India

India

Home » Zuid-Azië » India

India in een notendop

India is een buitengewoon gevarieerd en fascinerend land. Het land biedt een rijke cultuur, geschiedenis en spiritueel erfgoed. Met zijn opmerkelijke bezienswaardigheden, levendige festivals en adembenemende natuur is India echt een uniek land om te verkennen. India biedt reizigers een schat aan ervaringen: van de bruisende straten van Delhi tot de serene stranden van Goa. En van de majestueuze Taj Mahal tot de spirituele oevers van de rivier de Ganges. Of je nu op zoek bent naar cultuur, culinaire hoogstandjes of natuur, India heeft iedereen iets te bieden.

Gezelschap

Beknopte geschiedenis van India

India, een land van oude beschavingen en diverse culturen, heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. De wortels van het huidige India gaan terug tot de Indusbeschaving, een van de oudste stedelijke nederzettingen ter wereld. Deze bloeide rond 2500 v. Chr. en beschikte over een geavanceerde stadsplanning en verfijnde afwateringssystemen. Door de eeuwen heen drukten verschillende dynastieën hun stempel op het subcontinent. Ze droegen bij aan de kunst, architectuur en spirituele tradities die de Indiase cultuur tot op de dag van vandaag beïnvloeden.

In de middeleeuwen had je in India de opkomst en ondergang van machtige rijken. Het sultanaat van Delhi, opgericht in de 13e eeuw, bracht de islam naar de regio. Er ontstonden toen architecturale wonderen zoals de Qutub Minar en Jama Masjid. Het Mughal rijk, gesticht in 1526, bereikte zijn hoogtepunt onder Akbar de Grote. Hij zorgde onder meer voor een klimaat van religieuze tolerantie en stimuleerde kunst. Dit resulteerde in prachtige bouwwerken zoals de Taj Mahal en het Rode Fort.

Taj Mahal

De geschiedenis van India nam een drastische wending met de komst van Europeanen. De Portugezen, Nederlanders, Fransen en de Britse Oost-Indische Compagnie streefden allemaal naar handelsroutes en dominantie in de regio. De Britten werden uiteindelijk de dominante macht en kregen de controle over grote delen van India. De koloniale periode werd gekenmerkt door economische uitbuiting en politieke onderwerping. En uiteindelijk tot de Indiase strijd voor onafhankelijkheid, geleid door visionairs als Mahatma Gandhi.

Onafhankelijkheid

India werd onafhankelijk van de Britse overheersing op 15 augustus 1947, na een lange en moeizame vrijheidsstrijd. Het land nam een democratisch systeem aan en werd in 1950 een soevereine republiek. Sindsdien heeft India grote vooruitgang geboekt op verschillende gebieden, waaronder wetenschap, technologie, ruimteonderzoek en kunst. Vandaag de dag is het de grootste democratie ter wereld. Het is ook een wereldwijd centrum voor IT-diensten, wat bijdraagt aan de snelle economische ontwikkeling van het land.

Holi

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Reisadvies voor India

Voor India gelden veiligheidsrisico’s. Het grootste deel van het land heeft kleurcode geel. Met name in de grensstreek met Pakistan is het reisadvies veelal oranje of zelfs rood. Dit geldt niet voor de grens met Nepal en Bhutan. Lees het actuele reisadvies voor India.

Accommodatie in India

India heeft een uitgebreid en gevarieerd aanbod van accommodaties in uiteenlopende prijsklassen en mate van comfort. Van internationale hotelketens tot boutique hotels, hostels, ashrams, guesthouses en homestays. De accommodaties variëren van omgebouwde paleizen en forten in Rajasthan tot kleihutten in landelijke gebieden.

Hotel in India

Gezondheid

De medische zorg in India varieert sterk van regio tot regio. In veel delen van het land is de medische zorg van onvoldoende kwaliteit of niet beschikbaar, zelfs niet in steden. Taalbarrières kunnen de communicatie bemoeilijken, vooral op het platteland. Goede medische zorg vind je doorgaans wel in privéklinieken. Hier kun je ook terecht voor goede, betrouwbare medicijnen. Houd er rekening mee dat de behandeling in privéklinieken prijzig is en dat je doorgaans een aanzienlijk bedrag moet aanbetalen.

Voor India geldt het advies om je te vaccineren tegen DTP, buiktyfus en Hepatitis A. Daarnaast moet je gevaccineerd zijn tegen gele koorts als je in de zeven dagen voorafgaand aan je bezoek aan India in een land met gele koorts was. Zelfs als je er alleen een overstap hebt gemaakt. Daarnaast wordt er voor India BMR en vaccinatie tegen rabiës en dengue aanbevolen. Het is raadzaam om vooraf overleg te hebben met een gespecialiseerde instantie over je reisschema om te bepalen welke vaccinaties echt nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld bij GGD Reisvaccinaties.

