op Paaseiland en Patagonië zijn de medische voorzieningen beperkt. Als je hier een acuut serieus gezondheidsprobleem krijgt, is het noodzakelijk om naar de dichtstbijzijnde grote stad te gaan buiten de regio.

Lauca National Park in Chili kent hoge bergtoppen

Beste reistijd voor Chili

Chili ligt op het zuidelijk halfrond. Dat betekent dat de seizoenen precies gespiegeld zijn met die van ons: de zomer in Chili valt wanneer het bij ons winter is. Door de enorme lengte kent het land een groot aantal verschillende klimaatzones. Het is dus sterk afhankelijk waar je naartoe gaat om te bepalen wat de beste reistijd is. Grofweg kunnen we de volgende tips geven:

  • De kust van Noord-Chili heeft het hele jaar een lenteachtig klimaat. Het is er nooit echt warm of heel koud.
  • Het centrale deel van Chili is in de zomer heel erg heet en vaak is het er ook zeer vochtig. Niet aangenaam dus. In de maanden oktober, november, maart en april is het hier prima vertoeven.
  • Voor Patagonië, Vuurland en het Andesgebergte is december tot maart de beste periode. Het is aangenaam van temperatuur en de accommodaties zijn geopend in die tijd van het jaar. Buiten die periode zijn veel onderkomens in Patagonië gesloten en is er minder vervoer mogelijk.
  • Het winterseizoen loopt van juli tot oktober. De beste periode om te skiën is in de maanden juli en augustus.
Valparaiso in Chili kent veel kleurrijke gebouwen

Visum voor Chili

Wanneer je korter dan dan 90 dagen Chili bezoekt, is geen visum vereist. Wil je langer blijven, neem dan contact op met de Ambassade van Chili in Nederland. Je paspoort moet bij aankomst nog 6 maanden geldig zijn. Daarnaast moet er in je paspoort nog minimaal een lege pagina voor stempels zijn. Tot slot moet je in het bezit zijn van een bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar een volgende bestemming. In dat laatste geval moet je ook documenten kunnen overleggen waaruit de volgende bestemming blijkt. Bij aankomst in Chili ontvang je bij de douane een formulier, het “Tarjeta de Turismo”. Bewaar dit goed. Bij vertrek uit het land moet je het weer in te leveren.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

Traditionele gerechten

Er zijn veel traditionele gerechten te vinden in Chili. Je merkt de Spaanse invloed nog steeds op de Chileense keuken. Vaak zijn de gerechten een mix van de Chileense en Spaanse keuken. Zo hebben de Spanjaarden in Zuid-Amerika de empanada geïntroduceerd. De echte Chileense empenada is met een vulling genaamd pino. Dit is een mengsel van gehakt, ui, ei en olijf. De traditionele gerechten bestaan vooral uit aardappelen en suikermaïs. Dit laatste is de basis van twee van de meest traditionele Chileense gerechten: humitas (geprakte maïs, verpakt in maïsbladeren) en pastel de choclo (een taart gemaakt van gehakt of kip met gepureerde maïs en suiker).

Eetmomenten

Het ontbijt dat je krijgt in hotels of hostels is meestal niet heel bijzonder. Vaak krijg je geroosterd brood met wat jam en koffie of thee. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo verbleven wij in Arica in een bed & breakfast met een uitstekend en ruim gesorteerd ontbijt. De lunch is voor Chilenen een belangrijke maaltijd. Ze eten pas laat en maken hier ook ruim de tijd voor. In veel restaurants kun je tijdens lunchtijd een “menu del dia” krijgen. Voor weinig geld heb je dan een lekker driegangenmenu. Chili is bekend om de uitstekende kwaliteit van de vis en zeevruchten. Bij een marisquería (visrestaurant) kun je je heerlijk verwennen met zeebanket en visgerechten. Het avondeten bij Chilenen thuis bestaat vooral uit vlees, vis en verse groente, aangevuld met kruiden.

Pisco

Vroeger hadden Chili en Peru oorlog over de mineralen. Nu laait de “strijd” op tussen de landen als het om voetbal gaat en zeker ook om pisco. Dit is de nationale drank van Chili. Maar Peru beweert het te hebben ontdekt. Maakt niet uit, geniet gewoon lekker van een heerlijke pisco als je in Chili bent! En daarnaast drink je in Chili natuurlijk heerlijke wijnen. Vele zijn ook bij ons bekend in de schappen van de supermarkt en slijterijen. Carmenère is de Chileense druivensoort. Tot slot is het bier prima. Kunstmann (een Duits klinkende naam, want Duitse emigranten hebben dit voor het eerst gebrouwen) en Cristal komen veel voor. Maar de populaire buitenlandse bieren zijn ook goed verkrijgbaar.

In het zuiden van Chili zijn vele prachtige fjorden.

