Duitsland

Duitsland

Home » West-Europa » Duitsland

Duitsland in een notendop

Ons buurland Duitsland heeft met ruim 80 miljoen inwoners de grootste bevolking van alle landen in de Europese Unie. Veel Nederlanders brengen een bezoek aan de kerstmarkten die in december overal in het land plaatsvinden. Daarnaast zijn de grote steden München, Berlijn, Hamburg en Keulen belangrijke trekpleisters. Maar Duitsland heeft de toerist veel meer te bieden dan deze prachtige steden. Zo is de Oostzeekust heel fraai, met name het voormalig Oostduits eiland Rügen is een bezoek meer dan waard.

Daarnaast is er een mooie mix van cultuur en natuur te vinden in het gehele land. In het zuiden van Duitsland vind je de Zugspitze. Met bijna 3.000 meter is dit de hoogste berg van het land. En dichter bij huis kun je in Winterberg perfect een weekendje skiën, wandelen of mountainbiken. Kortom, Duitsland is te mooi om alleen doorheen te rijden op weg naar de zon. Het land biedt iedereen heel veel moois, waardoor je hier een heerlijke vakantie kunt hebben met veel afwisseling.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Duitsland

In Duitsland zijn 46.000 hotels en pensions geregistreerd. In het algemeen kan je voor logies in alle prijscategorieën ruim terecht. Daarnaast is Duitsland een echt campingland. Deze zijn in diverse gradaties te vinden, van eenvoudige natuurcampings tot zeer luxe campings met veel voorzieningen. Via deze website kun je je ideale camping in Duitsland zelf selecteren. Tot slot zijn er heel veel vakantiehuizen te vinden, waar het goed toeven is als je met een groter gezelschap op vakantie gaat. Kortom, voor iedere wens is er voldoende accommodatie te vinden in alle prijsklassen.

Reisadvies voor Duitsland

Voor Duitsland gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. Het gehele land is veilig genoeg om te reizen. Wel zijn er bij grote gebeurtenissen waar veel mensen samenkomen zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. Daarnaast gelden bij vliegvelden en grensovergangen verscherpte controles. Weersomstandigheden zorgen over het algemeen niet voor onveilige situaties. In het uiterste zuiden kan eventueel na hevige sneeuwval lawinegevaar voorkomen. Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Duitsland.

kasteel Neuschwanstein in het zuiden van Duitsland

Gezondheid

Voor Duitsland gelden geen specifieke voorzorgsmaatregelen op dit gebied. Daarnaast zijn de medische voorzieningen in het gehele land van een uitstekend niveau.

Beste reistijd voor Duitsland

Het Duitse weer en de temperatuur lijken heel erg op dat wat we in Nederland gewend zijn. De bergen en heuvels in Duitsland kunnen wel voor veel lagere temperaturen zorgen dan de lagere streken. Hoe verder je zuidwaarts komt, hoe warmer het wordt. In het uiterste zuiden aan de grens met Oostenrijk en Zwitserland heerst een hooggebergteklimaat. Het zeeklimaat heeft echter de meeste invloed in de rest van het land.

Eigenlijk is Duitsland het hele jaar door goed te bezoeken. In de winterperiode zijn de kerstmarkten en een wandel- of skivakantie in Sauerland ideaal. In het voorjaar is het een hele goede periode voor een stedentrip of een actieve fiets- of wandelvakantie. Het hoogseizoen is vergelijkbaar met dat van Nederland: de maanden juli en augustus zijn populaire maanden voor een bezoek. Het najaar biedt een goede mogelijkheid voor een vakantie in de natuur. De vele bossen van Duitsland zijn dan prachtig gekleurd.

Dresden aan de Elbe in Oost-Duitsland

Visum voor Duitsland

Voor een bezoek aan Duitsland is een geldig paspoort of een identiteitskaart uit een ander Schengen-land vereist. Europeanen hebben geen visum nodig.

Eten en drinken in Duitsland

Duitsland staat van oudsher bekend om zijn Bratwurst, Sauerkraut en Bier. Natuurlijk kun je dat ongeveer overal bestellen. Zeker als je bedenkt dat er in Duitsland meer dan 1.500 typen worst bestaan. Maar Duitsland heeft op gastronomisch gebied meer te bieden. In het Westen van Duitsland langs de Franse grens, bijvoorbeeld in het Saarland, vind je verscheidene Duitse gerechten die een Franse oorsprong hebben. Wel zijn de Duitse gerechten in Duitsland tamelijk calorierijk en hebben ze veel sterke smaken. Vlees is erg populair. Naast de traditionele “Schnitzel” zijn er genoeg verfijnde vleesgerechten te krijgen. Biologisch eten is goed verkrijgbaar in het gehele land. Vegetarische opties zijn wat minder algemeen.

