Wandeling door Amersfoort en natuurgebied Den Treek-Henschoten

Wandeling door Amersfoort en natuurgebied Den Treek-Henschoten

Home » Nederland » Wandeling door Amersfoort en natuurgebied Den Treek-Henschoten
Op een zonnige en winterse zondag in januari combineren we het beste van twee werelden. We maken een prachtige wandeling door Amersfoort. Maar we genieten ook van de schoonheid van het natuurgebied op landgoed Den Treek-Henschoten. Al eerder schreven we over de mooie wandelingen die je in dit gebied kunt maken. Maar deze wandeling laat weer een heel ander stuk zien van de mooie natuur net bij Amersfoort. Als je stad en natuur wilt zien, is dit echt een wandeling voor jou!

Wandeling door Amersfoort op onze manier

Omdat het mooi weer is, verwachten we drukte. Zeker in een populair wandel- en fietsgebied dat Den Treek-Henschoten is. Daarom gooien we de route om. Als start kiezen we daarom voor het landgoed. We zijn namelijk nog lekker vroeg. Later op de dag zal het hier ongetwijfeld drukker worden. We eindigen dan met het deel door de stad. Om die reden gaan we niet met de trein. We parkeren de auto op de parkeerplaats van de begraafplaats Oud Leusden. Toepasselijk gelegen aan de Dodeweg. Vanaf hier zijn we in een paar minuten op het landgoed Den Treek-Henschoten.

Mountainbikers

Al snel halen de eerste mountainbikers ons al in. Gelukkig rijden ze maar een klein stuk over ons wandelpad. Daarna gaan ze verder op het speciale mountainbikepad. We zien dat het hier populair is onder mtb-ers. Bij een kruising komen op hetzelfde moment uit vier verschillende richtingen zo’n acht sportievelingen aangefietst.

Bospaadjes

Wij lopen al snel over fraaie bospaadjes. Ze kronkelen naar de meest prachtige heidevelden. Met de licht bevroren heide ziet het landschap er mooi winters uit. En we merken dat het voor wandelaars een populair gebied is. Velen trekken eropuit. Maar de drukte is gelukkig te overzien. Op veel stukken zien we niemand lopen.

We lopen tussen het Waswater en het Langeveen door. Hierover schreven we al eens eerder in een blog. Die wandeling liep volledig door het natuurgebied van Landgoed Den Treek-Henschoten. Want hier kun je je makkelijk een hele dag vermaken, zo mooi is het hier.

Over het Pon-lijntje

Over de mooiste paden en beukenlanen lopen we naar de rand van Amersfoort. We verlaten langzaam de prachtige bossen en heidevelden. We steken een klein goederenspoorlijn over. Deze spoorlijn vormde ooit de verbinding tussen Amersfoort en Kesteren. Die lijn is al lang geleden opgeheven. Dit deel van 5 kilometer loopt vanaf Amersfoort Centraal naar het hoofdkantoor van Pon in Leusden. De goederentreinen brengen onder andere de Volkswagens naar Leusden toe.

Het Beekdal

Gelukkig blijft de natuur ons vergezellen richting het centrum van Amersfoort. We lopen door het Beekdal. Dit is het gebied rondom de Heiligenbergerbeek. Deze beek stroomt door tot in het historische hart van de stad. Het Randenbroek Park ligt in dit Beekdal. Hier staat al eeuwen de buitenplaats Randenbroek. Ooit was dit het woonhuis van Jacob van Kampen, een beroemde schilder en architect in de Gouden Eeuw.

Het is een leuk park om hier te wandelen op deze zonnige winterdag. De graslanden langs de beek, de hooilanden, zijn een ideale plek voor veel bloemrijke planten. Vroeger was dit een woest gebied. Moeras en oerbossen stonden langs de beek. In het broekbos aan de andere kant van de beek krijgen we een kleine indruk hoe het er hier lang geleden uitzag. In de verte zien we het landgoed Heiligenberg liggen. Lang geleden beschouwde men deze plek als heilig. Daarom liet de Utrechtse bisschop hier een klooster aanleggen.

De stadsmuur

We lopen een stuk over de stadsmuur. Deze muur kwam er in de 15e eeuw. Amersfoort groeide zo hard, dat de omtrek van de eerste muur te klein was. Daarom bouwde men een tweede muur die een groter gebied kon beveiligen. Van die eerste muur kunnen we weinig meer zien. Wel zien we de Muurhuizen. Deze huizen werden gebouwd op de resten van de oude stadsmuur. Nu is Muurhuizen een pittoreske straat met prachtige panden. Veel van deze huizen zijn rijksmonument.

