De bollenvelden bij Callantsoog en het Zwanenwater

De bollenvelden bij Callantsoog en het Zwanenwater

Home » Nederland » De bollenvelden bij Callantsoog en het Zwanenwater

Bonte kleurentapijten zover je maar kunt kijken. Schitterende tulpenvelden in de glinsterende zon. De gele narcissen deinen vrolijk mee op de wind. De vele paarse, witte en blauwe hyacintenvelden maken het uitzicht nog mooier. Bij deze wandeling langs de bollenvelden bij Callantsoog onderga je een ware kleurexplosie. Dit zijn de mooiste bollenvelden in de kop van Noord-Holland. Maar daarnaast geniet je ook nog van het unieke natuurgebieden het Zwanenwater en de Pettemerduinen. En daarna waai je lekker uit langs het strand, met het geluid van de branding naast je. Wat een geweldige wandeling!

Naar de bollenvelden bij Callantsoog

Dit gebied ken ik goed. In mijn jonge jaren hadden mijn ouders een seizoensplaats op een camping in deze kleine badplaats. We stonden op camping “De Nollen”. Toen had ik geen idee waar die naam vandaan kwam.

Zo kwamen we hier vaak om te genieten van het strand, de zilte zeelucht en het prachtige natuurgebied het Zwanenwater. Maar de kleurenpracht van de bollenvelden bij Callantsoog had ik nog nooit bewonderd. Dat is een goede reden om weer eens terug te keren naar deze regio in de kop van Noord-Holland. En ik ontdekte bij deze wandeling langs de bollenvelden bij Callantsoog eindelijk de betekenis van de nollen. Weer wat geleerd!

Het Zwanenwater

Natuurgebied het Zwanenwater ligt in de Noord-Hollandse duinen. Het is een heel divers duingebied. Midden in het gebied liggen de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa: het Eerste Water en iets zuidelijker het Tweede Water met het Bokkeneiland. Ze zijn in de loop van de 18e eeuw ontstaan. Dat was een gevolg van een stijging van het grondwater en het regenwater dat bleef staan.

Voor vogelaars is dit een geweldige plek. In het Zwanenwater broeden ieder jaar bijna 80 verschillende soorten. Daarnaast ligt de plek op de route van talloze trekvogels. Zij maken hier een tussenstop voor het vinden van voedsel. Als ze weer aangesterkt zijn, vliegen ze door. Er zijn verschillende vogelkijkhutten in het gebied. Daar ontdek je wellicht de fraaie blauwborst. Of de smient, slobeend, grote zaagbek en zilverreigers. Bij het Bokkeneiland kun je in het voorjaar honderden broedende aalscholvers ontdekken.

Maar naast alle vogels is het Zwanenwater een plek waar wilde orchideeën welig tieren. Hele bijzondere soorten bloeien hier van mei tot en met juli. Het levert een fantastisch gezicht op vol paarse en roze bloemen. Je vindt ze gemakkelijk, ze groeien gewoon langs de wandelpaden. Wij zijn net te vroeg voor de bloei van de eerste orchideeën. Maar dat maakt de wandeling door dit fraaie natuurgebied niet minder mooi. En: wij krijgen een stukje verder uitzicht op de bloeiende bollenvelden!

De bollenvelden bij Callantsoog

Het absolute hoogtepunt van deze wandeling is het uitgestrekte bloementapijt dat hier van begin april tot begin mei voor een werkelijk schitterend kleurenpalet zorgt. De bollenvelden bestaan hier uit narcissen, hyacinten en tulpen. Iedere bloem bloeit in een verschillende periode.

De gele narcissen komen het eerste uit. Vanaf eind maart tot ongeveer half april zie je de meest schitterend geel gekleurde narcissenvelden. In april begint de bloeiperiode van de hyacint. De hele maand kleuren de velden kleuren vooral paars, roze en wit. Als laatste komen laten de tulpen zich van hun mooiste kant zien. Zo vanaf half april komen die uit de knop.

