Verenigde Staten

Verenigde Staten

Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten

De Verenigde Staten in een notendop

De Verenigde Staten (VS) zijn na Canada en Rusland het grootste land ter wereld. Er wonen ruim 325 miljoen mensen, waarmee het land op China en India na de grootste bevolking heeft. Naast de 50 staten waar het land uit bestaat, vallen ook enkele eilanden en eilandgebieden in de Caraïbische Zee en de Stille Oceaan onder de VS, zoals Puerto Rico en Guam. De VS hebben daarnaast nog verregaande samenwerkingsovereenkomsten met de Marshalleilanden, Palau en Micronesië.

Circa 20.000 jaar geleden maakten de eerste mensen vanuit Siberië via een dikke ijslaag over de Beringstraat de oversteek naar Alaska en Canada, en trokken vervolgens naar het zuiden. Sommige groepen bleven in het westen en leefden van de jacht, terwijl anderen naar het oosten verhuisden en zich gingen toeleggen op de visvangst. De bewoners van toen werden na de komst van de Europeanen per ongeluk indianen genoemd om daarna te worden verdreven en vermoord.

Griffith Park, Los Angeles, Californië

Het land werd in 1783 onafhankelijk waarna een periode volgde van snelle uitbreiding naar het zuiden en westen. In 1861 brak de Amerikaanse Burgeroorlog uit die in 1865 met de afschaffing van slavernij eindigde. In de 20e eeuw groeide de VS door de industrialisering verder uit tot een wereldmacht.

De VS van nu vormen een land dat in cultureel opzicht maar ook qua natuur, landschap, klimaat en welvaart bijzonder divers is. Als vakantieland vinden wij het er geweldig. Omdat dit grote land dat uitblinkt in diversiteit, zoveel te bieden heeft zullen we in deze blog het aantal highlights geleidelijk uitbreiden.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

In de VS lijkt geen gebrek aan accommodatie. In de buitenwijken van (grote) steden kun je vaak terecht in motels, in de steden zelf in hotels. Ook heb je voldoende bed & breakfast- en/of AirBnB-mogelijkheden. Daarnaast kun je, als je niet van plan bent veel door het land te reizen, een huis voor bijvoorbeeld een week (of twee) huren. Wij hebben dat een keer gedaan in Florida. We kregen een ruime, luxe villa inclusief zwembad aan de golfbaan en betaalden naar verhouding erg weinig voor onze overnachtingen.

De kampeerders onder ons komen in dit grote land helemaal aan hun trekken. Vaak hebben de nationale parken prachtige kampeermogelijkheden voor zowel campers als tenten. De voorzieningen op de campings zijn doorgaans fantastisch. In de nationale parken heb je meestal ook lodges maar reken dan op hoge prijzen. We hebben in een van de parken (Yosemite NP) wel eens in een volledig gemeubileerde tent overnacht. Goed te doen maar naar verhouding stevig aan de prijs.

Grand Park in LA

Reisadvies voor de Verenigde Staten

Over het algemeen zijn de Verenigde Staten een veilig land waar zelden een negatief reisadvies voor wordt afgegeven. Wel gelden er enkele overwegingen of aspecten om mee rekening te houden.

Criminaliteit

In veel staten is het toegestaan om in het openbaar een wapen te dragen. Regelmatig bereikt ons het nieuws dat er in de VS weer een (massaal) schietincident heeft plaatsgevonden maar hierbij komen nagenoeg nooit toeristen om. Net als in Europa zijn ook sommige wijken van grote steden onveilig. Informeer vooraf of dit ook het geval is voor de accommodatie die je op het oog hebt. In de zuidwestelijke staten vormt daarnaast de handel in drugs een probleem. Wees alert omdat drugsbendes geweld kunnen gebruiken.

Natuurgeweld

In de VS kun je te maken krijgen met bosbranden (vooral in Californië), lawines (in de Rockies), orkanen (in het zuidoosten en op Hawaii) en tornado’s (in het midden van het land). Daarnaast kunnen actieve vulkanen op Hawaii roet in het eten gooien. Volg daarom de berichten in de media en de weerberichten.

Check voor je vertrek naar de Verenigde Staten sowieso het actuele reisadvies.

