Mexico

Mexico

Home » Midden-Amerika » Mexico

Mexico in een notendop

Niet zonder reden is Mexico een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. De meeste toeristen bezoeken het land vanwege de vele fantastische stranden en mondaine badplaatsen. Het land kent maar liefst ruim 10.000 kilometer aan kustlijn. Dus er is altijd wel een plek om te genieten van het heerlijk warme zeewater. Maar Mexico is meer dan aangenaam weer en fijne stranden. Het is ook een land van archeologie, piramides van de Maya’s, muziek, heerlijk eten, interessante geschiedenis, musea, haciënda’s, golfbanen en prachtige architectuur. En van woestijnen, vulkanen, besneeuwde bergtoppen, jungle, grotten en fraaie koraalriffen.

Kustbestemmingen als Acapulco, Cancun, Cozumel, Los Cabos, Playa del Carmen en Puerto Vallarta trekken begrijpelijk veel bezoekers. Toch weten steeds meer reizigers ook de bijzonder interessante binnenlanden te vinden. Niet alleen voor de natuur maar ook cultuur. Denk bijvoorbeeld aan koloniale steden als San Cristobal de las Casas en Guanajuato. Maar ook aan Mexico-Stad en Mérida op het schiereiland Yucatan. Of aan de vele Maya-ruïnes en de Piramiden van de Zon en de Maan in Teotihuacán. Genoeg hoogtepunten dus om je maandenlang te kunnen vermaken.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

In Mexico is er veel uiteenlopende soorten accommodatie, variërend van kleine (boetiek)hotels en hostels tot resorts en grote hotelketens. De prijzen voor een overnachting zijn de afgelopen tien jaren flink gestegen. Toch kun je nog voor een redelijk tarief aan zowel de kust als in steden in het binnenland de nacht doorbrengen.

Zelf vinden wij de accommodatie van hotelketens doorgaans prettig maar wel een beetje saai. Leuker zijn de fraaie boetiekhotels die je in het hele land vindt. Vermijd overigens de kleinere hotels en motels langs de kant van de weg. Deze zijn meestal niet echt comfortabel en gevoelig voor (kleine) criminaliteit. Aan de kust heb je veel resorts maar ook kleinschalige, doorgaans charmante accommodatie. Prijzen variëren sterk. Een tip is om online te kijken of je ook iets in een timeshare (strandresorts) van een particulier kunt huren. Kosten zijn dan vaak aanzienlijk lager dan wanneer je rechtstreeks bij een timeshare-hotelketen boekt.

Hotel aan de Mexicaanse kust

Reisadvies voor Mexico

Voor Mexico gelden bepaalde veiligheidsrisico’s. Los van enkele gezondheidsrisico’s is het met name de (kleine) criminaliteit in sommige gebieden en steden. Welke gebieden je beter kunt mijden lees je op de website van buitenlandse zaken. Maar ook in de relatief veilige toeristengebieden zoals op Yucatan moet je alert blijven. En uiteraard je logisch verstand gebruiken. ‘s Avonds in je eentje met veel sieraden over straat wandelen is ook in Nederland niet altijd een goed idee.

Naast criminaliteit zijn er veiligheidsrisico’s die met onze natuur te maken hebben. Zo heb je in Mexico diverse vulkanen waar reisadviezen voor gelden. Ook kunnen er aardbevingen plaatsvinden. En in het orkaanseizoen (van mei tot en met begin oktober) kan het er aan de Caribische kust flink aan toe gaan. Is Mexico dan nog wel een plezierige vakantiebestemming? Wij vinden van wel en zijn er dan ook een aardig aantal keren geweest. Maar houd je aan de reisadviezen van onze Nederlandse overheid en die van Mexico. En gebruik je boerenverstand.

