Prachtige wandeling rondom Huizen: de zes bergenroute

Prachtige wandeling rondom Huizen: de zes bergenroute

Home » Nederland » Prachtige wandeling rondom Huizen: de zes bergenroute

Het Noord-Hollandse Huizen ligt te midden van mooie natuurgebieden. Een wandeling rondom Huizen is dan ook zeer de moeite waard. Je ziet heidevelden, bossen, zandverstuivingen en beklimt maar liefst zes “bergen”. Daarvoor hoef je niet op hoogtestage. De hoogste puist is ruim 36 meter hoog. Samen hebben de zes bergen een totale hoogte van iets meer dan 130 meter. Hoogteziekte ligt dus niet echt op de loer. Maar wel word je beloond met fraaie uitzichten op de natuurgebieden. Kortom: deze wandeling rondom Huizen is absoluut een aanrader!

Voormalig vissersdorp Huizen

Toen Huizen zo rond 1850 een eigen haven kreeg, ontstond een bloeiperiode voor de visserij. Huizen was in de negentiende eeuw een van de belangrijkste vissersplaatsen aan de Zuiderzee. Rond de 200 botters voeren vanuit de thuishaven de Zuiderzee of zelfs de Noordzee op om vis te vangen. In het dorp stonden tal van visrokerijen. Daar werden de haringen tot bokking verwerkt. Daarnaast waren er veel scheepswerven en mandenmakers bij de haven. Toen de Afsluitdijk werd aangelegd, werd de visserij voor Huizen veel minder aantrekkelijk.

Door de goede ligging aan de Zuiderzee had Huizen kalkovens. Hier werden schelpen tot kalk verbrand in de grote ovens. De karakteristieke pijpen van deze ovens bepaalden het aangezicht van oude haven van Huizen lange tijd. Eind tachtiger jaren werden de kalkovens ontmanteld. In 1997 zijn de kalkovens herbouwd en is het gebouw in gebruik als restaurant. Hiervoor heeft men de originele stenen gebruikt. Het karakteristieke beeld in de haven is hiermee hersteld. Tijdens de wandeling zie je de kalkovens van dichtbij.

Start in het oude centrum van Huizen

Het beginpunt van de wandeling rondom Huizen ligt in het oude centrum. Hoewel het Oude Raadhuisplein weinig historische gebouwen kent, voert de wandeling al snel door kleine straatjes van het oude dorp. Je vindt er veel karakteristieke huisjes en stadsboerderijen. Die laatste zijn allemaal verbouwd tot moderne woonhuizen. Hoe verder de route van het centrum gaat, hoe anders de bebouwing wordt. Aan de randen van het dorp vind je mooie villa’s die in een bosrijke omgeving liggen.

Doordat Huizen in 1967 als Gooise groeikern is aangewezen, is er vanaf die tijd veel woningbouw geweest. Nieuwe wijken werden ontwikkeld. Zo zijn bijvoorbeeld aan de rand van het Gooimeer fraaie appartementencomplexen gebouwd. Een aantal daarvan heeft de vorm van een sfinx. Inmiddels telt Huizen iets meer dan 40.000 inwoners.

De landschappen tijdens de wandeling rondom Huizen

Wat wij het leuke vonden aan deze wandeling rondom Huizen, is de grote afwisseling aan verschillende landschappen. Zo loop je tijdens de tocht over diverse heidevelden. Als je geluk hebt, zie je de grote schaapskudde grazen op een van de heidevlaktes. Deze schapen zorgen voor de vitaliteit van de heide. Op de Blaricummerheide staat de schaapskooi. Deze is op zondag geopend van 14 tot 16 uur. En hoewel we uit de buurt komen en regelmatig fietsen rondom Huizen, was de Limitische Heide voor ons een volstrekt onbekend gebied. Wij maakten de tocht op een grijze zondag in januari. We willen de wandeling rondom Huizen zeker nog eens doen in augustus. Als de heide in bloei staat, is de wandelroute ongetwijfeld nóg mooier!

Daarnaast voert de wandeling langs diverse zandverstuivingen. Deze vind je veelal in de directe nabijheid van de heidevelden. Ze zijn ontstaan door een overbegrazing van de heide en door het afplaggen dat vroeger werd gedaan. De zandverstuivingen zijn voor enkele vogelsoorten als leefgebied ideaal. Als je geluk hebt, zie je wellicht een boomleeuwerik tapuit of boompieper.