Wij maakten de wandeling langs de bollenvelden bij Callantsoog op 18 april 2021. En op die dag genoten we van de uitbundige bloemenpracht. Het zonnige weer maakte het feest helemaal compleet. Vanaf de duintoppen kijken we uit over de bontgekleurde velden. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal. Bijna ons hele blikveld bestaat uit gele, rode, witte, blauwe en paarse tinten, zo ver we kijken kunnen.

Natuurlijk kunnen we de verleiding niet weerstaan om af en toe ons duinpad te verlaten. We lopen naar beneden en steken de weg over. Zo hebben we een ander zicht op de bollenvelden bij Callantsoog. Op onze knieen zittend maken we veel foto’s, we krijgen er geen genoeg van. Natuurlijk respecteren we de natuur. We betreden de bloemenvelden niet, maar blijven netjes aan de kant. Helaas doet niet iedereen dat. Een familie bedenkt dat het leuk is om het familieportret midden in het paarse narcissenveld te maken. Ze banjeren met grote stappen door de bloemen. Daar zal de boer niet blij mee zijn.

Uitlandse Polder

Helaas komt aan de bloemenpracht een einde. Maar we naderen nu een ander stukje prachtig natuur bij Callantsoog. We lopen door de Uitlandse Polder. Het is een gebied met veel bijzondere flora en fauna. Ook liggen er “de nollen”: zandheuvels die in de loop der eeuwen zijn ontstaan. Geleidelijk begroeiden ze met helmgras of andere sterke planten. De nollen zijn meer dan 1000 jaar oud. Ze behoren tot de oudste delen van de streek.

De Uitlandse Polder stroomt in de wintermaanden vol met kwelwater vanuit het Zwanenwater. Daarom is de route af en toe drassig. Maar wij hebben er nu gelukkig geen last van. We houden onze schoenen droog. In de sloten zien we de eerste jonge gansjes. Vrolijk zwemmen ze achter hun vader en moeder aan. De vele rietkragen met grote pluimen zorgen voor mooie beelden.

Het strand op

We schampen het dorp Callantsoog bij onze wandeling. In het zomerseizoen is dit een gezellige en drukke badplaats. We zien de molen staan in het polderlandschap. Op de achtergrond staat de houten kerktoren van het kleine witte kerkje. Niet voor niets is ie witgepleisterd. Dat zorgt voor een goede bescherming tegen het zout en zand.

Bij de strandopgang is het een drukte van belang. Iedereen wil een lekkere strandwandeling maken en uitwaaien langs de kust met dit mooie weer. Maar ook de terrassen van de strandpaviljoens zijn in trek.

Wij lopen kilometerslang over het strand. Onderweg zien we een “huiler” liggen. De jonge, eenzame zeehond kijkt zielig om zich heen. Gelukkig horen we van andere mensen dat de zeehondenopvang hem al komt ophalen. Gerustgesteld lopen we verder.

We horen de branding ruisen. De wind waait door onze haren. Op het brede strand genieten we van een heerlijk zonnetje dat in ons gezicht schijnt. Zo is een strandwandeling helemaal geweldig.

Pettemerduinen

We verlaten het strand bij de strandopgang van Sint Maartenszee. Nu lopen we door de Pettemerduinen. Dit is een lange duinstrook tussen het Zwanenwater en de Hondsbossche Zeewering. In de verte zien we ook de kernreactor van Petten liggen.

Op de diverse uitzichtpunten zien we dat het een gevarieerd gebied is. Er zijn kleine bossen, heidevelden en duinmeertjes. We zien het strand aan de ene kant en de bollenvelden in de verte aan de andere kant. In de Pettemerduinen komen ook veel vogels voor. Net als vossen, hermelijnen en konijnen. We zien geen van de beesten. Wel heel veel konijnenkeutels. Die konijnen moeten er dus wel zijn.

