Thailand

Thailand

Home » Bestemmingen » Zuidoost-Azië » Thailand

Thailand in een notendop

Ongeveer 40 miljoen toeristen bezoeken jaarlijks Thailand, waarmee het koninkrijk het drukst bezochte land van Zuidoost-Azië is. Niet geheel onterecht, vinden wij. Je vindt hier namelijk bijna alles waar een actieve reiziger naar op zoek is: groene jungles, kristalhelder en warm zeewater, een fantastische keuken, een indrukwekkende cultuur en een bijzonder vriendelijke bevolking. Het zeer langgerekte, grote land is exotisch, maar toch vertrouwd. En met ideale voorzieningen. Niet voor niets is het advies aan reizigers die nog nooit in Azië zijn geweest, om eerst naar Thailand te gaan.

De Thaise cultuur van het vasteland is sterk beïnvloed door het boeddhisme, de dominante godsdienst van het voormalige Siam. In tegenstelling tot de boeddhistische oosterburen, volgen de boeddhisten in Thailand de Theravada-school, waarbij een zwaarder accent ligt op het monnikendom. Thaise tempels (wats) schitteren van goud en zijn herkenbaar aan hun sierlijke, veelkleurige, puntige daken. Wat je daarnaast bij vrijwel elk huis of bedrijf ziet is het ‘geestelijk huis’ (saan phraphuum) waar geesten wonen zodat deze niet het huis binnengaan om voor problemen te zorgen.

Naast de Thaise cultuur op het vasteland, zijn er veel andere culturen in Thailand, waaronder die van de “bergstammen” in de noordelijke bergachtige regio’s van Thailand, de moslims in het zuiden en de inheemse eilandbewoners van de Andamanse Zee.

Jonge boeddhisten in Thailand

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Thailand

In Thailand is accommodatie in elke prijsklasse in overvloed te vinden. De beste tarieven heb je in het regenseizoen. Het kan dan tot 50% schelen. Dit geldt overigens niet voor de populaire eilanden. De goedkoopste opties zijn hostels en guesthouses. Los van de prijs is het voordeel dat ze vaak ook tourtjes aanbieden. Je betaalt daar dan wel iets meer voor dan wanneer je een tourtje regelt via internet of bij een van de vele, kleine reisagenten in de straat.

Een andere, goedkope optie zijn de Thaise hotels. Je betaalt dan tussen de 6 en 25 euro per nacht. De gasten zijn meestal Thais. De badkamer is meestal gedeeld en internet is niet altijd aanwezig. Wij zelf zijn wat meer gesteld op comfort en zoeken daarom onze toevlucht tot toeristenhotels en (duik)resorts. Je betaalt dan ongeveer 30 euro per nacht maar dan zit er wel doorgaans een eigen badkamer met warm water, en een zwembad bij.

Voor tarieven vanaf 60 euro kun je ook terecht in boetiekhotels. Deze zijn populair en de afgelopen jaren in aantal sterk gestegen. Ze bieden een beperkt aantal kamers en meer persoonlijke service. De kwaliteit varieert wel sterk, dus is wat vooronderzoek via een boekingssite als booking.com zeker aan te bevelen!

Resort in Thailand
In grote steden zoals Bangkok hebben wij er geen moeite mee om één of twee nachten wat meer geld uit te geven voor extra luxe met alle moderne voorzieningen. Voor tarieven van circa 120 euro en hoger kun je dan terecht in de luxe zakenhotels zoals het Sofitel So Bangkok, de Oriental, Sukhothai en The Peninsula. Vaak vind je daar een fantastisch dakterras waar je de laatste avond van je reis nog even kunt genieten van de warmte, het uitzicht en een verfrissend maar overprijsd biertje of glas wijn.

Overwinteren

Thailand is overigens niet alleen een fantastisch vakantieland. Veel Nederlandse renteniers en pensionados verruilen de Nederlandse winter voor een langdurig verblijf in dit aangenaam warme land. De lage woonlasten (reken op tussen de 300 en 600 euro per maand voor een meer dan keurig appartement op een prima locatie) en de lage kosten voor levensonderhoud maken Thailand een zeer geschikte bestemming om te overwinteren.

