Reizen met een camper

Reizen met een camper

Home » Thema's » Reizen met een camper

Reizen betekent vrijheid. Niets doen, alles mag. Genieten van de cultuur, de mensen en de natuur van de landen die je bezoekt. Het ultieme gevoel van vrijheid krijg je door te reizen met een camper. Optimale flexibiliteit combineer je dan met vrijheid, comfort en gemak.

Zelf hebben we zo’n zeven jaar genoten van het reizen met onze eigen camper. We hebben hiermee vooral Europa ontdekt. Langer geleden hebben we met een gehuurde camper door Nieuw-Zeeland getrokken. Voor ons was het een ideale manier van jezelf comfortabel verplaatsen door de landen. Vooral Noord-Amerika, Europa, Australië en Nieuw-Zeeland zijn zeer geschikt om te bezoeken met een camper. De voorzieningen zijn in deze landen namelijk perfect voor campers.

Reizen met een camper

Direct genieten

Tien minuten nadat we op onze droomplek waren gearriveerd, zaten we relaxed te genieten van al het moois dat we om ons heen zagen. Alleen even stroom aansluiten, de luifel opendraaien en de stoelen klaarzetten, en het optimale vakantiegevoel was er! Ondertussen keken we meewarig naar de andere campinggasten die uren bezig waren om hun tent op te zetten. Of naar de mensen die met man en macht bezig waren hun voortent aan de caravan te bevestigen.

Het grote voordeel is dat je enorm flexibel bent wanneer je met een camper rondreist. Wij hebben nooit plekken vooraf gereserveerd. Ook niet in het hoogseizoen toen we bij het Gardameer wilden staan. Bevalt een plaats je, blijf je langer dan gepland. En wanneer je bent uitgekeken op het gebied, besluit je om door te trekken. Een paar minuten nadat je die beslissing hebt genomen, ben je alweer op pad naar je nieuwe droombestemming!

Steeds meer Nederlanders gaan met een camper op pad. Voor een korte vakantie, maar ook voor een langere trip van enkele maanden. De camperverkoop zit enorm in de lift. Maar ook steeds meer mensen kiezen ervoor om een camper te huren voor hun vakantie.

Reizen met een camper

Kopen of huren

Wanneer je overweegt om een camper aan te schaffen, is het verstandig om eerst eens een camper te huren voor een vakantie. Je kunt dan bepalen of deze manier van reizen en vakantie vieren je bevalt. Want de aanschafprijs van een camper is niet mals. Ook voor een tweedehands camper moet je nog een fors bedrag betalen. En daar blijft het niet bij. Onderhoud, verzekering, belasting, stalling, al deze zaken kosten ook geld. En je schrijft jaarlijks een fors bedrag af op je camper.

Grofweg kun je zeggen dat bij zo’n 7 tot 8 weken per jaar reizen het financieel loont om een camper te kopen in plaats van te huren. Per type kan dit enigszins verschillen, maar dat is hooguit een week meer of minder. Wanneer je dus al zeker weet dat je maar 4 weken per jaar de camper gaat gebruiken, kun je veel beter huren dan kopen. Dus als het bij alleen een zomervakantie blijft, dan is de aanschaf van een camper kostentechnisch gezien niet aan te raden.

Ben je van plan om lange reizen te maken of meermalen per jaar weg te gaan, dan kan het zinvol zijn om een camper aan te schaffen. Wij hebben destijds bewust gekozen voor een camper. We gingen alle vakanties en lange weekends met de camper op pad. Daarnaast verhuurden we de camper aan vrienden en familie voor een nette prijs. Hiermee konden wij onze jaarlijkse kosten financieren.

Maar niet iedereen wil de eigen camper ook nog verhuren. Toch is er sinds kort een veilige manier om je camper te delen met huurders. Dat levert wel extra inkomsten op. Daarnaast geeft het delen van een camper via een platform tal van zekerheiden. Je leest er meer over in onze blog over camper delen. Ook voor huurders is dit een goede optie. Je kunt dan goed kiezen welk type camper het beste bij je past en je hebt geen zorgen om alle jaarlijkse vaste kosten.

Reizen met een camper

Duidelijke offerte bij camperhuur

Wanneer je een camper wilt huren, is het goed om vooraf een goede offerte op te vragen bij de verhuurder. Daarbij is het ook zeker goed om te kijken of er geen verborgen kosten zijn. Dus niet alleen letten op de kale huurprijs, maar ook op de verzekering, belasting, aantal vrije kilometers, kosten voor eventueel inleveren van de camper op een andere locatie (“one ways”), eigen risico, inventaris, bedden- en keukengoed, etc. Niets is zo vervelend als dat je achteraf geconfronteerd wordt met onvoorziene extra kosten die je niet had ingecalculeerd. Ook kan het natuurlijk gebeuren dat je pech krijgt met je huurcamper tijdens je reis. Check daarom ook goed wat in dergelijke gevallen de afspraken zijn. Dit voorkomt teleurstellingen tijdens je reis.