Wat drinken betreft is Duitsland een echt bierland. Er zijn maar liefst 1.300 bierbrouwerijen in het land te vinden die vele bijzondere biersoorten maken. In nagenoeg iedere plaats vind je een Biergarten, waar je verschillende soorten bier kunt drinken. In München vindt jaarlijks het grootste bierfestival ter wereld plaats: het Oktoberfest. Het is wettelijk vastgelegd dat tijdens dit feest slechts een beperkt aantal in München gebrouwen bieren mogen worden geschonken in de grote pullen van een liter.

Maar de wijnliefhebber komt hier uitstekend aan zijn trekken. Het Frankenthal, in de buurt van Würzburg, is een beroemde wijnstreek. Naast de goede wijnen valt hier de fles op: de zogenaamde “Bocksbeutel”. Deze fles heeft een afgeplatte buikvorm met korte hals. Het Moezelgebied is vooral bekend vanwege de witte Riesling wijnen.

De ochtendmarkt in Hanzestad Hamburg, Duitsland

Vervoer in Duitsland

Duitsland heeft een omvangrijk netwerk van snelwegen, “Autobahnen”. Na Spanje beschikt Duitsland over het grootste netwerk van snelwegen in Europa. Omdat het land één van de belangrijkste doorvoerlanden van Europa is, is de capaciteit van de snelwegen niet overal toereikend. Vandaar dat er veel “Baustellen” zijn op de snelwegen om een of meer extra rijbanen aan te leggen.

Bij een stadsbezoek is het belangrijk om rekening te houden met de zogenaamde milieuzones. Je hebt dan een milieusticker nodig om er te mogen rijden. Daarnaast kunnen steden voor bepaalde straten of wijken een dieselverbod (verbod op dieselvoertuigen) instellen.

Ook is er een goed ontwikkeld spoorwegnet in het land, dat alle deelstaten met elkaar verbindt. De ICE is de hogesnelheidstrein van de Duitse spoorwegen. De belangrijkste Duitse steden zijn met de ICE bereikbaar.

Tot slot zijn er meer dan 40 vliegvelden, waardoor je grote afstanden in het land gemakkelijk met een regionale vlucht kunt overbruggen.

De haven van Hamburg aan de Elbe

Elektriciteit

In Duitsland gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland, een verloopstekker is niet nodig.

Geldzaken

Duitsland heeft net als Nederland de Euro als wettig betaalmiddel. Pinnen en betalen met creditcard (Visa/Mastercard) is nagenoeg overal mogelijk. Geld opnemen is ook geen probleem. Het prijspeil is over het algemeen iets lager dan in Nederland. Zo zijn restaurants fors goedkoper. Ook levensmiddelen zijn minder duur dan bij ons. Overigens kan het prijspeil in de echte toeristengebieden wat hoger liggen, zeker in het hoogseizoen.

Highlights van Duitsland

In Duitsland is geweldig veel te doen. Je kunt genieten van de cultuur in de diverse mooie steden. De natuur is zeer gevarieerd in de diverse gebieden van Duitsland. En als je actief wilt zijn, dan zijn er genoeg mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken, golfen en te genieten op of aan het water. We gaan in de komende tijd regelmatig nieuwe hoogtepunten aan deze pagina toevoegen. Check dus regelmatig de website om niets te hoeven missen van de vele mogelijkheden die Duitsland als vakantieland biedt!

Actief

Rangertour naar Wollseifen in Nationalpark Eifel

Tijdens ons bezoek aan het Nationalpark Eifel ontdekten we de mogelijkheid tot het maken van diverse wandelingen onder begeleiding van een ervaren parkwachter. Wij hebben op deze manier de Rangertour naar Wollseifen gemaakt. Het werd een leerzame...

Grensoverschrijdende wandeling door het Duitse Reichswald

Grensoverschrijdende wandeling door het Duitse Reichswald

De grensstreek met Duitsland bij Nijmegen biedt fantastische wandelmogelijkheden. Het glooiende landschap met prachtige, oude loofbossen stelt ons nimmer teleur. Tijdens een van onze wandelingen bij Groesbeek zagen we in de verte een bijzonder groot...

De Linach-Urach Runde in het Zwarte Woud

De Linach-Urach Runde in het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud in het zuiden van Duitsland is een uitgestrekt en veelzijdig wandelgebied. Het stond daarom al lang op ons verlanglijstje om hier een wandeling te maken. We kozen op goed geluk voor de ‘Linach-Urach Runde’ vlakbij het rustige...

Wandelen in het Sauerland

Wandelen in het Sauerland

Tien jaar lang hebben we een appartement gehad in Neuastenberg, in het Sauerland. Dit kleine dorp ligt op vier kilometer afstand van het onder Nederlanders bekende Winterberg. We kochten het appartement hoofdzakelijk vanwege de goede mogelijkheden...