Vulkaan op Hawaii

Gezondheid

Voor de Verenigde Staten gelden geen bijzondere gezondheidsrisico’s, los van de aanwezigheid van mogelijk gevaarlijke dieren zoals schorpioenen. Wel kan het zin hebben om je te laten vaccineren voor hondsdolheid die je zelfs, al is de kans klein, kunt oplopen van eekhoorns.

Nog enkele tips:

  • Neem de bijsluiter (en een Engelstalig doktersrecept) mee van eventuele medicijnen die je neemt om te voorkomen dat je voor drugsverslaafde wordt aangezien. En neem voldoende voorraad uit Nederland mee omdat je deze medicijnen mogelijk niet in de VS kunt krijgen.
  • Nuttig tijdens je vlucht naar de Verenigde Staten zo weinig mogelijk alcohol en koffie om een jetlag zoveel mogelijk te vermijden. Probeer veel te bewegen door bijvoorbeeld regelmatig je benen te strekken, om trombose zoveel mogelijk te voorkomen.
  • De medische voorzieningen in de VS zijn goed maar prijzig. Controleer wat je ziektekostenverzekering (en mogelijk je reisverzekering) wel of juist niet dekt.

Beste reistijd voor de Verenigde Staten

Vanwege de omvang en ligging van het land kennen de VS een bijzonder gevarieerd klimaat. Tropisch is het op Hawaii en in het zuiden van Florida (Everglades en de Florida Keys). In Alaska is het subarctisch en in het noord-oosten heerst er een vochtig, continentaal klimaat. Het westen kent juist weer een steppeklimaat. De beste reistijd hangt daarom sterk af van de regio waar je naartoe wilt. Houd je niet van al te heet en vochtig, dan is de lente en begin herfst vaak een ideale periode om het land te bezoeken. Maar in het zuidoosten loop je in de zomer en begin herfst juist kans op verwoestende, tropische orkanen. Daar waar mogelijk vermelden we de beste reistijd op de afzonderlijke highlightpagina’s.

Strand op de Florida Keys

Visum voor de Verenigde Staten

Paspoorthouders van de meeste West-Europese landen komen in aanmerking voor ESTA (Electronic System for Travel Authorisation), een soort digitaal visum. Je kunt de ESTA in het Nederlands aanvragen via de officiële website van het Department of Homeland Security. Doe dit ruim van tevoren, in elk geval minstens 72 uur voordat je naar de VS reist. Kosten zijn 21 dollar. Een uitgegeven ESTA is twee jaar geldig mits je paspoort nog geldig is. Binnen die periode mag je zo vaak als je wil naar de VS reizen zolang de verblijfsduur niet het maximum van 90 dagen overschrijdt.

We kunnen ons echter voorstellen dat je het lastig vindt om dit zelf allemaal te regelen. In dat geval kunnen de experts van een visumbureau je snel en professioneel ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde ESTA voor de Verenigde Staten. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die 7 dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen. Zo controleren ze bijvoorbeeld uitgebreid alle formulieren die namens jou naar de immigratiedienst gaan. Daarbij kunnen veel gemaakte fouten bij het invullen van de formulieren tijdig worden voorkomen.

Eten en drinken

In het algemeen eten Amerikanen veel en bij voorkeur grote porties. Ga je naar een restaurant dan krijg je vaak meer dan je op kunt. Vraag dan om een doggybag, tenminste als je tijdens je reis ook de middelen hebt om het eten later op te warmen. Ook met non-alcoholische dranken zijn ze niet zuinig. Vrijwel overal kun je een gratis “refill” krijgen: extra koffie of frisdrank dat al dan niet door de ober wordt bijgeschonken.

Uit eten kan zowel (semi-)chique in een restaurant als eenvoudig bij een van de vele fastfoodketens zoals McDonalds, Burger King, Pizza Hut en Taco Bell. Een prima alternatief voor de lunch is in onze optiek een heerlijk belegd broodje bij de Subway. Bij de restaurants is er ruime keuze in de internationale keuken. Vlees is hier wel dominant. Wat dat betreft zijn de VS voor vegetariërs een wat minder prettig vakantieland. Geef in de restaurants naar onze maatstaven veel fooi, want de obers krijgen erg slecht betaald. Je geeft 10% als je niet tevreden bent, 15% als je dat wel bent en 20% als je uitzonderlijk tevreden bent. Op de bon vind je een suggestie van wat gangbaar is of wat het restaurant gangbaar vindt. Meestal is dit 18%.

