De beste reisverzekering selecteren | hier let je op

De beste reisverzekering selecteren | hier let je op

Home » Je voorbereiding » De beste reisverzekering selecteren | hier let je op

Een reisverzekering is essentieel als je op vakantie gaat. Ook al denk je dat jou niets overkomt, op deze kostenpost kun je beter niet besparen. In een noodsituatie of een ongeplande terugreis in verband met familieomstandigheden, biedt de reisverzekering uitkomst en neemt deze de hoge kosten voor haar rekening. Als je geen reisverzekering afsluit neem je dus een onverantwoord risico. Wel zijn er belangrijke zaken waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering. We zetten deze graag voor je op een rijtje.

zonsondergang op Rarotonga, Cookeilanden

Wereld- of Europadekking kiezen

De meeste reisverzekeringen bieden standaard dekking in Europa aan. Ga je op vakantie naar een bestemming verder weg, dan moet je kiezen voor werelddekking. Doe je dat niet, dan ben je niet verzekerd.

Overigens hebben verzekeraars soms een verschillende interpretatie van wat onder Europa valt. Veel verzekeraars rekenen daar de Canarische Eilanden, Madeira, de Azoren, Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Tunesië, Egypte en Israël bij. Check vooraf of dit bij jouw verzekering het geval is als je reist naar een van deze landen.

Een doorlopende of kortlopende reisverzekering

Als je vaker dan één keer op vakantie gaat, is het bijna altijd verstandig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Vaak ligt het omslagpunt bij vier weken vakantie per jaar. Als vakantie rekent men ook een weekendje weg. Een dagtrip is geen vakantie. Het criterium is een geboekte overnachting tijdens je verblijf.

Tongariro NP, Nieuw-Zeeland

Langer dan 45 dagen aaneengesloten op vakantie

Ga je langer dan 45 dagen aaneengesloten op reis, dan kan het zijn dat je hiervoor een speciale wereldreisverzekering moet afsluiten of dat de verzekeraar andere voorwaarden stelt. Wanneer je dus een sabbatical neemt en gedurende langere tijd aaneengesloten op reis gaat, is het verstandig om vooraf de polisvoorwaarden van je reisverzekering te controleren. Bij een aaneengesloten reis onder de 45 dagen kun je bij alle reisverzekeraars zonder problemen en aanvullende voorwaarden terecht.

Dekking voor bijzondere activiteiten

 

Wintersport

Ga je langlaufen, dan hoef je geen speciale wintersportdekking af te sluiten bij je reisverzekering. Wanneer je gaat skiën of snowboarden, is dat wel noodzakelijk. Kosten voor het afvoeren van een gewonde in de “banaan” of helikopter zijn dan gedekt, net als diefstal van je wintersportuitrusting. Kun je door ziekte niet verder skiën, dan zijn de huurkosten van materiaal, skilessen en skipas ook verzekerd voor de dagen dat je hiervan geen gebruik kunt maken.

Let er op wat de clausules zijn bij het zogenaamde off-piste skiën. Vaak worden die kosten niet vergoed bij calamiteiten. Bij sommige verzekeraars is er wel een vergoeding wanneer je onder begeleiding van een gids off-piste gaat.

Bergsport

Wandelen in de bergen is standaard gedekt in je reisverzekering. Hierbij geldt wel als voorwaarde dat je op goed begaanbare paden wandelt. Ga je extremere dingen doen zoals bergbeklimmen, dan is het belangrijk om de polisvoorwaarden van je verzekeraar goed te controleren.

Vaak maakt de verzekeraar een onderscheid tussen bijzondere sporten (met de mogelijkheid om je hiervoor te verzekeren) en gevaarlijke sporten. De laatste categorie sluit men altijd uit bij de verzekering. Iedere verzekeraar kan een eigen indeling hebben in bijzondere en gevaarlijke sporten. Zo is ijsklimmen bijvoorbeeld een gevaarlijke sport volgens de reisverzekeraar. Maar ook parachutespringen of abseilen kan bij de ene verzekeraar in de categorie gevaarlijk vallen en bij de ander in de categorie bijzonder.

