Midden-Oosten

Midden-Oosten

Home » Bestemmingen » Midden-Oosten

Het Midden-Oosten in een notendop

De term Midden-Oosten stamt uit de 19e eeuw waarmee niet alleen een geografische, maar ook een politieke scheiding wordt aangeduid tussen Europa (het Westen) en het Verre Oosten. De regio is een van de bronnen van de menselijke beschaving en geboorteplaats van verschillende wereldreligies. Daarnaast is het gebied van moderne economische en politieke betekenis. Hierdoor is het Midden-Oosten een populaire bestemming voor reizigers geworden.

Etnisch gezien is de regio bijzonder divers. Naast Arabieren, Perzen en Turken vind je er Koerden, Kopten, Joden, Druzen, Assyriërs, Armeniërs en ga zo maar door. En elke groepering heeft weer een eigen taal, gebruiken en soms een eigen land. Daarnaast heb je er vele Afghanen, Filipino’s, Indiërs, Pakistanen maar ook westerlingen die er veelal tijdelijk komen werken.

De regio strekt zich uit van Turkije in het noordwesten en Egypte in het zuidwesten tot en met Iran in het oosten en het Arabisch schiereiland in het zuidoosten.

Alhoewel wij met veel plezier diverse landen in het Midden-Oosten de afgelopen jaren hebben bezocht, wordt reizen naar bepaalde landen als Syrië, Irak, Libanon, Jemen en Iran afgeraden. Controleer altijd het reisadvies op nederlandwereldwijd.nl voordat je een vakantie naar een land in het Midden-Oosten wilt boeken.

Petra in Jordanië

Landen in het Midden-Oosten

Bahrein

Bahrein staat voornamelijk bekend als rijke oliestaat en om zijn Formule 1 circuit. Je vindt er prachtige zandstranden. Voor duikers is Bahrein een waar paradijs dankzij de prachtige koraalriffen en de vele wrakken voor de kust.

Djibouti

Dit land heeft veel te bieden, maar is nog nauwelijks ontdekt door toeristen. Daarom kun je het traditionele en authentieke leven hier perfect meemaken. Djibouti heeft een aantal geweldige duiklocaties.

Egypte

Egypte is bekend om zijn piramides en koningsgraven. Een Nijlcruise is voor veel toeristen het hoogtepunt van hun bezoek aan dit land. De badplaatsen Hurghada en Sharm el-Sheikh zijn zeer geliefd, ook vanwege de mooie duik- en snorkelplekken.

Iran

Iran, het vroegere Perzië, staat bekend om de rijke historie. Je vindt er prachtige tempels, paleizen, kastelen, ruïnes en moskeeën. In de vele Nationale Parken die Iran rijk is, kun je de zeldzame cheetah spotten. Tot slot heeft Iran een aantal mooie stranden.

Irak

Door het jarenlange geweld in Irak is het toerisme naar dit land nagenoeg tot stilstand gekomen. In het zuiden is het relatief gezien het veiligste. Hier komt het toerisme weer heel langzaam op gang.

Israël

In Israël kun je de bijbelse geschiedenis herbeleven. Belangrijkste stad is Jeruzalem met o.a. de Klaagmuur. De Dode Zee met het hoge zoutgehalte is een bekend natuurverschijnsel dat veel toeristen trekt. Tel Aviv is een moderne stad. Israël heeft mooie stranden waar je alle watersporten kunt beoefenen.

Jeruzalem, Israël

Jemen

Toerisme naar Jemen wordt op dit moment afgeraden vanwege de veiligheidssituatie. Dat is jammer, want het land heeft veel moois te bieden, waaronder de vele prachtige duikstekken.

Jordanië

De beroemdste bezienswaardigheid van Jordanië is de ruïnestad Petra. Hier vind je zo’n 500 monumenten tussen de rotsen. Maar het land heeft meer historische plekken. In de Dode Zee kun je heerlijk drijven op het zoute water en in de Rode Zee is duiken en snorkelen een feest dankzij de prachtige koraalriffen.

Koeweit

De oliestaat Koeweit staat niet bekend als toeristische bestemming. Door de hitte en woestijnen is er nauwelijks flora en fauna. De kustlijn van Koeweit is mooi met enkele leuke havenplaatsen.

Libanon

Door allerlei spanningen in de afgelopen jaren is het toerisme naar Libanon stilgevallen. Hierdoor blijven de historische steden met vele tempels, kerken en kastelen, de prachtige zandstranden en de mooie duiklocaties buiten bereik van Westerse vakantiegangers.

Libanon

Oman

Oman is een zeer interessant vakantieland. In het land leven nog verschillende stammen volgens eeuwenoude tradities. De kust van Oman is ideaal voor een strandverblijf en watersport. Daarnaast heeft Oman veel prachtige forten, watervallen en historische steden.

Palestina

Door het vele geweld in Palestina als gevolg van de spanningen met Israël, is dit land geen vakantiebestemming.

