De mooiste wandelingen vanuit Egmond aan Zee

De mooiste wandelingen vanuit Egmond aan Zee

Home » Nederland » De mooiste wandelingen vanuit Egmond aan Zee

Vissersdorp Egmond aan Zee is een van de meer authentieke plaatsen aan de Noordzeekust. De sfeer in het dorp is gemoedelijk. Er is een dorpse winkelstraat die uitkomt bij de centrale strandopgang. Hoogbouw is er beperkt en de lokale bevolking maakt duidelijk deel uit van het dorpsbeeld. Op zomerse dagen zorgt de invasie van vooral Duitse toeristen voor de nodige levendigheid. Hoe lekker is het om juist op de dagen buiten het hoogseizoen naar deze plaats te gaan? Wandel langs de brede stranden en vind de weg terug door het prachtige duingebied. Waait het wat harder? De duinen geven beschutting en bieden een mooie natuur. In deze blog vind je suggesties voor heerlijke wandelingen vanuit Egmond aan Zee.

Kwelder

Vele opties voor wandelingen vanuit Egmond aan Zee

Start met een lekker kopje koffie of warme choco in het centrum van Egmond. Koop wat broodjes met smakelijk beleg bij ‘het Winckeltje’. En je bent klaar voor een tocht naar het zuidelijke duingebied van Egmond. Het ‘klein rondje zuid’ is rond de 6 kilometer. Voor een langere tocht is het mogelijk Egmond Binnen met zijn prachtige abdij op te nemen in de route. Of volg het strand verder en loop door naar Castricum aan Zee.

Het noordelijke duingebied strekt zich uit richting Bergen en nog verder tot Schoorl. De duinen hier zijn erg breed. Ze lopen door tot Egmond aan den Hoef. De noordelijke route brengt je naar Bergen aan Zee, goed voor een koffiestop of lunch. Maar het gaat natuurlijk niet (alleen) om de lunch. De afwisseling tussen duinen en zee maakt iedere wandeling aantrekkelijk.

Terras

Het zuidelijke duingebied en -strand van Egmond aan Zee

De wind komt vandaag uit het noordoosten. De afgelopen dagen was de wind nog een stevige storm. Niet ideaal voor een wandeling omdat je dan letterlijk gezandstraald wordt. Vandaag zijn de omstandigheden goed. Het is droog en met de wind in de rug lopen we richting Castricum aan Zee. In de verte zien we de schoorstenen van Tata Steel. Met enige regelmaat komt er een vliegtuig over zee richting Schiphol. We gaan vandaag voor het ‘kleine rondje zuid’. Via het strand nemen we de eerste strandopgang richting Egmond Binnen om door de duinen terug te lopen naar Egmond aan Zee.

Vissers

Vissers op het strand van Egmond aan Zee

Blijkbaar heeft de noordwesterstorm de afgelopen dagen voor goede viscondities gezorgd. Aan het strand staat een hele rij vissers. Opmerkelijk is dat een groot deel van de vissers met een quad op pad gaat. Het strand is hier tijdens eb enorm breed. Menig hond pakt deze ruimte om een sprint te maken of uitgelaten te spelen. Niet alleen mensen worden blij van de zee! Langs het strand zien we de nodige souvenirs uit zee: schelpen, kwallen en zeesterren.

Strandvondsten

Na een klein half uurtje zien we de eerste duin- of strandopgang verschijnen. Dit is de toegang tot het strand vanuit Egmond-Binnen. De houten treden ontbreken in de wintermaanden, zodat je naar boven moet ‘ploegen’ door het mulle zand. Boven gekomen normaliseert de hartslag weer en wacht een prachtig uitzicht over de uitgestrekte en ongerepte duinen. Wat een ruimte!

Strandopgang

Kwelders in de duinen van Egmond aan Zee

We dalen af en bereiken een nostalgische wegwijzer. Tegenover de wegwijzer ligt een kwelder. Deze natuurlijke vijvers met helder water zijn schilderijtjes op zich. De route buigt hier af naar het noorden en slingert zich door het duingebied langs duindoorn, heide en grassen. De bomen zijn in dit deel van de duinen laag. Op sommige plekken staan ze met de stammen geheel in het water. Er komen vervolgens grotere kwelders waar de nodige watervogels een thuis hebben gevonden. Het is rustig en beschut lopen op dit pad.

Halverwege de route in de duinen is het mogelijk om een keuze te maken; linksaf direct naar Egmond of nog ietsje verder rechtdoor richting een hoge duin genaamd ‘de Bleek’. Hier heb je een prachtig uitzicht over het landschap. In beide gevallen loop je langs enkele prachtige kwelders. Tot slot bereik je zo het dorp weer. Hier aangekomen loop je het laatste stukje boven op de zeedijk richting het centrum. De monumentale vuurtoren van Speijk is een goed oriëntatiepunt voor het centrum.

