Zwitserland

Zwitserland

Home » West-Europa » Zwitserland

Zwitserland in een notendop

Zwitserland is het land van majestueuze alpentoppen, prachtige meren en groene almen. Niet voor niets bezoeken vele vakantiegangers Zwitserland in alle seizoenen. In de winter om te genieten van de besneeuwde hellingen, in de andere seizoenen om mooie tochten door de bergachtige streken te maken. 

meer in Zwitserland

Maar naast een imposante natuur biedt het land veel meer. Bazel, Bern, Genève, Luzern en Zürich zijn mooie steden voor een cultureel bezoek. De kleine stadjes en dorpjes verspreid in het land bieden onverwachte schoonheid. Tot slot is het een culinair genoegen om in Zwitserland te verblijven, met tal van lokale specialiteiten.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie

Alle typen accommodaties kom je in Zwitserland tegen. Er zijn heel veel fraaie campings, waar het sanitair vaak beter is dan thuis. Daarnaast vind je er gemoedelijke pensions, praktische hotels en sfeervolle maar duurdere designhotels. Maar ook op heel veel boerderijen is er een mogelijkheid om te overnachten. Voor ieders wens en budget biedt Zwitserland voldoende accommodatie.

Een bijzondere overnachtingsmogelijkheid is een berghut in de bergen tijdens een meerdaagse trektocht door de Alpen. Reserveren in het hoogseizoen is aan te raden. In de wintermaanden kunnen toerskiërs of “sneeuwschoenwandelaars” overnachten in onbemande berghutten. Houd hierbij wel rekening met primitieve omstandigheden. Er is geen douchegelegenheid, je zorgt zelf voor het avondeten en water koken gebeurt door sneeuw te smelten op het vuur.

Lugano in Zwitserland

Reisadvies voor Zwitserland

Voor Zwitserland geldt een positief reisadvies. Wel is het belangrijk om tijdens de winter alert te zijn op lawinegevaar. Volg hierbij de instructies op van de officiële instanties en ga zeker niet buiten de pistes skiën bij lawinegevaar.

Gezondheid

De gezondheidszorg staat in Zwitserland op een zeer hoog peil. Het land investeert heel namelijk ontzettend veel in een goede gezondheidszorg. Hieraan hangt wel een prijskaartje. De kosten voor het bezoek aan een arts en het gebruik van medicijnen zijn hoog. Geneesmiddelen op recept behoren tot de duurste van Europa. Check daarom goed of je ziektekostenverzekering kosten voor geneeskundige hulp in Zwitserland volledig dekt.

Voor een bezoek aan Zwitserland zijn geen specifieke voorzorgsmaatregelen, zoals vaccinaties, nodig. Het water in Zwitserland is van perfecte kwaliteit en overal drinkbaar. De hygiënische standaard in het land is zeer hoog. Je zult van het eten in Zwitserland niet ziek worden.

In de bergen bestaat altijd het gevaar van hoogteziekte. Zeker als je naar de de hoogste alpenreuzen van Zwitserland gaat, heb je hiermee te maken. De lucht is ijler en bevat minder zuurstof. Daarom maakt je lichaam minder rode bloedlichaampjes aan. Je voelt je moe, bent kortademig en krijgt wellicht last van hoofdpijn. Wanneer je weer daalt naar laaggelegen gebieden, nemen de klachten af. 

Beste reistijd voor Zwitserland

Het klimaat van Zwitserland is een overgangsklimaat van een landklimaat naar een zeeklimaat. Er heerst in de hogere delen van de Alpen een hooggebergteklimaat. Het heuvelachtige noorden kent natte en vrij koele zomers, met een gemiddelde zomertemperatuur van 22 graden. In de winter blijft het net een paar graden boven nul. Rond Genève wordt het in de zomer iets warmer, namelijk 25 graden gemiddeld. Aan de grens met Italië is het een stuk droger en warmer, met zelfs een licht mediterraan klimaat in Lugano.

tocht met sneeuwschoenen in de bergen van Zwitserland

Eigenlijk is Zwitserland het hele jaar door goed te bezoeken. Tijdens de wintermaanden zijn er in diverse regio’s van het land perfecte skimogelijkheden in grote en minder grote wintersportgebieden. Het voor- en najaar zijn de ideale seizoenen om heerlijk te genieten van de natuur en de cultuur in de steden. In de zomermaanden hebben de vele meren een grote aantrekkingskracht. Daarnaast trekken dan velen de bergen in voor mooie tochten over de bergkammen van de Alpen.

