Oceanië

Oceanië

Home » Bestemmingen » Oceanië

Oceanië is het kleinste werelddeel van onze aarde, gelegen ten zuidoosten van Azië. Ondanks het relatief beperkt landoppervlak beslaat de regio de immens grote waterwereld van de Grote of Stille Oceaan. Het gebied bestaat uit de grote eilanden Australië, Nieuw-Zeeland en Nieuw-Guinea, en de drie grote eilandgroepen Melanesië, Micronesië en Polynesië. De regio van Oceanië is zo groot en divers dat we op deze website aparte, uitgebreide pagina’s wijden aan de genoemde eilanden en eilandgroepen.

Australië

Australië is het grootste land met de meeste inwoners van de hele regio. De hoofdstad is Canberra maar bij de meeste reizigers zijn Melbourne, Sydney, Brisbane en Perth een stuk bekender. In het noorden heb je tropisch regenwoud, in het binnenland een van de grootste woestijnen ter wereld, en in het zuiden en oosten bossen, weilanden en strand. Wij zelf hebben enkele jaren geleden kennis mogen maken met het zuidoosten waar je in onze beleving makkelijk drie tot vier weken kunt doorbrengen.

Nieuw-Zeeland

Twee jaar geleden hadden we slechts drie weken de tijd om zowel het noorder- als het zuidereiland van Nieuw-Zeeland te ontdekken. Dit is te kort gebleken: in dit land kun je makkelijk een wereldreis maken door de grote diversiteit aan landschappen! Wat ons betreft een land wat op niemands bucketlist mag ontbreken. Alhoewel het zuidereiland ons hart echt gestolen heeft, is ook het noordereiland een bezoek meer dan waard. De prachtige, ruige en vooral ook zeer diverse natuur leent zich volmaakt voor sightseeing en wandelen. Wat het reizen in Nieuw-Zeeland verder bijzonder maakt is het gemak: er is genoeg accommodatie te vinden maar wellicht is de huur van een camper nog idealer.

Nieuw-Guinea

Dit bijzonder grote eiland bestaat uit Papoea-Nieuw-Guinea in het oosten, en het Indonesisch deel Papoea in het westen. Tropische regenwouden, prachtige baaien, vele kleine, paradijselijke eilanden, en diverse culturen. Het is een eiland wat nog steeds weinig door reizigers bezocht wordt alhoewel er de laatste jaren met name in West-Papoea steeds meer toeristen te vinden zijn. Dit is nog eens een avontuurlijk reisbestemming, al is het alleen al doordat het niet echt toegankelijk is. Enige voorzichtigheid is geboden omdat het er – met name in het oosten – onrustig kan zijn. In oktober 2018 hebben we West-Papoea bezocht. Op deze site meer details over deze paradijselijke (duik)bestemming.

Polynesië

Dit gebied met een wateroppervlak van meer dan 50 miljoen vierkante kilometer ligt ruwweg tussen Paaseiland in het zuidoosten, Hawaï in het noorden en Nieuw-Zeeland in het zuidwesten. De naam Polynesië staat synoniem aan tropische, paradijselijke bounty-eilanden. Onder duikers staat het gebied ook bekend als het walhalla voor duiken met grote (wal)vissen. Op deze website vind je in de loop van 2019 meer informatie over Hawaii, Frans-Polynesië, en de Cookeilanden. Ook andere, bekende Polynesische eilanden als Samoa, Tonga en Paaseiland staan zeker nog op ons verlanglijstje.

Melanesië

Dit gebied strekt zich uit van Nieuw-Guinea in het westen tot aan Fiji in het oosten. Fiji trekt de meeste bezoekers en geniet de grootste bekendheid. Maar voor cultuur wordt een bezoek aan Vanuatu – waar het bungeejumpen onderdeel van het leven van een jongen uitmaakt om man te worden – en Papoea-Nieuw-Guinea aangeraden. Ook deze eilandengroep staat hoog op ons verlanglijstje. Overigens zijn Fiji, Vanuatu, Tonga, Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden erg kwetsbaar voor verwoestende cyclonen, overstromingen, aardbevingen en klimaatveranderingen. Voor Melanesië geldt daarom het advies vooraf goed het reisadvies voor de eilanden te checken.

Micronesië

De kleine eilanden van Micronesië, ten noorden van de evenaar en ten oosten van de Filippijnen, genieten met name onder duikers bekendheid. Het gebied is één groot kerkhof van schepen uit de tweede wereldoorlog. Wij deden de eilanden Chuuk, Palau, Guam, Kosrae en Pohnpei aan. Het eiland Pohnpei is onder archeologen bekend vanwege de Nan Madol, een zeer oude stad en werelderfgoed. Een highlight van Kosrae is de viering van Kerst. Veel bewoners van het eiland werken in de toeristenindustrie waar ook ter wereld maar komen eens in de vier jaar in die periode terug naar hun geboorteland.

Micronesië en Palau

Micronesië en Palau

De kleine eilanden van Micronesië, ten noorden van de evenaar en ten oosten van de Filipijnen, genieten met name onder duikers bekendheid. Het gebied is een kerkhof van schepen uit de 2e wereldoorlog. Wij deden de eilanden Chuuk, Palau, Guam, Kosrae en Pohnpei...

Lees meer
De paradijselijke Cookeilanden

De paradijselijke Cookeilanden

In het midden van de Stille Zuidzee tussen Frans-Polynesië in het oosten en Tonga in het westen, liggen de 15 bewoonde, paradijselijke Cookeilanden. Hier vind je een prachtige natuur met enkele redelijk hoge bergen, zoals de Te Manga van 653 meter hoogte! En verder...

