Selecteer een pagina

Duitsland

Home » West-Europa » Duitsland

Duitsland in een notendop

Ons buurland Duitsland heeft met ruim 80 miljoen inwoners de grootste bevolking van alle landen in de Europese Unie. Veel Nederlanders brengen een bezoek aan de kerstmarkten die in december overal in het land plaatsvinden. Daarnaast zijn de grote steden München, Berlijn, Hamburg en Keulen belangrijke trekpleisters. Maar Duitsland heeft de toerist veel meer te bieden dan deze prachtige steden. Zo is de Oostzeekust heel fraai, met name het voormalig Oostduits eiland Rügen is een bezoek meer dan waard.

Daarnaast is er een mooie mix van cultuur en natuur te vinden in het gehele land. In het zuiden van Duitsland vind je de Zugspitze. Met bijna 3.000 meter is dit de hoogste berg van het land. En dichter bij huis kun je in Winterberg perfect een weekendje skiën, wandelen of mountainbiken. Kortom, Duitsland is te mooi om alleen doorheen te rijden op weg naar de zon. Het land biedt iedereen heel veel moois, waardoor je hier een heerlijke vakantie kunt hebben met veel afwisseling.

Accommodatie

In Duitsland zijn 46.000 hotels en pensions geregistreerd. In het algemeen kan je voor logies in alle prijscategorieën ruim terecht. Daarnaast is Duitsland een echt campingland. Deze zijn in diverse gradaties te vinden, van eenvoudige natuurcampings tot zeer luxe campings met veel voorzieningen. Via deze website kun je je ideale camping in Duitsland zelf selecteren. Tot slot zijn er heel veel vakantiehuizen te vinden, waar het goed toeven is als je met een groter gezelschap op vakantie gaat. Kortom, voor iedere wens is er voldoende accommodatie te vinden in alle prijsklassen.

Reisadvies

Voor Duitsland gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. Het gehele land is veilig genoeg om te reizen. Wel zijn er bij grote gebeurtenissen waar veel mensen samenkomen zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen genomen. Daarnaast gelden bij vliegvelden en grensovergangen verscherpte controles. Weersomstandigheden zorgen over het algemeen niet voor onveilige situaties. In het uiterste zuiden kan eventueel na hevige sneeuwval lawinegevaar voorkomen. Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Duitsland.

Gezondheid

Voor Duitsland gelden geen specifieke voorzorgsmaatregelen op dit gebied. Daarnaast zijn de medische voorzieningen in het gehele land van een uitstekend niveau.

Beste reistijd

Het Duitse weer en de temperatuur lijken heel erg op dat wat we in Nederland gewend zijn. De bergen en heuvels in Duitsland kunnen wel voor veel lagere temperaturen zorgen dan de lagere streken. Hoe verder je zuidwaarts komt, hoe warmer het wordt. In het uiterste zuiden aan de grens met Oostenrijk en Zwitserland heerst een hooggebergteklimaat. Het zeeklimaat heeft echter de meeste invloed in de rest van het land.

Eigenlijk is Duitsland het hele jaar door goed te bezoeken. In de winterperiode zijn de kerstmarkten en een wandel- of skivakantie in Sauerland ideaal. In het voorjaar is het een hele goede periode voor een stedentrip of een actieve fiets- of wandelvakantie. Het hoogseizoen is vergelijkbaar met dat van Nederland: de maanden juli en augustus zijn populaire maanden voor een bezoek. Het najaar biedt een goede mogelijkheid voor een vakantie in de natuur. De vele bossen van Duitsland zijn dan prachtig gekleurd.