Visum

Voor Zwitserland is geen visum nodig, alleen een geldig paspoort. 

Eten en drinken

In Zwitserland kun je heerlijk eten. Iedere regio heeft zijn eigen lokale specialiteiten. Een traditionele kaasfondue mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan Zwitserland. Er zijn tal van regionale varianten ontstaan. Meestal is de kaasfondue een mengeling van Emmentaler en Gruyère kaas, waaraan witte wijn is toegevoegd.

Daarnaast zijn er diverse visgerechten te krijgen, vooral van forel en baars. Wild komt eveneens veel voor op de menukaart. In het Italiaans sprekend deel van Zwitserland wordt de menukaart gedomineerd door Italiaanse pastagerechten.

kaasmarkt in Zwitserland

Zwitserland is een kaasland bij uitstek. Tal van heerlijke kazen met milde tot zeer pittige kazen zijn te koop in het land. Gruyère, Emmentaler, Raclette (vooral gebruikt in het gelijknamige gerecht) en Tilsiter zijn enkele bekende kaassoorten.

En natuurlijk mag je een heerlijk stukje Zwitserse chocolade niet missen als je in het land bent. Het is een van de belangrijkste exportproducten van Zwitserland en de grote variatie in smaken is enorm.

Zwitserse wijnen zijn heerlijk. Je kunt diverse topwijnen in zowel wit als rood vinden in het land. Ze zijn in Nederland niet of nauwelijks bekend, omdat de export van wijn beperkt is. De meeste wijn wordt geproduceerd voor binnenlandse consumptie.

Zwitserland heeft diverse biersoorten, veelal lichte bieren in Duitse stijl. Er zijn verspreid over land meer dan 100 lokale brouwerijen die diverse soorten bier produceren.

Vervoer naar en in Zwitserland

Zwitserland ligt centraal in Europa en is vanuit alle windstreken goed bereikbaar per vliegtuig, auto en trein. Diverse internationale luchthavens in het land verzorgen vluchten van en naar alle grote Europese steden.

Het land kent een goed ontwikkeld snelwegennet, dat alle gebieden in het land met elkaar verbindt. Diverse keren loopt de snelweg door korte of lange tunnels onder de bergen door. Om gebruik te maken van de snelweg in Zwitserland is een tolvignet verplicht. Je kunt dit aan de grens kopen, maar handiger is het om dit vooraf in Nederland al te doen. Zeker in het hoogseizoen kan dit veel tijdwinst opleveren. In de winter zijn winterbanden en het bezit van sneeuwkettingen verplicht in Zwitserland.

Milieubewuster reizen als goed voornemen

Het uitgebreide en wijdvertakte Zwitserse spoornet zorgt dat je je met de trein snel kunt verplaatsen. De treinen rijden volgens Zwitserse precisie op tijd, zijn modern en bieden de kans om optimaal te genieten van het mooie landschap dat aan je voorbij trekt. Voor treinliefhebbers zijn er speciale treinreizen langs spectaculaire landschappen. Bekende ritten zijn onder andere de Glacier-Express, De Bernina-Express en de Gotthard Panorama Express. Voor treinreizigers is de Swiss Travel Pass ideaal. Daarmee reis je voor het gekozen aantal dagen gratis met de trein en de bus. Zelfs bootverbindingen zijn inbegrepen. Net als de toegang tot honderden musea in het land. Een geweldige manier om veel van het land te zien en milieubewust rond te reizen. 

Elektriciteit

De netspanning in Zwitserland is 230 volt / 50 Hz. Stekkers zijn van het type C en J. De stopcontacten zijn van het type J. Nederlandse stekkers van het type C passen in de stopcontacten van het type J.

Geldzaken

In Zwitserland betaal je met de Zwitserse Frank. In de grote toeristengebieden accepteert men daarnaast de Euro als betaalmiddel. Het wisselgeld wordt in de lokale valuta gegeven. Als een van de belangrijkste financiële centra in de wereld is betalen met creditcard en bankpas algemeen geaccepteerd. Geld opnemen is overal goed mogelijk, behalve in de hele kleine dorpjes in landelijke gebieden.

Houd er rekening mee dat het prijspeil in Zwitserland fors hoger ligt dan in Nederland. Bijna alles is flink duurder: overnachten, eten en drinken, dagelijkse boodschappen, vervoer en tickets voor attracties. Automobilisten die een auto met diesel hebben, zullen schrikken van de kosten van een liter diesel. Jaren geleden heeft Zwitserland, vanwege de vervuiling die dieselauto’s veroorzaken, deze brandstof enorm in prijs verhoogd. Hiermee ontmoedigt de regering het rijden op diesel.

