Welke fotocamera neem je mee op reis?
Welke fotocamera neem je mee op reis?
Als je naar een droombestemming reist, wil je natuurlijk al dat moois vastleggen. Voor jezelf, maar ook voor je familie en vrienden. Maar welke fotocamera kun je nu het beste meenemen? Er zijn verschillende opties. We geven hieronder een overzicht. Maar eerst is het verstandig om te bepalen voor welk doel je de foto’s gaat gebruiken. Dat bepaalt namelijk heel sterk wat je het beste mee kunt nemen.
Waarvoor gebruik je de fotocamera op vakantie?
Als je foto’s wilt maken en die vooral via social media wilt delen met je familie en vrienden, dan kun je met een simpel toestel of je smartphone goed uit de voeten. Wil je foto’s na je vakantie groot afdrukken in een fotoboek, dan heb je een fotocamera nodig met een goede sensor (bij voorkeur eentje van minimaal 4/3 inch groot. Deze vangt meer licht op dan een kleinere sensor. Daarnaast is het belangrijk om een fotocamera te hebben die voldoende megapixels heeft.
Als je foto’s zou willen laten afdrukken op A4-formaat dan heb je minimaal 10 megapixels nodig, op A3-formaat zelfs 17 megapixels. Zeker als je ooit uitsnedes van foto’s maakt, merk je het verschil in sensor en het aantal megapixels tussen camera’s. Wanneer je bijvoorbeeld op safari gaat, wil je de “big five” natuurlijk groot in beeld vangen. Een goed zoombereik en een goede sensor zijn dan essentieel.
Daarnaast speelt dan een rol of de camera over beeldstabilisatie beschikt. Je hebt de kans dat de foto namelijk sneller onscherp is door een lichte beweging van het toestel. De beeldstabilisatiefunctie corrigeert dit redelijk. Maar het beste is om bij een groot zoombereik te werken met een statief. Trillingen zijn dan uitgesloten.
Fototoestellen hebben tegenwoordig veel instelmogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om altijd de “automatische stand” te gebruiken. Als je tevreden bent over de foto’s die je daarmee maakt, hoef je niet noodzakelijk een toestel te hebben met veel manuele instellingen.
Type fotocamera’s
Smartphone
Die heb je altijd wel bij je. De moderne smartphones maken tegenwoordig prima foto’s in een hoge resolutie. Ze zijn ideaal om even snel een foto te maken onderweg van iets bijzonders en natuurlijk voor de “selfies”. Wil je opnames van veraf maken, in de natuur bijvoorbeeld, dan is de zoomfunctie veel te beperkt. En met de digitale zoomfunctie wordt een foto al heel snel korrelig.
Compactcamera
De naam zegt het al: een lekker kleine camera met een beperkt gewicht en gemakkelijk om mee te nemen. Omdat ze klein zijn, vallen ze minder op als je ermee fotografeert. Ze zijn hierdoor zeer geschikt voor straatfotografie. Daarnaast zijn ze heel eenvoudig te bedienen en daardoor ook heel geschikt voor iemand die niet veel ervaring heeft als fotograaf. Maar ook voor de gevorderde fotograaf zijn er compactcamera’s op de markt die aardig wat instelmogelijkheden bieden en een enorm zoombereik hebben.
Onze top drie* compactcamera’s
Canon PowerShot G7 X Mark II
1” sensor, 20 megapixel
Panasonic Lumix DC-LX100 II
4/3” sensor, 17 megapixel
SONY CyberShot DSC-RX100III
1” sensor, 20 megapixel
Systeemcamera
Ook dit type camera is kleiner en lichter dan een spiegelreflexcamera terwijl de camera’s vaak dezelfde type sensoren (APS of full-frame) gebruiken en veel instelmogelijkheden bieden. Ook kun je hier de lens verwisselen. Dit laatste is heel prettig omdat je dan de perfecte lens uit kunt zoeken voor verschillende type foto’s (groothoek zoals bij landschappen, tele voor bijvoorbeeld een wildsafari in Afrika, of macro voor natuurfotografie). Helaas is het aanbod van lenzen voor dit vrije nieuwe type camera nog niet zo groot. Daarnaast zijn de professionele systeemcamera’s en hun lenzen nog erg duur. Onze top drie* systeemcamera’s van onder de 1000 euro.
Canon EOS M50
met 18-150mm lens – APS-sensor, 24 megapixel
Panasonic Lumix DMC-G80
met 14-140mm lens – 4/3” sensor, 16 megapixel
SONY Alpha A6000 ICL
met 16-50mm en 55-210mm lens – APS-sensor, 24 megapixel
Spiegelreflexcamera
De grootste en zwaarste camera die je mee kunt nemen. De instelmogelijkheden zijn groot en het aanbod aan lenzen is enorm. Maar wil je dit allemaal meenemen op je reis? Zeker met losse objectieven wordt het veel gewicht en ook veel ruimte. Daarin kun je wat besparen door een grote zoomlens te kopen, van bijvoorbeeld 18 mm tot 270 mm. Dan heb je zowel een groothoek- als telelens in één. Kwalitatief is er overigens een groot verschil, ook in prijs, tussen spiegelreflexcamera’s met een APS-sensor of een fullframesensor. Laatstgenoemde categorie is meer het werkveld van de beroepsfotograaf. Onze top drie* spiegelreflexcamera’s gaat om die reden alleen om de camera’s met een APS-sensor.
