Hoogteziekte voorkomen

Hoogteziekte voorkomen

Home » Gezondheid » Hoogteziekte voorkomen

In veel regio’s in de wereld zul je op grote hoogte reizen. Denk bijvoorbeeld aan het Andesgebergte in Zuid-Amerika, het Himalayagebied in Azië en de Kilimanjaro in Afrika. De grote hoogte zorgt voor een ijlere lucht met veel minder zuurstof dan wij normaal op zeeniveau inademen. Ons lichaam is dat niet gewend en moet echt acclimatiseren om de zogenaamde hoogteziekte te voorkomen. De ene persoon heeft er overigens meer last van dan de andere. Dit heeft niets te maken met een goede of geen goede conditie, maar met wel of geen aanleg voor hoogteziekte.

Hoogteziekte voorkomen

Je zou kunnen overwegen om vooraf een periode in een zogenaamde hoogtetent te gaan slapen, maar dat is vooral interessant voor echte bergbeklimmers. De gewone reiziger doet dit niet. Als je aankomt vanuit Nederland op de luchthaven van Cuzco in Peru (3.400 meter boven zeeniveau), merk je gelijk dat je kortademig bent. Je hart gaat sneller kloppen en je ademhaling versnelt. Dat doet het lichaam automatisch om meer zuurstof binnen te krijgen.

Het belangrijkste is om rustig te acclimatiseren en de eerste dagen geen al te inspannende activiteiten te ondernemen. Dus niet gelijk de volgende dag beginnen met een trekking naar de Machu Picchu; dit is namelijk een garantie op hoogteziekte! Daarnaast is het belangrijk om veel te drinken (geen alcohol!) en niet te roken. Na enkele dagen is je lichaam beter in staat om te gaan met de hoogte en kun je actiever worden.

Nog beter is het om bij het plannen van je reis rekening te houden met de hoogtes waarop je verblijft. Toen wij in 2017 de Salkantay trail gingen maken vanuit Cuzco, waren we al zo’n 10 dagen in het Andesgebergte. Ons lichaam had al ruim de tijd gehad om te wennen, we waren in etappes van 2.500 meter langzaam gestegen naar zo’n 3.300 meter. Daardoor hadden we geen enkel probleem om tijdens de Salkantay trail in één dag te klimmen naar 4.600 meter (nou ja, we waren heel moe maar hadden géén hoogteziekte!).

Medicijnen voor hoogteziekte

Onderschat hoogteziekte niet, in het ergste geval kan het dodelijk zijn! Belangrijk is het om veel te drinken (cocathee bijvoorbeeld) en om nooit meer dan 300 tot maximaal 500 meter hoger te slapen dan de nacht ervoor. Je mag dan gedurende de dag wel meer hoogtemeters maken, als je voor je overnachting dan maar weer afdaalt. Afhankelijk van de vorm van hoogteziekte moet je een rustdag nemen of zelfs afdalen naar een lagere plek.

Er bestaat een medicijn voor hoogteziekte (acetazolamide), maar gebruik dit alleen na overleg met je huisarts. Op de volgende link vind je veel meer informatie over de symptomen van hoogteziekte en het voorkomen ervan: informatie hoogteziekte. Daarnaast kun je ook informatie over hoogteziekte verkrijgen bij GGD Reisvaccinaties

Dit interesseert je wellicht ook