De mooiste musea ter wereld virtueel bezoeken

De mooiste musea ter wereld virtueel bezoeken

Home » Inspiratie opdoen » Reisinspiratie voor als je even niet op reis kunt » De mooiste musea ter wereld virtueel bezoeken

Als je door bijvoorbeeld een revalidatie aan huis gekluisterd bent, heb je even niets aan je Museumkaart. Die kan ongebruikt in je portemonnee blijven zitten. En een leuk museum in Nederland of ergens anders bezoeken tijdens je stedentrip zit er ook niet in. Maar niet getreurd: je kunt de mooiste kunst van de beroemdste kunstenaars gewoon thuis levensecht bekijken. Zo stap je binnen in het Musée d’Orsay in Parijs, even later surf je door de collectie van MoMa in New York en natuurlijk sluit je af met een bezoek aan ons eigen Rijksmuseum in Amsterdam. Dat is nog eens genieten!

Virtuele tour door de mooiste musea ter wereld

Dit zijn de mooiste musea ter wereld die je met een virtuele tour kunt bezoeken. Dat is vooral mogelijk gemaakt door Google’s Arts & Culture. Dit digitale platform werkt samen met honderden musea over de hele wereld. Op die manier kun je toch de kunst uit alle eeuwen en alle windstreken bekijken op je eigen computer of tablet. Zo haal je wereldberoemde werken naar je eigen huiskamer. Dus geniet met volle teugen van de virtuele tours van de mooiste musea ter wereld:

Rijksmuseum

Rijksmuseum, Amsterdam

Natuurlijk staat “ons eigen” Rijksmuseum op de eerste plaats. Niet alleen vanwege Rembrandts Nachtwacht is dit museum wereldberoemd. In zo’n 80 zalen vind je maar liefst 8000 Hollandse meesterwerken van de middeleeuwen tot aan de periode van Mondriaan. Het prachtige museumgebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Pierre Cuypers.

British Museum, Londen

Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk. Het immense complex staat in Londen. De verzameling kunstvoorwerpen behoort tot de grootste collecties ter wereld. Het museum omvat een uitgebreide collectie die meer dan een miljoen jaar geschiedenis van de mensheid omvat. Niet voor niets vinden velen dit een van de mooiste musea ter wereld.

Uffizi Museum, Florence

Het Palazzo degli Uffizi is een paleis in Florence, waarin een van de oudste en belangrijkste kunstmusea ter wereld is gevestigd: Galleria degli Uffizi in het Italiaans. Je vindt er topstukken van vooral Italiaanse kunstenaars uit de middeleeuwen tot aan de baroktijd. De meeste kunstwerken komen uit de privécollectie van diverse generaties van de zeer rijke Medici-familie.

Pergamon Museum, Berlijn

Het Pergamonmuseum is een van de bekendste en belangrijkste musea van Berlijn. Het archeologisch museum is gelegen op het Museumsinsel. Hier vind je kunstwerken uit de Assyrische, Babylonische, Perzische en Islamitische wereld. Midden in het museum staat een enorm pergamonaltaar. Hieraan dankt het museum zijn naam.

Musee Dorsay

Musée d’Orsay, Parijs

Het Musée d’Orsay in Parijs toont de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914. De verzameling impressionistische kunst is wereldberoemd. Zo kom je er topstukken tegen van Cézanne, Monet en Gaugain. Het gebouw waarin het museum is gevestigd, deed vroeger dienst als treinstation en is al een bezienswaardigheid op zich.

National Museum of Anthropology, Mexico-stad

Het Nationaal Museum voor Antropologie wordt door velen als het beste museum van Mexico gezien. In het antropologisch museum bevinden zich verschillende topstukken uit de Mayacultuur. Zo zie je er de Azteekse Steen van de Zon, Olmeekse koppen uit Tabasco, schatten uit de cenotes van Chichén Itzá en een standbeeld van Tlaloc uit Teotihuacán.

National Museum of Modern & Contempory Art, Seoul

De Koreaanse kunst is voor velen onbekend. In het National Museum of Modern and Contemporary Art in Seoul kun je hieraan je hart ophalen. Naast de traditionele Koreaanse kunst focust het museum zich bovendien sterk op de moderne Koreaanse kunst. Het museum is sinds de oprichting in 1969 uitgegroeid tot een van de mooiste musea ter wereld.

MASP, São Paulo

Het Museu de Arte de Sao Paulo, zoals MASP voluit heet, is het belangrijkste en grootste kunstmuseum van Brazilië. Het museum herbergt een imposante collectie van schilderijen en beeldhouwwerken van de 14e eeuw tot heden. Je kunt er zelfs kunst van Rembrandt bewonderen. Natuurlijk vind je er ook een grote verzameling moderne Braziliaanse kunst.

Guggenheim Museum

Guggenheim Museum, New York

Het Solomon R. Guggenheim Museum is een museum voor moderne kunst aan de beroemde 5th Avenue. Later kwamen nog de Guggenheim musea in Bilbao en Venetië. Het gebouw is een pronkstuk op zich door de bijzondere architectuur. De tentoonstellingsruimte bestaat uit een enorme spiraalvorm, die zich ook buiten manifesteert. De kunstwerken worden tentoongesteld langs een spiraalvormig verlopende helling die het gehele gebouw doorloopt.

J. Paul Getty Museum, Los Angeles

Het J. Paul Getty Museum is een kunstmuseum in Brentwood, een wijk in het westen van Los Angeles. Het museum toont de collecties van westerse kunst van de middeleeuwen tot heden. Maar liefst 1,3 miljoen bezoekers per jaar laten zich imponeren door de collectie die is opgebouwd door de rijke oliemagnaat J. Paul Getty.

Het Louvre, Parijs

Het Louvre is het meest bezochte museum ter wereld, Je vindt er een van de beroemdste schilderijen ter wereld, namelijk de Mona Lisa van Leonardo da Vinci. Sinds kort kun je het Louvre ook virtueel bezoeken. De rijkdom van de Louvre-collecties is te zien op een nieuw platform dat alle kunstwerken van het museum op één plek online samenbrengt.

Het Louvre

Andere virtuele rondleidingen door de mooiste musea ter wereld

Staat het museum van jouw voorkeur niet in deze lijst? Geen nood, want op Google Arts & Culture vind je nog veel meer virtuele tours. Zo kun je een kijkje nemen op nog honderden andere locaties. Daar zie je niet alleen musea zoals het Van Gogh Museum of de Hermitage in Sint-Petersburg, maar ook topattracties als de Taj Mahal in India, Machu Picchu in Peru en het Colosseum in Rome. Tot slot kun je op de website van Google zoeken op specifieke kunstwerken, kunstenaars of thema’s. Het is zelfs mogelijk om een kijkje te nemen in tijdelijke tentoonstellingen van musea die officieel al gesloten zijn. Hiermee kun je weer dagen culturele inspiratie opdoen voor een volgende reis!

 

Colosseum