Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Home » Zuidelijk Afrika » Zuid-Afrika

Zuid-Afrika in een notendop

Zuid-Afrika ligt in de zuidpunt van Afrika met als noorderburen Namibië, Botswana en Zimbabwe, en als oosterburen Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho, ligt als een enclave in het midden van Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika heeft een rijke koloniale geschiedenis die terug gaat naar midden 17e eeuw. toen de Nederlanders op de Kaap een post stichtten voor proviand en drinkwater voor de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Rond 1800 bezetten de Britten het grote land. De Nederlanders, ook wel de Boeren genoemd, trokken daarop het binnenland in en stichtten er verschillende staten. Het duurde nog een dikke eeuw voordat de Britten ook die staten innamen en van het land een verenigd Zuid-Afrika maakten. In de 20e eeuw heerste de apartheid die pas in 1990 werd afgeschaft. Vier jaar later werd Nelson Mandela de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika wordt bewoond door vele bevolkingsgroepen. Het land is weliswaar een van de meest ontwikkelde landen van Afrika, maar je ziet er ook veel armoede en de criminaliteitscijfers zijn hoog.

Een individuele Zuid-Afrika rondreis op maat maken? Kijk dan eens op de website van Local Hero Travel. Zij werken met lokale reisspecialisten, die samen met jou je reis op maat kleinschalig en verantwoord regelen. Je maakt gebruik van hun lokale kennis en ondersteunt de lokale gemeenschap. Zo krijgt je reis echt een ‘local touch’ en zie jij de plekken die je zelf niet zou vinden

Blyde Canyon, Zuid-Afrika

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in Zuid-Afrika

Het aanbod in accommodatie is ruim in Zuid-Afrika. Je hebt er goedkopere hostels waar met name de jongere backpackers verblijven, tot luxe lodges in een wildpark of comfortabele bed & breakfasts. In het laagseizoen kun je vaak voor relatief weinig geld al een veilig en comfortabel onderkomen vinden.

Hotels zijn prima te betalen. Vertrouw echter niet op het aantal sterren. De echt luxe hotels zijn vaak meteen extreem luxe. Voor ons hoefde dat niet zo toen wij er waren. In plaats daarvan sliepen wij meestal in een bed & breakfast. Ideaal is dat je op veel plekken gewoon een compacte gids kunt meepakken met daarin een grote lijst van laag tot hoog geprijsde B&B’s. Een alternatief is dat je op je telefoon met een prepaid sim-kaart die je koopt op de luchthaven, je eerstvolgende verblijf via een bookingsite zoals Booking.com opzoekt. Wij reserveerden eigenlijk nooit en konden toch voor een schappelijk tarief de nacht doorbrengen.

In de wildparken, maar ook in de wijngebieden in het zuiden, is een andere optie om in een zogenaamde rondavel, een typisch rond Afrikaans huisje met een strodak, de nacht door te brengen. Wij hebben dat gedaan in het Addo Elephant National Park wat ons erg goed beviel. De huisjes heb je in verschillende soorten en maten, van primitief tot bijzonder comfortabel.

Ook de liefhebbers van kamperen kunnen in Zuid-Afrika hun hart ophalen. Al zeggen we er wel bij dat je dat uit veiligheid het beste in de wildparken kunt doen.

Onderstaande foto: de homestay / bed & breakfast waar we de eerste nachten in Kaapstad verbleven

Luxe bed and breakfast in Zuid-Afrika.

Reisadvies voor Zuid-Afrika

Alhoewel wij Zuid-Afrika een fantastisch land vinden om te bezoeken, gelden er bepaalde veiligheidsrisico’s. Vooral rond de grote steden zijn er gewelddadige, criminele bendes actief die het leven van de toerist, met name direct na aankomst, best zuur kunnen maken. Het advies van ons Ministerie van Buitenlandse Zaken is dan ook om niet op de luchthaven meteen te pinnen en ook niet naar het grenswisselkantoor. Bestudeer voor vertrek het actuele Reisadvies voor Zuid-Afrika en Lesotho. En bekijk ook onze blog over veiligheid op reis met algemene adviezen.