In de nieuwe stadsmuur kwamen diverse poorten. De eerste die we zien is de Monnikendam, een waterpoort. Hieronder stroomt het water van de Heiligenbergerbeek de binnenstad binnen. De poort bestaat uit twee torens. Het schijnt bij de Amersfoorters een gewilde trouwlocatie te zijn. Het is in ieder geval een idyllische plek om elkaar het jawoord te geven, vinden we.

Koppelpoort

Dan komen we uit bij de bekendste en volgens ons mooiste poort van de stad: de Koppelpoort. We zien een enorm breed bouwwerk met zowel een land- als waterpoort. Iets wat uniek is in Nederland. Het is een fotogenieke plek op deze mooie dag. Veel mensen lopen onder de poort door en maken foto’s en selfies op het plein voor de poort.

Dan valt ook op dat er een houten uitbouw boven de waterpoort is. Vanaf hier konden de wachters gloeiende pek naar beneden gooien als er indringers via het water de stad wilden binnendringen. Dat is nog eens een warm onthaal!

Het historische centrum

Wij lopen weer onder de poort door. We volgen de route verder door het historische centrum. Zo lopen we over de Kleine Spui. Een leuke straat met prachtige panden. Verderop komen we bij de “Lange Jan”, zoals de Amersfoorter De Onze Lieve Vrouwetoren noemen. Het is de op twee na de hoogste kerktoren in Nederland.

De Lange Jan staat nu wat moederziel alleen op het plein. Tot de 18e eeuw hoorde de toren bij een kerk. Die ontplofte in de 18e eeuw, omdat men onzorgvuldig omging met het buskruit dat men in de kerk had opgeslagen.

Het slot van onze wandeling door Amersfoort

Vanaf het treinstation lopen we al snel in sjieke wijk van Amersfoort. We lopen door het statige Bergkwartier. Het ligt op de Amersfoortse berg. Prachtige villa’s staan hier aan brede en rustige lanen.

Daarna pakken we nog een afwisselend stadsbos mee. We lopen langs de watertoren. Omdat hij hier op de Amersfoortse berg staat, hoefde de toren zelf niet zo hoog te zijn. Dat scheelde weer bij het bouwen. Langzaam maar zeker komen we aan het einde van deze prachtige wandeling. We hebben genoten van het historische centrum van Amersfoort. Maar we pakten ook een prachtig stuk natuur mee op Landgoed Den Treek-Henschoten. Voor ons is dit absoluut een reden om dit gebied nog eens uitgebreid te gaan verkennen.

Wandeling door Amersfoort: alle praktische informatie

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om te genieten van de wandeling door Amersfoort en natuurgebied Den Treek-Henschoten.

Route-informatie wandeling door Amersfoort

  • De Wandeling door Amersfoort en natuurgebied Den Treek-Henschoten is een rondwandeling van 18 kilometer lang. Op deze website vind je een gedetailleerde routebeschrijving en een gps-bestand. Sinds 2021 kun je die alleen tegen betaling downloaden.
  • De route gaat in de stad vooral over verharde wegen. Maar ook hier pak je nog regelmatig onverharde stukken mee. In het landgoed Den Treek-Henschoten loop je vooral over rustige bospaden. In het weekend kan het op het landgoed druk zijn, zeker bij mooi weer.
  • Wil je meer zien van Landgoed Den Treek-Henschoten? We beschreven al eerder twee wandelingen die elk hun eigen deel van het gebied aandoen. Een wandeling start in Maarn, de ander heeft als vertrekpunt Leusden. Daarnaast maakten we een prachtige fietstocht over het Landgoed.

Bereikbaarheid en parkeren

  • De wandeling door Amersfoort en natuurgebied Den Treek is een zogenaamde Groene Wissel. De officiële start is bij het treinstation Amersfoort Centraal.
  • Als je met de auto komt, kun je die bij het stationsgebied in een parkeergarage zetten (tegen betaling).
  • Loop je de route net als wij, dan kun je hem ook parkeren bij de parkeerplaats Begraafplaats Oud Leusden of het nabijgelegen Restaurant Zuiver. Je start dan de route bij de beschrijving vanaf punt 2 (rechtsaf de Kerkweg in).

Horeca op de wandeling door Amersfoort

In de stad vind je op veel plekken de leukste horecagelegenheden. Op de route ligt restaurant Zuiver. In het natuurgebied zijn geen horecagelegenheden. Wel zagen we enkele “foodbikes” op plekken staan. Een mobiele fietskar waar men koffie en thee kon kopen.

Wil je de wandeling door Amersfoort en natuurgebied Den Treek samen met iemand maken, maar weet je niet met wie? Word klupper en vind nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.