Popocatepetl

Gezondheid

Voor Mexico worden de volgende vaccinaties aanbevolen: DTP en Hepatitis A. Daarnaast is het persoonsafhankelijk of andere vaccinaties nodig zijn. Bijvoorbeeld tegen Hepatitis B of Rabiës. GGD Reisvaccinaties geeft je een passend persoonlijk advies. Andere gezondheidsrisico’s die je in Mexico loopt hebben te maken met muggenbeten of diarree. Smeer je met name in het zuidoosten van Mexico goed in tegen insectenbeten. En drink nooit kraanwater, koop altijd flessenwater. Als je een heerlijk verse vruchtensap bestelt, vraag altijd om puur sap en niet met water aangelengd. Wees ook voorzichtig met ijsblokjes, deze zijn vaak van kraanwater gemaakt.

Beste reistijd voor Mexico

Het grote en uitgestrekte Mexico kent een bijzonder gevarieerd klimaat. Op het schiereiland Baja in het noordwesten heerst aan de kust van de Stille Oceaan een mediterraan klimaat. Aan de oostkant van het schiereiland is het droog en heet. In de bergen daarentegen is het een stuk koeler. In het zuidelijk deel van Mexico heerst een tropisch klimaat.

De beste tijd om naar Mexico te reizen is dan ook afhankelijk van welk gebied je wilt bezoeken. De meeste toeristen gaan naar het zuidelijk deel van Mexico. Voor dat deel zijn de maanden november tot en met april de beste reismaanden. Er valt dan relatief weinig neerslag, je hebt er veel zon en het is aangenaam warm. Zoek je echter de hooggelegen gebieden op, houd dan rekening met koude nachten.

Strand

Visum

Je hebt voor Mexico geen visum nodig als je als toerist er maximaal 180 dagen verblijft.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken in Mexico

Veel Nederlanders zijn dankzij de Mexicaanse restaurants in ons land al bekend met de Mexicaanse keuken. Maar wat is nu precies de Mexicaanse keuken? Met een land zo groot als Mexico zijn er grote verschillen in regionale gerechten. In het noorden, bijvoorbeeld, vind je voornamelijk gerechten met rundvlees of geit. Het zuidoosten daarentegen staat meer bekend om de pittige gerechten met veel groenten en kip. Aan de kust tref je vanzelfsprekend veel vis op de menukaart aan. Maar net als in centraal Mexico heb je er ook veel gerechten op basis van maïs. Wil je de Mexicaanse keuken goed leren kennen, maak dan een rondreis. Vraag vervolgens in elke andere stad naar de “platillo tipico”: de lokale specialiteit. Je leert dan verrassend veel meer heerlijke gerechten kennen dan alleen enchiladas, taco’s, tortillas, tostadas en guacamole.

In Mexico vind je veel (mobiele) eetkramen op straat. Je kunt er doorgaans terecht voor de heerlijkste, lokale lekkernijen. Maar beoordeel vooraf wel de hygiëne bij de bereiding. Wij hadden ooit in het zuidoosten van Mexico ons kerstdiner gewoon op straat. Zelden zo lekker Mexicaans gegeten als daar, en niet ziek geworden. Overigens kun je ook ziek worden van het eten bij een restaurant. Een manier om dit te voorkomen is door alleen te eten op plekken waar (vele) anderen eten. Houd er daarbij wel rekening mee dat Mexicanen hun hoofdmaaltijd doorgaans tussen 2 en 3 nuttigen. ‘s Avonds wordt er pas tegen achten gegeten.

Straatrestaurant

Vervoer in Mexico

De twee meest gebruikelijke vervoersmiddelen voor toeristen in Mexico zijn de huurauto en de bus. In de steden kun je gebruik maken van de bus, taxi’s, uber of zelfs metro (Mexico-Stad). Mexico is een bijzonder groot land. Als je van het zuidoosten naar het noordwesten wilt, dan is vliegen ook een (betaalbare) optie. Toch is ons advies om je te beperken tot één regio binnen Mexico. Wil je echt het hele land tijdens je reis zien? Plan dan minstens twee maanden in en maak zoveel mogelijk gebruik van de comfortabele busdiensten. Je krijgt dan veel meer te zien van het land. Daarnaast is het minder belastend voor het milieu.