Gezondheid binnen Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika komen ziekten voor die door muggen worden overgedragen. Voorbeelden zijn dengue (knokkelkoorts), zika en chikungunya. In sommige gebieden komt ook malaria voor. Het advies is om je altijd goed te beschermen tegen muggenbeten. Zie ook onze blog met praktische tips ter plaatse.

Daarnaast bestaat er bij zoet oppervlaktewater risico op Bilharzia, een infectie die wordt veroorzaakt door een zoetwaterworm. De ziekte die je daarvan kunt oplopen is goed te behandelen. Maar voorkomen is natuurlijk beter. Dit doe je heel simpel door niet in dergelijke waterpoelen te zwemmen of pootje te baden.

Bekijk de site van de GGD over welke vaccinaties aanbevolen en vereist zijn en maak op tijd een afspraak om je te laten inenten.

De medische voorzieningen in het land zijn prima. In de grotere steden kun je voor heel veel soorten medicijnen terecht in de pharmacy.

scholieren op de Tafelberg, Zuid-Afrika

Beste reistijd voor Zuid-Afrika

Het hele jaar is een rondreis door Zuid Afrika goed te doen. In hun winter (als het bij ons zomer is), is het er gelukkig niet al te heet. Vooral de parken in het noordoosten, zoals het Kruger Park, zijn dan aangenaam van temperatuur. Als het bij ons winter is snak je mogelijk juist wel naar de warmte van hun zomer, maar beperk je dan hoofdzakelijk tot het zuidwesten aangezien het in het noordoosten van het land dan flink benauwd kan zijn. Wij waren er in oktober en vonden dat een buitengewoon prettige periode. Maart en april zijn ook goede maanden om er een rondreis te maken. April, juli en september zijn wat minder geschikte reismaanden omdat de bevolking dan veel op pad gaat. Alles wordt hierdoor duurder en drukker.

Visum

Als toerist mag je maximaal drie maanden zonder visum in het land verblijven. Wel moet je beschikken over een machinaal leesbaar paspoort met minimaal twee lege pagina’s, dat tenminste 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika. Je moet kunnen aantonen dat je inderdaad als toerist komt, over voldoende financiële middelen beschikt, een retourticket of een ticket naar de volgende bestemming hebt, en in het bezit bent van alle documenten vereist voor de eerstvolgende bestemming.  Wil je langer dan drie maanden er verblijven, dan wordt geadviseerd contact op te nemen met de ambassade van Zuid-Afrika in Den Haag.

Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van VisumBuitenland.nl. De experts kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. VisumBuitenland.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Pinguiïns op een strand bij Kaapstad

Eten en drinken

Wij hebben over het algemeen prima tot heerlijk gegeten in Zuid-Afrika. Vanwege de vele internationale invloeden is de keuken bijzonder divers te noemen. Zo kun je er Nederlands, Engels, Indiaas (o.a. ‘Bunny Chow’), Kaap-Maleisisch (bijv. Bobotie) en zelfs Zwitsers eten (kaasfondue bij het Swiss Manor House).

Maar het meest bijzondere van de Zuid-Afrikaanse keuken vonden we toch wel de braai, oftewel de barbecue. Hier worden grote lappen vlees opgelegd van een tot twee kilo waarna het in kleinere stukken wordt gesneden. In Nederland zou je een stuk rund verwachten, hier mag je van alles verwachten: van struisvogel tot springbok. Mits er in een wildpark overschot van die dieren is. Geen zorgen: het natuurbeheer in het land is goed geregeld en op stropen staan flinke straffen. Dieren worden alleen afgeschoten als de natuur duidelijk niet meer in evenwicht is. Overigens, de bereiding van voedsel voldoet in de meeste gevallen aan de internationale normen.