Eettentje in Venice Beach, LA

Er zijn vele prima bier- en wijnsoorten te krijgen in de Verenigde Staten. De bieren zijn vaak import; het Amerikaanse bier wordt echter steeds meer ‘volwassen’. Van de wijnen die in de VS worden geproduceerd komt vanwege het ideale klimaat ruim 90% uit Californië.

Omdat het in de VS behoorlijk warm kan zijn, vind je overal zowel buiten als binnen publieke waterfonteintjes. Het water is van goede kwaliteit. Ook het kraanwater is van prima kwaliteit alhoewel er wel een chloorsmaak aan kan zitten. Flessen drinkwater uit de supermarkt vormen het alternatief. Deze zijn ook handig voor onderweg.

Vervoer binnen de Verenigde Staten

Het meeste vervoer in de VS vindt plaats over de weg. Op steden als New York en San Francisco na, beschikken de steden en dorpen in de VS over onvoldoende openbaar vervoer. Het gevolg is dat de meeste Amerikanen met de auto of met het vliegtuig reizen. Alhoewel er ook goede bus- en treinverbindingen tussen de grote steden zijn zouden wij toch een huurauto of camper adviseren. Juist omdat de meeste Amerikanen afhankelijk zijn van hun auto vind je bij de meeste hotel in de steden voldoende parkeergelegenheid.

Als je wat langer de tijd hebt om de VS te ontdekken, dan kun je ook overwegen om bijvoorbeeld een deel in het oosten met een huurauto te verkennen om daarna de trein of vliegtuig naar het westen te nemen waar je dan een camper huurt om de grote, nationale parken te bezoeken. Er zijn in elk geval mogelijkheden te over.

Amerikaans rijbewijs halen bij lang verblijf?

Mocht je overigens langer dan drie maanden in de VS willen rondtrekken dan reppen sommige reisblogs erover dat je dan een Amerikaans rijbewijs nodig hebt. Dit is niet helemaal het geval. Die regel geldt meer voor mensen die zich permanent in de VS willen vestigen. Bedenk wel dat de ESTA (je digitaal toeristenvisum) slechts 3 maanden geldig is, dus zul je in plaats van de ESTA een apart visum moeten aanvragen.

Besparingsmogelijkheden

Ben je niet gebonden aan de locatie waar je rondreis met een huurauto of camper moet beginnen dan loont het om te kijken naar een staat waar de staatsbelasting laag is. Je huurt dan daar je vervoersmiddel om uiteindelijk bijvoorbeeld 10% op het totaalbedrag te besparen!

Slingerende weg door Yosemite National Park, Californië

Als je je vervoersmiddel op een andere locatie wilt af leveren dan waar je hem ophaalt (iets waar de meeste verhuurbedrijven een flinke toeslag voor berekenen) dan kun je ook overwegen om de reisroute in tegenovergestelde richting te rijden dan wat vrijwel alle toeristen doen. Voor het verhuurbedrijf is een manier om een huurauto of camper weer terug te krijgen op de oorspronkelijke locatie door andere huurders in sommige gevallen slechts 1 dollar (!) te laten betalen om hun vervoersmiddel terug te laten brengen. Dit gebeurt dan meestal in het najaar.

De routes liggen wel vast en vaak ben je aan een bepaalde periode gebonden dat je de camper terug moet brengen. Maar het is wel in de meeste gevallen een bijzonder goedkope optie. Meer informatie vind je op de sites van onder meer iMoova en Thrifty Nomads, maar er zijn er nog veel meer die dit soort “relocation”-aanbiedingen hebben.

Als je niet gebonden bent aan de zomerperiode dan is een andere besparingsmogelijkheid om een gloednieuwe camper uit de omgeving van Chicago (waar de meeste campers worden gebouwd) het verhuurbedrijf te rijden om hem daar af te leveren. Dit kan alleen in het (vroege) voorjaar. Verhuurders die deze “kortingsactie” aanbieden zijn onder meer Apollo, Cruise America, El Monte, Road Bear en Star RV.

