Handige reisgidsen en apps voor op reis

Handige reisgidsen en apps voor op reis

Home » Inspiratie opdoen » Handige reisgidsen en apps voor op reis

Handige reisgidsen

Als je op reis gaat, wil je voorpret hebben. Natuurlijk vind je op deze blog al heel veel informatie en mooie foto’s om je in de stemming te brengen, maar deze reisgidsen zijn ook de moeite waard door de mooie illustraties en afbeeldingen:

Reisroutes

Regelmatig maken we gebruik van de handige routes voor stadswandelingen of rondreizen van reisroutes.be. Op deze Belgische reiswebsite vind je ruim 125 gratis reis- en stadsgidsen. Voor een bedrag vanaf 5 euro kun je ook veel uitgebreide gidsen downloaden.

Capitool Reisgidsen

Deze uitgever heeft 123 reisgidsen uitgegeven, met 45 landen en 43 steden. Door de mooi gedetailleerde plattegronden en het prachtige fotomateriaal zijn ze een genot om te lezen.

Insight Guides

Deze uitgever heeft 34 Nederlandstalige gidsen van alle continenten. In de Engelstalige variant zijn nog meer bestemmingen te vinden. Ook deze gidsen blinken uit door de mooie foto’s.

Daarnaast zijn natuurlijk de Lonely Planet Guides beroemd om de gedetailleerde en praktische beschrijvingen van bijna alle landen ter wereld. Het gaat hier vooral om informatie en veel minder om mooi beeldmateriaal, dat is zeer beperkt. Het voordeel is dat de gidsen als e-book zijn te downloaden. Ze zijn daarom handig om mee te nemen als je op reis gaat op je E-reader of Tablet. Zeker als je veel landen wilt bezoeken is dat veel praktischer dan boeken meenemen.

Magazines over reizen

Maar er zijn natuurlijk ook leuke tijdschriften die je inspireren om bijzondere reizen te maken. We lichten er een paar uit, omdat dit onze favoriete bladen zijn:

Bergen Magazine

Bergen Magazine richt zich op wandeltochten van alle moeilijkheidsniveaus (van korte dagtochtjes tot huttentochten), de cultuur en natuur en bezienswaardigheden. Hiermee is dit hét tijdschrift voor mensen met passie voor de bergen. Er is veel aandacht voor (bijzondere) bergen in met name Europa en soms daarbuiten. Mooie, spectaculaire foto’s geven nog meer zin om de bergen in te trekken.

Wandelmagazine

Wandelmagazine is al ruim 35 jaar een begrip onder wandelliefhebbers. In ieder nummer lees je alles over lange & korte wandelingen dichtbij huis, maar ook over wandelparadijzen elders in Europa kun je alles vinden. En natuurlijk lees je ook alle achtergrondinformatie over de natuur, het landschap, de cultuur & geschiedenis van de beschreven gebieden.

NatGeo Traveler

Aan de hand van persoonlijke reisverhalen, praktische reisinformatie en adembenemende fotografie inspireert National Geographic Traveler om buiten de gebaande paden te reizen. Traveler leert je nieuwe culturen kennen en de mooiste plekken op aarde te ontdekken.

Lonely Planet Magazine

Het maandelijkse magazine Lonely Planet brengt je de beste bestemmingen op de deurmat. Naast de ins & outs van de toeristische trekpleisters die je van Lonely Planet krijgt, ontvang je ook een alternatief plan met verborgen plekken en routes. Deze plekken en routes zijn voor iedere type reiziger.

Handige apps voor op reis

Met onze smartphone of tablet hebben we tegenwoordig de mogelijkheid om onze reis goed voor te bereiden met behulp van diverse apps. Maar ook in het buitenland maken sommige, ontzettend handige apps je reis een stuk eenvoudiger. Er zijn er alleen zo ontzettend veel, je ziet door de bomen bijna het bos niet meer. We zetten daarom een aantal handige apps op een rijtje, onderverdeeld in diverse categorieën.