Qatar

Oliestaat Qatar noemt men wel het best bewaarde geheim in de Perzische Golf. Het land heeft een prachtige kustlijn met zandstranden met goede duiklocaties. In 2022 wordt het WK Voetbal in Qatar gehouden en zal de hele wereld kunnen zien wat Qatar te bieden heeft.

Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is bekend vanwege de heilige plaatsen van de islam: Mekka en Medina. Deze steden zijn echter voor niet-moslims verboden gebied. Saoedi-Arabië kent een lange kustlijn met brede zandstranden. Op deze stranden kun je ook dromedarissen tegen komen. De Rode Zee is een geliefde duiklocatie.

Mekka

Syrië

Helaas is door de jarenlange oorlog in Syrië toerisme naar dit land niet mogelijk. Daardoor zijn historische plaatsen als Damascus, de oudste bewoonde stad ter wereld, Aleppo en Palmyra onbereikbaar.

Turkije

Turkije is een populair vakantieland, en terecht. De natuur is wonderschoon, zoals de tufsteenformaties in Cappadocië. Historische steden als Efeze zijn wereldberoemd en de kust biedt fantastische mogelijkheden voor een strandvakantie en watersport.

Verenigde Arabische Emiraten

De afgelegen woestijnduinen in het binnenland, de archeologische vindplaatsen in het Hajar-gebergte en de prachtige wadi’s in de grensstreek met Oman zijn wonderschoon. Maar de meeste toeristen komen voor de steden Dubai en Abu Dhabi naar de VAE

Jordanië

Jordanië

Jordanië, gelegen in het Midden-Oosten, biedt een rijke mix van archeologische schatten en natuurlijke wonderen. De stokoude steden Petra en Jerash zijn indrukwekkende historische locaties, terwijl Wadi Rum en de Dode Zee adembenemende landschappen...

Lees meer
Verenigde Arabische Emiraten

Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn een federatie van zeven emiraten aan de noordoostkant van het Arabische schiereiland. Het is een land met een rijke geschiedenis en een smeltkroes van culturen. Voor vele reizigers is het een interessante bestemming voor een...

Lees meer

Klimaat in het Midden-Oosten

Een groot deel van het Midden-Oosten heeft een droog klimaat of een semi-droog klimaat. Het landschap bestaat daardoor grotendeels uit woestijngrond. Kenmerkend zijn de vele zandstormen die voor kunnen komen op het Arabische schiereiland, de enorme hitte die in veel landen in de zomer heerst en de grote temperatuurverschillen tussen zomer en winter in landen zoals Iran en Irak.

Reizen binnen het Midden-Oosten

Het openbaar vervoer is slecht in vergelijking met andere delen van de wereld, inclusief andere delen van Azië. Het meeste vervoer tussen de landen vindt plaats per vliegtuig of auto. Alhoewel je tussen de meeste landen van het Midden-Oosten prima per vliegtuig kunt reizen, gelden voor sommige landen (momenteel) beperkingen, waaronder voor Iran. Maar ook van en naar Israël is reizen niet makkelijk aangezien Israël door de meeste landen in de regio niet erkend wordt.

Dit is beslist iets om rekening mee te houden omdat een stempel van een land als Israël (en Iran) in je paspoort tot problemen kan leiden als je naar andere landen in de regio (of de Verenigde Staten) wilt reizen. Ons advies is om altijd goed het actuele reisadvies van de overheid door te nemen.

Wil je tijdens een vakantie meerdere landen binnen de regio aan doen, overweeg dan om een cruise te maken vanuit Dubai of Abu Dhabi!

Gezondheid in het Midden-Oosten

In de oliestaten van het Midden-Oosten en Israël zijn de medische voorzieningen over het algemeen goed te noemen. Dat geldt zeker voor de grote steden. In meer afgelegen gebieden kan de medische zorg beperkt zijn.

Voor een reis naar nagenoeg alle landen in het Midden-Oosten zijn geen vaccinaties verplicht. Wel wordt aangeraden om je te laten inenten tegen DTP en Hepatitus A. In sommige gebieden is een beperkt risico op malaria in bepaalde maanden.

De hygiëne kan in enkele landen van het Midden-Oosten, bijvoorbeeld Egypte en Turkije minder zijn. Daardoor lopen vakantiegangers het risico op diarree op. Kraanwater is uit de boze, mineraalwater kopen is noodzakelijk.

Ons persoonlijk reisadvies

Deze regio heeft een korte reisafstand van Nederland. Daarom leent het Midden-Oosten zich uitstekend voor kortere vakanties van bijvoorbeeld een week naar landen als Jordanië, Israël of Egypte. Zelfs een lang weekend naar Dubai of Abu Dhabi is goed mogelijk. En als je een stedentrip combineert met een woestijnsafari, zie je alle facetten van het Midden-Oosten.