Elektriciteit

De netspanning is 120 V met een frequentie van 60 Hz. In de Verenigde Staten komen stopcontacten van het type A en B voor. Voor beide typen heb je een adapter nodig. Bezoek je tijdens je reis nog meer landen waar andere type stopcontacten zijn, dan adviseren we je een universele wereldstekker aan te schaffen. 

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

Je betaalt er met de Amerikaanse dollar. Het algemeen prijspeil ligt niet veel hoger of lager dan in West-Europa. Maar de verschillen tussen de staten maar ook steden kunnen wel groot zijn. Elke staat hanteert een eigen percentage aan staatsbelasting (de Amerikaanse equivalent van onze btw). Daarnaast zijn sommige, grote steden duidelijk duurder dan andere steden in bijvoorbeeld het binnenland.

Kort gezegd komt het erop neer dat sommige dingen wat duurder zijn dan bij ons in West-Europa, zoals accommodatie in steden als Los Angeles of toegang tot nationale parken, andere dingen zoals brandstof juist goedkoper. Daar staat dan weer tegenover dat je veel grotere afstanden aflegt. Dat maakt de totale brandstofkosten alsnog niet goedkoper dan bij ons. Vaak zijn er eenvoudige mogelijkheden om op de uitgaven te besparen. Een voorbeeld hiervan is de National Park Pass waarmee je voor ongeveer 80 dollar in alle nationale parken terecht kunt. Mocht je van plan zijn om veel parken te bezoeken dan haal je dit geld er snel uit. Meer informatie.

Highlights van de Verenigde Staten

De blog over de Verenigde Staten is nog maar net live. Het aantal highlights is nu nog beperkt maar zal de komende paar maanden flink worden uitgebreid. Kom dus regelmatig terug naar deze pagina om te zien wat er is toegevoegd. Of schrijf je in voor de nieuwsbrief. Je wordt dan automatisch bericht als er weer highlights aan de Verenigde Staten zijn toegevoegd.

Actief

Wandelplezier in het Joshua Tree National Park

Wandelplezier in het Joshua Tree National Park

Op ongeveer 2,5 uur rijden van zowel Los Angeles als San Diego bevindt zich het Joshua Tree National Park. Dit natuurreservaat, ter grootte van de provincie Zuid-Holland, is vooral bekend om de vele yucca-achtige bomen die er groeien: de zogenaamde...

Yosemite NP

Yosemite NP

Fietsen en wandelen in het prachtige Yosemite NP Een van de eerste nationale parken van de Verenigde Staten is het Yosemite National Park in Californië dat sinds 1984 ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het meer dan 3.000 km² grote park...

Wandelen op Hawaii

Wandelen op Hawaii

Waanzinnige wandeltochten op Hawaii De eilanden van de staat Hawaii spreken bij de meeste mensen wel tot de verbeelding. Zodra je de naam van de eilandengroep hoort denk je waarschijnlijk meteen (en terecht!) aan prachtige, witte zandstranden met...

Cultuur

Beren spotten in Homer

Beren spotten in Homer

Aan het einde van de Sterling Highway op het schiereiland Kenai in Alaska ligt Homer. Hier wonen rond de 5000 mensen, een redelijk omvang voor een plaats in Alaska. Homer staat bekend om het zachtere klimaat en de mooie ligging aan zee. Reden dat er...

Valdez: poort naar de Prince William Sound

Valdez: poort naar de Prince William Sound

Valdez (spreek uit Valdeez) ligt prachtig gesitueerd tussen de bergen waar vele watervallen ontspringen. Het oorspronkelijke Valdez is gesticht rond 1900 als haven. Dit was de tijd dat Amerikanen vanuit deze plaats de zoektocht naar goud begonnen....

Fairbanks, noordelijkste grote stad van Alaska

Fairbanks, noordelijkste grote stad van Alaska

Fairbanks is in 1901 gesticht als een handelspost door de strategische ligging aan de Chena River. De goudkoorts die vervolgens ontstaat zorgt voor een snelle groei van de stad. Later speelde de stad een belangrijke rol voor de oliehandel en de...