Canon EOS 850D
met 18-135mm lens – APS-sensor, 24 megapixel
Nikon D5600
met Tamron 16-300mm lens – 24 megapixel
Sony Alpha SLT-A77II
met 18-135mm lens – APS-sensor, 24 megapixel
Outdoorcamera
Voor de sportievelingen is een outdoorcamera handig. Die zijn stootvast en waterdicht. Hiermee kun je dus ook je kayaktocht en je duik- of snorkeltochten goed vastleggen. Ook zijn er speciale action-camera’s (“GoPro” is het bekendste merk). Die zet je op je hoofd of helm, of je bevestigt hem op een frame met handvaten als je er onderwateropnames mee wilt maken. Alhoewel de kwaliteit van de video’s die je ermee kunt maken, nauwelijks iets te wensen overlaat, vinden wij de kwaliteit van de foto’s (de “stills”) onvoldoende. Dit geldt met name als je ermee onder water gaat om bijvoorbeeld van een vis of krabbetje een foto te maken.
*) Onze top 3 is tot stand gekomen door het raadplegen van vele cameratesten en -reviews, maar ook door onze eigen ervaring als fervente hobbyfotografen.
Keus te over dus…
Als eerder genoemd is de keuze voor een camera voor een groot deel afhankelijk van wat je uiteindelijk met je foto’s wil doen. Als je alleen foto’s maakt op de automatische stand van de spiegelreflexcamera, dan zou je wat ons betreft net zo goed voor een goede compactcamera met een 4/3 inch sensor kunnen gaan of voor een systeemcamera. Kies dan vooral een camera die handig in het gebruik is zonder al te veel poespas. En bedenk dat niet de camera de mooiste foto’s maakt, maar de persoon die op de knop drukt. Als je daar gevoel voor hebt, kies dan iets met wat meer keuzemogelijkheden. Wij hebben tijdens onze wereldreis een spiegelreflexcamera meegenomen met een objectief van 18-270 mm. Hiervoor hadden we de kleinst mogelijke fototas gekocht, waarin alles net paste. Het gewicht namen we maar op de koop toe.
Praktische zaken
Ook handig om mee te nemen
Het is praktisch om twee accu’s bij je te hebben. Het zal je maar gebeuren dat de zon opkomt bij Angkor Wat en je accu van je fototoestel leeg is! Met een volle accu als reserve maak je dan toch nog het perfecte plaatje. Hetzelfde geldt voor geheugenkaarten. Als je een kaart extra bij je hebt, zit je nooit zonder. Tegenwoordig kun je geheugenkaarten kopen tot 512GB. Maar zelfs met een geheugenkaartje van 128GB kun je ruimschoots uit de voeten. Hier passen bij een 22 megapixel-camera namelijk bijna 17.000 foto’s op als je de foto’s opslaat in JPEG. Wil je foto’s ook opslaan in RAW, waardoor je meer mogelijkheden hebt om de witbalans en belichting achteraf te corrigeren, dan moet je zeker meerdere geheugenkaarten of een geheugenkaart met meer capaciteit meenemen.
SanDisk SDXC Extreme Pro 128GB
voor een fotocamera
SanDisk SDXC Extreme Pro 256GB
voor een fotocamera
SanDisk MicroSDXC Extreme PRO 64GB
met SD Adapter – voor een action camera
Je foto’s veilig opslaan op reis
Hopelijk overkomt het je nooit: fototoestel inclusief geheugenkaart kwijtgeraakt of gestolen! Weg zijn alle foto’s. Wij hebben er daarom een discipline van gemaakt om iedere avond alle foto’s te uploaden naar onze tablet en daarna gelijk in de cloud te zetten. Hiermee hadden we in ieder geval een veilige backup van ons fotomateriaal. Voor het uploaden naar je iPad heb je een speciaal kabeltje nodig, een zogenaamde “lightning sd card adapter” Als je die aansluit op je iPad en de fotokaart erin stopt, importeert de iPad automatisch alle foto’s. Je kunt ze nu eenvoudig selecteren en eventueel bewerken. Als de internetsnelheid traag is, wat in sommige landen eerder regel dan uitzondering is, duurt het uploaden naar de cloud ontzettend lang. Daarom maakten we eerst een selectie van al onze foto’s. De mooie bewaarden we en de mindere gooiden we gelijk weg. Alleen de beste foto’s gingen we vervolgens uploaden.