Villa in Thailand

Reisadvies van Buitenlandse Zaken voor Thailand

Alhoewel wij ons altijd bijzonder veilig hebben gevoeld in het tropische koninkrijk, gelden er voor Thailand enkele veiligheidsrisico’s. Zo moet je momenteel vanwege het risico op (bom)aanslagen niet afreizen naar de vier zuidelijkste provincies van het land. Ook bestaan er risico’s in de grensstreek met zowel Myanmar als Cambodja. Check het actuele reisadvies voor Thailand.

Gezondheid

Volgens de website van nederlandwereldwijd.nl is in het noorden en noordoosten van Thailand de luchtkwaliteit erg slecht. Dit wordt veroorzaakt door de jaarlijkse verbranding van landbouwgrond. Toen wij in het noorden waren hebben we hier niets van gemerkt dus mogelijk is dit alleen op dit moment het geval. Check de actuele situatie.

In de grensstreek met buurlanden Myanmar, Cambodja, Laos en Maleisië, en in het noorden, westen (behalve Phuket) en zuiden komt in Thailand malaria voor. De website vaccinatiesopreis.nl adviseert een noodbehandeling mee te nemen. Beter nog is om je goed te beschermen tegen muggenbeten, omdat in het land ook andere reizigersziekten (dengue, Japanse encefalitis en zika) door muggen kunnen worden overgebracht.

Waterval in Thailand
De website van GGD Reisvaccinaties adviseert daarnaast om je te vaccineren tegen DTP en Hepatitis A. Ook waarschuwt de website voor rabiës (niet alleen bij honden maar ook bij bijvoorbeeld apen) en Schistosomiasis (bilharzia), een infectie veroorzaakt door een worm in zoetwater.

De medische voorzieningen in Thailand zijn overigens van hoge kwaliteit. Wel is het advies om een eigen reisapotheek mee te nemen. Zitten daar ook medicijnen bij die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen), dan moet je hiervoor een gelegaliseerde, Engelstalige medische verklaring hebben.

Beste reistijd voor Thailand

Thailand kent een tropisch klimaat met drie verschillende seizoenen. Persoonlijk vinden wij de “winter” van november tot en met maart de meest prettige periode om het land te bezoeken. Het is er dan droog en zonnig, maar toch wat koeler dan in de rest van het jaar. Vanzelfsprekend heb je er dan wel de meeste toeristen.

We zijn er ook in de “zomer” geweest, namelijk in de maanden april en mei. Reken in die periode op erg hoge temperaturen van dik boven de 30 graden. Van juni tot en met oktober is het er “herfst”. Het regent er naar verhouding veel maar gelukkig niet de hele dag. Een bijkomend voordeel van dit seizoen is dat het er dan een stuk rustiger is.

Tempel in Thailand

Visum voor Thailand

Voor Thailand heb je geen visum nodig als je er maximaal 30 dagen blijft. Wil je langer dan kun je ook bij aankomst een verlenging van 30 dagen aanvragen. Of je reist vóór het verstrijken van de eerste 30 dagen naar een buurland zoals Cambodja, waarna je terugkeert naar Thailand. Je mag dan opnieuw weer 30 dagen in Thailand verblijven.

Blijf je langer dan is een visum wel noodzakelijk. We kunnen ons echter voorstellen dat je het lastig vindt om dit zelf allemaal te regelen. In dat geval kunnen de experts van een visumbureau je snel en professioneel ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde visum voor Thailand. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die 7 dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen. Zo controleren ze bijvoorbeeld uitgebreid alle formulieren die namens jou naar de immigratiedienst gaan. Daarbij kunnen veel gemaakte fouten bij het invullen van de formulieren tijdig worden voorkomen.

Eten en drinken

Alleen al de Thaise keuken is voor ons een reden om te reizen door dit fijne, tropische land. De overheerlijke gele, rode en groene curries, maar ook de fruitshakes, wokgerechten, verse vis en de befaamde pad thai, zijn niet te versmaden. En het mooiste van alles is dat het ook nog eens goedkoop en zelfs bij de kraam op straat van goede kwaliteit is!

