Zuid-Azië

Zuid-Azië

Home » Bestemmingen » Azië » Zuid-Azië

Zuid-Azië in een notendop

Zuid-Azië is een toeristische regio voor de wat meer avontuurlijk ingestelde, actieve reiziger. De regio omvat de landen tussen het Himalayagebergte en de Indische Oceaan, en tussen de riviervalleien van de Ganges en de Indus.

Er valt veel te zien en te beleven in Zuid-Azië. Zo leent het reusachtige Himalaya-gebergte zich voor fantastische, meerdaagse wandeltochten. In de hooglanden zijn naast de Mount Everest ook Pokhara, Lumbini en Pashupatinath belangrijke, toeristische trekpleisters. Verder staat de regio bekend om culturele hoogtepunten als de Taj Mahal en de roze stad Jaipur. Maar ook om de prachtige natuur in landen als Sri Lanka. Duikers vervolgens, kennen Zuid-Azië vooral om de koraalatollen van de Malediven.

De regio omvat (in alfabetische volgorde) de volgende landen: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, de Malediven, Nepal, Pakistan en Sri Lanka.

Trekking door de Himalaya

Landen in Zuid-Azië

Afghanistan

Het bergachtige Afghanistan was de afgelopen 2000 jaar het centrum van vele machtige rijken. De afgelopen vier decennia kwam het ruig maar prachtig land zeer negatief in het nieuws. Hoewel het land de onverschrokken reiziger veel te bieden heeft, is voorzichtigheid geboden. Zo wordt reizen naar de circa 4000 jaar oude hoofdstad Kabul beslist afgeraden.

Bangladesh

Bangladesh is bij weinig mensen bekend als vakantieland. De meeste mensen kennen alleen de journaalbeelden van overstromingen in de rivierdelta van het land. Toch heeft Bangladesh heel veel interessante bezienswaardigheden te bieden. Denk aan onder meer archeologische vindplaatsen, historische moskeeën en monumenten, resorts, stranden, een prachtige natuur en een rijke fauna. Verder heeft het land het grootste mangrovebos en het langste zandstrand ter wereld.

Bhutan

Bhutan is een hoog in de Himalaya gelegen, cultureel en geografisch uniek land. Het boeddhistisch koninkrijk is bij de meeste reizigers vooral bekend om de rijke cultuur. Maar Bhutan is zoveel meer dan alleen de toeristische, culturele trekpleisters als Paro en Jakar. Het land heeft namelijk een ronduit adembenemend, natuurlijke landschap. Als je een avonturier bent ga dan naar het nauwelijks ontdekte, ongerepte oosten van Bhutan. Vanwege de ongerepte omgeving en harmonieuze samenleving wordt het kleine koninkrijk Bhutan ook wel ‘het laatste Shangri-La’ genoemd.

India

India is een buitengewoon gevarieerd land. In het bijzonder grote land heb je enorme verschillen in geografie, klimaat, cultuur, taal en etniciteit. India biedt veel mogelijkheden om er maanden in rond te trekken. Als je echt alle plekken in India wilt zien die de moeite waard zijn, reken dan op een reis van zeker 6 maanden. Heb je niet zoveel tijd, beperk je dan tot een of twee regio’s. Ga naar het noorden of noordoosten voor de prachtige paleizen, forten en de Himalaya. In het zuiden en westen vind je onder meer de stranden en bruisende steden. Het oosten staat bekend om de cultuur en religie: hier vind je de oorsprong van zowel het hindoeïsme als het boeddhisme.

Malediven

De bounty-eilanden van de Malediven zijn bekend van de luxe eilandresorts, de parelwitte zandstranden en het prachtige onderwaterleven. Alhoewel je er veel bruidsparen hebt komen de meeste toeristen er voor de ongekend mooie waterwereld. Al snorkelend of duikend krijg je meer dan 2000 vissoorten in het heldere water te zien. Het UNESCO-biosfeerreservaat rond het Baa-atol, biedt enkele van de rijkste koraalriffen ter wereld. Het reservaat is een belangrijke, toeristische trekpleister en een goed voorbeeld van duurzaam toerisme.

Nepal

Nepal is het terrein van de bergwandelaar, mountainbiker en rafter. Het land telt 8 van de 10 hoogste toppen ter wereld, waaronder de Mount Everest. Maar naast bergen komt ook de cultuurliefhebber ruimschoots aan zijn trekken. Zo is een van de belangrijke, toeristische trekpleisters van de republiek, de stad Lumbini. Dit is de geboorteplaats van Gautama Boeddha, de grondlegger van het boeddhisme. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn Pashupatinath, Boudhanath, Janakpur Dham en het Chitwan National Park.