Het kraanwater in Zuid-Afrika is over het algemeen van goede kwaliteit. Zo niet, dan wordt dat aangegeven en vind je op je kamer een flesje water. Als wijnliefhebber kom je in Zuid-Afrika goed aan je trekken. Op de beste wijnen na zijn zelfs prima tot goede wijnen soms zelfs goedkoper dan frisdrank. Absoluut de moeite waard is een bezoek aan de wijnstreek. Bij vele wijnhuizen, waaronder ook het oude en befaamde Stellenbosch, kun je geweldige wijnen proeven. Meer informatie.

wijngaard bij Stellenbosch

Vervoer in Zuid-Afrika

Het vervoer is goed geregeld in Zuid-Afrika. Het land is erg groot. Afhankelijk van de reisduur en wat je sowieso van het land gezien wil hebben, kun je per huurauto, bus, trein of vliegtuig reizen. Omdat wij ‘slechts’ vier weken de tijd hadden om maximaal de helft van het land te zien, hebben we de eerste twee weken met een huurauto gaan reizen waarna we het vliegtuig namen vanuit het zuiden naar Durban. Hier hadden we weer een huurauto waarmee we naar het noordoosten reden. De wegen zijn over het algemeen goed, alhoewel je er ook veel grindwegen hebt.

Er zijn goede treinverbindingen tussen de grote steden. Je hebt coupés met grote luxe tot goedkope alternatieven. Een snellere en goedkopere manier om je met het openbaar vervoer te verplaatsen is echter de bus. En ook die heb je in verschillende varianten. De bus die wij zouden willen adviseren voor de actieve reiziger die wel zelf zijn plan wil trekken, is de zogenaamde Baz Bus, een hop-on hop-off busmaatschappij, redelijk vergelijkbaar met de Peru Hop. Er zijn hop-on hop-off tickets voor vijf verschillende, prachtige routes waar je tot maximaal 40 stops bij mag maken. Deze stops zijn vaak ook te combineren met een excursie. Meer informatie vind je op de site van Baz Bus

Vliegen is ook een optie. Als je alleen in het land blijft en niet naar omringende landen als Botswana, Mozambique en Madagaskar gaat, heeft een airpass (meerdere coupons) weinig zin. Er zijn diverse budgetmaatschappijen die op alle grote steden in Zuid-Afrika vliegen. Wij vinden echter dat de huurauto of de bus een veel betere optie is omdat je dan écht wat van het prachtige land ziet.

Kaap de Goede Hoop

Elektriciteit

Het type stopcontact in Zuid-Afrika is D, M en N. Een niet-geaarde, Nederlandse stekker past mogelijk nog in stopcontact van het type N maar deze gok moet je niet nemen. We adviseren je sowieso enkele universele wereldstekkers aan te schaffen. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken voor Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika wordt er met de Rand betaald. Houd er rekening mee dat de wisselkoers van deze munt zeer regelmatig verandert. Het prijspeil ligt lager dan in Nederland en België maar nog steeds een stuk hoger dan in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Voor een overnachting in een guesthouse of bed & breakfast, bijvoorbeeld, ben je helemaal niet zoveel minder kwijt dan in onze lage landen.

Do’s and Don’ts voor Zuid-Afrika

Do’s: Don’ts:
  • geef 10 tot 20%  tip in restaurants en cafés
  • vraag vooraf toestemming om een foto van iemand te maken
  • groet anderen met je rechterhand
  • geef een krachtige handdruk
  • portieren op slot als je gaat rondrijden
  • dieren voeren of aanraken
  • Zelf tanken. Gun iedereen een baan!
  • ongeduldig zijn
  • de zon onderschatten
  • zomaar in een onbekende omgeving gaan wandelen

Highlights van Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika valt waanzinnig veel te doen. In het onderstaande vermelden we slechts enkele van de vele highlights van dit land. Naar verwachting zullen we deze blog regelmatig met andere highlights aanvullen. Keer dus regelmatig naar deze pagina terug!

Actief

Duiken met tijgerhaaien

Duiken met tijgerhaaien

Alhoewel we in de Gansbaai ook met masker en snorkel in een kooi aan de oppervlakte hebben “gedoken” met de witte haai, vonden we onze “echte” duik met tijgerhaaien bij Durban een heel erg bijzondere ervaring.Tijgerhaaien bij het rif van Aliwal...