Skiën in het Sauerland

Skiën in het Sauerland

Het Sauerland is dichtbij Nederland en biedt verrassend veel - kleine - skigebieden. Om drie redenen is skiën in het Sauerland ideaal: Je kunt hier als beginner je eerste afdalingen maken en kijken of skiën (of snowboarden) echt iets voor jou is....

Cultuur

Met Interrail op stedentrip naar Bologna

Met Interrail op stedentrip naar Bologna

Lang geleden maakten we graag gebruik van Interrail. Het was een goedkope manier om via het spoor Europa te ontdekken, ideaal voor ons als armlastige studenten. Geen vast reisschema, maar ter plekke besluiten wanneer en waarheen we verder wilden...

De hoogtepunten van Hanzestad Lübeck

De hoogtepunten van Hanzestad Lübeck

De prachtige stad Lübeck aan de Oostzee is een ideale tussenstop als je op reis bent naar Scandinavië. Als Hanzestad was Lübeck in de middeleeuwen welvarend. De vele fraaie gebouwen in de binnenstad herinneren aan die bloeiperiode. Niet voor niets...

Het pittoreske Monschau in de Eifel

Het pittoreske Monschau in de Eifel

In het hart van de Duitse Eifel ligt het betoverende stadje Monschau. Je treft er schilderachtige vakwerkhuizen, romantische bruggen over de kronkelende rivier de Roer, bijzondere musea en de heerlijkste lekkernijen. Maar bovenal is Monschau een...

Stedentrip naar het Beierse Neurenberg

Stedentrip naar het Beierse Neurenberg

Op doorreis deze zomer naar Oostenrijk maakten we een tussenstop met overnachting in Neurenberg. We kenden de stad eigenlijk alleen van de geschiedenislessen op school: hier was het dat de Nazipartij in de jaren 1930 haar grote bijeenkomsten hield....

Stedentrip naar Aken, de stad van Karel de Grote

Stedentrip naar Aken, de stad van Karel de Grote

Op weg naar de Belgische Ardennen of de Duitse Eiffel passeren we vaak Aken. Maar we brengen er nooit een bezoek. Afgelopen zomer vonden we het daarom hoog tijd voor een stadswandeling door deze historische stad. Het fraaie Aken was voor de Romeinen...

Trier aan de Moezel: 10 absolute hoogtepunten

Trier aan de Moezel: 10 absolute hoogtepunten

De Duitse stad Trier is prachtig gelegen aan de oevers van de romantische Moezel. En: het is de oudste stad van Duitsland. De vele prachtige Romeinse overblijfselen herinneren aan lang vervlogen tijden. Het gezellige stadscentrum met vele terrassen...

Lindau aan de Bodensee: alle hoogtepunten

Lindau aan de Bodensee: alle hoogtepunten

Het pittoreske plaatsje Lindau aan de Bodensee was jaren geleden al onze tussenstop op weg naar de wintersport. Omdat we toen nauwelijks hebben kunnen genieten van de schoonheid van de stad, wilden we graag nog een keer terug. Dit keer hadden we wel...

Stedentrip naar Stuttgart in het wijngebied van de Neckar

Stedentrip naar Stuttgart in het wijngebied van de Neckar

Plannen voor een vakantie in het Zwarte Woud of de Alpen? Grote kans dat je dan langs de eeuwenoude stad Stuttgart komt. De stad is gelegen in de met wijnranken begroeide Neckar-vallei, tussen Heidelberg en het Zwarte Woud. Op weg naar de Alpen...

Bezoek aan Neuschwanstein bij het betoverende Füssen

Bezoek aan Neuschwanstein bij het betoverende Füssen

Füssen im Allgäu is een klein maar charmant en betoverend stadje in Beieren. De meeste mensen hebben er nog nooit van gehoord. Dat gold ook voor ons, tot we er onlangs waren toen we kasteel Neuschwanstein wilden bewonderen. Het stadje ligt op nog...

Koblenz, de perfecte tussenstop op weg naar de Alpen

Koblenz, de perfecte tussenstop op weg naar de Alpen

Op slechts 4 uur rijden van Utrecht ligt de middelgrote, bijzonder sfeervolle stad Koblenz. Het is de stad waar de Moezel in de Rijn uitmondt. Onlangs maakten wij er een tussenstop op weg naar de Alpen. Koblenz puilt niet uit van highlights zoals de...

Stedentrip naar Bamberg, de bierhoofdstad van Duitsland

Stedentrip naar Bamberg, de bierhoofdstad van Duitsland

In het noorden van Beieren ligt het relatief onbekende Bamberg. De stad is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa. Ruim 2000 gebouwen staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst! Het stadje lag aan onze route toen we vanuit Salzburgerland...