Pakistan

Pakistan is een bestemming van wereldklasse voor trektochten en enkeldaagse wandelingen. Een van de prachtigste wandelgebieden is de Hunza-vallei, in het noorden bij de grens met China. Daarnaast kun je er uitstekend paardrijden en fietsen. Maar los van trektochten en fietsen mag sowieso een bezoek aan Karachi niet ontbreken tijdens je reis door Pakistan. Ditzelfde geldt ook voor de zoutmijnen van Khewra en de vallei van Swat. Maar vergeet vooral niet de K2, die volgens sommigen de hoogste berg van de wereld is.

Sri Lanka

Het prachtige eiland Sri Lanka is een geschikte vakantiebestemming voor zowel een rondreis als een relaxte strandvakantie. Of een combinatie daarvan! Naast mooie stranden vind je er ook tropische regenwouden met daarin olifanten, luipaarden en miljoenen trekvogels. Daarnaast bieden de steden op het voormalige Ceylon een unieke cultuur en een fraai kijkje in de Nederlandse, Portugese en Britse koloniale tijd. Veel toeristen combineren overigens hun bezoek aan het eiland met een strandvakantie op de Malediven.

Nepal

Nepal

Nepal, gelegen in het hart van de Himalaya, biedt adembenemende landschappen, een rijke cultuur en talrijke outdoormogelijkheden. Het land heeft acht van de tien hoogste bergtoppen ter wereld. Zoals die van de Mount Everest. Het geboorteland van...

Lees meer
India

India

India is een buitengewoon gevarieerd en fascinerend land. Het land biedt een rijke cultuur, geschiedenis en spiritueel erfgoed. Met zijn opmerkelijke bezienswaardigheden, levendige festivals en adembenemende natuur is India echt een uniek land om te...

Lees meer
De bounty-eilanden van de Malediven

De bounty-eilanden van de Malediven

Wie herinnert zich niet de Bounty-reclame in de jaren 80? Onwaarschijnlijk mooie, witte zandstranden, omzoomd door palmbomen met laaghangende kruinen. De opnames voor de commercial zijn gemaakt in de Dominicaanse Republiek. Maar wat ons betreft had...

Lees meer

Klimaat van Zuid-Azië

Ondanks de enorme uitgestrektheid van de regio zijn er enkele overeenkomsten in dit gebied als het gaat om het klimaat. Behalve in de Himalaya is het klimaat tropisch, met een moesson in de zomer en een droge winter. De verschillen zitten hem in de duur van de moesson. Zo kent West-Pakistan nagenoeg geen moesson terwijl die in het zuiden van India 6 maanden duurt. Sri Lanka kent zelfs twee moessons, één in ons voorjaar en één in ons najaar.

Reizen binnen Zuid-Azië

De zeer uitgestrekte regio van Zuid-Azië leent zich uitstekend voor rondreizen. Net als in Zuidoost-Azië kun je je er makkelijk vele maanden lang reizend vermaken. Hoe je dat doet verschilt sterk per land. Zo verplaats je je in India met de trein. In Bangladesh doe je aan riviercruises. En in de Malediven laat je je luxe per speedboat of watervliegtuig vervoeren.

Op Sri Lanka neem je ofwel de bus of trein. Maar de meeste toeristen maken er een rondreis met een huurauto. In Nepal neem je het vliegtuig, de bus of gewoon de benenwagen. De auto is het belangrijkste vervoermiddel in landen als Afghanistan terwijl de bus het belangrijkste vervoermiddel is in Pakistan. In Bhutan, tenslotte, kom je een heel eind door te liften. Een andere optie is wandelen.

Taj Mahal in India

Gezondheid

Voor het overgrote deel van de bestemmingen in Zuid-Azië zijn vaccinaties noodzakelijk. Ook komt in veel gebieden malaria voor en bestaat de kans dat je daarvoor medicatie dient te nemen. Meer informatie vind je op de landenpagina’s van GGD Reisvaccinaties.

Reisadvies

Net als Zuidoost-Azië leent deze regio zich bij uitstek voor een langere trip. Er is zoveel moois te zien of te doen, dat een reis van enkele maanden veel te kort is. Tenzij je slechts één land bezoekt. Afhankelijk van je interesses, beschikbare tijd en periode van het jaar, kun je een fantastische rondreis maken door een of meer landen van Zuid-Azië. Op de Malediven na zijn de dagelijkse uitgaven in deze regio erg laag, dus laat je niet weerhouden. Voor Afghanistan en Pakistan, maar periodiek ook voor Sri Lanka, gelden veiligheidsrisico’s. Meer informatie hierover vind je op nederlandwereldwijd.nl.