Kastelenwandeling bij Ammerzoden: langs 3 fraaie kastelen

Kastelenwandeling bij Ammerzoden: langs 3 fraaie kastelen

Home » Nederland » Kastelenwandeling bij Ammerzoden: langs 3 fraaie kastelen

Drie prachtige kastelen zien tijdens een wandeling. Op de rand van Gelderland en Brabant is het mogelijk. De kastelenwandeling bij Ammerzoden voert je naar de imposante waterburcht Ammersoyen. In Well bekijk je het Slot Well van alle kanten. En als toetje ontdek je het fraai gelegen kasteel Nederhemert. Maar naast kastelen voert deze wandeling ook nog langs de mooiste plekken bij de Maas. Je geniet onderweg van prachtige vergezichten. Terug loop je door meer open boerenland over rustige schelpenpaadjes. Wat een variatie!

Deze wandeling is maar liefst 22 kilometer lang. Het goede nieuws is dat je ook korte varianten hebt. Onderaan de blog vind je alle details. Of je kiest ervoor om de wandeling in twee dagen te doen. Want onderweg passeer je de leukste onderkomens. Je kunt zelfs overnachten bij Kasteel Ammersoyen. Ideaal voor een romantisch en sportief weekend.

Kasteel Ammersoyen

Op deze zonnige Hemelvaartsdag zien we het Kasteel Ammersoyen al van verre fraai liggen. Op de parkeerplaats is het een en al rust. Het is ook nog vroeg in de ochtend. We lopen een rondje rondom het kasteel. Het prachtige kasteel toont zijn schoonheid in het zonlicht. Het kasteel, gebouwd rond 1300, is een van de best bewaarde waterburchten van ons land. Uniek is dat het als een geheel is ontworpen en gebouwd. Vanaf het kasteel lopen we over de statige oprijlaan verder. Een mooier begin van deze wandeling hadden we ons niet kunnen wensen.

Ruïnekerk in Ammerzoden

Maar al snel dient een volgende bezienswaardigheid zich aan. We lopen in de richting van een ruïnekerk. We zien diverse mensen met klapstoeltjes ook die kant op gaan. Bij de kerk wordt ons duidelijk waarom. Op de binnenplaats van de ruïne vindt een openluchtconcert plaats. De klanken van de piano begeleiden ons bij het rondje rondom de vervallen kerk. Al sinds de 17e eeuw is de kerk een ruïne. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk nog zwaarder beschadigd.

Langs de Maas

Door een nagenoeg verlaten Ammerzoden bereiken we de Maas. Hier lopen we een eind langs de rivier over het grassige pad. Op het water is het een stuk drukker. Naast diverse vrachtschepen passeren ons ook veel plezierboten. Ons pad langs de Maas is stil en verlaten. We komen alleen wat paarden tegen. Ze grazen rustig in de uiterwaarden. Iets verderop zitten twee jonge vissers bij hun tent.

Slot van Well

We verlaten de Maas even voor een “rondje Well”. Op de dijk passeren veel wielrenners ons. Ze dachten dat ze door Wehl zouden rijden. Maar dat dorp ligt toch echt een stuk verder, helemaal in de Achterhoek. Dan hebben ze nog flink wat kilometers te gaan.

In een parkachtige omgeving zien we ons tweede kasteel. Het Slot van Well, ook wel Huis van Malsen genoemd, is ook een waterburcht. Het kasteel is privébezit. Dit kasteel stamt waarschijnlijk uit de 14e eeuw. De fraaie ronde hoektoren is later aangebouwd. Het mooiste uitzicht hebben we als we weer over de dijk lopen. Daar kunnen we het kasteel in volle glorie bewonderen.

Paaiende karpers

We lopen weer verder langs de Maas. Even later verlaten we de rivier. We lopen langs akkers richting de Afgedamde Maas, een dode Maasarm. Hier is een groot recreatiegebied met strandjes en zwemwater. We lopen door prachtig gekleurde velden verder. Het koolzaad bloeit volop, net als de boter- en paardenbloemen.

