Zuidelijk Afrika

Zuidelijk Afrika

Home » Bestemmingen » Afrika » Zuidelijk Afrika

Prachtige regenwouden, steppen, grote natuurparken en de kans om de “big five” te zien: de olifant, neushoorn, buffel, leeuw en luipaard. In Zuidelijk Afrika laat je je overweldigen door de imposante natuur. Op de eilanden zie je unieke flora en fauna en zijn er fantastische mogelijkheden voor duikers en snorkelaars. Met een safari kun je lokale stammen ontmoeten en natuurlijk oog in oog staan met een giraffe, zebra of andere prachtige dieren.

De regio omvat (in alfabetische volgorde) de volgende landen: Angola, Botswana, Comoren, Lesotho, Madagaskar, Malawi, Mauritius, Mozambique, Namibië, Swaziland, Zambia en Zuid-Afrika. Van de landen die wij hebben bezocht, vind je op andere pagina’s uitgebreide informatie.

Namibië

Landen in zuidelijk Afrika

Angola

Dit is een van de armste landen van Afrika. De kuststreek nodigt uit voor een relaxte vakantie. In het binnenland wacht een mooi natuurlandschap op je, waar je de kans hebt om veel wild te kunnen zien.

Botswana

In het Chobe National Park heb je de kans om veel diersoorten in het wild te kunnen zien. Botswana heeft ook een hele uitgebreide vogelstand. Meer dan 500 verschillende soorten kun je hier vinden. Belangrijk exportproduct van Botswana zijn diamanten.

Comoren

Deze eilandengroep met drie grote en een aantal kleinere eilanden, ligt noordwestelijk van Madagascar. Als duikbestemming is dit een uitstekende keuze met mooie koraalriffen waar vele tropische vissen, dolfijnen, haaien en roggen voorkomen. De eilanden kennen veel vulkanen en tropische regenwouden.

Lesotho

Deze staat ligt geheel op minimaal 1000 meter hoogte en kent een bergachtig landschap. Voor wandelaars is dit uitgestrekte gebied ideaal om te ontdekken. Onderweg kun je ook veel vogelsoorten ontdekken. Het Sehlabathebe National Park is de moeite waard. Ook kun je veel watervallen tegenkomen.

Madagaskar

Een van de vier grootste eilanden ter wereld. Een prachtige natuur met een heel divers wildleven maakt Madagaskar zeer interessant voor een bezoek. Door de geïsoleerde ligging komen hier vele unieke dieren voor, waarvan de maki’s (lemuren) de bekendste zijn. Maar ook de mooie zandstranden en de duikmogelijkheden zijn een trekker.

Malawi

In het oosten van het land ligt het immense Malawimeer, met mooie stranden. Onder water leven meer dan 1000 verschillende vissoorten. Hierdoor is het meer een paradijs voor duikers en snorkelaars. Het Liwonde National Park biedt de kans om veel wild tegen te komen.

Mauritius en het Franse Réunion

Deze twee eilanden, gelegen ten oosten van Madagaskar, zijn paradijselijk. Niet voor niets gaan vele pasgetrouwden hier naartoe op huwelijksreis. Duikers halen hier hun hart op, met prachtige koraalriffen, grotten en scheepswrakken. Er zijn diverse Nationale Parken, maar hier komt alleen kleiner wild voor. Vroeger leefde de Dodo op Mauritius.

Mozambique

Met een kustlijn van meer dan 2500 kilometer heeft Mozambique mooie zandstranden. Ook vind je er veel mangrovebossen. Voor watersport, duiken en snorkelen is het hier goed toeven. Ook op de tropische eilanden voor de kust kun je goed duiken en relaxen. In het binnenland zijn veel Nationale Parken waar veel wild leeft. 

Namibië

Met vele Nationale Parken biedt Namibië ruimschoots de mogelijkheid om veel wild te zien. Maar ook vind je er de prachtige Fish river Canyon. Verder bestaat het land vooral uit woestijn. De Namib-woestijn is de oudste ter wereld. Er is een lange kuststrook met zandstranden. Hier zie je veel zeehonden en dolfijnen.

Swaziland

Dit is het kleinste koninkrijk van Afrika. En die koning heeft een bijzonder voorrecht: jaarlijks mag hij een nieuwe maagd kiezen uit de duizenden vrouwen die met ontbloot bovenlijf voor hem dansen tijdens de vruchtbaarheidsdans. De reizigers kiezen Swaziland voor de mooie natuurparken, rotsformaties, moerassen en watervallen.