Goedkoop vliegtickets boeken

Om goedkoop je vliegtickets voor je vakanie te boeken, kun je van twee handige apps gebruikmaken.

Momondo

Wij zijn zelf een grote fan van de app van Momondo. In bijna alle gevallen komt deze app met de beste vluchten tegen de scherpste prijzen. De app is ook erg gebruiksvriendelijk. Daarnaast kun je met de app hotels boeken. Natuurlijk kun je ook de website van Momondo gebruiken als je het scherm op je tablet of mobiel te klein vindt. Het resultaat is hetzelfde, je hebt altijd goedkope vliegtickets voor je vakantie!

Skyscanner

Deze app helpt je ook om vluchten en hotels te boeken. Ongeveer vergelijkbaar met Momondo. Maar wij vinden niet altijd de laagste prijs via Skyscanner.

Flio

Met Flio kun je geen vluchten boeken, maar de app geeft je wel heel veel informatie over luchthavens over de hele wereld. Zo vind je aankomst- en vertrektijden van vliegtuigen, WiFi-locaties op het vliegveld, plattegronden en andere nuttige informatie.

Veiligheid & gezondheid

Op reis wil je dat je niets overkomt. Niet ziek worden bijvoorbeeld, maar ook niet reizen naar een gevaarlijk gebied. Deze apps zijn handig:

Vaccinatie Register

Dit is de digitale versie van het bekende gele vaccinatieboekje. Hiermee heb je altijd je persoonlijke vaccinatiehistorie bij de hand. Ook weet je de beschermingsduur van alle gekregen vaccinaties.

GGD reist mee

Deze app, ‘GGD reist mee‘ genaamd, maakt gebruikt van GPS. Dit betekent dat GGDReisvaccinaties je berichten kan sturen als er in een land ergens voor wordt gewaarschuwd. Dat bericht ontvang je alleen als je daadwerkelijk in dat land bent. Dit kan een bericht zijn over een nieuwe epidemie, zoals zikavirus of ebola, maar ook politieke onrust of een negatief reisadvies.

24/7 BZ Reis app

De Rijksoverheid heeft de 24/7 BZ Reis-app uitgebracht waarbij je belangrijke informatie kunt vinden over de verschillende landen in de wereld. Het meest actuele reisadvies heb je dan altijd bij de hand. Ook vind je contactgegevens van een Nederlandse ambassade, consulaat of honorair consuls, nieuwsberichten in crisissituaties en eventuele andere waarschuwingen.

Douane reizen

Wat mag je als souvenir meenemen naar Nederland? De app van de Douane laat de reiziger zien wat wel en niet mag worden meegenomen naar Nederland. Je vindt een overzicht van regels die gelden voor namaakartikelen, bedreigde dier- en plantensoorten, nepwapens en contant geld.

 

Inpakken

Wat moet je allemaal meenemen op reis? Het kan voor menigeen wat stress opleveren. Gelukkig zijn ook hier handige apps voor, die je helpen om de juiste dingen in te pakken.

GetPacked

In deze Nederlandstalige app maak je een paklijst door eerst een aantal vragen te beantwoorden. Zo wil de app weten waar je naartoe gaat, hoe lang het verblijf duurt en hoe je op de bestemming komt. Als je alles hebt ingevuld maakt de app zelf een paklijst.Deze app kost € 2,29 in de appstore.

Packing Pro

Deze app is niet in het Nederlands beschikbaar. De app biedt een goede manier om je takenlijst en inpaklijst te beheren. Zet items uit een verzameling van meer dan 800 onderdelen op de lijst, en klap de categorieën handig in als de lijst lang en onoverzichtelijk wordt. Deze app kost € 3,49 in de appstore.

 

Accommodatie boeken

Niet alleen voor de eerste nacht(en) in je vakantieland is het handig om vooraf een kamer te boeken, maar ook voor de periode erna. Dat geeft zekerheid en dus rust. Tegenwoordig kan dat heel snel via enkele apps.