Wandelen in hiker’s paradise Lesotho

Wandelen in hiker’s paradise Lesotho

Lesotho is een land dat als enclave volledig door Zuid-Afrika wordt omsloten. Het land is ongeveer even groot als België en is het enige onafhankelijke land ter wereld dat volledig boven de 1000 meter hoogte ligt. Pas in 1966 verwierf het toenmalige...

Wandelen in het Tsitsikamma National Park

Wandelen in het Tsitsikamma National Park

Als je wat meer tijd hebt om de zuidkust van Zuid-Afrika te verkennen dan mag je het Tsitsikamma Nationaal Park, wat ons betreft, beslist niet overslaan. Het park ligt aan de prachtige Tuinroute en is befaamd om de schitterende bossen, ravijnen,...

Golfen bij Hans Merensky

Golfen bij Hans Merensky

We hebben als golfers redelijk wat banen op de wereld gezien. Eentje die ons altijd bij zal blijven is de Hans Merensky Country Club. Deze 18 holes golfbaan is in 1967 opgericht en bevindt zich in Phalaborwa aan de westgrens van het Kruger Nationaal...

De Tafelberg beklimmen

De Tafelberg beklimmen

Noem je Kaapstad dan denken de meeste mensen meteen aan de 260 miljoen jaar oude Tafelberg. Niet voor niets, want deze ruim 1000 meter hoog boven de stad uittorende berg is als icoon van de stad ook één van de nieuwe zeven wonderen van de natuur....

Cultuur

Kaapstad, de veelzijdige Moederstad van Zuid-Afrika

Kaapstad, de veelzijdige Moederstad van Zuid-Afrika

Het bruisende Kaapstad is een van de meest populaire, toeristische bestemmingen in heel Zuid-Afrika. Dit is onder meer te danken aan het heerlijke, mediterrane klimaat. Maar vooral ook om de prachtige, natuurlijke omgeving. Deze "Moederstad van...

Het Robbeneiland van Nelson Mandela

Het Robbeneiland van Nelson Mandela

Robbeneiland, het beruchte, iconische eiland voor de kust van Kaapstad was bijna vier eeuwen lang het thuis van gevangenen en bannelingen. De meeste mensen kennen het eiland vooral vanwege Nelson Mandela die hier lange tijd gevangen zat tijdens het...

De wijnstreek rond Stellenbosch

De wijnstreek rond Stellenbosch

Op een half uur rijden afstand van Kaapstad bevindt zich het indrukwekkende Kaapse Wijnland, een fantastisch groen en bergachtig landschap vol wijngaarden. Een van de bekendste plekken in dit wijnland is de omgeving van het universiteitsstadje...

Natuur

De mooiste parken voor een safari in Zuid-Afrika

De mooiste parken voor een safari in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een van de populairste bestemmingen voor een wildsafari ter wereld. In dit land is de kans groot dat je al snel de "Big Five" te zien krijgt. Maar Zuid-Afrika is daarnaast ook een ideale bestemming voor andere activiteiten dan alleen...

Blyde River Canyon: spectaculair hoogtepunt in Zuid-Afrika

Blyde River Canyon: spectaculair hoogtepunt in Zuid-Afrika

Tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika bezochten we ook de op twee na grootste canyon ter wereld: de Blyde River Canyon (Blyderivierspoort in het Afrikaans). Het hele gebied is een beroemd natuurreservaat, populair onder toeristen die het Kruger...

Addo Elephant NP

Addo Elephant NP

We hebben in Zuid-Afrika meerdere wildparken bezocht, waaronder het Kruger National Park, het Makalali Game Reserve, het Kapama Game Reserve, Umfelozi en Hluhluwe (spreek uit SloeSloewie) en het Bontebok National Park. Het wildpark dat echter de...

Ballonvaart boven de wildernis van Hoedspruit

Ballonvaart boven de wildernis van Hoedspruit

Een onvergetelijke ervaring voor ons tijdens onze rondreis door Zuid-Afrika was een ballonvaart over de wildparken bij Hoedspruit. Het was sowieso de eerste keer in ons leven dat we een ballonvaart maakten. Boven de Afrikaanse wildernis leek ons...