IJsland, land van geisers, gletsjers, saga’s en trollen

IJsland, land van geisers, gletsjers, saga’s en trollen

Home » Noord-Europa » IJsland, land van geisers, gletsjers, saga’s en trollen

IJsland in een notendop

IJsland is voor de natuurliefhebber een prachtig land om te bezoeken. De ruige natuur met geisers, gletsjers en vulkanen zorgt voor een imposant landschap. Op iets meer dan drie uur vliegen vanuit Nederland stap je een totaal andere wereld binnen. Een mooiere plek om het magische noorderlicht te zien is er niet!

Maar niet alleen de natuur in IJsland is ongekend en bijzonder. De cultuur van dit een na grootste eiland van Europa is minstens zo uniek. Een bezoek aan IJsland is niet compleet zonder kennis te maken met de beroemde saga’s, elfen en trollen. In een van de blogs over IJsland lees je meer over deze mystieke wezens.

IJsland ligt bovenop het breukvlak tussen Europese en Noord-Amerikaanse continentale platen. Daarom is het er vaak onrustig. Vulkanen en aardbevingen laten regelmatig van zich horen. Toch is IJsland een oase van kalmte. Er wonen slechts zo’n 330.000 mensen. De natuur is wild, ruig en adembenemend. Daarom is IJsland een ideaal land om prachtige (meerdaagse) wandeltochten te maken.

Het eiland is bewoond sinds de 8e eeuw. Ierse monniken zochten er hun heil om rustig hun geloof te belijden zonder te worden lastiggevallen door plunderaars en andersgelovigen. Dat ging een tijdje goed totdat Noorse en Zweedse zeevaarders het eiland ook ontdekten. De monniken werden verdreven en Vikingen namen geleidelijk bezit van het eiland. Eeuwenlang heersten de Noren en later de Denen over IJsland. In 1918 kwam hieraan een einde. Sinds 1944 is IJsland een onafhankelijke republiek.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

In IJsland zijn er veel mogelijkheden om te overnachten. Je hebt keuze uit hotels, guesthouses, bed & breakfasts, hostels, boerderij overnachtingen, hutten en campings. In het hoogseizoen (juli en augustus) is het verstandig om je overnachting vooraf te reserveren.

Accommodaties zijn comfortabel en alom aanwezig, ook op het platteland. Ze zijn gemiddeld duurder dan in Nederland. Veel hotels hebben een keuken voor gastgebruik. Gedeelde badkamers zijn heel normaal. Een eigen badkamer kan ook, maar kost meer. Een warmwater poel of hot-tub is dikwijls aanwezig en inbegrepen in de prijs.

 Reisadvies voor IJsland

Voor IJsland gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. IJsland is zeer veilig, de criminaliteit ligt laag. Er zijn wel enkele aandachtspunten. Het weer in IJsland kan snel omslaan. Hierdoor kan het waterpeil ook plotseling en snel stijgen. Daarnaast heeft IJsland veel actieve vulkanen. Deze kunnen tot uitbarsting komen. Houd daarom de berichten in de media goed in de gaten als er sprake is van een mogelijke uitbarsting. Volg de aanwijzingen van de autoriteiten op in die situatie. Bekijk voor vertrek altijd het actuele reisadvies voor IJsland.

Gezondheid

Voor IJsland gelden geen specifieke voorzorgsmaatregelen op dit gebied. Er zijn geen vaccinaties nodig. Daarnaast zijn de medische voorzieningen in het gehele land van een uitstekend niveau. IJslanders zelf zijn een gezond volk. De levensverwachting van de IJslanders behoort tot een van de hoogste ter wereld.

Beste reistijd voor IJsland

Het hoogseizoen op dit prachtige eiland valt in de maanden juli en augustus. De temperaturen zijn gemiddeld 15 graden. Daarnaast valt in die periode weinig regen. Het is ook de tijd om de walvissen en papegaaiduikers te zien. De vaak ruige natuurgebieden zijn in de zomermaanden uitstekend begaanbaar.

Mei, juni, eind augustus en begin september is het een stuk rustiger in IJsland. De prijzen liggen in die periode ook fors lager. Met een temperatuur van gemiddeld 12 graden is het dan ideaal om een actieve vakantie te beleven in de natuur. Alle natuurgebieden zijn in die tijd nog toegankelijk. Dit is de beste tijd om te genieten van de rust en de natuur van IJsland.

Vanaf eind oktober wordt het kouder in IJsland. De temperatuur kan zakken tot ver onder het vriespunt. Ideaal voor winterse activiteiten. Zo kun je in IJsland skiën. De watervallen zijn in die tijd prachtig bevroren. Het is ook de tijd om ijsgrotten te bewonderen. Krijg je het koud, dan warm je lekker op in een warmwaterbron. De wintermaanden zijn de tijd om te genieten van het unieke noorderlicht.

Visum

Voor een bezoek aan IJsland is een geldig paspoort of een identiteitskaart uit een ander Schengen-land vereist. Europeanen hebben geen visum nodig. Het paspoort moet geldig zijn tot drie maanden na je verblijf.

