Selecteer een pagina

Veilig internetten op vakantie

Home » Veiligheid op reis » Veilig internetten op vakantie

In dit tijdperk kunnen we niet meer zonder internet op reis om bijvoorbeeld contact te onderhouden met de familie in Nederland, maar ook voor gemakkelijk accommodatie reserveren of een binnenlandse vlucht boeken. Internet is in de meeste landen steeds beter beschikbaar. Maar het is helaas niet altijd even betrouwbaar, snel en veilig. Aan die eerste twee dingen kun je als reiziger weinig doen. Maar je kunt er wel voor zorgen dat internetcriminelen minder kans krijgen om jouw privacygevoelige gegevens te hacken.

 

Internetten op openbare computers (internetcafé, hotel)

  • Doe bij voorkeur geen bankzaken op zo’n computer. Je weet namelijk niet wat er vooraf is geïnstalleerd aan gevaarlijke software die je pincode kunnen uitlezen.
  • Sla geen wachtwoorden op die computer op. De computer vraagt altijd of je wachtwoorden wilt laten bewaren. Doe dit nooit, klik dus altijd op “nee”.
  • Na afloop wis je de geschiedenis, cookies en tijdelijke internetbestanden op de computer waarop je hebt gewerkt. Zo kan de volgende gebruiker niet achterhalen wat je hebt gedaan.

 

Openbare wifi-netwerken gebruiken in hotel, luchthaven of restaurant

Hoewel je vaak moet inloggen met een username en een wachtwoord, zijn dit soort openbare netwerken niet veilig. Om risico’s te vermijden moet je hier geen privacygevoelige zaken doen, zoals betalingen. Zo kunnen internetcriminelen een fake-inlogpagina hebben gemaakt die er net zo uitziet als de officiële pagina van het hotel. Maar zij registreren direct al je wachtwoorden en kunnen zo je bankrekening benaderen.

 

De oplossing

Gebruik je eigen databundel (maar dat is heel duur). Koop eventueel een sim-card in het land. Een veel betere oplossing is het om een zogenaamde VPN-verbinding aan te leggen. Hiermee creëer je via je mobiel, tablet of laptop een versleutelde (veilige) verbinding met een server ergens in de wereld van de partij die de VPN-service biedt. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar is in de praktijk super eenvoudig. En het is volstrekt veilig. Zo kun je al je bankzaken doen op reis zonder het risico te lopen om gehackt te worden.

Wij werkten altijd met de app van Tunnelbear. Dat heeft heel goed gewerkt en is ontzettend gemakkelijk in het gebruik. Je kunt kiezen uit een gratis dienst met maximaal 500 MB per maand (te verhogen als je iemand uitnodigt om ook Tunnelbear te gebruiken of tweet over Tunnelbear tot 1,5 GB per maand). Bij een betaald abonnement kun je zelfs 5 devices koppelen en is er geen enkele databeperking. Naast Tunnelbear is er nog een aantal goede gratis VPN-diensten. Meer informatie vind je in het overzicht beste gratis VPN-diensten.

Met een VPN-verbinding kun je gegarandeerd veilig internetten en je bankzaken regelen van de rand van het zwembad van je hotel. En er is nog een voordeel: Bij een VPN-verbinding ziet niemand welk IP-adres je gebruikt. Je krijgt dus geen cookies en advertenties van allemaal hotels of vakantiereizen als je gegoogled hebt op “rondreis Canada”. Tot slot: veel VPN-aanbieders laten je zelf kiezen met welk land je een versleutelde internetverbinding maakt. Als je dan kiest voor een server in Nederland, kun je op je tablet of mobiel gewoon de Nederlandse tv-zenders ontvangen. Maar misschien heb je daar zo ver weg wel helemaal geen behoefte aan…