Weer terug van het rondje bollenvelden bij Callantsoog

Via een mooi vlonderpad lopen we weer terug naar het beginpunt van onze wandeling. Wat een geweldig mooie tocht was dit! Zoveel bollenvelden naast elkaar hebben we nog nooit gezien. De kleuren blijven ons lang bij. Maar naast de bollenvelden heeft deze wandeling ons ook verrast op andere punten. Het Zwanenwater, De Uitlandse Polder en de Pettemerduinen zijn stuk voor stuk mooie natuurgebieden. En een strandwandeling is voor ons altijd genieten.

Met een goed gevoel stappen we in onze auto, op weg terug naar huis. We kunnen niet wachten om de vele foto’s op een groot scherm te bekijken!

Bollenvelden bij Callantsoog bezoeken: tips en antwoorden

Hoe lang is de wandeling langs de bollenvelden bij Callantsoog?

Deze wandeling is 13 kilometer lang. De grootste delen gaan over onverharde paden in het duingebied. Daarnaast loop je kilometerslang over het strand. Een deel gaat over een druk bereden fietspad langs de Westerduinweg.

Is er een goede routebeschrijving?

Dit is een zogenaamde knooppuntenroute. We liepen achtereenvolgens langs de volgende wandelknooppunten: 61 - 31 - 9 -12 - 4 -3 - 39 -18 - 3 - 53 - 46 - 65 -91 - 92 - 61.

 

Er is ook een beschrijving van de knooppunten op de website van Route.nl. Die heeft echter een ander, minder handig startpunt. Dat ligt in het centrum van Callantsoog, waar het lastiger parkeren is. Ook is dit punt minder makkelijk te bereiken via het OV. volg je deze routebeschrijvingt, dan loop je de wandeling in een tegengestelde richting dan wij hebben gedaan. Dat maakt voor de beleving overigens geen enkel verschil.

Is deze wandeling elk seizoen mooi?

Zeker, het natuurgebied Het Zwanenwater is ieder jaargetijde de moeite van het bezoeken waard. Vogelliefhebbers halen hier altijd hun hart op. Vanaf mei tot augustus bloeien in de duinvalleien de wilde orchideeën, een prachtig gezicht met veel roze en paarse kleuren. Je kunt maar liefst 10 verschillende soorten ontdekken. Het strand en de zee is ook ieder seizoen aantrekkelijk. In augustus bloeien de kleine heidevelden in het Zwanenwater en de Pettemerduinen.

 

Wel is het stuk langs de Westerduinweg minder leuk als de bollenvelden niet meer in bloei staan. Dan zie je daar alleen akkers zonder de mooie kleurenpracht.

Wat is de beste tijd om de bollenvelden in bloei te zien staan?

Wil je alle bloemsoorten tegelijk in bloei zien staan, dan is half april de beste tijd om de bollenvelden te bezoeken. Dit is wel afhankelijk van het weer. Een zonnige en warme maand maart zorgt voor een versnelling van de bloei. Als het daarentegen koud is in februari of maart, komt de groei wat langzamer op gang.

Wat is een handig startpunt van de route?

Zelf vinden wij het handig om te starten bij restaurant De Goudvis in Sint-Maartensvlotbrug. Hier is een ruime parkeergelegenheid. En vanaf de parkeerplaats loop je in een paar minuten naar knooppunt 61 toe. Ook is dit punt goed bereikbaar met het het OV.

Is de wandeling goed bereikbaar met het OV?

Vanaf station Alkmaar neem je buslijn 151. Bij bushalte Goudvis in Sint-Maartensvlotbrug stap je uit. De rit duurt iets meer dan een half uur. Vanaf hier ben je in een paar minuten bij het startpunt.

Is er horeca op de route?
  • Vlakbij het startpunt van de route ligt restaurant De Goudvis in Sint-Maartensvlotbrug.
  • Als je langs Callantsoog loopt, kun je gemakkelijk het centrum van deze badplaats bezoeken. Daar vind je tal van gezellige cafés en restaurants.
  • Bij de strandopgang van Callantsoog ligt strandrestaurant Woest. Loop je verder over het strand, dan kom je achtereenvolgens langs de Strandtent en de Zilte Lucht. Aan het einde van de wandeling over het strand ligt strandpaviljoen Sint Maartenszee Noord.