Ook komt in bepaalde gebieden in India malaria voor. Check dus vooraf of je maatregelen moet nemen. Neem zeker voldoende anti-insectenmiddelen met DEET mee. Kijk ook op de speciale pagina over aanbevolen vaccinaties voor India bij GGD Reisvaccinaties.

Nog enkele laatste tips:

 • Aai dieren NIET. Het wemelt van de zwerfhonden en apen in India. Veel van hen zijn ziek.
 • Drink GEEN water uit de kraan. Vermijd het kraanwater en drink enkel water uit dichte flesjes.
apen

Beste reistijd voor India

De beste tijd om India te bezoeken is tussen oktober en maart. In deze periode is het aangenaam warm, zonnig en droog. In het noordelijke deel van India heb je in onze wintermaanden een (dun) jack nodig. Het moessonseizoen loopt van juni tot november. Vermijd in die periode vooral het zuiden van het land. Onze zomermaanden zijn overigens wel een goede periode voor trektochten in de Himalaya.

Visum voor India

Voor India is een visum vereist. Deze kun je aanvragen bij de ambassade van India in Den Haag maar ook online. Het aanvraagproces is echter best lastig. Kom je er niet uit, maak dan gebruik van de experts van een visumbureau. Zij kunnen je ondersteunen bij het verkrijgen van het benodigde visum voor India. Zoals bijvoorbeeld de experts van VisumBuitenland.nl. Met een uitgebreide supportafdeling, die zeven dagen in de week bereikbaar is, kunnen zij je snel en professioneel helpen.

Naast een visum heb je voor sommige gebieden in India een vergunning nodig. Daarnaast heb je ook voor bepaalde trektochten in de bergen een vergunning nodig.

Regel je visum voor India direct en zorgeloos bij VisumBuitenland.

Bergen

Eten en drinken in India

India is een waar culinair paradijs en biedt een levendige en gevarieerde eetcultuur die de smaakpapillen van elke reiziger zal prikkelen. Met zijn rijke en gevarieerde smaken is de Indiase keuken een heerlijke mix van specerijen, kruiden en regionale specialiteiten. Van straatvoedsel tot lekker eten, India heeft voor elk wat wils.

Binnen de Indiase keuken zijn er verschillende regionale stijlen en invloeden. Elke regio heeft zijn eigen unieke gerechten en bereidingswijzen, die de gewoonten en tradities van de lokale bevolking weerspiegelen.

In het noorden kun je genieten van stevige curry’s op basis van vlees en de smaken van de Mughlai-keuken. In het zuiden staan vegetarische lekkernijen centraal, met gerechten als dosas, idlis en sambar die de show stelen. Rijst, chapatis en dal (linzen) zijn hoofdgerechten die je overal in het land vindt, vaak geserveerd met een scala aan smaakvolle sauzen en chutneys.

Als je de bruisende straten van India verkent, proef dan zeker ook het streetfood. Van pittige chaats tot knapperige samoza’s en kebabs. Naast gefrituurde kip, zijn er ook diverse vegetarische snacks. Panipuri of Golgappa zijn deegballetjes die gevuld worden met groente of vlees.

Als aanvulling op je culinaire avontuur biedt India ook een scala aan verfrissende drankjes. Van de beroemde masala chai (gekruide thee) tot koele en fruitige lassies, er zijn genoeg drankjes om je dorst te lessen. Als je op zoek bent naar iets sterkers, probeer dan het populaire Kingfisher bier of geniet van een glas heerlijke Indiase wijn.

Koken

Vervoer in India

India biedt een uitgebreid reisnetwerk, waaronder treinen, bussen, taxi’s en vliegtuigen, waardoor het eenvoudig is om door het land te reizen.

 • Treinreizen
  Treinreizen in India is een ervaring bij uitstek waarmee je de levendige landschappen van het land in je op kunt nemen. Met een uitgebreid spoornetwerk dat wordt beheerd door de Indian Railways, verbinden treinen bijna elke hoek van het land. Nachttreinen zijn een kosteneffectieve manier om te besparen op accommodatie. Indian Railways biedt verschillende prijsklassen, variërend van tweede klas tot couchettes met airconditioning, waardoor er opties zijn voor elk budget en comfortniveau. Houd er rekening mee dat veel treinen vaak vertraging hebben en dat de bedden voor de nachttrein relatief klein zijn.
 • Vliegreizen
  Vliegen in India is betaalbaarder geworden door de aanwezigheid van low-cost luchtvaartmaatschappijen. Het is echter belangrijk om op te merken dat de luchthavencapaciteit moeite heeft om het toenemende passagiersverkeer aan te kunnen. Desondanks kan vliegen een handige optie zijn om snel lange afstanden af te leggen, vooral als tijd van belang is.
 • Reizen over de weg
  Reizen over de weg in India kan een avontuur op zich zijn. Vooral het gebruik van een huurauto wordt afgeraden. Het verkeer, met name in de steden, is chaotisch. Ook hier geldt het recht van de sterkste. Eigenlijk is rijden in India geen optie voor Europeanen. Daar komt bij dat men in India aan de linkerkant rijdt. Een auto met chauffeur is een betere optie en qua prijs vaak vergelijkbaar met een huurauto.
Trein in India