Walensee in Zwitserland

Highlights van Zwitserland

Zwitserland kent letterlijk en figuurlijk vele hoogtepunten. We vermelden er op onze blog een aantal. In de komende tijd zullen we dit verder aanvullen met nog meer bezienswaardigheden of activiteiten die je kunt ondernemen.

Actief

Jungfrau Ski Region: geweldige wintersportbestemming

Jungfrau Ski Region: geweldige wintersportbestemming

Stel je eens voor: skiën over brede glooiende pistes, waar je het rijk bijna alleen hebt. En vanaf elke plek geniet je van een onwerkelijk mooi winters berglandschap. Want de majestueuze toppen van de Eiger, Mönch en Jungfrau zorgen voor een...

Tien redenen voor een wintersport in Aletsch Arena

Tien redenen voor een wintersport in Aletsch Arena

Is de Aletsch Arena in Wallis het mooiste wintersportgebied van Europa? In 2020 werd de Aletsch Arena al eens verkozen tot beste skigebied van de Alpen. En ook wij zijn onder de indruk van het majestueuze uitzicht dat je overal hebt. Niet voor niets...

Bergwandeltocht op sneeuwschoenen

Bergwandeltocht op sneeuwschoenen

Wil je wel eens een keertje wat anders dan de zoveelste skivakantie in de Alpen? Dan is een bergwandeltocht op sneeuwschoenen een avontuurlijk alternatief! Wij hebben het onlangs gedaan en kwamen, weliswaar doodmoe, met onvergetelijke herinneringen...

Cultuur

Stedentrip Thun: genieten van stad en omgeving

Stedentrip Thun: genieten van stad en omgeving

Ben je op zoek naar een unieke stedentrip? Denk dan eens aan Thun, prachtig gelegen aan de oevers van de Thunersee. Het is een charmante Zwitserse plaats die de rijke historie van een middeleeuwse stad combineert met de adembenemende schoonheid van...

Met Interrail op stedentrip naar Bologna

Met Interrail op stedentrip naar Bologna

Lang geleden maakten we graag gebruik van Interrail. Het was een goedkope manier om via het spoor Europa te ontdekken, ideaal voor ons als armlastige studenten. Geen vast reisschema, maar ter plekke besluiten wanneer en waarheen we verder wilden...

Stedentrip naar het verrassende Genève

Stedentrip naar het verrassende Genève

De hoofdstad van de Vrede, Genève, is de op één na meest bevolkte stad van Zwitserland en de toegangspoort voor de Alpen. Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft zijn hoofdzetel in Genève. Hier kennen veel mensen de stad van....

Aarau, historische stad van de “dakhemels”

Aarau, historische stad van de “dakhemels”

Het schattige stadje Aarau is hoofdstad van het kanton Aargau in de Zwitserse Hoogvlakte. Het dankt zijn naam aan de rivier de Aare, die net ten noorden van de stad ligt. De fraaie oude binnenstad staat bekend om de zogenaamde “dakhemels”. De...

Stedentrip naar Bazel

Stedentrip naar Bazel

Bazel is de derde stad van Zwitserland en is absoluut de moeite waard om een weekend te verblijven. Op zo’n 700 kilometer van Utrecht gelegen vormt een stedentrip naar Bazel een mooie onderbreking van de reis verder zuidwaarts. Wij waren er een...

Stedentrip naar Zürich

Stedentrip naar Zürich

De meeste mensen kennen Zürich, de grootste stad van Zwitserland, eigenlijk alleen als het financiële centrum van Zwitserland, de thuisbasis van de FIFA en het portaal voor een wintersportvakantie in de Alpen. Maar Zürich is nog zoveel meer dan de...

Natuur

Met de Swiss Travel Pass geniet je nog meer van Zwitserland

Met de Swiss Travel Pass geniet je nog meer van Zwitserland

Adembenemende berglandschappen, charmante boerendorpjes en bijzondere steden. Zwitserland heeft het allemaal. En met de Swiss Travel Pass beleef je dit prachtige land in optima forma. Met de pas heb je onbeperkt toegang tot het uitgebreide netwerk...

Prachtige treinreis naar de Matterhorn in Zwitserland

Prachtige treinreis naar de Matterhorn in Zwitserland

Zwitserland is het land van de groene alpenweiden met grazende koeien. In glinsterende bergmeertjes zien we de weerspiegeling van de indrukwekkende alpentoppen. De beste manier om van dit landschap te genieten is met de trein. Zo kom je vaak op...