Onderwatersport

Ben je van plan om op je vakantie te gaan duiken, dan is het belangrijk om de polisvoorwaarden op dit punt goed te controleren. Recreatief duiken is bij de meeste verzekeraars wel opgenomen in de standaarddekking. Maar iedere verzekeraar kan een eigen definitie hanteren van dit begrip.

Soms moet je een aparte module voor onderwatersport aanvullend afsluiten. In dergelijke gevallen kan het slimmer zijn om een duikverzekering af te sluiten bij een gespecialiseerde verzekeraar zoals aquamed of DAN Europe. Je bent dan verzekerd voor duiknoodgevallen en zelfs niet duik-gerelateerde medische noodgevallen in het buitenland.

Walvishaai op de Malediven

Medische kosten

De zorgverzekering vergoedt de kosten van spoedeisende medische hulp op basis van het Nederlandse prijspeil. Met de meeste landen heeft Nederland de afspraak dat een vakantieganger recht heeft op de medische zorg die in het basispakket van het betreffende land wordt gedekt.

Voor dure landen als het gaat om medische zorg, is het altijd aan te raden om een aanvullende dekking voor medische zorg in het buitenland te kiezen. Wil je gaan reizen naar Scandinavië, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada of de Verenigde Staten, dan is die aanvullende dekking echt noodzakelijk. Ook voor kosten die je bijvoorbeeld maakt bij een bezoek aan een privé-kliniek. Check eerst of deze extra kosten eventueel verzekerd worden via je reisverzekering. In dat geval is een aanvulling op je basis zorgverzekering niet nodig.

Autopechhulp

Ga je met eigen vervoer op vakantie, dan kan een autopechhulpverzekering interessant zijn. Wel is het belangrijk om te controleren of via je autoverzekering of een pechhulpservice van je autodealer dit al niet is verzekerd. In dat geval hoef je niet bij de reisverzekering nog een extra module aan te schaffen voor pechhulp.

Reisrechtsbijstand

Als je met eigen vervoer gaat of in het buitenland een auto of camper huurt, kan deze module interessant zijn. Check in hoeverre dat niet in je autoverzekering of het huurcontract van je auto is meeverzekerd. De vergoeding buiten Europa kan bij de module reisrechtsbijstand per verzekeraar sterk verschillen. Bedragen lopen uiteen tussen € 5.000 en € 50.000. Het loont dus de moeite om te controleren wat de polisvoorwaarden bij jouw reisverzekering zijn.

Reizen met een camper door Australië

Annuleringsverzekering

Een reisverzekering dekt niet de kosten voor een onverwachte annulering van je reis. Hiervoor dien je een aparte annuleringsverzekering af te sluiten. Indien je altijd op eigen gelegenheid gaat en vooraf niets hebt geboekt voor je vakantie, is een annuleringsverzekering niet echt nodig.

Heb je daarentegen vervoer (vliegtickets) en verblijf vooraf betaald, dan is het zeker belangrijk om een annuleringsverzekering af te sluiten. De voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen. Gebruikelijk is dat er alleen een vergoeding is bij ernstige situaties (overlijden of ernstige ziekte deelnemer of directe familie, werkloosheid door onverwacht onvrijwillig ontslag, echtscheiding, etc.).

Krabi, Thailand

Ons advies voor de beste reisverzekering

Let bij het afsluiten van een reisverzekering niet alleen op de prijs, maar kijk zeker ook naar de voorwaarden. Controleer of die passen bij jouw vakantieplannen. Het meest handig vinden wij reisverzekeringen waarin je modulair kunt kiezen en die modules zelf aan- en uit kunt zetten. Vergeet alleen niet om regelmatig te controleren of je de juiste modules voor jouw vakantie hebt aanstaan. Voor het kiezen van de juiste reisverzekering kun je gebruik maken van vergelijkingssites van bijvoorbeeld de Consumentenbond of Independer.