Andere vormen van vervoer

Grote steden in India leggen metrosystemen aan, waarbij Delhi het grootste netwerk heeft. Metrosystemen bieden een handige en efficiënte manier om door stedelijke gebieden te navigeren en verminderen de afhankelijkheid van vervoer over de weg. Reizen met de metro in de spits is een bijzondere ervaring. Verwacht veel geduw en getrek bij het in- en uitstappen.Verder is de bus een veelgebruikt vervoermiddel tussen de verschillende steden. Het is raadzaam om gerenommeerde busdiensten te kiezen en van tevoren te reserveren. Houd er rekening mee dat veel bussen oud en niet heel erg comfortabel zijn. Bovendien is het vaak lastig om zicht te krijgen op welke bus je moet hebben. Het schrift is niet te lezen en bij veel bussen spreekt men onvoldoende Engels.

Verkeer in India

Elektriciteit

De netspanning is 230 V bij een frequentie van 50 Hz. In India heb je stopcontacten van het type C, D en M. Voor D en M heb je voor je West-Europese stekkers (type C) een adapter nodig.

Reisstekkers zijn onder meer verkrijgbaar bij:

Geldzaken

In India betaal je met Indiase roepies. Je kunt eenvoudig met je bankpas geld pinnen in India. Dat kan direct op de luchthaven bij aankomst. Vergeet niet om je bankpas op tijd op werelddekking te zetten.

Het prijspeil in India ligt aanzienlijk lager dan in Nederland of België. Ook hotelovernachtingen, eten en vervoer zijn in dit land stukken goedkoper dan in ons eigen land. Houd rekening met ongeveer €35 voor een diner voor twee personen (voor- en hoofdgerecht met (naan)brood), maar goedkoper kan ook. Zeker wanneer je op straat eet: dit kan al vanaf €5 per persoon. De prijzen zijn zonder wijn. Alcohol is namelijk relatief duur. Bier is ongeveer €5 voor een grote fles. Voor excursies en toegang tot de diverse forten betaal je als niet-Indiër vaak een veelvoud van de prijs. Je betaalt ongeveer €7, maar je krijgt wel voorrang op de soms lange rijen. Je kunt in schitterende hotels verblijven van €75 voor twee personen inclusief ontbijt. Maar ook voor €30 kun je een redelijk hotel boeken.

Sikh tempel

Do’s en Don’ts voor je bezoek aan India

Als je India bezoekt, is het belangrijk om je bewust te zijn van de plaatselijke gewoonten en etiquette. Hier zijn enkele Do’s en Don’ts om in gedachten te houden:

Do’s:

 • Kleed je niet opzichtig, vooral als je religieuze plaatsen bezoekt. Bedek je schouders en knieën.
 • Respecteer lokale gebruiken en tradities. Doe je schoenen uit als je tempels of huizen binnengaat en volg eventuele specifieke regels of rituelen.
 • Probeer de lokale keuken. India staat bekend om zijn gevarieerde en smaakvolle eten, dus wees avontuurlijk en proef verschillende gerechten.
 • Onderhandel op lokale markten. Afdingen is gebruikelijk in India, dus wees niet bang om te onderhandelen voor een eerlijke prijs.

Don’ts:

 • Toon geen publieke affectie. Publieke uitingen van genegenheid zijn niet gebruikelijk in India en kunnen als ongepast worden beschouwd.
 • Bekritiseer geen religieuze overtuigingen. India is een land van verschillende religies en het is belangrijk om respect te hebben voor het geloof en de gebruiken van mensen.
 • Geef geen geld aan bedelaars. Hoewel het verleidelijk kan zijn om te helpen, kan het geven van geld aan bedelaars een cyclus van afhankelijkheid in stand houden.
Markt

Highlights

Varanasi, mystieke stad aan de Ganges

Varanasi, mystieke stad aan de Ganges

Varanasi, ook bekend onder de naam Benares, is een stad in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh. De stad bestaat al meer dan 2700 jaar en is een van de oudste (bewoonde) steden ter wereld. Varanasi ligt aan de heilige rivier de Ganges en heeft circa...

De kamelenmarkt van Pushkar moet je gezien hebben

De kamelenmarkt van Pushkar moet je gezien hebben

We hadden er al veel over gehoord: de kamelenmarkt van Pushkar. Daarom hebben we onze reis naar Noord-India afgestemd op de data van dit speciale evenement. Ieder jaar komen er 200.000 bezoekers naar de kamelenmarkt van Pushkar. Niet alleen...

Rondreis door sprookjesachtig Noord-India

Rondreis door sprookjesachtig Noord-India

Noord-India is wellicht de meest markante regio die mensen voor ogen hebben bij India. Vooral de deelstaat Rajasthan spreekt tot de verbeelding. Een gebied vol betoverende kastelen, forten en paleizen. De doorgaans enorm drukke straten zijn gevuld...