De bezienswaardigheden van Oldenburg

De bezienswaardigheden van Oldenburg

Op nog geen 100 kilometer over de grens bij Groningen ligt de stad Oldenburg. Het is veel minder bekend dan de nabijgelegen Hanzestad Bremen. Maar toch is het absoluut de moeite waard om de bezienswaardigheden van Oldenburg te bekijken. Want het is...

Hanzestad Bremen biedt verrassend veel hoogtepunten

Hanzestad Bremen biedt verrassend veel hoogtepunten

Hanzestad Bremen is een heerlijk gezellige stad. In het historische centrum liggen de bezienswaardigheden allemaal lekker dichtbij. Gezellige terrassen zijn er in overvloed. Natuurlijk op de Markt. Maar langs de rivier de Wezer en in Schnoor, de...

Kasteel Bentheim, pareltje net over de grens

Kasteel Bentheim, pareltje net over de grens

Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om bijzondere dingen te zien. Net over de grens bij Oldenzaal ligt het stadje Bad Bentheim. Bekend als kuuroord, maar minstens net zo bekend om het prachtige kasteel Bentheim. Voor ons was het een openbaring om...

Stedentrip naar cultuurstad Weimar

Stedentrip naar cultuurstad Weimar

Weimar is een van de meest historische plekken van Duitsland. De stad was onder meer de thuisbasis van de Duitse dichters en schrijvers Goethe en Schiller. Wij brachten een tweedaags bezoek aan deze fraaie stad inclusief het nabijgelegen, en...

Stedentrip naar Berlijn, de stad van de vrijheid

Stedentrip naar Berlijn, de stad van de vrijheid

Berlijn is een heerlijke stad om te bezoeken. Miljoenen toeristen komen ieder jaar naar de hoofdstad van Duitsland. De hoogtepunten van Berlijn zijn talrijk. Meer dan welke andere stad in Europa dan ook, symboliseert Berlijn de grote veranderingen...

Ladenburg: een pittoresk stadje vlakbij Heidelberg

Ladenburg: een pittoresk stadje vlakbij Heidelberg

Op zo’n 10 kilometer afstand van Heidelberg ligt het pittoreske stadje Ladenburg. Van een restauranteigenaar in Heidelberg kregen we de tip om Ladenburg te bezoeken op onze terugreis. Achteraf waren we blij dat we haar advies hebben opgevolgd. Het...

Een weekend Heidelberg: onze top 10

Een weekend Heidelberg: onze top 10

Heidelberg is prachtig gelegen aan de Neckar, ingeklemd tussen twee bergen. De historische Altstadt is fantastisch om te bezoeken. De prachtige barokke gevels van de schitterende gebouwen zijn stuk voor stuk fotogeniek. Maar het absolute hoogtepunt...

Stedentrip naar de gezellige studentenstad Münster

Stedentrip naar de gezellige studentenstad Münster

Voor een super gezellig weekendje weg naar een stad met een rijke historie hoef je vanuit Nederland helemaal niet zo ver weg. Op slechts 200 kilometer van Utrecht ligt namelijk de Duitse hanzestad Münster waar studenten het terrasleven lijken...

Een stedentrip naar Hanzestad Hamburg

Een stedentrip naar Hanzestad Hamburg

De internationale Hanzestad Hamburg is de op één na grootste stad van Duitsland en is tevens een van de 16 deelstaten van Duitsland. De meeste mensen kennen Hamburg van de op Rotterdam na drukste haven van Europa. Dit laatste is best bijzonder, want...

Stedentrip naar het barokke Dresden

Stedentrip naar het barokke Dresden

De net als Hamburg aan de Elbe gelegen stad Dresden, is de rustige en vooral ook groene hoofdstad van de Duitse deelstaat Saksen. De ruim 800 jaar oude stad uit de voormalig DDR, staat bij veel mensen bekend om de prachtige, historische binnenstad....

Freiburg, heerlijke stad in Zuid-Duitsland

Freiburg, heerlijke stad in Zuid-Duitsland

Freiburg in Breisgau, zoals Freiburg officieel heet, ligt in het zuidwesten van Duitsland. Velen passeren deze stad wellicht op weg naar Zwitserland. Maar Freiburg is ideaal voor een leuke tussenstop. Je kunt je hier gemakkelijk een lang weekend...

Stedentrip naar München

Stedentrip naar München

München is voor vele Nederlanders alleen bekend omdat ze de stad passeren op weg naar de wintersport of een zomerbestemming. Toch is het zeker de moeite waard om eens een tussenstop van een paar dagen in München te maken. De stad heeft een...