Booking.com

Booking.com is de meest bekende reserveringssite voor een overnachting. De app werkt net zo makkelijk als de website. Gebruikersvriendelijk en in het Nederlands. Als je veel gebruik maakt van Booking.com, bouw je al snel een “genius korting” op.

Hostelworld.com

Minder bekend, maar ook handig is deze app. Hoewel vooral backpackers ervan gebruik maken, kun je ook een gewone tweepersoonskamer met badkamer reserveren. Je kunt ook specifiek selecteren op hotels in plaats van hostels.

Trivago

Deze app claimt een overzicht te hebben van de kamerprijzen bij diverse aanbieders, zoals Booking.com, expedia, hotels.com enzovoorts. Hiermee zie je in een oogopslag bij wie je de laagste prijs voor een kamer betaalt.

 

Wat te doen/waar te eten?

In een grote en vreemde stad wil je graag weten wat je kunt doen en waar je het beste kunt borrelen of eten. Dat is tegenwoordig niet heel moeilijk meer.

Tripadvisor

Via de reviews op Tripadvisor zie je in een oogopslag wat de leukste restaurants zijn en welke bezienswaardigheden je echt niet mag missen in een stad. Ook over hotels en vluchten kan Tripadvisor informatie bieden.

spotted by locals

Ooit is dit begonnen door twee Amsterdammers. Inmiddels zijn er voor meer dan 70 steden apps met daarin de “verborgen pareltjes”, beschreven door lokale spotters. Het nadeel is dat je iedere cityguide apart moet aanschaffen voor een bedrag van circa € 4,00. Ook dekt men op dit moment alleen Europa, het Midden-Oosten en Noord-Amerika. Maar wil je echt tips voor de speciale plekken, die je niet in de standaard reisgidsen vindt, dan is dit een goede app.

time to momo

Dit is een beetje vergelijkbaar met de hierboven beschreven app. Over ruim 42 steden, met de nadruk op Europa, geeft de app mooie wandelroutes en een overzicht van leuke bezienswaardigheden. De app brengt je op bijzondere plekken, geselecteerd door kenners van de betreffende stad. Alle steden zijn er ook in gidsvorm. Wij vinden ook die erg praktisch.

aroundme

Ook wel eens rondgelopen op zoek naar een geldautomaat in een vreemde stad? Met de app van aroundme weet je direct waar de ATM is. Je kunt zoeken op tal van categorieën (restaurants, winkels, cafés, banken enz.), zodat je snel je doel vindt.

Navigatie

De weg zoeken in een vreemd land is niet altijd gemakkelijk. Maar met de hulp van de volgende apps vind je altijd je weg! Wij ontmoeten ook heel veel mensen op reis die gebruik maken van “maps.me”. Zelf vinden we die niet altijd heel betrouwbaar. De app zit er te vaak naast met de juiste route. Dat vond ook de ANWB in een test van navigatie-apps in 2017. Wel goed zijn:

Google Maps

Deze behoeft waarschijnlijk geen introductie. De meest bekende navigatie app die je kunt voorstellen. Het voordeel is dat Google Maps wereldwijd) actuele en betrouwbare kaarten heeft.

Waze

In de al genoemde test van de ANWB uit 2017 kwam Waze als goed uit de bus, net als Google Maps. Men vond het de slimste en meest actuele navigatie app. Nadeel is dat hij bruikbaar is in “slechts” 60 landen in de wereld.

 

Taal

Je staat bij de receptie van een hotel in een vreemd land en vraagt in je beste Engels of er een kamer vrij is. De dame lacht je vriendelijk, maar niet begrijpend toe. Hoe kun je dit oplossen?