En natuurlijk gaat de wandeling door diverse bossen. Het gebied is zeer in trek bij mountainbikers en ruiters. Op diverse punten kwamen we ze tegen. Verder viel op deze dag de enorme rust op. Alleen bij de bosranden aan de rand van de bebouwing kwamen we wandelaars tegen.

De zes “bergen” op de wandeling rondom Huizen

De wandelroute heet niet voor niets “zes bergen route”. Nu is de term bergen ietwat overdreven, maar in het gebied komen wel degelijk enige hoogteverschillen voor. Tijdens onze fietstochten hadden we dit al gemerkt, maar nu konden we de bergen echt te voet beklimmen.

De Woensberg is de eerste berg die opdoemt. Deze is iets meer dan 20 meter hoog. Daarna komt de Tafelberg, die bijna 37 meter hoog is. Vroeger kon je boven genieten van een fraai uitzicht. Bij helder weer waren het IJsselmeer en de Domtoren van Utrecht zelfs zichtbaar. Nu is de berg vanwege werkzaamheden niet toegankelijk en hebben we het panorama moeten missen.

De derde berg is de Trapjesberg (23 meter), midden in het bos en vandaar dat er weinig uitzicht is. Dat is anders bij de Sijsjesberg (26 meter). Hier kijk je onder andere uit over een prachtig naastgelegen zwembad, aan de rand van het bos. De Sijsjesberg is in de crisistijd ontstaan als een werkverschaffingsproject.

De Eukenberg en de Aalberg zijn de kleinste heuvels in het gebied. Maar zij bieden wel een heel mooi uitzicht op het Gooimeer. Nu was het op het water rustig, maar dat zal vanaf het voorjaar wel anders zijn. Het Gooimeer is een mooi watersportgebied voor de inwoners uit Huizen.

Wandeling rondom Huizen: praktische informatie

  • Wil je meer genieten van de natuur, maar denk je dat je nog geen goede wandelconditie hebt? Volg dan een online wandeltraining bij gecertificeerd wandeltrainer Wanda Catsman. In korte tijd ben je in staat om langere wandelingen te maken. Je kunt ook het gratis e-book Starten met wandelen downloaden. Het boek geeft je tal van praktische tips, waardoor je meer plezier uit je wandelingen haalt.
  • In totaal is de route zo’n 16 kilometer lang. Nagenoeg het hele parcours gaat over onverharde bos- en zandpaden. Slechts het begin en het einde voert over verharde wegen in Huizen.
  • Met een goede routebeschrijving vind je de zes bergen gemakkelijk. 
  • De start van de route is op het Oude Raadhuisplein in Huizen. Vlak daarbij is een gratis parkeerplaats. Daarnaast is een bushalte. De route is dus goed te bereiken met het openbaar vervoer.
  • Bij mooi weer in de weekenden is deze route op sommige punten druk. Probeer dan vooral op doordeweekse dagen deze wandeling te maken. Dan is het een stuk rustiger.

Horeca tijdens de wandeling bij Huizen

  • Rondom de route zijn diverse horecagelegenheden te vinden voor een hapje en een drankje. Voor enkele moet je een klein stukje van de route af, andere liggen pal op de route. Restaurant de Tafelberg is zeer geliefd voor de Gooise inwoners voor een lunch. Houd er rekening mee dat het hier, zeker bij mooie dagen, erg druk kan zijn. Bijna aan het einde van de wandeling ligt café-restaurant “de haven van Huizen”. Bij mooi weer kun je bij deze vroegere visrokerij aan de kade heerlijk genieten van het uitzicht op de oude haven. Het is daarom onze favoriete lunchplek als we in Huizen zijn. Ook bij het gebied van de Kalkovens vind je diverse horecagelegenheden.
  • Een uitstekende routebeschrijving met kaart vind je op de deze website. De makers, Paula Versnick en Gerard van Wierst hebben een gedetailleerde beschrijving gemaakt die fout lopen tijdens de wandeling rondom Huizen voorkomt. Daarnaast geven ze achtergrondinformatie over de route.

Wil je deze wandeling met iemand anders doen, maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.