Wij zelf zoeken altijd de gezellige eettentjes en de eetkramen op de avondmarkt op, maar je kunt je uiteraard ook culinair verwennen in een duur maar uitstekend restaurant in Bangkok. Reis je met een groep, vraag de kok dan ook eens om je te laten verrassen met enkele gerechten. Als je van tevoren aangeeft hoe pittig je het eten graag wilt hebben, kun je eigenlijk niet teleurgesteld worden.

Een wijntje bij het eten kan prima, maar de keuze is niet reuze en de prijs is doorgaans hoger dan wat we in West-Europa gewend zijn. Wij drinken bij ons eten in Thailand meestal een koud biertje. Buitenlanders brachten in de 18e eeuw het bier naar Thailand. Sinds 1933 ging het koninkrijk het zelf brouwen. Inmiddels zijn er drie Thaise biersoorten: Singha, Chang en Leo. Daarnaast wordt door met name toeristen ook Tiger uit Singapore en Beerlao uit Laos gedronken.

Eten op straat in Thailand

Vervoer in Thailand

Thailand is een behoorlijk groot land om door te reizen. Er zijn gelukkig vele snelle, goedkope en efficiënte manieren om je in dit land te verplaatsen. De eerste klas- of VIP-bus is wellicht de meest handige optie om grote afstanden af te leggen. Deze zijn wat duurder dan de gewone bussen maar de voordelen zijn dat je ze ook kunt boeken via je hotel of touroperator, en veel meer comfort (waaronder veel beenruimte).

Met de trein

Een andere optie is de trein. Ze zijn doorgaans goedkoper dan de bus maar vanwege de lage snelheid doen ze er wel veel langer over om lange afstanden af te leggen, zoals van Bangkok naar Krabi. Wij hebben destijds de nachttrein naar Krabi genomen en namen toen de tweede klasse. Je bespaart daarmee een hotelovernachting. Voor ons was de tweede klasse prima te doen, maar wil je de meeste luxe, boek dan de eerste klasse. Voor een treinreis van Bangkok naar Chiang Mai, bijvoorbeeld, ben je dan ongeveer 50 euro kwijt.

Vliegen

Als je liever niet 10 uur of langer in een bus zit en ook geen trek hebt in de nachttrein, overweeg dan om een binnenlandse vlucht te nemen. Er zijn vele luchtvaartmaatschappijen (waaronder Air Asia, Thai Airways, Orient Thai, Thai Smile en ga zo maar door) die je voor bedragen van rond of boven de 50 euro overal naar toe kunnen brengen. Het mag voor zich spreken dat deze optie minder vriendelijk voor het milieu is dan bijvoorbeeld de trein.

Vervoer met de scooter in Thailand

Minivans

Bij minder grote afstanden is de bus een goed en comfortabel alternatief maar wij geven zelf de voorkeur aan de minivan. Het grote voordeel van de minibus is namelijk dat je doorgaans bij je accommodatie keurig wordt opgehaald en bij je nieuwe accommodatie wordt afgeleverd. Het nadeel is overigens de prijs en de beperkte ruimte.

Voor de korte afstanden kiezen wij meestal voor de tuk-tuk of we huren een scooter. De tuk-tuk is goedkoop en draagt positief bij aan de plezierige Thaise reiservaring. Nadeel kan de warmte en de uitlaatgassen van het overige verkeer zijn.

Tuk-tuk of scooterhuur

Een scooter huren is iets wat we sowieso graag in Zuidoost-Azië doen. Je bent dan lekker flexibel om te gaan en te staan waar je maar wilt. Om oplichting of andere problemen zoveel mogelijk te voorkomen, is het advies om de scooter bij je eigen hotel of resort te boeken. Reken dan op een huurprijs van ongeveer 7 euro per dag. Rijden op een gehuurde scooter is overigens niet zonder risico, vooral als je er geen ervaring mee hebt. Het verkeer is chaotisch en iedereen lijkt de regels aan hun laars te lappen. Draag sowieso een helm en rijd niet in het donker.