Lees meer
Australië

Australië

Australië is bij velen bekend om de kangoeroes en koala’s, Ayers Rock (Uluru), de stranden, woestijnen, de ‘bush’, de ‘Outback’, het eerste Grand Slam-tennistoernooi en de eerste Grand Prix van het nieuwe jaar, en de grote steden als Sydney,...

Lees meer
Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

Twee jaar geleden hadden we slechts drie weken de tijd om zowel het noorder- als het zuidereiland te ontdekken. Dit bleek te kort: in dit land kun je makkelijk een wereldreis maken door de grote diversiteit aan landschappen! Wat ons betreft een...

Lees meer

Klimaat in Oceanië

Australië

Vanwege de enorme omvang kent Australië diverse klimaten. In het noorden is het (sub)tropisch, in het binnenland heerst een woestijnklimaat en in het zuiden en oosten geldt een (mild) zeeklimaat. Beste reistijd is afhankelijk van waar je heen wilt. In hun winter (onze zomer) is het in Sydney goed toeven terwijl het in de nabijgelegen Blue Mountains behoorlijk fris kan worden. De winter is voor het noorden en noordoosten het droge seizoen, in Perth (aan de westkust) heerst dan het regenseizoen. In hun zomer kan het in een groot deel van het land heet tot zeer heet worden. In Melbourne heb je dan het droge seizoen en zijn de temperaturen juist erg aangenaam.

Nieuw-Zeeland

Het noorder- en zuidereiland van Nieuw-Zeeland kennen een mild zeeklimaat en relatief veel zonneschijn. In hun winter kan het op het zuidereiland, met name in de bergen, koud worden. Er zijn dan zelfs volop mogelijkheden om te skiën. In hun zomer is het er iets droger dan in de winter en ook wat warmer maar de grote temperatuurverschillen zoals die er zijn in buurland Australië heb je hier niet.

Nieuw-Guinea

Het grote en bergachtige eiland Nieuw-Guinea kent een tropisch regenwoudklimaat met bijzonder kleine temperatuurverschillen tussen de seizoenen. Vanwege de hoogte kan het in de bergen ondanks de ligging bij de evenaar koud worden. Het uiterste (zuid)oosten heeft in onze zomer een relatief droog seizoen. In het uiterste westen heerst dan juist het regenseizoen.

Polynesië

Het zal je niet verbazen dat Polynesië een tropisch klimaat heeft. Het hele jaar door is het er vochtig en warm. Dankzij de zeewind, echter, vinden wij het er goed uit te houden. De beste reistijd is onze zomer. Zowel op Hawaï op het noordelijk halfrond als in Frans-Polynesië op het zuidelijk halfrond heb je dan de wat drogere periode. De eilanden op de evenaar, zoals Kiribati maar ook Paaseiland, kennen andere seizoenen.

Melanesië

Melanesië kent een (zeer) vochtig, tropisch klimaat. Net als in Polynesië is de beste reistijd onze zomer. Dit geldt voor zowel de eilanden in het oosten, zoals Vanuatu en Fiji, als de eilanden in het westen, zoals de Salomonseilanden.

Micronesië

Ook Micronesië kent net als Melanesië een zeer vochtig, tropisch klimaat maar de verschillen tussen het regen- en zomerseizoen zijn er wat kleiner. De meeste bewoonde eilanden liggen net ten zuiden van de orkaanzone.

Reizen binnen Oceanië

Gezien de grootte van Oceanië is het vliegtuig hét vervoersmiddel. Het makkelijkst is om vanuit een grote, internationale  luchthaven als Los Angeles, Seoul, Singapore, Jakarta of één van de grotere vliegvelden in Nieuw-Zeeland te vliegen op één van de grote hubs in de regio om van daaruit al dan niet een doorvlucht te nemen. De hubs in de regio zijn onder meer Port Moresby (Papoea-Nieuw-Guinea), Fiji (Melanesië), Guam (Micronesië), en Hawaï of Tahiti (Polynesië). Vanaf de hubs zijn er vele luchtverbindingen naar andere steden of eilanden. Houd er rekening mee dat het aantal maatschappijen dat met name op de kleinere eilanden vliegt, gering is. De kosten voor een vliegticket zijn daarmee doorgaans (een stuk) duurder dan bijvoorbeeld in Zuidoost-Azië. In vele gevallen is een airpass, bestaande uit enkele reizen binnen een bepaalde regio in Oceanië, de meest voordelige optie.

Gezondheid

Oceanië is te groot en te divers om op deze pagina uitgebreid in te gaan op gezondheidsgerelateerde onderwerpen. Het ligt bijvoorbeeld voor de hand dat je in het tropisch regenwoud van Nieuw-Guinea andere ziektes kunt oplopen dan in het berglandschap van het zuidereiland van Nieuw-Zeeland, en dat de medische voorzieningen in Sydney waarschijnlijk beter zijn dan op het meest afgelegen eiland van Kiribati. Surf voor meer informatie daarom naar de hoofdpagina’s van Australië, Nieuw-Guinea, Nieuw-Zeeland, Melanesië, Micronesië of Polynesië (indien beschikbaar). Of ga naar de website van GGD Reisvaccinaties en zoek daar naar de uiteindelijke bestemming. 

Ons persoonlijk reisadvies voor een reis naar Oceanië

Oceanië is bijzonder groot. Het strekt namelijk zoveel verder dan alleen Australië en Nieuw-Zeeland. Ons advies is om Australië met niets te combineren, maar daar minstens drie weken rond te trekken. Bij voorkeur zelfs enkele maanden. Ook voor Nieuw-Zeeland geven we het advies om er minstens drie weken of een maand voor uit te trekken. Wel kan Nieuw-Zeeland ideaal worden gecombineerd met een strandvakantie op bijvoorbeeld de Cook-eilanden.