Anchorage: de “Poort naar Alaska”

Anchorage: de “Poort naar Alaska”

Anchorage is voor veel bezoekers van Alaska de eerste indruk met deze staat. Hier landen vliegtuigen uit alle windstreken. Soms op doorreis, maar vaak als start van een bezoek aan Alaska. Hoewel de stad niet het imago heeft van een prachtige stad,...

Las Vegas, entertainmenthoofdstad van Amerika

Las Vegas, entertainmenthoofdstad van Amerika

Op onze rondreis door het zuidwesten van de VS kwamen we op de terugweg richting Los Angeles langs Las Vegas. Deze stad met de alles zeggende bijnaam Sin City is de stad waar je moet zijn voor amusement en gokken. Wij zelf hebben op af en toe een...

San Diego, de geboortestad van Californië

San Diego, de geboortestad van Californië

Tijdens onze rondreis afgelopen najaar door het zuidwesten van de VS deden we ook San Diego aan. Deze kuststad aan de Grote Oceaan bevindt zich net ten noorden van de Mexicaanse grens. Ondanks de grootte vonden we dit een plezierige, relaxte stad. In...

Miami, de magische stad in de Amerikaanse tropen

Miami, de magische stad in de Amerikaanse tropen

In het zuidelijke puntje van de Amerikaanse staat Florida liggen de steden Miami en Miami Beach. Deze waren in de jaren 80 het decor voor onder meer Miami Vice. De tv-serie toonde een hippe omgeving die zoveel meer was dan alleen het centrum van de...

Wandelen in het sportieve Los Angeles

Wandelen in het sportieve Los Angeles

Tot drie keer toe brachten we in drie verschillende jaargetijden een bezoek aan Los Angeles toen we op doorreis waren naar de tropische eilanden van Hawaii. De eerste keer was in de winter. We kwamen toen tot de slotsom dat de stad der engelen ons...

New York City

New York City

New York City, de stad die maar niet wil slapen Waarschijnlijk is geen stad ter wereld meer bezongen dan New York. Van Frank Sinatra tot Alicia Keys, allemaal brachten ze aan een ode aan de “city that never sleeps”. En inderdaad: als je in New York...

Het veelzijdige en prachtige San Francisco

Het veelzijdige en prachtige San Francisco

In het hart van de San Francisco Bay-regio in Californië ligt op het schiereiland dat de baai scheidt van de Grote Oceaan, de in onze ogen super relaxte stad San Francisco. De stad telt ruim 800.000 inwoners en maakt als zodanig maar een klein deel...

Natuur

Denali National Park: topattractie van Alaska

Denali National Park: topattractie van Alaska

Het bezoek aan het Denali National Park is er een met verwachtingen naar immens hoge bergtoppen en eindeloze gletsjers. Een berg van meer dan 6000 meter hoogte kom je tenslotte niet overal tegen. Daarnaast zijn er de nodige wilde dieren te vinden....

Unieke fjorden met gletsjers in Kenai Fjords National Park

Unieke fjorden met gletsjers in Kenai Fjords National Park

Een reis door Alaska is niet compleet zonder een bezoek aan het Kenai Fjords National Park. Hier vind je vele gletsjers en een grote diversiteit aan zeedieren. Het park beslaat zowel zee als land en heeft een omvang van meer dan 2700 km2. Dit is...

Sedona, ultiem outdoorparadijs in Arizona

Sedona, ultiem outdoorparadijs in Arizona

Sedona is een stad in Arizona te midden van een prachtige omgeving vol ruige, knalrode rotsformaties. Het idyllisch ogende, bijzonder gezellige stadje staat bekend om de vele fantastische restaurants, spa’s, kunstgalerijen en festivals. Maar de...

Het grandioze Grand Canyon National Park

Het grandioze Grand Canyon National Park

Het iconische Grand Canyon National Park stond al lang op onze bucketlist. De enorme kloof die in miljoenen jaren door de Colorado rivier is uitgeslepen, vonden wij er op foto’s indrukwekkend uitzien. Toch hoorden we van andere reizigers dat je de...