Meertjes

Het rondje Bergen aan Zee vanuit Egmond

We lopen vanuit de vuurtoren over de boulevard richting het noorden. Op het punt waar de boulevard de bocht omgaat ligt het bunkermuseum. De bunker waarin het museum is gehuisvest was onderdeel van de Duitse verdedigingslinie. Het museum heeft beperkte openingstijden, maar is zeker de moeite van het bezoeken waard. We volgen de bocht om bij de eerste afslag naar links het duingebied in te lopen. Het pad is met stro bedekt en brengt ons bij een bijzonder volkstuinencomplex van akkertjes en ‘landjes’ in de duinen. De oude traditie van zelf groente en aardappels verbouwen is in Egmond behouden gebleven. Er zal ongetwijfeld ook een biertje of neutje worden gedronken, want het zijn ideale plekjes om je in stilte terug te trekken. Bij sommige ‘landjes’ is het mogelijk om levensmiddelen te kopen. Wij slaan hier traditiegetrouw een potje duindoornjam in.

Bunkermuseum

Door het mulle zand van Egmond aan Zee naar Bergen

Aan het einde van de tuintjes is een afzetting met een smalle doorgang. We worden gewaarschuwd dat de komende 1500 meter over een zandpad gaan. Het is een werkelijk schitterend deel waar je door de heuvels en wendingen in het pad de route goed in de gaten moet houden. We komen bij een kwelder uit met helder water. Het doet idyllisch aan en logisch dat hier een bankje staat. In dit gedeelte grazen Schotse Hooglanders die met hun imposante horens indruk maken. Gelukkig staan ze op veilige afstand en gedragen ze zich rustig. Na dit mooie stuk duin bereiken we het klinkerpad waar fietsers de overhand hebben op weg naar Bergen aan Zee.

Hooglander

Villadorp Bergen aan Zee

In de verte zien we de eerste huizen van Bergen aan Zee. Het doorgaande pad is hier wat minder afwisselend, zeker na het mooie stuk waar we net uitkomen. Bij binnenkomst in het dorp passeren we eerst een appartementencomplex om daarna de boulevard te bereiken. Hier is het zeeaquarium gevestigd en vind je de nodige restaurantjes. We lopen de boulevard op en zien rechts van ons mooie villa’s met uitzicht op zee. Begin 1900 is dit dorp ontstaan op initiatief van de toenmalige burgemeester. Er wonen tegenwoordig rond de 350 vaste inwoners. Bergen aan Zee heeft een andere sfeer dan Egmond: kleiner, intiemer en wat meer elitair. We lopen door tot het Zeehuis, ooit een herstellingsoord voor kinderen. Nu is het een natuurvriendenhuis en dient het als vertrekpunt voor het Trekvogelpad. Een mooi punt om de terugweg op te pakken en richting strand te gaan.

Zeehuis

Over het strand richting Egmond aan Zee

Bij het opgaan van het strand is het niet zo zeer de vraag of je op een terras gaat zitten, maar eerder waar je dit doet. Wij kiezen voor ‘Noord’ en gebruiken daar een prima lunch. De hond krijgt een bak water en nestelt zich tevreden tussen ons in. Met de zon erbij is het vakantiegevoel hier volledig. We pakken de wandeling weer op en lopen over het strand naar Egmond. Kitesurfers maken hier indruk door de metershoge sprongen boven het water uit. Op het strand wordt er gevliegerd en we lopen de zon tegemoet. Na een klein uurtje lopen we Egmond weer binnen. Wat overheerst is het ontspannen gevoel dat deze wandeltocht bij ons oproept.

kitesurfer

Het strand en de duinen in Egmond aan Zee lenen zich uitstekend voor fraaie wandelingen. Ook bij minder goede condities zoals harde wind, is hier voldoende beschutting te vinden. De gebieden ten zuiden en noorden van Egmond hebben een verschillend karakter, met een andere sfeer en beleving. De wandelingen zijn zo lang te maken als je wilt. Voor ons is dit een ideale plek om te onthaasten en op te gaan in de natuur.

Paard

Antwoorden op praktische vragen over wandelingen vanuit Egmond aan Zee

Waar ligt Egmond aan Zee?

Egmond aan Zee ligt in de provincie Noord-Holland, iets onder Alkmaar aan de Noordzeekust.

Hoe kun je Egmond aan Zee het beste bereiken?

