Trage Tocht Asperen in bloesemtijd

Trage Tocht Asperen in bloesemtijd

Home » Nederland » Trage Tocht Asperen in bloesemtijd

Op deze reisblog vind je veel Trage Tochten, wandelingen door natuur, boerenland en stad. We lopen dit type wandelingen graag, onder andere omdat ze zo afwisselend zijn. Alhoewel vrijwel alle Trage Tochten prachtige wandelingen zijn, zitten er soms echte parels bij. De Trage Tocht Asperen is er zo een. Doel was een bloesemwandeling, maar deze Trage Tocht is elke maand van het jaar een goed idee. Zo kom je door pittoreske plaatsen en ruige natuur. Maar ook langs forten en kastelen. De bloesems langs de beroemde Appeldijk zijn bij deze wandeling slechts de spreekwoordelijke kers op de taart.

Dijkhuisje

Fort bij Asperen

Voor de start van onze wandeling leidt ons navigatiesysteem ons naar het piepkleine dorpje Acquoy. In dit dorpje, gelegen aan een dode zijtak van de Linge, zijn we eerder geweest tijdens een Groene Wissel-wandeling. Acquoy heeft een rijke historie en een kerktoren die nog schever staat dan de toren van Pisa. We parkeren onze auto op het parkeerterrein bij Fort bij Asperen. Het is nog vroeg en behoorlijk fris als we uitstappen. Maar de lentezon straalt gelukkig uitbundig.

Fort Asperen

Nog geen honderd meter verder passeren we de loopbrug naar het Fort bij Asperen. Dit fort uit het midden van de 19e eeuw was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De buitenmuren van het indrukwekkend ogende bouwwerk zijn maar liefst anderhalve meter dik. Binnenin het fort bevinden zich een groot waterreservoir, een voorraadruimte voor vlees, diverse slaapvertrekken en een mini-ziekenhuis. Aan de buitenzijde zijn alleen de geschutstellingen zichtbaar.

Op het forteiland zien we ook nog enkele andere gebouwen staan. Een daarvan is de originele fortwachterswoning. De andere is de voormalige genieloods waar nu Taveerne Kunstfort Asperen is gevestigd. Op dit vroege uur is het fort en de taveerne nog niet geopend. Jammer, want we hadden het torenfort, dat UNESCO-werelderfgoed is, graag willen bezoeken.

Fort Asperen

Vogels spotten in natuurgebied Klein Hoogland

Via een klein eiland in de Linge bereiken we de Nieuwe Zuiderlingedijk. We wandelen langs idyllisch aan de rivier gelegen boerderijtjes tot aan een onverharde afslag naar beneden. Hier betreden we een nogal drassig weiland aan de rand van wat bosschages en rietvelden. We slaan een graspad in maar keren na 50 meter alweer om: door de overvloedige neerslag van de afgelopen periode is het pad onbegaanbaar geworden. Het natuurgebied waar we nu zijn, Klein Hoogland genaamd, wordt door Staatsbosbeheer bewust zo moerassig gehouden. Het natuurlijk waterreservoir wordt in het voorjaar gevuld met water uit de Linge. Hiermee kan de natuur in de drogere zomer voorzien worden van water.

Ondergelopen wandelpad

We lopen verder door het weiland en hopen dat we even later een ander pad door het natuurgebied kunnen nemen. Bij een grote waterplas achter de rietkragen schijnt namelijk een populaire vogelspotplek te zijn. We slalommen tussen de schapen en hun lammeren door tot we weer een pad inslaan. Maar ook nu moeten we even later omkeren. De bijzondere vogels die hier voorkomen, zoals de blauwborst, purperreiger en roerdomp, bewaren we dan maar voor een volgende keer.

Schapen

Via de Appeldijk naar Heukelum

De route voert ons verder over brede graspaden en smalle bruggetjes door een prachtig waterrijk landschap. Bij een van de vele meanders van de Linge, de langste rivier van Nederland, slaan we rechtsaf. Hier begint de beroemde Appeldijk waar we de eerste, sneeuwwitte bloesems zien van de wandeling.

Appeldijk aan de Linge

Wij kennen de dijk nog van onze wandeling en fietstocht in de omgeving van Mariënwaerdt. Daar is de Appeldijk breed en verhard. Maar hier aan het begin is de dijk een smal onverhard fietspad dat de fietsers delen met wandelaars. Dat valt niet altijd mee. Soms moeten we echt even aan de kant om fietsers te laten passeren. Maar de prachtige omgeving maakt dit ongemak meer dan goed.

Aan de linkerzijde zien we de Linge stromen. Daaraan liggen de diepe tuinen van de huizen die aan de rechterzijde van de dijk liggen. Bij een van die huizen, een charmante kleine hoeve met rieten dak, raken we in gesprek met de bewoonster. Vol trots vertelt ze dat ze met het gezin er onlangs is komen wonen. Ze woonden al in dezelfde gemeente maar toen de hoeve in de verkoop kwam hebben ze geen seconde geaarzeld. En nog steeds – zo krijgen we te horen – is elke dag een feestje. Terwijl we hier zo heerlijk in het zonnetje staan, kunnen we ons daar alles bij voorstellen. Want wat is dit rivierenland toch schitterend!

Appeldijk

Kasteel Heukelum

We lopen de Appeldijk verder af en komen uit in een bijzonder pittoresk plaatsje. Op een klein informatiebord van de “vestingstedenroute” lezen we dat we nu in Heukelum zijn. Dit stadje bestaat al heel erg lang. Zo had het al in de 10e eeuw een kerk. En begin 13e eeuw was de stadsmuur een feit. Heukelum heeft vele goede maar ook slechte tijden gekend. De Vikingen bijvoorbeeld, hebben het volledig geplunderd. Daarnaast werd het stadje geteisterd door overstromingen en eind 18e eeuw nog een grote stadsbrand. Gelukkig is veel nog bewaard gebleven of gerestaureerd. Heukelum ziet er daarom uit zoals de vestingstad er eeuwen geleden ook uit gezien moet hebben.

