Selecteer een pagina

Oostenrijk

Home » West-Europa » Oostenrijk

Oostenrijk in een notendop

Favoriet bij de Nederlanders voor de wintersport. Maar ook in andere jaargetijden is Oostenrijk een heel mooi land om te bezoeken. Wandelaars kunnen prachtige een- of meerdaagse wandeltochten maken door de bergen. De mooie meren in Karinthië zijn heerlijk om te relaxen en steden als Wenen en Salzburg zijn voor de cultuurliefhebber geweldig.

Accommodatie

Alle typen accommodaties kom je in Oostenrijk tegen. Er zijn heel veel fraaie campings, waar het sanitair vaak beter is dan thuis, gemoedelijke pensions, praktische hotels, sfeervolle maar duurdere designhotels en ook op heel veel boerderijen is er een mogelijkheid om te overnachten. Voor ieders wens en budget biedt Oostenrijk voldoende accommodatie.

Reisadvies

Voor Oostenrijk gelden geen speciale veiligheidsvoorschriften. Het gehele land is veilig om te reizen. Het actuele reisadvies vind je hier. Het belangrijkste is om in de wintermaanden op te passen voor lawines. Als er een lawinewaarschuwing van kracht is, ga dan zeker niet buiten de pistes skiën.

Gezondheid

Voor Oostenrijk gelden geen specifieke gezondheidsvoorschriften. En mocht je gebruik moeten maken van een dokter, dan zijn de medische voorzieningen in het land erg goed.

Beste reistijd

Oostenrijk heeft een gematigd Midden Europees klimaat. Grofweg zijn er drie weertypes in het land. Het oosten heeft een landklimaat met hete zomers, droge najaarsperiodes en koude winters. In de Alpenregio’s heerst een hooggebergteklimaat; de zomers zijn er eerder kort en fris, terwijl de winters lang en sneeuwrijk zijn. In de Alpendalen heerst er een milder klimaat met minder neerslag. Het westen heeft meer een zeeklimaat, vergelijkbaar met dat van Nederland en een landklimaat in het zuidoosten.

Over het algemeen is Oostenrijk het hele jaar door goed te bezoeken. In de wintermaanden is het natuurlijk het wintersportland bij uitstek voor de Nederlanders. In het voorjaar kan het zeker nog fris zijn en is een sneeuwbui niet uit te sluiten. De zomer is het klimaat over het algemeen prima, maar kan er – zeker in de bergen – een onweersbui overtrekken. Tijdens de herfst is het heerlijk rustig en zijn de bossen prachtig mooi gekleurd. Voor bergwandelen is het dan wel uitkijken of de routes nog begaanbaar zijn en niet al door de eerste sneeuw ontoegankelijk zijn geworden.

Visum

Voor een bezoek aan Oostenrijk is een geldig paspoort of identiteitskaart vereist. Je hoeft geen visum te hebben. Reis je door naar een ander land, dan heb je voor dat land wellicht wél een visum nodig. Je kunt dit eenvoudig checken op de website van E-Visums.nl. De experts van E-Visums.nl kunnen je desgewenst snel helpen met het aanvragen van de benodigde visa. E-Visums.nl heeft een supportcenter dat 7 dagen per week voor je klaar staat met raad en daad.

Eten en drinken

De Oostenrijkse keuken biedt meer dan alleen “Wiener Schnitzel”. In de diverse regio’s vind je heel veel lokale specialiteiten. De basis van veel gerechten is vooral ontstaan door het boerenleven. Er is dus zeker sprake van een “boerenkeuken”. Door de geschiedenis en diverse culturen van de Donau-monarchie tref je vele Italiaanse, Hongaarse en Boheemse invloeden aan. Vlees en vis domineren de keuken, vegetarisch eten is wat onderbelicht maar krijgt wel meer belangstelling. De “Sachertorte” mag je in Wenen natuurlijk niet missen. Maar ook andere taarten en desserts zijn in Oostenrijk heerlijk.

Oostenrijk produceert hele goede witte en rode wijnen. Het is geen straf om een lekkere wijn te bestellen bij het diner of op het terras. En natuurlijk drinkt men bier. Er is een rijke traditie aan bierbrouwerijen in het land. “Schnaps” is ook een echte Oostenrijkse drank. In veel smaken te krijgen, ook met lekkere kruiden.

Vervoer

Het wegennet in Oostenrijk is uitstekend. Diverse snelwegen brengen de reiziger gemakkelijk door het land. Ook de provinciale wegen hebben een goed netwerk. Zo is iedere streek of plaats in het land gemakkelijk te bereiken. Ook in de winterse perioden zijn de wegen over het algemeen goed berijdbaar, door een goed onderhoud. Ook het openbaar vervoer is goed georganiseerd. Er is een uitgebreid treinnetwerk en de Postbus onderhoudt diensten tussen de verschillende steden en plaatsen.

Elektriciteit

De netspanning in Oostenrijk is 230 volt / 50 Hz. De stekkers en stopcontacten zijn dezelfde als wij in Nederland hebben.

Geldzaken

Oostenrijk heeft net als Nederland de Euro als wettig betaalmiddel. Pinnen en betalen met creditcard is nagenoeg overal mogelijk. Geld opnemen is ook geen probleem. Het prijspeil is over het algemeen genomen iets lager of vergelijkbaar met Nederland.. Uit eten is een stuk goedkoper, net als reizen met het openbaar vervoer, drank en sigaretten. De levensmiddelen zijn vaak wel een stukje duurder dan in Nederland.

Highlights

Actief

Cultuur