Bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt in de Betuwe

Bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt in de Betuwe

Home » Nederland » Bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt in de Betuwe

Wat is dit een fantastische bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt in de Betuwe. Je ontdekt het uitgestrekte landgoed Mariënwaerdt tussen de Betuwse plaatsen Beesd en Tricht. De wandeling voert natuurlijk langs de vele fruitboomgaarden. Maar onderweg zie je daarnaast walnotenbomen, de slingerende Linge, kronkelige dijkjes met knotwilgen en het boerenland. Uiteraard loop je ook over de beroemdste “bloesemdijk” van ons land. Zo levert deze wandeling een en al variatie op. Zeker in de bloesemtijd is dit een geweldige wandeling. Maar ook in andere perioden blijft dit een heerlijke tocht.

Groot Bylaer

Appelboomgaard en bomenlanen

Op deze prachtige zondagochtend parkeren we onze auto vlakbij Heerlijkheid Mariënwaerdt. Het is lekker warm en de zon schijnt uitbundig. Een ideale dag voor een fraaie bloesemwandeling.
We vallen gelijk met onze neus in de boter. We lopen namelijk over de kop van een prachtige appelboomgaard. Hoewel de route ons hierlangs stuurt, komen we toch wel wat bordjes met “verboden toegang” tegen. De bomen staan fraai in het groen met flink wat knoppen.

Even verderop lopen we over de Notenlaan. Aan weerszijden van de laan groeien maar liefst meer dan 200 notenbomen. Onder de bomen staan veel picknicktafels. Ze worden vandaag druk gebruikt. Het is moederdag en vele gezinnen vieren dat met een romantische picknick onder de notenbomen. Een heerlijke plek, zeker met dit fraaie weer.

Dan verlaten we de Notenlaan. De route gaat verder over weer zo’n geweldige bomenlaan. We lopen nu over de Abelenlaan. Abelen worden ook wel de bomen met de ogen genoemd. Het lijkt inderdaad of de bomen ons indringend aankijken. Het begin van de wandeling is al geweldig. We verheugen ons op wat nog komen gaat.

Langs de Linge

We verlaten de bomenlanen en vervolgen onze weg over de al even zo mooie Notendijk. Het dijkje kronkelt langs de rivier de Linge. Dat is de langste rivier van ons land, met een lengte van 108 kilometer. Grote stukken daarvan zijn kaarsrecht. Maar hier in de Betuwe toont de Linge zich van zijn mooiste kant, meanderend langs slaperige dorpjes. Te midden van een afwisselend landschap met boomgaarden, weilanden, grienden en rietvelden vindt de Linge zijn weg uiteindelijk naar Gorinchem. Daarom is de Betuwe de regio om te genieten van de schoonheid van de Linge.

Langs de rivier ligt het pittoreske dorpje Enspijk. Via een klein pontje kunnen wandelaars en fietsers de oversteek maken. Op deze zonnige dag doen genoeg mensen dat. Enspijk is een van de kleinste dorpen binnen de gemeente West Betuwe. Het dorp is een oase van rust. Een landelijke omgeving, met mooie dijkhuizen, knotwilgen en boomgaarden maken Enspijk een bijzondere woonomgeving. De bijzondere, eeuwenoude kerk is de blikvanger van het dorp op de Brink.

Landgoed Mariënwaerdt

Wij verlaten de Linge nu voor even. Later tijdens deze bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt lopen we nog weer een stuk langs de rivier. Wij gaan nu het bos in rondom Huize Mariënwaerdt. Op deze plek stond al in 1129 een abdij. De bendes van Brederode verwoestten het gebouw in 1567. Daarna heeft het landgoed lange tijd te koop gestaan. In 1734 kocht Graaf van Bylandt het landgoed. Hij bouwde Huize Mariënwaerdt op de gewelven van de voormalige abdij. Sindsdien is het landgoed steeds in rechte lijn vererfd. Nog steeds zijn nazaten van de Graaf van Bylandt eigenaar van dit mooie landgoed.

Rondom het landhuis lopen we langs een aantal forse gele duiventorens. Ze zijn zo groot, dat er heel wat duivenfamilies in kunnen wonen. Heel bijzonder om dit zo te zien. We komen er helaas niet achter waarom deze er staan. Even verderop staat de “Hooge Schuur”. Dit is een grote vloedschuur. Gebouwd op een terp was het een schuilplaats voor het vee van de pachters van het landgoed bij hoog water. Nog weer een stukje verder zien we door het bos een prachtig goudgeel koolzaadveld liggen. De gele knoppen staan prachtig in bloei. In het weiland levert dat een fraai contrast op met het gras.

Beroemdste bloesemdijk van ons land

We verlaten het bos van Landgoed Mariënwaerdt. Op de Hooidijk krijgen we wederom mooie doorkijkjes te zien op de Linge. Diverse wandelaars zitten langs de waterkant en genieten van het uitzicht. Nog weer wat verder betreden we de beroemdste bloesemdijk van ons land. We lopen op de Appeldijk. Voor liefhebbers van bloesem is het een onvergetelijk en prachtig beeld. We zien aan weerszijden de appelbomen, volop in de bloesem. Daarachter maakt de Linge het plaatje helemaal compleet. Wat een schitterend gezicht!

