Polen

Polen

Home » Oost-Europa » Polen

Polen in een notendop

Polen is een vakantieland met veel variatie en een roemrucht verleden. De meeste mensen kennen het grote land voornamelijk van de prachtige steden Krakau, Krynica-Zdroj, Warschau en Wroclaw. Daarnaast van de weerzinwekkende en aangrijpende concentratiekampen bij Auschwitz. Maar ook bij wintersporters komt Polen meer en meer in de belangstelling te staan.

Wat de meeste mensen niet weten is dat Polen een prachtig en relatief ongerept platteland heeft. Denk aan zeer diverse, fraaie landschappen met oerbossen, bergketens, verborgen valleien en meren. Het land telt 23 nationale natuurparken, waaronder het Białowieża National Park aan de grens met Wit-Rusland. Dit park staat op de Werelderfgoedlijst. Het omvat de laatste overblijfselen van het oerwoud dat ooit het grootste deel van Europa besloeg. Het is de enige plek waar je nog steeds Europese bizons in het wild kunt vinden.

Ook de cultuursnuiver komt in Polen goed aan zijn trekken. Het land biedt daarnaast vele oude dorpjes en steden met historische kerken, musea, ruïnes, paleizen, en ga zo maar door. Zo staan de houten kerken van Zuid-Klein-Polen zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hetzelfde geldt voor de Kerken van Vrede in Jawor en Świdnica. Alsook het Jasna Góra-klooster, de bedevaartbestemming in Częstochowa. Daarnaast staan ook het prachtige Kalwaria Zebrzydowska-park en het fraaie Muskau-park in Łęknica op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Silezië in Polen

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

De hotels en overige overnachtingsmogelijkheden zijn niet meer zo goedkoop als vroeger. Inmiddels zijn deze vergelijkbaar met die in andere Europese landen. Maar doorgaans kun je op boekingssites als booking.com of hostelworld.com, en natuurlijk ook airbnb.nl ook goed terecht voor concurrerende tarieven. Wel kun je vaak voor relatief weinig geld overnachten bij een van de 5500 ‘agroturystyka’ (boerderijen die tevens logies en ontbijt aanbieden) terecht.

Kasteel Moszna in Polen

Reisadvies

Voor Polen gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. Het gehele land is veilig genoeg om te reizen. Wel geeft onze rijksoverheid aan dat je geen drankjes van vreemden moet aannemen vanwege mogelijke toevoeging van verdovende middelen. Daarnaast komt de overheid met het advies om uitsluitend van officiële taxi’s mét meter gebruik te maken. Check altijd voor vertrek het actuele reisadvies voor Polen.

Gezondheid

Over het algemeen is de gezondheidssituatie in Polen vergelijkbaar met die in Nederland. In veel Poolse steden is er echter kans op smog. De luchtkwaliteit in Polen kan met name in de wintermaanden slecht zijn. Veel Polen houden zich dan namelijk warm met kachels op kolen, andere goedkope brandstoffen of zelfs afval.

Beste reistijd

De beste reistijd voor Polen is in het voor- en najaar. Met name in het zuiden en oosten zijn de winters er doorgaans behoorlijk koud en de zomers warm en vochtig. Wij waren er in maart en in mei. In maart scheen toen al een fris zonnetje. Eind mei was lag de temperatuur dik boven de 20 graden.

Visum

Voor een bezoek aan Polen is een geldig paspoort of een identiteitskaart uit een ander Schengen-land vereist. Europeanen hebben geen visum nodig.

De Karpaten in Polen

Eten en drinken

De traditionele Poolse keuken is vaak voedzaam en rijk aan vlees, sauzen en groenten. De bijgerechten zijn doorgaans ingemaakte groenten. De moderne Poolse keuken neigt echter naar meer variatie en richt zich op gezonde keuzes. Over het algemeen is de kwaliteit van voedsel in winkels hoog. Dit geldt vooral voor zuivelproducten, gebak, groenten en vleesproducten.

In heel Polen, maar vooral in de regio’s Klein-Polen en Silesië, zijn er veel restaurants te vinden die traditionele gerechten en dranken serveren. Meestal zijn ze gebouwd van hout en hangen er veel kleurrijke ornamenten aan de muren. Van binnen doen ze 19e eeuws aan.

De Poolse bevolking houdt van alcoholische dranken, maar ze drinken minder dan het Europese gemiddelde. In vrijwel alle winkels kun je bier, wodka, sterke drank en wijn kopen. Hoewel Polen bekend staat als de bakermat van wodka, is lokaal gebrouwen bier veel populairder onder de plaatselijke bevolking. Ook wij hebben ons de lokale biersoorten bijzonder goed laten smaken!

Trouwens, om hun dorst te lessen drinken de meeste Polen juist thee en koffie in plaats van wódka of bier. In het restaurant kun je zonder probleem overigens vragen om leidingwater. Dit water is in het gehele land van goede kwaliteit.

Terras in de voormalig Joodse wijk in Krakau

Vervoer

Met de auto

Als je veel van het land wilt zien dan is de auto of camper de beste optie. Je bent hiermee vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Weet wel dat er momenteel hard aan het Poolse wegennetwerk wordt gewerkt. Er zijn veel snelwegen bijgekomen maar nog niet alle wegen zijn gereed of goed onderhouden. De kwaliteit van het wegennetwerk is nu nog onder de Europese norm. Het aantal tolwegen is daarbij sterk toegenomen. Houd er rekening mee dat je een automatisch tolbetalingssysteem in je auto of camper moet hebben als deze inclusief een eventuele aanhanger meer weegt dan 3500 kilo. Meer informatie over het tolsysteem.