Google Translate

Google Translate is de populairste vertaalmachine. De vertaalmachine heeft meer dan 90 talen in haar database en is zelfs in staat om teksten van foto’s te vertalen (dit laatste is niet in alle talen mogelijk).

iTranslate

Net als Google Translate bevat iTranslate ondersteuning voor meer dan 90 talen. De app is wat simpeler dan Google Translate. Voor het vertalen van langere zinnen en het reclamevrij maken van de app moet je de volledige versie kopen. Die kost € 4,99.

 

Valuta

Als je met je grote stapel Laotiaanse Kip-bankbiljetten rondloopt, voel je je enorm rijk. Maar hoeveel geld heb je nu werkelijk op zak? En wat kost dat leuke souvenir nu eigenlijk?

XE Currency

Met deze app kan je niet alleen uitgebreid en betrouwbaar valuta omrekenen, maar zie je ook de muntkoersen.

Valuta!

De app biedt de wisselkoersen van 150 soorten valuta. Je bepaalt zelf welke je wilt zien en welke niet in je app.

 

Fotografie

Op je vakantie wil je de mooiste foto’s maken. Een tweetal apps is hierbij heel erg handig om te gebruiken. En om ze veilig op te slaan, is er ook een superhandige app.

Blautime

Sommige uren zijn perfect voor het vastleggen van landschappen. Met de app Blautime weet je exact op welk moment het beste is voor je foto’s. Zo weet je bijvoorbeeld wanneer het “golden hour” is op jouw locatie (de tijd net na zonsopkomst en net voor zonsondergang).

Snapseed

Snapseed is een app voor fotobewerking. Het is een duidelijke en gebruiksvriendelijke app. Je kunt heel simpel de foto op tal van manieren bewerken, de verzadiging aanpassen en filters toepassen.

Stack

Als je heel veel foto’s maakt, kun je problemen krijgen met je opslag. Via de app van Stack is het mogelijk om maar liefst 1TB gratis in de cloud op te slaan. Dat zijn héél veel foto’s! Vanuit je mobiel of tablet laad je gemakkelijk alle foto’s op en ze staan veilig in de cloud. Je kunt handmatig uploaden of automatisch. Het is mogelijk om mappen te maken, zodat je foto’s gemakkelijk terug te vinden zijn. Ook kun je ze delen met anderen. Update: helaas is het niet meer mogelijk om gratis gebruik te maken van Stack. Er zijn nu alleen nog betaalde abonnementen mogelijk. 

 

Je ervaringen delen met je familie en vrienden

Alle prachtige foto’s wil je natuurlijk delen met je familie en vrienden. Zeker als je lang op reis bent is een blog een manier om contact te blijven houden met het thuisfront. Je maakt ze alleen stinkend jaloers met jouw verhalen en de prachtige foto’s, maar dit terzijde.

Polarsteps

Met de app kun je automatisch je route vastleggen en delen met familie en vrienden. Dankzij de “Travel Book” uitbreiding kun je nu ook na afloop van je reis snel een fotoalbum genereren. Hiermee vertel je je reisverhaal met veel details van je trip zoals route, reisstatistieken, weer en hoogte-informatie.

Pindat

Deze app gebruiken wij altijd op reis, we zijn echt fan! Je kunt onbeperkt foto’s en verhalen uploaden in de app, zodat je volgers altijd weten wat je waar hebt beleefd. Door het zetten van pins ziet iedereen de reis die je aflegt. Je kunt offline al je verhalen schrijven en uploaden wanneer het jou uitkomt. En na je vakantie kun je heel simpel, met één druk op de knop, een prachtig boek laten afdrukken met je verhalen, kaarten en foto’s. Echt een aanrader!

 

Tot slot

We hopen je met deze tips te helpen met het optimaal voorbereiden van en genieten van je reis. Er zijn nog veel meer apps, maar de hierboven genoemde gebruiken we zelf altijd en die bevallen ons goed. Mocht je nog suggesties hebben voor leuke en handige apps, dan kun je die op onze Facebook pagina melden.