Oost-Europa

Oost-Europa

Home » Bestemmingen » Europa » Oost-Europa

Oost-Europa in een notendop

Werp een blik achter het voormalige ‘IJzeren Gordijn’ en ontdek een bijzonder rijke cultuur, historie en natuur. Je vindt er prachtige, oude steden, duizenden kastelen, een gastvrije bevolking, enorme diversiteit in landschap en cultuur, uitgestrekte oerbossen en woeste bergen met verrassend interessante wintersportmogelijkheden.

Er bestaat vooralsnog onduidelijkheid over welke landen precies tot Oost-Europa behoren. In deze blog gaan we uit van de indeling die de Verenigde Naties hanteren. Oost-Europa neemt dan ruim de helft van het Europese continent in beslag.

Bulgarije

Bulgarije komt meer en meer in de belangstelling als vakantiebestemming. Er zijn bekende badplaatsen met mooie zandstranden. Daarnaast is er een rijke, bergachtige natuur. Het is een ideaal land voor een wandel- of fietsvakantie. De hoofdstad Sofia mag zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan Bulgarije.

Hongarije

De hoofdstad Budapest is een geweldig mooie stad voor een stedentrip. Daarnaast komt er in Hongarije nog veel ongerepte natuur voor. Andere trekpleisters zijn de vele warmwaterbronnen en het Balatonmeer. In Hongarije is verrassend veel wijnbouw, met goede wijnen. Het prijsniveau is nog laag.

Moldavië

Als je een van de grootste grotten ter wereld wilt zien, moet je zeker een keer naar Moldavië gaan. In het noorden, bij Cricova is een grot met een enorm gangenstelsel van ruim 100 kilometer. Het land is vrij vlak met veel traditionele dorpen. Moldavië is een van de armste landen van Europa.

Oekraïne

Oekraïne biedt de vakantieganger mooie stranden aan de Zwarte Zee. Daarnaast zijn er prachtige, eeuwenoude stadjes in het land te bewonderen. Je vindt veel beschermde natuurreservaten verspreid over het land. Het ongerepte landschap van Oekraïne bestaat uit veel bosgebieden en moerassen.

Polen

Polen is een vakantieland met veel variatie. De steden Warschau en Krakau zijn indrukwekkend met hun vele bezienswaardigheden. Je vindt voldoende natuur, met 23 nationale parken. Ook bij wintersporters komt Polen meer in de belangstelling te staan. Een absolute must is een bezoek aan het concentratiekamp bij Auschwitz.

Roemenië

De natuurliefhebber komt volledig aan zijn trekken in Roemenië. Er zijn veel oerbossen en natuurparken met diverse wildsoorten. De kust van Roemenië kent vele zandstranden die in trek zijn bij toeristen. Voor de actievelingen zijn de Karpaten een mooi wandelgebied. In de winter zijn hier wintersportmogelijkheden.

Rusland

Rusland is het grootste land ter wereld. De belangrijkste reden waarom buitenlandse toeristen Rusland bezoeken is vanwege de rijke historie van het land en de vele historische bezienswaardigheden. De bekendste liggen in en rond de belangrijkste steden Moskou en Sint-Petersburg.

Slowakije

Slowakije heeft veel berggebieden. Daarnaast vind je in Slowakije diverse leuke historische steden. De grootste kasteelruïne van Europa ligt in het oosten van het land. Slowakije wordt daarnaast steeds populairder als wijnland. De hoofdstad Bratislava is zeker een bezoek waard.

Tsjechië

De hoofdstad Praag is een ideale bestemming voor een lang weekend weg. En als je van bier houdt, dan is Tsjechië jouw land. Al meer dan 1000 jaar brouwt men hier bier. Cultuurliefhebbers vinden tal van burchten, paleizen en kerken in het land. In de vele bossen kun je goed wandelen en fietsen.

Wit-Rusland

Het overwegend vlakke Wit-Rusland is vooral voor natuurliefhebbers een interessant vakantieland. Je vindt er veel oerbossen, moerassen en rivieren. Zelfs het oudste oerbos ter wereld kun je hier zien. Voor de cultuurliefhebbers zijn de vele kastelen en de historische stadjes interessant.

Polen

Polen

Polen is een vakantieland met veel variatie en een roemrucht verleden. De meeste mensen kennen het grote land voornamelijk van de prachtige steden Krakau, Krynica-Zdroj, Warschau en Wroclaw. En daarnaast van de bijzonder indrukwekkende en aangrijpende...

Lees meer
Rusland

Rusland

De belangrijkste reden waarom toeristen Rusland, het grootste land ter wereld, bezoeken is vanwege de rijke historie van het land en de vele historische bezienswaardigheden. Een groot deel daarvan ligt in moeilijk bereikbare gebieden in Noord-Azië....

Lees meer

Klimaat

Oost-Europa heeft van het Europese continent het meest grillige klimaat. In de winter kan het in de Balkan en in Europees Rusland bijzonder koud zijn, in de zomer juist snikheet. Ook kan het in het voorjaar behoorlijk regenen in Oost-Europa. Samen met het smeltwater uit de bergen kan dit voor grote overstromingen zorgen.

Reizen binnen de regio

Een van de meest ideale manieren om in Oost-Europa te reizen is met de trein. Het is bijzonder goedkoop. Zo zul je in de meeste gevallen niet meer dan 20 euro betalen om van het ene uiteinde naar het andere uiteinde van een land te reizen. Reis je van het ene naar het andere land, overweeg dan om een nachttrein te nemen waarmee je bespaart op de overnachting mits je op tijd reserveert.

Een andere optie is vliegen in combinatie met autohuur. Er zijn vele, goed betaalbare vluchten tussen de landen van Oost-Europa. Houd er wel rekening mee dat het wegennet sterk in kwaliteit tussen de landen maar ook tussen de stedelijke en provinciale gebieden verschilt.

Gezondheid

Als je hoofdzakelijk de steden in Oost-Europa bezoekt en niet te diep de woeste natuur op zoekt, zijn voor deze regio geen specifieke voorzorgsmaatregelen op het gebied van gezondheid nodig. En mocht er onverwacht iets gebeuren: de medische voorzieningen zijn in basis sober maar wel goed geregeld.

Ons persoonlijk reisadvies

Naar onze mening leent Oost-Europa zich met name goed voor stedentrips naar de vele, onwaarschijnlijk mooie steden in deze regio. Voor de avonturiers zijn er ook geweldige rondreizen mogelijk waarbij genoemde steden worden afgewisseld door woeste bossen en berglandschappen in de nog relatief onontgonnen natuur.