Vervoer in Chili

Binnenlandse vluchten

Door de enorme uitgestrektheid van het land is het verstandig om binnenlandse vluchten te maken als je veel van Chili wilt zien. Je wint veel tijd op deze manier. Wij zijn zelf vanuit Arica in het noorden in een paar uurtjes naar de hoofdstad Santiago gevlogen. Met de bus duurt die trip bijna 30 uur! De luchtvaartmaatschappijen Lan en Sky Airline (goedkoper) hebben een uitgebreid netwerk in het land. Wil je veel binnenlandse vluchten maken, dan kan het verstandig zijn om een zogenaamde Airpass aan te schaffen.

De bus

Daarnaast is de bus het belangrijkste vervoermiddel. De zogenaamde “long distance”-bussen brengen je comfortabel van A naar B. Tur Bus en Pullman zijn de bekendste maatschappijen. Deze maatschappijen zijn betrouwbaar, rijden meestal netjes op tijd en bieden comfort tijdens de reis. Er is hier bijna altijd een toilet aan boord. Je krijgt bij lange ritten koffie of thee en soms ook maaltijden. Als dat niet het geval is, maakt de bus regelmatig een stop voor een snelle hap.

De bussen zijn ingedeeld volgens een klassensysteem. Probeer bij voorkeur een “semi-cama”, “salon cama” of “premium” bus te kiezen. Hier is het comfort goed. De prijzen tussen busmaatschappijen kunnen enorm variëren. Het loont de moeite om je vooraf goed te laten informeren op de terminal bij de diverse maatschappijen over de tarieven voordat je definitief boekt.

Een auto huren

Omdat men in Chili gedisciplineerder rijdt dan in veel andere Zuid-Amerikaanse landen, kun je overwegen om een auto te huren. Zeker om afgelegen gebieden te bereiken, is dit een goede optie. De wegen zijn over het algemeen redelijk goed. In het zuiden daarentegen kom je nog veel onverharde wegen tegen. Als je een “one-way-rental” overweegt (start van de huur in een andere plaats dan waar je de auto wilt inleveren), dan moet je eigenlijk wel bij een grote keten zoals Avis, Budget of Herz, huren. Je hebt voor de autohuur een internationaal rijbewijs nodig.

De trein

Het netwerk van treinen is in Chili niet uitgebreid. In het centrale deel van het land zijn wat mogelijkheden, maar verder niet echt. We vinden de trein dan ook geen goed alternatief om je in Chili te verplaatsen.

Trolleybus in het centrum van Santiago in Chili

Elektriciteit

De netspanning is 220 V met een frequentie van 50 Hz. In Peru komen stopcontacten van het type C en L voor. Type C is gelijk aan dat in Nederland. Voor het type L heb je een verloopstekker nodig. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

In Chili betaal je met de Chileense peso (CLP). Er is voldoende mogelijkheid om geld op te nemen bij geldautomaten, zeker in de toeristische gebieden en de grote plaatsen. In zeer afgelegen gebieden kan het wat lastiger zijn om geld te pinnen. De prijzen in Chili liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -30%. Zo is uit eten een stuk goedkoper. Wel is het gebruikelijk om een fooi te geven van circa 10%. Restaurants houden vaak zelf op eigen initiatief de fooi in op het wisselgeld.

Lago Cucao in Chili omgeven door groene weiden.

Highlights van Chili

We gaan Chili hopelijk snel weer bezoeken, want er zijn zoveel mooie hoogtepunten die we nog niet hebben gezien. Dan vullen we deze vanzelfsprekend aan op onze blog!

Daarom wil je met een camper door Patagonië reizen

Daarom wil je met een camper door Patagonië reizen

Al heel wat jaren stond een reis met een camper door Patagonië op onze bucketlist. Een reis waarbij je van tevoren niet zoveel hoeft te plannen. Je bepaalt je eigen reistempo. En je kunt er zelfs vrij kamperen. En dan was er ook nog die grote wens om...

De stranden bij Arica

De stranden bij Arica

In het uiterste noorden van Chili ligt een bekende badplaats: Arica. Vooral bij surfers is deze stad zeer in trek; door de mooie golven die hier op een geweldige manier breken en een lekkere temperatuur kunnen zij hier naar hartenlust hun passie...

Valle de la Luna bij San Pedro de Atacama

Valle de la Luna bij San Pedro de Atacama

Zo’n 13 kilometer ten westen van San Pedro de Atacama ligt het prachtige gebied Valle de la Luna. Dit is een woeste vallei die volgens kenners lijkt op een maanlandschap. De NASA heeft hier in het verleden prototypes getest voor ruimtemissies. De...

Fietsen rondom San Pedro de Atacama

Fietsen rondom San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama is een klein dorp bij een oase in de grote Atacama-woestijn, gelegen in het noorden van Chili. Dit gebied staat bekend als een van de droogste woestijnen ter wereld. Gemiddeld valt hier maar 5 millimeter regen per jaar. De...