De Appeldijk trekt daarom in het voorjaar altijd veel bezoekers. Op deze zonnige zondag is dat ook het geval. Met ons wandelen en fietsen er nog vele anderen over dit stukje dijk. Gelukkig heeft de gemeente enkele jaren geleden de dijk afgesloten voor auto’s. Voor die tijd kwamen er zelfs veel touringcars in het weekend over de smalle dijk. Afgeladen met vooral buitenlandse toeristen.

Dan betrekt het weer ineens. Donkere luchten verschijnen boven de dijk. De eerste donderklappen vallen, net als de regendruppels. De wind trekt aan. Het levert bijzondere beelden op. Donderwolken boven de witgekleurde bloesem maken het uitzicht erg fraai. Gelukkig zet het onweer niet door. Ook de regen blijft beperkt. Nu de wind gaat liggen, wordt het gelijk een stuk aangenamer.

Vanuit Tricht het boerenland door

Vlak voor het dorp Tricht verlaten we de Appeldijk en de Linge. Dat de wind hier soms tekeer kan gaan, weten ze in Tricht als geen ander. In 1967 werd het dorp zwaar getroffen door een windhoos. De schade was groot. Er vielen zelfs enkele dodelijke slachtoffers. Middenin het dorp herinnert een monument aan deze windhoos met tragische afloop.

Het karakter van de wandeling verandert nu flink. Vanaf een gezellig ogende Bed & Breakfast lopen we over de kleiige landbouwgrond. We lopen richting de spoorlijn. Het traject tussen Utrecht en Den Bosch snijdt Tricht als het ware in twee stukken. Op deze zondag is er weinig treinverkeer. Want we zien geen enkele trein passeren. Ook niet als we een stuk parallel aan het spoor lopen. Aan onze linkerkant kijken we uit over het open boerenland met akkers en weilanden. De gele koolzaadvelden zijn er ook in overvloed. Zo is ook dit gedeelte van de bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt absoluut de moeite waard.

De kleiige grond kan het wandelpad hier nogal glibberig maken. Door het droge weer in de afgelopen tijd hebben we daar nu geen last van. Maar de paden zullen hier aardig modderig en glad zijn na een lange periode van regenval.

Einde van onze bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt

We buigen weer van het spoor af. We lopen over een brede eikenlaan terug naar het startpunt van de route. Vlak voordat we de toegangspoort van landgoed Mariënwaerdt bereiken, lopen we langs een appelboomgaard. Een mooiere afsluiting van deze wandeling kunnen we ons niet voorstellen.

Bij de toegangspoort kijken we nog een keer richting de Notenlaan. Nog steeds zijn de picknickbanken onder de notenbomen aardig bezet. We herkennen zelfs enkele families die we ook al bij de start van onze wandeling zagen. Het is natuurlijk een fantastische stek voor een picknick, we geven ze geen ongelijk. Bij pannenkoekenhuis De Stapelbakker is ook het ook een drukte van belang. Het terras is afgeladen vol.

Wij hebben genoten van een heerlijke bloesemwandeling. We begrijpen nu echt waarom de Appeldijk zo’n geliefde stek is om te genieten van de bloeiende fruitbomen. De kronkelende dijk met knotwilgen, de Linge op de achtergrond en natuurlijk de bloesem in volle glorie. Een oer-Hollands landschap dat we voor geen goud hadden willen missen.

Praktische informatie over de bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt

Hoe lang is de bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt?

Deze totale wandeling is 12 kilometer lang. Een deel hiervan voert over de verharde Appeldijk. Deze is alleen toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Maar het kan hier, zeker in de weekenden, druk zijn. Het laatste deel van de route gaat door het boerenland. Na perioden van regenval is dit wel eens een drassig stuk.

Is er een goede routebeschrijving?

Op de website van Wandelzoekpagina staat een uitstekende routebeschrijving met gps-track. Met die hulpmiddelen is het vinden van de juiste weg een fluitje van een cent.

Wat is het startpunt van de route?

Het startpunt van de bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt is bij Pannenkoekenhuis de Stapelbakker. Daarnaast ligt een gratis parkeerplaats. Deze kan snel vol zijn bij drukke zonnige dagen in het weekend. Dan zit er niets anders op dan je auto te parkeren in Beesd. Vervolgens loop je gemakkelijk naar het startpunt.

Wat is de beste periode voor de bloesemwandeling bij landgoed Mariënwaerdt?

De meeste fruitboomgaarden bestaan uit appels-, kersen- en perenbomen. Iedere fruitboom bloeit in een verschillende periode. Daarbij speelt het weer natuurlijk ook een belangrijke rol. Grofweg is de bloesem in de maanden april en mei te bewonderen. De kersenbomen staan vaak het eerste in bloei. De appel- en perenbomen volgen daarna. De verwachting is dat deze in de derde week van april hun kleurenpracht tonen.

Is de wandeling goed bereikbaar met het OV?

Je kunt met de trein reizen naar station Beesd. Van het station is het ongeveer 850 meter lopen naar de parkeerplaats bij de Stapelbakker.

 

Is er horeca op de route?
  • Bij het start- en eindpunt van de route ligt Pannenkoekenhuis De Stapelbakker
  • Verder kom je direct aan de route geen horecagelegenheid meer tegen. Wel kun je het dorp Tricht inlopen. Daar ligt bijvoorbeeld café het Koetshuis.