Vanuit zuidelijke richting is de route over Castricum – Bakkum met daarna de afslag richting Egmond de meest aantrekkelijke en kortste route. Alternatief is om via Alkmaar naar Egmond te reizen. Vanaf het station rijdt er een bus.

Hoe lang zijn de beschreven wandelingen in Egmond aan Zee?

Het beschreven ‘korte rondje zuid’ is 6 kilometer lang en makkelijk beloopbaar. De start is bij de strandopgang Zuid, het eindpunt is bij de vuurtoren. De beschrijving vanuit het centrum, vanaf het busstation, vind je hier: ‘korte rondje zuid’ en is zo’n 500 meter langer.

 

Voor de variant met uitbreiding naar Egmond Binnen zie Egmond duin en strandwandeling, 12,3 km. Vanuit Egmond is deze variant te starten vanuit de Strandopgang Zuid. De beschreven route buigt voor de doorgaande weg naar Castricum (bij Gasterij Nieuw Westert) af naar Egmond aan Zee. Voor een bezoek aan de abdij van Egmond vervolg je de weg richting ‘Egmond Binnen’ bij Gasterij Westert. Steek de doorgaande weg over en loop richting bordjes 'Abdij'. Hierdoor komt er in totaal anderhalve kilometer bij de beschreven afstand.

 

Rondje Castricum aan Zee: reken op een goed uur om over het strand de eerste strandtenten te bereiken. Door het uitgestrekte duingebied terug wordt de wandeling rond de 18 kilometer. Best een flinke tocht dus, waarbij een goede conditie gewenst is. De start is bij de zuidelijke Strandopgang in Egmond aan Zee.

 

Rondje Bergen aan Zee is ongeveer 10 kilometer. Reken op 2,5 uur lopen met in de duinen een wat zwaarder deel van 1,5 kilometer in het losse zand. De route is in Egmond te starten (bij de markering van het bunkermuseum) op het noordelijkste punt van de boulevard (hoek met Dr. Wiarda Beckmanlaan) in Egmond aan Zee.

Mag de hond mee bij deze duinwandelingen?

De hond mag mee, maar moet in de duinen wel aan de riem (op een stuk losloopgebied in het noordelijke deel na). Let ook op de periode waarin je de wandeling maakt. In de periode van 1 april tot en met 1 oktober mogen honden alleen aangelijnd het strand op tussen 10.00 uur en 19.00 uur. De overige tijden en perioden mag de hond los.

Heb je voor de duinen een toegangsbewijs nodig?

Ja, dat is verplicht. De toegang tot de duinen kun je tegenwoordig met een pinpas regelen op het punt waar je er op komt vanuit Egmond. Ook is het mogelijk om een jaarkaart te kopen. In het dorp zijn de toegangskaarten voor de duinen te koop bij boekhandel Dekker of online.

Wat zijn activiteiten die je zeker moet doen in Egmond aan Zee?

Naast enkele bekende jaarlijkse activiteiten zoals de halve marathon in januari en de Fjoertoer in november heeft Egmond een interessant bunker museum. Hier vind je informatie en een video over de periode van de Tweede Wereldoorlog. Voor openingstijden en info kijk je op Bunkermuseum Jansje Schong.

 

In Egmond-Binnen is een bezoek aan de abdij van Egmond de moeite waard. Probeer ook zeker het bier dat hier wordt gebrouwen.

 

In Egmond aan den Hoef ligt de ruïne van kasteel Egmond.

 

Bezienswaardige plaatsen in de omgeving zijn Bergen, Schoorl en Alkmaar. En met de trein ben je vanuit Heiloo zo in Amsterdam.

Wat zijn goede plekken om te overnachten in Egmond aan Zee?

Er zijn meerdere hotels in Egmond aan Zee. Via booking.com is hier goed een keuze te maken.
Voor een wat langer verblijf is een appartement huren een goede mogelijkheid. Ons favoriete appartement met zonnig balkon en zicht op de vuurtoren is: Strandzand - Maisonnette - Egmond aan Zee.
Daarnaast is er veel particuliere verhuur te vinden.

Waar kun je lekker eten in Egmond aan Zee?

Er zijn meerdere goede restaurants te vinden. We noemen er enkele:

Waar kun je parkeren in Egmond aan zee?

Het beste kies je een plek op een van de parkeerplaatsen bij Strand Zuid (aan het einde van de Kennedyboulevard) of langs de Boulevard op rustige dagen. In Egmond aan Zee is het van 1 maart tot 1 november betaald parkeren. Voor een gratis plek parkeer je de auto in Egmond aan den Hoef tegenover het winkelcentrum en loop je naar Egmond aan Zee in 20 minuten.