Via een fraai, breed graspad over een oude dijk bereiken we na een kilometer Kasteel Heukelum. Het chique kasteel, ook kasteel Merckenburg genoemd, ligt op de plek waar al in de 13e eeuw een groot kasteel was. Het oude kasteel werd echter door de Fransen geplunderd en vervolgens afgebroken. De donjon (de versterkte woontoren) bleef wel bestaan. Hieraan werd rond 1700 het huidige kasteel gebouwd. We staan bij de spierwitte toegangspoort waar we op een klein bordje lezen dat het terrein privébezit is. Wat een prachtige locatie om te wonen! Ook de kasteeltuin ligt er schitterend bij.

Kasteel Heukelum

Via kasteel Waddestein terug naar Asperen

Aan de achterzijde van kasteel Heukelum treffen we een grote boomgaard vol bloesems aan. We maken er wat foto’s en genieten van de idyllische omgeving met oude boerderijen. De route voert ons verder over met wilde bloemen omzoomde dijkpaden naar een ander kasteel. Althans, de restanten daarvan. Hier stond sinds de tweede helft van de 13e eeuw kasteel Waddestein. Het werd in de 17e eeuw door de Fransen opgeblazen. Een deel van de fundamenten ligt in het weiland voor het gemeentehuis van Asperen.

Dijkpad richting Asperen

Het laatste deel van onze bijzonder mooie wandeling voert door het stokoude plaatsje Asperen. In de tijd van de Romeinen had je hier al een nederzetting. Lange tijd was Asperen een zogenaamde heerlijkheid: een stuk grond waar een heer op basis van een leenovereenkomst het volledige recht en gezag had. Die heer was echter niet de eigenaar. Het geslacht Van Arkel was in die periode de heer van niet alleen Asperen maar ook van Heukelum. Begin 14e eeuw kreeg Asperen stadsrechten. In de eeuwen die volgden veranderde Asperen regelmatig van eigenaar.

We bewonderen de pittoreske straatjes van het stadje en wandelen langs de Linge terug naar het fort. Nog een laatste keer draaien we ons om voor het prachtige uitzicht op het vestingstadje aan de Linge. Het is in de tussentijd een stuk drukker geworden op de parkeerplaats. Veel mensen zijn met de fiets erop uitgetrokken om ongetwijfeld net als wij te genieten van de bloesems. Maar uiteindelijk was de wandeling voor ons zoveel meer dan alleen bloesem. Dankzij de afwisseling van natuur, historie en cultuur is deze Trage Tocht er beslist eentje om in te lijsten!

Vestingstadje Asperen

Alle praktische informatie voor de Trage Tocht Asperen

Hier vind je alle informatie om goed voorbereid aan de Trage Tocht Asperen te beginnen:
Hoe lang is de Trage Tocht Asperen?

De Trage Tocht Asperen is in totaal 16 kilometer lang. Ongeveer de helft hiervan gaat over de verharde weg. Een deel van de route valt samen met het Rhenoijschepad (een klompenpad). Hier kan het na tijden van flinke neerslag nagenoeg onbegaanbaar zijn. Trek waterdicht schoeisel aan. Wij hebben een klein deel net ten zuiden van en parallel aan de Nieuwe Zuiderlingedijk moeten wandelen.

Is er een goede routebeschrijving van de Trage Tocht Asperen?

Op de wandelzoekpagina is een uitstekende routebeschrijving en gps-track te vinden. Met de gps-track moet je soms wel goed inzoomen omdat je anders net een verkeerd graspad neemt.

Hoe kom ik bij het startpunt van de wandeling?

Je begint de Trage Tocht Asperen bij het Fort bij Asperen aan de Langendijk 60 te Acquoy. Hier heb je een redelijk groot parkeerterrein (geen laadpalen!). Liever met het openbaar vervoer? Je kunt redelijk dichtbij het fort komen met bus 260 of 673. Ga bij de bushalte “Brandweer” er uit. Vanaf de bushalte is het slechts een paar minuten lopen naar het fort. Vanaf hier kun je echter ook direct aan de wandeling beginnen en het fort tijdelijk overslaan.

Kan ik onderweg wat eten en drinken?
  • Het eerste horeca-etablissement dat je tegenkomt aan de route is Taveerne Kunstfort Asperen. Na Koningsdag gaat de taveerne weer open. Openingstijden zijn vanaf 12.00u.
  • In het schilderachtige Heukelum vind je enkele horecagelegenheden. Een daarvan is Lokaal 21. Dit bevindt zich in een straat parallel aan de route.
  • Na Heukelum krijg je een mogelijkheid om via de brug even op en neer naar Leerdam te gaan. Als je hier de Linge oversteekt, heb je net aan de overzijde van de rivier het restaurant De Beren liggen. Je hebt er een terras met uitzicht op de Linge. Honderd meter verder bevindt zich ook het gezellige Veerhuys. En net iets verder ligt aan de Zuidwal de pittoreske Muizentoren.
  • Aan het einde van de wandeling kom je door Asperen langs tapasrestaurant Bombero met terras.
Hoe kom ik aan een wandelmaatje voor deze Trage Tocht Asperen?

Wil je de Trage Tocht door Asperen en Heukelum samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen. Zoals wandelen langs bloesemgebieden.

Bospad