Bij een klein watertje horen we veel gespetter. We gaan door de bosjes naar de rand van het water. We zien diverse paaiende karpers. Mannetjes en vrouwtjes karpers jagen achter elkaar aan door het ondiepe water. We zien ze regelmatig boven het water komen. Dan duiken ze weer onder. Op diverse plekken zien we hitsige stelletjes achter elkaar aan zwemmen. Als we weer teruglopen naar ons pad, horen we een enorm geritsel. Twee grote hazen schieten snel weg. Binnen de kortste keren zijn ze uit ons zicht verdwenen.

Over en naast de dijk

Bij het gemaal van Wellseind lopen we verder over de dijk. Hier is het druk met wandelaars, fietsers, motorrijders en auto’s. Gelukkig kunnen we regelmatig een graspad volgen onderaan de dijk. Dat loopt een stuk rustiger. We passeren veel aanlegsteigers en woonboten. Op een van de bankjes genieten we van onze meegebrachte lunch.

Even later komen we langs een erg mooi terras, met uitzicht over het water. Omdat we op de terugtocht hier ook weer langslopen, besluiten we nu verder te gaan. Onze magen zijn net gevuld en dorst hebben we ook niet. Maar ons eerste terrasje sinds lange tijd, dat moeten we vandaag toch meemaken.

Met de pont de Maas over

In Nederhemert steken we met een pont de Maas over. Gelukkig hebben we contant geld bij ons, want pinnen kan niet. Een wielrennersechtpaar heeft hier niet op gerekend. Ze willen het geld ter plekke online overmaken. De veerman heeft er weinig zin in. Maar uiteindelijk gaat hij overstag. Zo kunnen ze hun fietstocht verder voortzetten.

Op de stuurhut staan enkele regels afgebeeld van het nummer “De Veerpont” van Drs. P. Simpel, maar o zo treffend weet hij de overtocht te beschrijven:
“We zijn hier aan de oever van een machtige rivier/De andere oever is daarginds, en deze hier is hier/De oever waar we niet zijn noemen wij de overkant/Die wordt dan deze kant zodra we daar zijn aangeland.”

Kasteel Nederhemert

Wij lopen over de Veerweg. Op weg naar ons laatste doel bij de kastelenwandeling bij Ammerzoden. Onderweg passeren we een fraaie kleine natuurcamping. Ook komen we langs wat akkers waar twee mensen hun biologisch geteelde groene asperges steken. We kunnen nog een maaltje kopen van hen. Maar in deze tijd geven we de voorkeur aan de witte asperges. We slaan hun aanbod dus af.

Kasteel Nederhemert kunnen we vanaf de toegangspoort zien. Het terrein is niet opengesteld voor het publiek. We lezen dat de eerste toren werd gebouwd rond 1300. Maar in de eeuwen daarna is het uitgebreid tot een veelhoekig verdedigingsbolwerk. Twee immense sequoiadendrons van 200 jaar oud flankeren het prachtige kasteel. Sinds 2005 is kasteel Nederhemert in gebruik als kantoor. Een statige werkplek!

Aardbeienautomatiek

Na een rondje over het landgoed nemen we de pont weer terug. We lopen nu weer op de dijk richting Wellseind. Als we “ons” terras bereiken, zijn we toe aan een heerlijk stuk appeltaart. Maar helaas, het terras is bomvol, er is geen tafeltje vrij. Ons eerste terrasbezoek sinds lange tijd gaat niet door!

We lopen daarom, ietwat teleurgesteld, door. De terugtocht naar Ammerzoden gaat door open boerenland. Ook hier bloeit het koolzaad volop. Het zorgt voor mooie plaatjes. Daarna gaan we over rustige schelpenpaden terug. Nou ja, rustig… We lopen over het Fazantenpad. Maar het had beter Kraaienpad kunnen heten. Tientallen kraaien bouwen hun nesten hoog in de bomen. Ze vliegen af en aan met takjes en twijgjes. Als ze niets in hun bek hebben, kraaien ze erop los. Wat een kabaal.