Reizen met een camper

Tips voor het rijden met een camper

  • Voor campers met een totaalgewicht tot 3.500 kg volstaat een rijbewijs B. Bij campers met een hoger gewicht is een rijbewijs C noodzakelijk.
  • Het rijden met een camper is echt iets anders dan met je eigen auto. Het weggedrag is anders, de draaicirkel is vele malen groter en de remweg is langer dan met een personenauto. Houd hier rekening mee als je voor het eerst met een camper de weg op gaat. Zo is bijvoorbeeld een zogenaamde “alkoof camper” zeer gevoelig voor zijwind.
  • Er vindt regelmatig controle plaats door de politie, ook in het buitenland, of je camper niet te zwaar is. Men checkt of het gewicht van de camper zelf, de inzittenden, alle bagage, fietsen, gasflessen en andere spullen onder het maximaal toegelaten totaalgewicht blijft. Als je erboven zit, zijn de boetes niet gering. Ook mag je niet verder rijden.
  • Je kunt dit voorkomen door niet te veel mee te nemen. Ook is het verstandig om nooit met een volle schoonwatertank en een volle vuilwatertank te rijden. Bij een beetje camper hebben beide tanks elk een inhoud van 100 liter, dus reken maar uit hoeveel gewicht je dan meeneemt! Bij iedere camping kun je schoon water tappen. Het is dus helemaal niet nodig om je schoonwatertank tot de nok toe te vullen. En voer als standaard in dat je bij vertrek je vuilwatertank laat leeglopen bij een aftappunt. Laat het vuile water nooit zomaar ergens weglopen!
  • Door voor aankomst op de plaats van bestemming bij de supermarkt je boodschappen te doen, hoef je niet altijd voor ieder wissewasje met de camper naar de winkel. In het buitenland vind je vaak net buiten de stad een megastore waar je makkelijk kunt parkeren. Door dan je koelkast flink vol te laden, kun je er weer dagen tegenaan.
Reizen met een camper

Nadelen reizen met een camper

Natuurlijk heeft het reizen met de camper ook een keerzijde. We noemen er een aantal:

  • Manoeuvreren in de stad is lastig. Smalle straatjes, krappe bochten en druk verkeer maken het rijden in een stad niet altijd even plezierig.
  • Een parkeerplaats vinden in de stad kan problematisch zijn. Je hebt wat ruimte nodig, dus in een drukke stad heb je niet snel een parkeerplek gevonden. Onze eerste beginnersfout met een camper: er net op tijd achter komen dat je camper veel te hoog is voor een parkeergarage. Zo bleef ons het nieuwe cabriomodel camper bespaard!
  • Als je ver van een stad verwijderd bent, moet je weer opbreken om boodschappen te halen of naar een restaurant te gaan. Check daarom altijd of je ook bij de camperhuur fietsen mee kunt huren. Dan kan de camper blijven staan en kun je toch de stad in. Dat voorkomt ook gelijk het rijden in die drukke stad.
  • Het rijcomfort is wat minder dan met een (huur)auto. Ook kun je minder hard. En je moet vooraf zorgen dat al het servies goed opgeborgen is, om rammelende bordjes en rondvliegende dingen te voorkomen.
  • Je hebt een speciale campernavigatietool nodig. Om te voorkomen dat de routeplanner je een tunnel instuurt met een te lage doorrijhoogte, moet je een aparte tool hebben voor navigeren. Vraag daarom bij je verhuurder of de navigatie is ingericht voor campers.
  • Voor vertrek alles checken. Als je wegrijdt van je camperplaats, moet je iedere keer een check uitvoeren of alle luiken zijn afgesloten, de spullen goed zijn vastgezet, of de stroom, het gas en de waterslang afgekoppeld zijn, enz. Je ontwikkelt gaandeweg wel routine hierin, maar in het begin moet je echt even de tijd nemen om te controleren of je veilig weg kunt rijden.

Toch vonden we alle nadelen niet opwegen tegen de voordelen. We gebruikten de camper bijna nooit om een stad in te gaan. We deden alles op onze fietsen (in de eigen camper) of via een shuttle service of openbaar vervoer (bij de keer dat we een camper huurden). En de gigantische supermarkten die je eigenlijk overal vindt, waren voor ons altijd de eerste tussenstop. Hier gooiden we de koelkast en de vriezer weer vol. En de broodjes haalden we iedere morgen lekker vers gebakken bij de plaatselijke bakker.

 

Een betrouwbare verhuurpartner

Zonder zorgen met een camper rond rijden begint bij het kiezen van een betrouwbare verhuurpartner. Wij kunnen Worldwide Campers aanbevelen. WorldWide Campers werkt alleen samen met gerenommeerde camperverhuurders in veel continenten. Zo kun je via dit netwerk in Europa, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland een camper huren. Op basis van je eigen wensen kies je welke camperverhuurder het beste bij je past. En daarna kun je heerlijk op reis, in je paleis op wielen. Genieten van de luxe, de vrijheid en de prachtige plekken waar de camper je allemaal naartoe brengt!

Reizen met een camper