Visum

Voor een bezoek aan Duitsland is een geldig paspoort of een identiteitskaart uit een ander Schengen-land vereist. Europeanen hebben geen visum nodig.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van E-Visums.nl. De experts van E-Visums.nl kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. E-Visums.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

Duitsland staat van oudsher bekend om zijn Bratwurst, Sauerkraut en Bier. Natuurlijk kun je dat ongeveer overal bestellen. Zeker als je bedenkt dat er in Duitsland meer dan 1.500 typen worst bestaan. Maar Duitsland heeft op gastronomisch gebied meer te bieden. In het Westen van Duitsland langs de Franse grens, bijvoorbeeld in het Saarland, vind je verscheidene Duitse gerechten die een Franse oorsprong hebben. Wel zijn de Duitse gerechten in Duitsland tamelijk calorierijk en hebben ze veel sterke smaken. Vlees is erg populair. Naast de traditionele “Schnitzel” zijn er genoeg verfijnde vleesgerechten te krijgen. Biologisch eten is goed verkrijgbaar in het gehele land. Vegetarische opties zijn wat minder algemeen.

Wat drinken betreft is Duitsland een echt bierland. Er zijn maar liefst 1.300 bierbrouwerijen in het land te vinden die vele bijzondere biersoorten maken. In nagenoeg iedere plaats vind je een Biergarten, waar je verschillende soorten bier kunt drinken. In München vindt jaarlijks het grootste bierfestival ter wereld plaats: het Oktoberfest. Het is wettelijk vastgelegd dat tijdens dit feest slechts een beperkt aantal in München gebrouwen bieren mogen worden geschonken in de grote pullen van een liter.

Maar de wijnliefhebber komt hier uitstekend aan zijn trekken. Het Frankenthal, in de buurt van Würzburg, is een beroemde wijnstreek. Naast de goede wijnen valt hier de fles op: de zogenaamde “Bocksbeutel”. Deze fles heeft een afgeplatte buikvorm met korte hals. Het Moezelgebied is vooral bekend vanwege de witte Riesling wijnen.

Vervoer

Duitsland heeft een omvangrijk netwerk van snelwegen, “Autobahnen”. Na Spanje beschikt Duitsland over het grootste netwerk van snelwegen in Europa. Omdat het land één van de belangrijkste doorvoerlanden van Europa is, is de capaciteit van de snelwegen niet overal toereikend. Vandaar dat er veel “Baustellen” zijn op de snelwegen om een of meer extra rijbanen aan te leggen.

Bij een stadsbezoek is het belangrijk om rekening te houden met de zogenaamde milieuzones. Je hebt dan een milieusticker nodig om er te mogen rijden. Daarnaast kunnen steden voor bepaalde straten of wijken een dieselverbod (verbod op dieselvoertuigen) instellen.

Ook is er een goed ontwikkeld spoorwegnet in het land, dat alle deelstaten met elkaar verbindt. De ICE is de hogesnelheidstrein van de Duitse spoorwegen. De belangrijkste Duitse steden zijn met de ICE bereikbaar.

Tot slot zijn er meer dan 40 vliegvelden, waardoor je grote afstanden in het land gemakkelijk met een regionale vlucht kunt overbruggen.

Elektriciteit

In Duitsland gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland, een verloopstekker is niet nodig.

Geldzaken

Duitsland heeft net als Nederland de Euro als wettig betaalmiddel. Pinnen en betalen met creditcard (Visa/Mastercard) is nagenoeg overal mogelijk. Geld opnemen is ook geen probleem. Het prijspeil is over het algemeen iets lager dan in Nederland. Zo zijn restaurants fors goedkoper. Ook levensmiddelen zijn minder duur dan bij ons. Overigens kan het prijspeil in de echte toeristengebieden wat hoger liggen, zeker in het hoogseizoen.

Highlights

In Duitsland is geweldig veel te doen. Je kunt genieten van de cultuur in de diverse mooie steden. De natuur is zeer gevarieerd in de diverse gebieden van Duitsland. En als je actief wilt zijn, dan zijn er genoeg mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken, golfen en te genieten op of aan het water. We gaan in de komende tijd regelmatig nieuwe hoogtepunten aan deze pagina toevoegen. Check dus regelmatig de website om niets te hoeven missen van de vele mogelijkheden die Duitsland als vakantieland biedt!

Actief

Cultuur