Op het laatste stuk van onze kastelenwandeling bij Ammerzoden zien we wat mensen met een bakje aardbeien lopen. Even later lopen we langs een grote fruitteler. Daar zien we hoe men aan die aardbeien komt. Er staat een grote aardbeienautomatiek. Nog een van de vakjes is gevuld, de rest is al leeg. Die kans laten we ons niet ontnemen. Als we de eerste zomerkoninkjes smakelijk verorberen, komt de fruitteler met een nieuwe voorraad de lege automatiek vullen. Hij vertelt dat hij deze aardbeien vanmorgen heeft geplukt. Verser dan deze kunnen we ze niet krijgen.

Eind goed, al goed op de kastelenwandeling bij Ammerzoden

Dan bereiken we weer het Kasteel Ammersoyen. Daar zien we dat het terras op het Koetshuis geopend is. En er is voldoende plaats. Zo kunnen we toch nog genieten van ons eerste terrasbezoek sinds maanden door alle coronamaatregelen. De appeltaart en cheesecake smaken heerlijk. En vanavond aardbeien met slagroom als toetje. Onze dag kan niet meer stuk! Wat een prachtige wandeling is dit geweest.

Route, bereikbaarheid en horeca van de kastelenwandeling bij Ammerzoden

Hier vind je alle praktische informatie om goed voorbereid te beginnen aan de kastelenwandeling bij Ammerzoden:

 

Route-informatie kastelenwandeling bij Ammerzoden

  • De wandeling is 22 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Als je ook het routekaartje wilt uitprinten, heb je een abonnement nodig. De routebeschrijving vonden we prima. Met het gps-bestand erbij als extra controle kom je er zeker uit.
  • Denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • De route gaat voor een groot deel gedeelte over onverharde paden. Maar je loopt ook stukken over het asfalt. Gelukkig kun je op de drukke dijk tussen Wellseind en Nederhemert ook veel stukken lopen over het graspad onder de dijk.
  • Je kunt de route eenvoudig opsplitsen als je 22 kilometer te lang vindt. Zo kun je een ingekorte versie rondom Ammerzoden lopen van 7 kilometer. Loop je een langer rondje met ook kasteel Well erbij, dan kom je op 13 kilometer. Dit rondje is ongeveer gelijk aan het Baanbreker Klompenpad.
  • Het wandelgedeelte naar kasteel Nederhemert kun je ook als aparte wandeling lopen. Dit is in de routebeschrijving duidelijk aangegeven. Het Hamaritha Klompenpad is hiervoor ook een geschikte wandeling (10 kilometer).
  • Voor de oversteek met het veer betaal je per persoon € 1,10. Dit kun je alleen contant betalen. Houd er rekening mee dat je ook weer terug moet met de pont. Het veer vaart niet op zondag.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De kasteelwandeling bij Ammerzoden begint op de grote parkeerplaats bij kasteel Ammersoyen.
  • Zo kom je er met het OV: je reist met de trein naar Zaltbommel. Daar neem je buslijn 266 naar Wijk en Aalburg. Je stapt uit bij de halte Haarstraat in Ammerzoden. Vanaf hier is het nog een minuut of acht lopen naar het beginpunt.

Horeca op de route van kasteelwandeling bij Ammerzoden

  • Bij het start- en eindpunt ligt Het Koetshuis met gezellig terras, uitkijkend op het kasteel. In het centrum van Ammerzoden liggen bij de kerk diverse horecagelegenheden.
  • Bij de kade langs de Maas ligt in Ammerzoden restaurant ’t Oude Veerhuis. Bij Well kom je langs het Wellse Veerhuis.
  • Direct na het dorp Wellseind ligt eetcafé De Maasstroom. Aan de overzijde van de dijk heeft het café een fraai terras met uitzicht over de Maas.
  • In de bossen bij Kasteel Nederhemert kom je tot slot langs de Speeltuin Nederhemert met een groot terras. Als je niet van joelende kinderen houdt, kun je beter doorlopen. Maar de ligging van het terras is pittoresk.

Kastelenwandeling bij Ammerzoden niet alleen lopen

Wil je samen met iemand anders deze prachtige wandeling maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.