De eerste keer dat we naar Mexico (Yucatan) gingen, namen we een huurauto. Dit is ons verrassend goed bevallen. De wegen zijn er over het algemeen uitstekend, breed en rustig. Ons advies is wel om zoveel mogelijk de tolwegen te nemen. Deze zijn een stuk comfortabeler dan de provinciale/regionale wegen. Op de echte achterafwegen heb je daarnaast veel drempels (topes). Hier maakt de lokale bevolking, inclusief oom agent, dankbaar gebruik van. Kijk niet vreemd op als jong en oud je fruit, kranten en andere waren proberen te verkopen bij zo’n drempel. En agenten willen er nog wel eens om een ‘propina’ (tip) vragen. Boek je huurauto zorgeloos en écht helemaal all-inclusive bij Sunny Cars.

Latere keren namen we ook regelmatig de bus. De buslijnen in Mexico zijn efficiënt, comfortabel en betaalbaar. Althans als je voor de wat luxere busdienst gaat. Zoals met ADO in het (zuid)oosten of ABC in het noordwesten. Aan boord heb je zelfs een toilet en tv-schermen. En de beenruimte is zelfs voor ons lange Nederlands dik in orde. Via de website van bookaway (waar wij zelf vaak mee boeken) kun je kijken waar, hoe laat en welke bus naar je bestemming gaat. Hier kun je ook meteen je stoel reserveren. Dit is met name in de drukke wintermaanden verstandig!

Fietsverhuur

Elektriciteit

De netspanning is 127V met een frequentie van 60 Hz. De stopcontacten zijn in Mexico van type A en B. Je hebt hiervoor een adapter nodig. Bezoek je tijdens deze of een volgende reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

Je betaalt er met Mexicaanse pesos en doorgaans cash. Er zijn gelukkig genoeg pinautomaten/ATM’s in het land te vinden. In de afgelegen streken zul je vooral cash geld moeten meenemen. In de wat luxere winkels, restaurants en hotels kun je met je creditcard betalen. Het advies is om direct al bij aankomst op de luchthaven geld te pinnen. Bijvoorbeeld voor de taxi, of om flessenwater te kopen.

Het algemeen prijspeil in Mexico ligt bijna twee keer zo laag als in Nederland. Wel zijn er grote verschillen per regio. In het populaire Yucatan, bijvoorbeeld, zijn de prijzen voor accommodatie, eten en toeristische attracties beduidend hoger dan elders. Overigens zijn de prijzen van met name hotels flink omhoog gegaan sinds de coronacrisis. Mexico bleef toen als een van de weinige landen open waardoor de vraag enorm steeg.

Buitenwinkel

Highlights van Mexico

In Mexico is geweldig veel te zien en te beleven. Hieronder belichten we enkele hoogtepunten van het land. We vullen deze pagina echter nog snel verder aan. Houd onze website daarom regelmatig in de gaten.

Cultuur en natuur bij de Maya-route door Yucatan

Cultuur en natuur bij de Maya-route door Yucatan

Het schiereiland Yucatan aan de Caribische kust is een van onze meest favoriete bestemmingen in Mexico. Yucatan kent prachtige zandstranden, tropische jungle met de mooiste vogels en vlinders, en ondergrondse rivieren en cenotes. Maar samen met...

Machtig mooi Mexico-Stad

Machtig mooi Mexico-Stad

Veel Mexico-bezoekers laten de hoofdstad links liggen op hun doortocht naar zonnige stranden, onderwaterparadijzen of culturele steden. Maar dat is zonde, want de stad heeft veel te bieden. Je leert het land goed kennen door de stad te bezoeken, of...