Met de boot

Een ander vervoersmiddel is de ferry of de langstaartboot (de varende tuk-tuk). Zij brengen je naar de vele, fantastische eilanden van Thailand. Houd er wel rekening mee dat met name ferry’s geen beste reputatie hebben als het gaat om veiligheid.

Vervoer met de tuktuk in Thailand

Elektriciteit

De netspanning is 220 V met een frequentie van 50 Hz. In Thailand komt het stopcontact van type A, B, C, F en O voor. Je doet er verstandig aan om voor de zekerheid ook een adapter aan te schaffen voor type A.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

De baht is de officiële munt van Thailand. In de meeste plaatsen en vooral steden vind je genoeg ATM’s. Met plastic betalen gaat overigens ook bijzonder eenvoudig.

In vergelijking met de meeste Europese landen is Thailand spotgoedkoop. Alhoewel prijzen verschillen tussen het noorden en het zuiden en tussen het platteland en de grote steden, moet je rekenen op ongeveer 30 euro voor een heerlijk comfortabel hotel met zwembad. Maar dat kan uiteraard veel goedkoper! Voor een heerlijke, Thaise maaltijd bij een restaurant betaalden wij rond de 3 tot 5 euro. Een biertje is met 2 euro weer vreemd genoeg best prijzig.

Strandbarretje in Thailand

Highlights van Thailand

Een individuele rondreis door Thailand volledig op maat? Kijk dan eens op de website van Van Verre Reizen. Hun reisspecialisten maken regelmatig verre reizen naar onder andere Thailand om de leukste en minder toeristische plekjes te ontdekken. Met oog voor detail, kwaliteit en veiligheid stippelen zij de mooiste rondreizen Thailand voor hun klanten uit. Niet voor niets scoort Van Verre Reizen volgens Trustpilot dan ook een 4.9 (op basis van 5 sterren)!

Ter inspiratie voor een mogelijke rondreis staan hieronder enkele van de bijzondere plekken in het land die wij zelf hebben bezocht.

Actief

Wandelen in de omgeving van Khao Lak

Wandelen in de omgeving van Khao Lak

In het voorjaar van 2019 waren we met een groep actieve 50-plussers in de omgeving van Khao Lak van waaruit we vele prachtige duiken maakten bij de Similan-eilanden en Richelieu Rock. Gelukkig hadden we tussen de duikdagen door ook wat rustdagen. Terwijl de meesten...

De Similans en Richelieu Rock

De Similans en Richelieu Rock

De Similan-eilanden (de Similans) en Richelieu Rock in de Andamanse Zee ten westen van Thailand en Myanmar, hebben ons duikershart gestolen. In het voorjaar van 2019 bezochten we deze eilanden samen met een groep van 8 actieve 50-plussers. Omdat we al aardig wat van...

Cultuur

Stedentrip naar Bangkok, de tropische metropool van Azië

Stedentrip naar Bangkok, de tropische metropool van Azië

Bangkok heeft voor ons iets moois en speciaals. En dat is eigenlijk best bijzonder. Want de hoogbouw, het drukke verkeer en de hoge luchtvochtigheid zijn voor ons niet bepaald redenen om de Thaise hoofdstad te bezoeken. Maar door onze vele reizen in...

Phuket, Thailand in het klein

Phuket, Thailand in het klein

In het voorjaar van 2019 reisden we met een groepje via Phuket naar het noordelijker gelegen Khao Lak om daar te duiken. Op Phuket waren we - mede door de niet altijd even positieve recensies van andere reizigers - nog nooit geweest. Maar om voldoende te kunnen...

Natuur

Krabi en omgeving

Krabi en omgeving

Al zijn wij niet fervente strandgangers, de bergachtige omgeving van Krabi in het zuidwesten van Thailand, verdient wat ons betreft absoluut een speciale blog op deze website. De provincie is namelijk rijk aan prachtige, parelwitte zandstranden,...

Khao Sok National Park

Khao Sok National Park

Khao Sok National Park is een bijna 740 vierkante kilometer groot natuurreservaat in het zuidwesten van Thailand. Het park werd in 1980 gesticht en geldt als een van de mooiste natuurreservaten van Thailand. Het bestaat uit een dicht, inheems en eeuwenoud regenwoud...