Openbaar vervoer

Hoewel de Poolse nationale luchtvaartmaatschappij LOT prima dagelijkse vluchten biedt tussen de grootste steden van Polen, zouden we toch de trein willen adviseren. Dit is niet alleen beter voor het milieu en de portemonnee. Als je de trein neemt krijg je ook veel meer te zien van het soms echt prachtige, Poolse landschap!

Tussen de grote steden kun je het beste de moderne en snelle PKP-intercity nemen. Voor treinverbindingen tussen de kleinere gebieden en regio’s ben je aangewezen op de soms hyper moderne maar meestal op de vrij oude treinen uit het communistisch tijdperk. Reisplanner.

Polen heeft daarnaast een zeer goed ontwikkeld netwerk van particuliere busmaatschappijen. Hiermee reis je vaak zelfs goedkoper, sneller en comfortabeler dan met de trein. Dit geldt met name voor reizen van minder dan 100 kilometer. Houd wel rekening met de taalbarrière. Reisplanner.

Fietsen

Je kunt Polen uitstekend met de fiets verkennen. Dit geldt met name voor het zuiden en oosten. Maar probeer dan wel zoveel mogelijk de drukke, provinciale wegen rond de steden te vermijden door meer de hoofdwegen in de landelijke gebieden op te zoeken. Houd er rekening mee dat niet alle wegen in goede staat verkeren en dat fietspaden niet altijd aanwezig of niet duidelijk aangegeven zijn. Maar vanwege toenemende populariteit van fietsen worden de fietscondities zienderogen beter.

Een van de meest populaire fietsroutes is die van de GreenVelo Trail. Dit is een 2.000 kilometer lange route die door een prachtig landschap en verschillende nationale parken in het oosten van Polen voert. Maar als je beschikt over een goede wegenkaart of navigatie-app, kijk dan ook eens naar de fietsroutes van Exotisch Polen.

Twee oude bussen in Bydgoszcz in Polen

Elektriciteit

De netspanning in Polen is 230 volt / 50 Hz. Stopcontacten in Polen zijn van het type E. Over het algemeen heb je daar een stekker van het type C nodig (een platte stekker zoals we in Nederland gebruiken). Onze geaarde stekkers van type F passen waarschijnlijk niet. Maar bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

In Polen betaal je met zloty (PLN). Je hebt er voldoende geldautomaten. Daarnaast kun je in de meeste uitgaansgelegenheden, en vaak zelfs bij attracties zoals musea, contactloos met je bankpas, mobieltje of horloge betalen. Met bankpas betalen is doorgaans goedkoper dan met creditcard.

Het algemeen prijsniveau ligt duidelijk onder dat van landen in West-Europa. Wel is het algemeen prijsniveau in populaire steden als Krakau vanzelfsprekend wat hoger dan daarbuiten. Reken bijvoorbeeld op ongeveer 35 tot 50 euro per nacht voor een middenklassehotel. En voor een heerlijke avondmaaltijd inclusief bier of wijn betaal je tussen de 10 en 15 euro. Met name het openbaar vervoer is goedkoop in vergelijking met Nederland. Zo betaalden we voor een treinreis van 20 tot 25 minuten slechts 2 euro per persoon.

Auschwitz I

Highlights

In Polen valt bijzonder veel te doen. De prachtige natuur leent zich uitstekend voor fantastische wandelingen door bijvoorbeeld de Karpaten. Maar ook voor fietstochten door de vele natuurparken. Verder zijn de wintersportbestemmingen in Polen in opkomst. Overweeg eens om een keer te skiën in de Zakopane of Szczyrk (Schirk) in plaats van in de gebruikelijke Alpenlanden.

Op onze reisblog vind je op dit moment enkele suggesties voor stedentrips. Daarnaast hebben we een blog toegevoegd over Auschwitz. We hopen spoedig nog meer highlights van het veelzijdige Polen toe te voegen. Dus keer regelmatig terug naar deze landenpagina!

Cultuur

Stedentrip naar Warschau

Stedentrip naar Warschau

De Poolse hoofdstad Warschau is met bijna twee miljoen inwoners de grootste stad van het land. Net als Krakau dat tot 1596 de hoofdstad was, ligt Warschau aan de Wisla, de langste rivier van Polen. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog...

De boeiende en gezellige stad Krakau

De boeiende en gezellige stad Krakau

De bijzonder aantrekkelijke stad Krakau is een ware historische en culturele juweel aan de voet van de Karpaten. Deze tweede stad van Polen was tijdens de Middeleeuwen nog de hoofdstad maar is tegenwoordig de culturele hoofdstad van het land. De...

Auschwitz, een zwarte pagina in de geschiedenis

Auschwitz, een zwarte pagina in de geschiedenis

In Polen waren er ten tijde van de bezetting door de Nazi’s vele werk- en vernietigingskampen. De meest beruchte waren die van Auschwitz. De directe aanleiding voor de bouw van deze kampen was het gebrek aan capaciteit voor de grote aanvoer van...