Zambia

Zambia is een land met uitgestrekte wouden en moerassen. Er zijn diverse nationale parken en wildreservaten. Je hebt hier de kans om giraffes, zebra’s, olifanten en nijlpaarden te zien. En de breedste waterval van Afrika vind je op de grens met Zimbabwe: de Victoria watervallen.

Zimbabwe

Zimbabwe ongerepte regenwouden en wildparken. In deze wildparken heb je de kans om leeuwen en elanden te spotten, maar nog veel meer dieren. Het heuvelachtige landschap met prachtige uitzichten. Ook hier kun je de Victoria watervallen bezoeken, net als de Zambezi Rivier.

Zuid-Afrika

Waarschijnlijk het meest bekende land van de regio Zuidelijk Afrika. Het Kruger National Park biedt de kans om de big five te zien tijdens een safari. Naast de imposante wildernis zijn er ook mooie uitgestrekte zandstranden. Langs de kust heb je de mogelijkheid om walvissen en pinguïns te zien. En ‘s avonds geniet je op het terras van je lodge van een heerlijk glas wijn.

Mauritius

Mauritius

Het paradijselijke eiland Mauritius in de Indische Oceaan is een droombestemming voor velen. De prachtige witte stranden met wuivende palmbomen geven je het ultieme vakantiegevoel. Het turkooise zeewater nodigt uit voor een snorkel- of duikervaring. In het binnenland...

Lees meer
Madagaskar

Madagaskar

Madagaskar is een fantastisch land om te bezoeken voor een vakantie. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in de geweldig mooie nationale parken. Deze geven je de kans om te genieten van de enorme biodiversiteit van het eiland Madagaskar. Daarnaast zijn er...

Lees meer
Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Waarschijnlijk het meest bekende land van de regio. Het Kruger National Park bied je de kans om de big five te zien tijdens een safari. Naast de imposante wildernis zijn er ook mooie uitgestrekte zandstranden. Langs de kust heb je de mogelijkheid om...

Lees meer

Klimaat

In Zuidelijk Afrika vind je zowel regio’s met subtropische als regio’s met tropische klimaten. De meeste landen kennen er ook een regenseizoen. In onze wintermaanden (zomer in Afrika) valt er veel regen. In onze zomer, dus de winterperiode in Afrika, is het droog en koeler. Overdag is kan het lekker warm zijn, maar de avonden en nachten zijn koud. Bepaalde landen, bijvoorbeeld Zuid-Afrika en Zambia, kennen grote hoogteverschillen, waardoor hier in bepaalde streken een bergklimaat heerst en het een stuk kouder is.

Mauritius

Reizen binnen de regio

Wanneer je wilt reizen in Zuidelijk Afrika is het vliegtuig eigenlijk de enige optie. Door de vaak slechte, onverharde wegen is een auto- of busrit te lang en te oncomfortabel. Dit neemt niet weg dat autovakanties of jeepsafari’s juist heel erg populair zijn maar beperk je dan tot één of maximaal twee landen, is het devies. Alle landen in deze regio hebben een of meer luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse en internationale vluchten kunnen verzorgen. In zuidelijk Afrika zijn er ook veel chartermaatschappijen actief die safari vluchten uitvoeren. Het vliegen wordt in Afrika steeds gangbaarder. Vaak zijn tickets online te boeken. Houd er wel rekening mee dat niet alle maatschappijen kunnen voldoen aan de veiligheidsregels die gelden in Europa.

Madagaskar

Gezondheid

Voor alle landen in Zuidelijk Afrika worden vaccinaties aanbevolen. Ook zijn er in enkele landen vaccinaties verplicht. Door de kans op muggenbeten is malaria in sommige gebieden en perioden ook een risico. Hiervoor zijn medicijnen nodig. Laat je tijdig voorlichten door een gespecialiseerde instelling op dit gebied en neem je vaccinatieboekje mee op reis.

De medische voorzieningen in de regio zijn beperkt, eigenlijk heb je ze alleen in de grotere steden. Ook is de kwaliteit niet vergelijkbaar met de zorg zoals we die in Nederland gewend zijn.

Lesotho

Persoonlijk reisadvies

De regio Zuidelijk Afrika leent zich goed voor zowel een korte vakantie van “slechts” twee of drie weken, als een langere trip waarbij meerdere landen worden bezocht. Alleen al in Zuid-Afrika kun je je makkelijk ruim een maand vermaken. Denk ook aan combinaties met Mozambique, Mauritius (voor een strandvakantie) en Madagaskar.

Stam in Botswana, zuidelijk Afrika