Eten en drinken in IJsland

IJsland heeft door de afgelegen ligging en het klimaat, van oudsher zuinig moeten omgaan met etenswaren. Dat betekende vooral dat men ongeveer alles at wat eetbaar leek. Zo aten zij bijvoorbeeld de ballen van een ram, schapenogen en schapenkoppen. Nog steeds kun je deze “delicatessen” vinden in traditionele restaurants.

De visvangst was en is belangrijk voor IJsland. Ook nu nog eet een IJslander graag gefermenteerde haai, rog of walvis. Natuurorganisaties in het land raden het eten van dergelijke gerechten af. Maar je vindt ze in diverse restaurants nog altijd op de kaart.

Vlees is vooral afkomstig van schapen en paarden. Een biefstuk van paardenvlees staat bij veel restaurants op het menu. Vegetarisch eten wint steeds meer populariteit in het land. Bij de meeste restaurants vind je voldoende keuze op dit gebied.

Als dessert, maar ook voor het ontbijt, is skyr een typische IJslandse specialiteit. Dit is een yoghurt van afgeroomde melk met ontbijtgranen en bosbessen. Bij het ontbijt nuttigt men het vaak met muesli.

De nationale drank van IJsland is Brennivin. Het is gemaakt van gefermenteerde aardappelpulp en karwijzaad. Sla er niet te veel achterover: het bevat bijna 40% alcohol! Bekende lokale biersoorten zijn Viking en Thule. Maar wijn is overal ook prima verkrijgbaar. IJslanders houden enorm van koffie. Daarom kun je overal waar je bent koffiedrinken.

Vervoer in IJsland

De goede infrastructuur maakt reizen in het land eenvoudig. Bijna alle plaatsen zijn uitstekend te bereiken. De grote ringweg loopt helemaal rond het land. De wegen zijn over het algemeen in goede staat. Dikwijls hebben regionale doorgaande wegen een gravel toplaag. In de wintermaanden zijn veel wegen afgesloten door het winterweer, ook delen van de ringweg. Het verkeer rijdt rechts. Er is een goed netwerk van openbaar vervoersverbindingen door heel IJsland. Busmaatschappij BSI beschikt over de grootste landelijke dekking.

Ondanks de geringe grootte, gebruiken veel IJslanders het vliegtuig voor binnenlandse verplaatsingen. Zeker in de winter, als veel plaatsen onbereikbaar zijn over de weg, kan het vliegtuig een alternatief zijn. Air Iceland vliegt frequent op diverse binnenlandse bestemmingen.

Veel vakantiegangers kiezen ervoor om met een huurauto of camper door IJsland te trekken. Houd er rekening mee dat campers relatief duur zijn in IJsland. Als je een auto of camper wilt huren, kan dat met je Nederlandse rijbewijs.

Elektriciteit

In IJsland gebruikt men dezelfde stekkers en stopcontacten als in Nederland, een verloopstekker is niet nodig.

Geldzaken

In IJsland betaal je met de IJslandse kroon (ISK). In de grotere plaatsen vind je overal wel een geldautomaat. Op het platteland is dat lastiger. Maar bij veel locaties, ook in afgelegen gebieden, kun je met een creditcard betalen. Pinnen en betalen met je bankkaart kan gelukkig steeds vaker. Doe wel eerst navraag bij je eigen bank.

De prijzen liggen er een stuk hoger dan in Nederland. Vooral uit eten gaan en levensmiddelen zijn fors duurder. In het hoogseizoen zijn de prijzen in toeristische gebieden hoger dan in andere tijden. Een fooi geven is in restaurants niet echt nodig. Wel staat vaak een bedrag op de rekening voor servicekosten.

Highlights

In IJsland is geweldig veel te beleven. Vooral actieve natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de ruige landschappen. Onlosmakelijk verbonden aan die natuur en de cultuur van het eiland is de bijzondere folklore. Er zijn vele legenden over de meest opmerkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van IJsland. Om die reden hebben we o een blog geschreven over de mystieke wereld van het eiland. Want met die verhalen in het achterhoofd geniet je nog meer van de befaamde landschappen verspreid over het land. 

Wil je graag naar IJsland op vakantie? BHarte-Reizen is officieel IJslandspecialist. De reisorganisatie is gespecialiseerd in kleinschalige en authentieke reizen naar IJsland. BHarte-Reizen stelt met kennis van zaken jouw individuele maatwerkreis naar dit fascinerende land op.

De mooiste natuur van IJsland zien langs de Ringweg

De mooiste natuur van IJsland zien langs de Ringweg

IJsland is een verbluffend mooie reisbestemming als je van zeer bijzondere, eindeloze en vooral ruige landschappen houdt. Die ongerepte natuur is altijd in zicht en binnen bereik. Vele vulkanen geven het eiland een bijzondere blik. Maar onderweg kom...

Saga‘s, trollen en elfen: cultureel erfgoed van IJsland

Saga‘s, trollen en elfen: cultureel erfgoed van IJsland

IJsland is een fantastische bestemming voor de natuurliefhebber. Maar onlosmakelijk verbonden met de cultuur van IJsland is de bijzondere folklore. Tal van saga’s en legenden vertellen de meest opmerkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van...