Hoe fit vertrekken voor je vakantie

Hoe fit vertrekken voor je vakantie

Home » Je voorbereiding » Hoe fit vertrekken voor je vakantie

Als je op reis gaat, wil je optimaal genieten en de dag volledig benutten. Wat helpt is om met een goede basisconditie op vakantie te gaan. Het lijkt een open deur, maar dat is het niet! Reizen is intensief. Allereerst al door de jetlag die je soms hebt. Daarnaast doe je heel veel indrukken op in een volledig andere cultuur, zit je vaak ver boven zeeniveau en eet en drink je anders dan je thuis gewend bent. Vandaar dat het heel erg helpt om in goede conditie aan je rondreis te beginnen. Dan kun je alles beter verwerken en is het echt genieten. Zorg dus dat je fit op vakantie gaat!

Fit op vakantie

Toen wij in 2017 begonnen aan een grote vakantie, wilden we onder andere de Salkantay trail in Peru doen. Daar loop je in totaal ruim 90 kilometer in vijf dagen op hoogtes tot maximaal 4.600 meter. Dat is best inspannend! Als voorbereiding op deze reis hierop hebben we het volgende gedaan:

  • Nog vóór onze vakantie liepen we in de weekenden gemiddeld 25 kilometer per dag. Zo lieten we onze spieren wennen aan het afleggen van grote wandelafstanden en bouwden we automatisch een goede conditie op.
  • Ik had gelukkig de tijd om een week lang iedere dag tussen 15 en 20 kilometer te wandelen. Hiermee kon mijn lichaam wennen aan het leveren van een inspanning gedurende meerdere dagen.
  • Ik heb, gezien een hartritmestoornis die zich bij mij wel eens voordoet, vooraf een inspanningstest gedaan bij een gespecialiseerde arts om mijn conditieniveau te checken en vast te stellen waarmee ik rekening moest houden tijdens de (wandel)tocht. Ook kon men toen iets beter aangeven hoe groot de risico’s waren van inspanningen op grote hoogte.
  • Met de huisarts heb ik goed overlegd over de medicatie die ik destijds gebruikte. Ook heeft de huisarts recepten voor een langdurig verblijf voorgeschreven, zodat ik tijdens de vakantie niet zonder medicijnen zou komen te zitten.
  • We zijn in de maanden voor ons vertrek zoveel mogelijk actief geweest door veel te fietsen en te wandelen. Zo zijn we heel gezond, lekker strak in het vel begonnen aan onze grote reis. En die Salkantay trail ging perfect!

Nog enkele praktische tips

Bij medicijngebruik én een lange vakantie voor de boeg is overleg met de huisarts zeker aan te bevelen. De huisarts moet namelijk officieel op het recept vermelden dat in verband met een lange reis meer medicijnen dan normaal worden besteld bij de apotheek.

En als je weet dat je veel gaat lopen tijdens je reis en je wilt blaren voorkomen, dan is er nog een manier om die kans erop te verkleinen: koop bij de drogist of apotheek een flesje kamferspiritus en smeer je voeten een maand lang iedere dag even in. Je huid van je voetzolen wordt daardoor sterker en hiermee verklein je de kans op blaarvorming aanzienlijk. Dat voorkomt pijnlijke ongemakken en zorgt ervoor dat je voeten fit genoeg zijn om je een onbezorgde vakantie te geven!